Vilken dag! Vilken dag!!!

Petra Majdic gratulerar Hanna Falk till segern i Otepääs sprint 2010-01-17
Det har varit härligt under helgens skridskotur i skärgården; hårda fina isar i medvind. Men jag vette katten om det slår det jag just upplevt framför TVn. Jag har alltså betat mig igenom gårdagens och dagens världscuptävlingar i ett enda långt svep.

Det började med två dunderfina placeringar i går med Charlotte Kallas stora genombrott i klassisk stil, samt Martin Johanssons fenomenala åkning. Kalla har nog gjort rätt i att stanna hemma och träna – undrar hur grym hon är i fri stil nu när hon åker så bra klassiskt?!

Och trots att Johansson tappade lite i slutet och inte blev bäste svensk var det ett väldigt fint besked. Hur lång skulle det räckt med ett komplett startfält? Hur som helst skulle det vara väldigt roligt att se honom i ett fristilslopp! Vilka i landslaget slår honom på 15 km fritt just nu?

Anders Södergren tappade tyvärr lite väl mycket för att man ska säga att det var ok, men som sagt, han behöver lite fart innan han är tillbaka i gott slag. Ge honom lite nummerlappar att sätta på sig så ska det nog ordna sig det här.

Och vad gäller Blommans utspel om att Mathias Fredriksson inte fick åka till Otepää håller jag med honom fullständigt. Att han inte ens får åka när Johan Olsson kastat in handduken är bara vansinne. Det här var nog tänkt som Fredrikssons sista säsong och OS har nog varit orsaken till att han fortsatt träna. Istället faller han pladask innan mållinjen. Trist!!!

Sådär, då var gårdagen avklarad. Vad har vi nu kvar… jo, det kördes ju lite sprint idag. Och inte så lite heller, åtminstone om man ser till det svenska laget. Norrmännen körde däremot ovanligt lite sprint där hälften av herrarna slogs ut redan innan kvartsfinalerna drog igång och så hade man endast en person i final. Vad är det som har hänt med den röda armén? Jag tror de har suttit och pillat deras hemsida och helt glömt bort att träna: ”Gutter, skal vi gøre en film til å sette på YouTube?”

Istället blev det den vita armén som visade upp sig. Det sjuka är att allt det här känns som en repris från förra OS. Var det inte så att norrbaggarna glänste rejält åren innan OS och sen tappade allt till OS? Jag kanske minns fel, men en sak är säker, Hanna Falk spöade skiten ur inte bara Majdic, utan även Saarinen, Kowalzcyk, Bjørgen och så vidare. Hon är helt otrolig!!!! Måtte nu formen hålla i sig till Vancouver. Från att vara en total doldis till att bli en av Sveriges största medaljhopp i OS på några månader måste ändå vara nytt svensk rekord? Hade jag inte varit svensk hade jag börjat gnälla om doping. Eller näe det hade jag inte, men nästan!

Doldisen Ida Ingemarsdotter gjorde även hon en svinbra tävling idag. Om inte Falken funnits skulle vi ju vara sjukt glada över Idas insats idag, nu hamnar hon lite i skymundan, men i Ida har vi ännu ett medaljhopp!

Och nu raskt över till herrarna. Först och främst, Björnen har klivit ur sitt ide, helt klart. Tack för det Björn Lind. Nu räckte han inte hela vägen till målrakan i finalen men jag ger ändå herrn en glad fyrapoängare. Tack vare den här tävlingen har självförtroendet hoppat upp en antal pinnar vilket i sin tur gör att träningen framöver kan göras mer avslappnad. Jag tror på medaljchans för Lind i Vancouver.

Fast ännu större chans har ju så klart Emil Jönsson. Som han åkte idag. Inte ens omöjlige Hattestad rådde på Jönsson idag. Hattestad har denna säsongen inte riktigt visat den form han hade under de senaste åren men jag tror han är helt klart på uppåtgående – se upp Jönsson!

Bra jobbat av de andra svenskarna också. Teodor Petersson var grym, Jesper Modin och Robin Bryntesson hade otur/åkte klantigt vilket för Bryntessons del betyder OS framför TV-soffan… Samma sak gäller Mats Larsson som inte hittat full form efter den hopplöst dåliga hösten.

Puh, vilken dag som sagt. Nu ska jag plöja igenom alla kommentarerna här på sidan.

Läs mer: DN 1 2 3, Aftonbladet 1 2 3

Etiketter: