11 januari 2010, av Oskar

Super-stall, bra eller dåligt?

Södergren och Northug
Under de senaste dagarna har nyheten om det nya super-teamet seglat upp i media. Det är längd-skribenten, tillika tävlings-speaker, Kjell Erik Kristiansen som ligger bakom projektet som är tänkt att bli ett nationsöverskridande team i stil med vad man sett inom cykelvärlden. Jag har själv inte kunnat ta ställning till om jag gillar eller ogillar projektet, det tänkte jag ni skulle få diskutera!

Läs mer: Expressen, Adressa.no.

40 kommentarer till ”Super-stall, bra eller dåligt?”

Som jag skrev i Bauertråden, jag förstår inte hur det är tänkt att fungera. Och jag gillar inte alls idén.

Inlagd: 2010-01-11, 18:34
Skriven av: swestam

Dålig ide. Hur i hela friden tror dom att det skulle fungera? Mot vem skulle topplaget tävla och hur spännande skulle det vara?
Ett lag med topp5 i TDS skulle vinna med 5minuter i alla tävlingar.

Inlagd: 2010-01-11, 19:28
Skriven av: nisse

Varför vill de inte ha med Legkov, Alypov och Vylegzhanin i laget kan man undra… ;-)

Inlagd: 2010-01-11, 19:55
Skriven av: Gabriel

Var ska det tävlas.World cup?

Inlagd: 2010-01-11, 20:10
Skriven av: Gunnar K

Nä dålig ide vill ju se en svensk åka för sverige.

Inlagd: 2010-01-11, 20:28
Skriven av: Andreas P

Jag vill att svenskarna åker för sverige och svenska klubbar. VC måste ju läggas upp på ett helt annat sätt annars. Inget kul.

Inlagd: 2010-01-11, 20:40
Skriven av: Sten

De ska väl åka f^pr Sverige i WC och mästerskap, men inte tillhöra landslaget.
Precis som Team Mekonomen gör/gjorde. Jag är konservativ och gillar bäst det gamla sättet, men om detta behövs för att få in pengar till skidsporten så varför inte.

Glömde kommentera en sak tidigare. Det var väldigt bra av Ola (tror jag han heter) att gå in på detta forum och bemöta kritiken för den undermåliga kommenteringen. Jag var i Spanien och hade bara Eurosports engelska kommentator som berättade att Gunde Svan är förbundskapten och att Sverige preseterar sämre nu för att vi är så negativa till masstart och sprint och vägrar ta till oss det nya.

Jag har även sätt att väldigt många norrmänn är inne och läser här. Det finns väl ingen motsvarande sida i Norge förutom langrenn.com?

Inlagd: 2010-01-11, 22:44
Skriven av: Alexander

Om ett superstall skapas och dess medlemmar ska köra WC, vilka nationskvoter går de på då? Tvivlar på att svenska landslaget vill ta ut Hellner till WC om han bara skulle bli hjälpryttare till Northug.

Inlagd: 2010-01-11, 23:13
Skriven av: Jon

Alexander: Norrmännen är här för att Skidpepp är en intressant sida och att det vi skriver här engagerar dem. Vårt kära broderfolk i väster (även om vi ibland är oeniga) är hjärtligt välkomna och deras medverkan här berikar Skidpepp tycker jag. Och ja det var bra av Ola.

Angående privata stall är jag kraftigt emot det. Luktar pengar bakom. Vill inte ha det som inom cykelsporten dvs alla skriver på proffskontrakt för olika stall eller enskilda lopp/tourer. Skulle bli WC:s död. Cyklingen har Spanien runt, Giro de Italia, Tour de France etc och åkarna åker bara för sitt land i OS eller VM.

Risk för stort tappat intresse för skidsporten om det skulle bli verklighet. Vem vill se stallet Team Kodak med kapten Northug vinna Tour de Italia med Hellner och Cologna som hjälpåkare mot stall Finnair med kapten Bauer med Di Centa och Heikkinen som hjälpåkare?

Vilka ska vi hålla på? Skidsporten skulle tappa mycket i intresse. Dessutom – och det är viktigt – skidförbunden idag är demokratiska vilket man inte kan påstå om privata stall.

Tummen ner för detta med privata stall.

Inlagd: 2010-01-11, 23:24
Skriven av: Jörgen

Men däremot kunde det vara kul med en PR-tävling strax efter WC-säsongens slut typ All Star-stafett (om enbart prispengar), damer resp herrar.

Kanske Norden (inkl Estland) mot resten av världen. Typ Ryders Cup i golf eller All Star-matchen i NHL och en massa sponsorpengar i potten. Tror att många skulle tycka att det vore kul att se?

Inlagd: 2010-01-11, 23:36
Skriven av: Jörgen

Det är ju väldigt få lagtävlingar i skidåkning, och de få som finns har lägre status bland de tävlande.

Inlagd: 2010-01-12, 06:43
Skriven av: Kurt

En stor del av showet i langrenn, for meg, er å se nasjon mot nasjon kjempe om gullet. Muligvis en god ide for å tiltrekke et nytt publikum, men jeg er nok for konservativ til å stille meg positiv til en så vital forandring.

@Jörgen
”Vårt kära broderfolk i väster (även om vi ibland är oeniga) är hjärtligt välkomna och deras medverkan här berikar Skidpepp tycker jag”

Takk! Jeg trives her ^_^

”Kanske Norden (inkl Estland) mot resten av världen. Typ Ryders Cup i golf eller All Star-matchen i NHL och en massa sponsorpengar i potten. Tror att många skulle tycka att det vore kul att se?”

Så, Norge, Sverige, Finland og Estland mot resten av verden? Hmm..
Hvordan ville du navngi disse to gruppene? Northern Superstars vs The Lot?

Kanskje Øst mot vest? Kunne jo vært litt skøy ^_^

Inlagd: 2010-01-12, 06:43
Skriven av: Ubersnuber

Gillar inte alls idén, som någon här ovan skrev så luktar det pengaintressen lång väg. Kristiansen har nog en egen agenda här där han själv har fått vittring på maktposition och medföljande pengar. Jag vill inte ha det som inom cykelsporten där sponsorpengarna vad jag förstår styr nästan allt. Det räcker med förändringar för ett tag nu med FIS´s och Ulvangs ”marknadsanpassning” av skidsporten. Jag skulle tro att åkarna kommer att bearbetas hårt med lockande ekonomiska utsikter och jag hoppas att de kan stå emot.
Jag börjar undra över vilken figur den här Kristiansen egentligen är och vilka intressen som styr honom.

Inlagd: 2010-01-12, 08:34
Skriven av: Torbjörn H

I nästan alla sporter tävlar man nationsöverskridande förutom i vm, em och os. Jag tror det kan bli kul och utveckla svenska skidåkare (andra nationer med) till en helt ny dimension. Små nationer som bara får fram en bra åkare kan plötsligt åka stafett. Dessutom blir det en större ära att representera sitt land vid em, vm och os.

Inlagd: 2010-01-12, 10:07
Skriven av: Andreas

Andreas: vilka är nästan alla sporter där man tävlar nationsöverskridande?

Och om man inte kommer med i något lag då, vilka förutsättningar har man då? Och finns det tillräckligt med sponsorer för mer än ett lag? Om det bara finns ett proffslag, vilka skall man då tävla emot.

Cykelsportens erfarenheter borde förskräcka, med de senaste årens ”problem” med Pro Tour, för att inte tala om cykelsportens dopingproblematik.

Nej tack till denna dåliga idé.

Inlagd: 2010-01-12, 10:18
Skriven av: swestam

Fotboll, ishockey, bandy, handboll, basket, baseball, boule, amerikansk footboll, cykel är de som jag kommer på så här på rak arm.

Inlagd: 2010-01-12, 10:27
Skriven av: Andreas

Andreas: nästan alla de sporter du räknar upp är lagsporter medan skidor är en individuell sport. Jag kan också räkna upp sporter där man inte tävlar nationsöverskridande: friidrott, simning, tennis, golf, boxning, brottning etc. Med andra ord så är det inte så att i nästan alla sporter tävlar man nationsöverskridande vilket du skrev.

Inlagd: 2010-01-12, 10:34
Skriven av: swestam

Andreas: I de flesta LAG-idrotter tävlar man nationsöverskridande utom vid mästerskap och det är just LAG-sporter som du räknat upp med något undantag.

Ska alla individuella idrotter sträva efter att förstöras som cykelsporten?
Ska friidrottarna råka knuffa omkull någon, simmarna försöka stänka extra på banan intill, golfarna råka slå klubban i huvudet på någon, slalomåkarna köra sönder vissa partier på banen för att göra det svårtkört när ens lagkompis ligger i ledning etc

Jag är fullt medveten om att mina exempel är överdrivna och extrema, men varför kan inte individuella idrotter vara just individuella!? Det är ju det som är roligt att se.

Inlagd: 2010-01-12, 10:43
Skriven av: Kattis

Denne ideen blir skisporten først klar for om 10 år.

Hadde imidlertid vært spennende med følgende stafettlag:

1. Cologna
2. Bauer
3. Hellner
4. Northug

Ikke lett for de andre å slå det laget.

Inlagd: 2010-01-12, 11:10
Skriven av: gif

gif:
Vad är det för spännande med det laget om alla andra lag är chanslösa? Ska de då resa omkring som några rockstjärnor och ge intervjuer och skriva autografer och på kvällen riva av en stafettseger inför jublande fans? Uppriktigt sagt tror jag det här är en dödfödd idé.

Inlagd: 2010-01-12, 13:00
Skriven av: Torbjörn H

Då känns det intressantare att göra en jippotävling där 2 herrar och 2 damer får sätta samman ett stafettlag precis hur de vill. Tävlingen ska gå där det är stor publik och det ska finnas en hel del pengar i potten så att tävlingen är intressant även för de allra bäst.

Inlagd: 2010-01-12, 13:14
Skriven av: Kattis

Varför ska publiken engagera sig för ett stafettlag bestående av Cologna, Bauer, Hellner och Northug? Inom lagsporter håller man i och för sig ofta på ett lag oavsett nationalitet på spelarna och om dessa byts ut. Däremot är det svårt att engagera sig för ett nytt lag i vuxen ålder. De flesta väljer favoritlag som barn och håller fast vid detta. Tror inte man kan engagera skidpubliken om man inför ett system av denna sort. Jag hejar på svenskarna och har nog svårt att engagera mig för någon annan konstellation.

Inlagd: 2010-01-12, 13:21
Skriven av: Jon

Torbjørn H: Jeg er enig i at prosjektet er dødfødt, men jeg kunne likevel ikke dy meg for å sette opp mitt ”dream team”

Inlagd: 2010-01-12, 13:31
Skriven av: gif

Leder det till en breddning av toppen är jag positiv i annat fall negativ.

Dock gillar jag cykling till skillnad från många av posterna ovan och tycker inte att den är förstörd :)

Ett proffslag med alla de bästa låter som en tråkig utveckling. Ska sponsorlag fungera krävs det ju att det finns tillräckligt många som är intresserade av att sponsra så åkarna sprids ut.
Dock borde ju sponsorproblematiken vara möjlig att lösa lite beroende på hur många lag som behövs. Dock skulle det nog krävas en fullständig omorganisation för att fungera.
Frågan är ju dessutom om WC verkligen är den naturliga arenan för sådana lag. Varför måste det växa fram just den vägen?

Inlagd: 2010-01-12, 15:44
Skriven av: Josef

Proffscirkus har tidigare provats inom skridskosporten under två säsonger (1973-1974) innan den lades ned. Åtta av dåtidens bästa skrinnare (holländare, norrmän och svensken Johnny Höglin) ingick i ett proffstall som ”uppvisningstävlade”, vilket nog upplevdes som ganska avslaget jämfört med det ”riktiga” tävlandet.

Kanske att världen inte var riktigt mogen då, men jag har samma känsla inför det här förslaget. Skall man bara tävla inbördes eller alltid vinna mot ”the rest” blir det tråkigt i längden.

Inlagd: 2010-01-12, 16:31
Skriven av: Leffe

Det vore i och för sig kul med staffeter mellan olika delar av skidvärlden.
kanske
Team Nordic
Eldar rönning
Matti Heikkinen
Marcus Hellner
Petter Northug
mot
Alpen dream team
Dario Cologna
Axel Teichmann
Jean Marc Gaillard
Tobias Angerer
mot
Eastern europe allstars
Lukas Bauer
Sergei Shiriaiev
Maxim Vylegzhanin
Alexander Legkov
och
North american super duper boys
Devon Kershaw
Kris Freeman
Alex Harwey
Ivan Babikov

Inlagd: 2010-01-12, 16:46
Skriven av: Josef D

JosefD: När du ställer upp det så där så ser det ju väldigt spännande ut.

Inlagd: 2010-01-12, 16:51
Skriven av: nisse

Nej, nej, nej, nej!!!

Inlagd: 2010-01-12, 17:23
Skriven av: Havregrynsgröt

Vegard Ulvang sågar stall-planerna. Han frågar sig varför i all världen vi skall ha cykelsporten som förebild. Håller med till 100%.

Sen skulle den stafettuppsättning som Josef D publicerade vara mycket intressant och spännande att se i nån form av uppvisningstävling, typ den skidskyttarna har.

Inlagd: 2010-01-12, 17:53
Skriven av: Frans

Om man tänker sig det som en cup som går paralellt med WC. Med några deltävlingar och rejält med prispengar.
Det är så få stafetter så lite kul skulle det ju vara.

Inlagd: 2010-01-12, 18:00
Skriven av: nisse

Damer: Saarinen,Kuitonen,Björgen och Kalla, (Haag,Steira) det är inget dåligt lag!

Inlagd: 2010-01-12, 18:10
Skriven av: nisse

haha ja den där stafetten såg ju rolig ut. Nordic stars lär ju spöa upp Joddelgruppen/alp rejält! :D
Men stall då, om de ska ha någon chans att fungera måste de ju vara flera lag med ungefär lika duktiga skidåkare, annars försvinner ju spänningen och intresset rätt snabbt om samma lag vinner allt.

Inlagd: 2010-01-12, 18:38
Skriven av: Sanna

Vem skulle åka sista sträckan i Team Nordic 2?

Hjelmeset
Jauhojärvi
Södergren
Hafsås/Jönnson?

På damsidan skulle nog
Majdic
Longa
Kowalczyk
Follis
kunna ge Team Nordic en match.

Inlagd: 2010-01-12, 18:55
Skriven av: Frans

Ryskorna + Smigun går nog också bra.
Sedan är Kowalczyk ett gränsfall hon kanske bör åka i östgruppen.
Dom får byta henne mot en tyska i Majdic laget.

Inlagd: 2010-01-12, 19:05
Skriven av: nisse

Suck

Inlagd: 2010-01-12, 21:55
Skriven av: JE

Det kommer inte att bli nåt av dom hära planerna pga
1. Dåligt intresse bland folket
2. Det saknas pengar
3. Det saknas skidåkare
4. Det saknas skidlopp

Skulle funka om Fis la ner hela sin verksamhet men det kommer ej att hända.

Inlagd: 2010-01-13, 08:18
Skriven av: Andreas P

inte ens Northug är intresserad, kul att läsa något positivt från honom!
http://www.langrenn.com/vil-ikke-ha-superlagdiskusjon.4684483-1743.html

Inlagd: 2010-01-13, 19:43
Skriven av: Sanna

Sanna: Bra! Utan Northug blir det inga ”superstall” utan de kan lägga ner planerna helt och hållet. Andreas P räknar också upp bra argument ovan.

Inlagd: 2010-01-13, 22:09
Skriven av: Jörgen

Samma sak som Sannas länk fast från Expressen:

http://www.expressen.se/sport/os2010/langdskidor/1.1843766/northug-tanker-inte-svika-landslaget

Inlagd: 2010-01-13, 23:43
Skriven av: Andreas P

I cykel så tävlar man ju i proffslag och har gjort det väldigt länge, en gång i tiden körde man i landslag men i cykel funkar inte det särskilt bra av flera anledningar. Ett par anledningar är tex att dels är många bra cyklister från samma land och dessutom så måste man i princip ha ett bra lag runt sig för att kunna vinna de stora etapploppen. Dvs kommer man från ett litet cykelland är man rökt på förhand.

Detta är ju inte direkt jämförbart med skidåkning som är mycket mer en individuell sport än vad cykling är, trots alla dessa masstarter (som vi dessutom hoppas se mindre av).

Ofta är det så att en lösning i en sport har växt fram under lång tid, för cykling proffslag, för skidåkning landslag, för friidrottare ett mer enskilt upplägg. Anledningen till att det är så antar jag bero på att det helt enkelt är så att det är den lösning som fungerar bäst i just den sporten. Dock kan ju förhållandena ändra sig och då kan en annan lösning vara bättre, men just nu kan i alla fall inte jag se att det finns en bättre lösning än landslag för just längdskidåkningen.

För visst tycker man att det är lite trist för långloppsåkarna att de inte får åka i ett långloppslandslag?

Inlagd: 2010-01-14, 10:47
Skriven av: Fredde

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values