03 januari 2010, av Oskar

Jönsson föll igen

Var det någonstans man kunde ana att Emil Jönsson skulle falla så var det i den vansinnigt isiga långbacken, men istället stod han på näsan i en uppförsbacke någon meter innan upploppsrakan! Jönsson blev påkörd av ryssen Alypov som i efterhand blev diskad. Om det var helt rätt eller inte vet jag ej, men jag måste säga att Jönsson åkte lite klantigt där i slutet… Jaja, vi får hoppas på nya tag i morgon, och att han fullföljer hela touren nu, med blodad tand.

Marcus Hellner hade missade att gå vidare från sin kvart vilket var riktigt synd – det var ju så nära! Däremot var det desto roligare att Teodor Peterson åkte så pass bra idag! Dock måste vi komma ihåg att de största sprintkanonerna inte närvarade.

Resultat herrar

Totalresultat efter tre etapper

1. Petter Northug
2. +9.8 Axel Teichmann
3. +20.9 Emil Jönsson
4. +23.3 Eldar Rønning
5. +30.3 Sami Jauhojaervi

11. +56.3 Marcus Hellner
15. +1:10.0 Daniel Rickardsson
42. +2:15.7 Mathias Fredriksson
44. +2:25.9 Teodor Peterson

Ida Ingemarsdotter räckte inte längre än till semin idagens ”långlopp”. Ja för så lång sprint har nog ingen kvinna åkt någonsin tidigare(?). Det måste vara konstigt att träna för en viss distans och sen tävla på en annan… Hanna Brodin borde kunnat åkt bättre men jag antar att det är längden här också som spökar?

Resultat damer

Totalresultat efter tre etapper

1. Justyna Kowalczyk
2. +4.3 Aino Kaisa Saarinen
3. +30.1 Kristin Størmer Steira
4. +34.5 Petra Majdic
5. +39.7 Arianna Follis

17. +2:05.2 Ida Ingemarsdotter
32. +3:16.5 Hanna Brodin
40. +3:40.1 Sara Lindborg

Läs mer: DN, Aftonbladet

31 kommentarer till ”Jönsson föll igen”

Det är nu som Hellners bra grenar börjar
så jag är väldigt optimistisk om en rejäl bättring för honom.
Jag tror han tar en 3:e plats i TDS när det är färdigt.

Inlagd: 2010-01-03, 19:42
Skriven av: nisse

Oj, hoppas du har rätt! Vore grymt, själv tippar jag en stark nionde plats fast jag föredrar ditt resultat….

Inlagd: 2010-01-03, 20:09
Skriven av: Kim

Norrbaggarna är sig lika. I Langrenn hyllar man Rönning och Northug och inte med ett ord nämner man Emils olycka som orsak.Inte ens som anledning till att Ryssen blev diskad. Dom är bra på att förhärliga sig själva. Sedan undrar jag om det var en tillfällighet att Östensen tog 5minuter på sig till mål.
Jag tror på stallorder för att ge längre vila till Northug som börjar vara sliten.
Vad säger reglerna hur länge får man hålla på?

Inlagd: 2010-01-03, 20:10
Skriven av: nisse

”– Sterkt av Eldar. Han slo sterke sprintere som Emil Jönsson og Petter Northug, og det er løpere som er i finaler jevnt, sa sportssjef Åge Skinstad.”

Ja, när Emil får skidorna överkörda kan jag tänka mig att det är lätt att slå honom.

Väldig skillnad på norrmännen rapportering, langrenn.com säger ingenting om Emils segerchanser, NRK, VG och Dagbladet desto mer.

Jaja, kommer nya chanser. Emil ser stark ut på allt mellan 15km och 1,6km i dagarna. Hoppas på morgondagen.

Inlagd: 2010-01-03, 20:12
Skriven av: Skidjan

Korkad kurvtagning av Emil, att köra in så nära framför Rönning direkt innan uppförskurvan är ju att be om trubbel. Hade han fortsatt sitt spår med den fart han hade hade han vunnit. Med sån taktik falnar han som OS-hopp i sprint men i stafetten kan han bli grym. Tycker han ska köra sistasträckan i OS – om han bara är med till spurten tror jag han har bättre chans att slå Petter än vad Marcus har.

Inlagd: 2010-01-03, 20:36
Skriven av: Allan Vallan

Jag tror att det var längden på sprinten i kombination med gårdagens lopp som gjorde att Hanna Brodin inte tog sig vidare, synd för det är kul att se henne åka just sprint!

Inlagd: 2010-01-03, 20:44
Skriven av: Kattis

Jag tycker att det roligaste med Emil är att han tagit ett sådant kliv i distans. Tror någon att Hattestad och JC Dahl hade hängt med i toppen på det klassisk loppet igår? Inte en chans… Det är stort tycker jag. Och framför allt super för våra förutsättningar i stafett.

Intressant att se Södergren i bild igen på Sportspegeln. Men det han sa kändes inte helt betryggande ändå…

Inlagd: 2010-01-03, 20:58
Skriven av: Gabriel

Vad finns det för krav på de olika distanserna. Vad jag vet, så godkänner FIS de olika banorna innan arrangörerna får genomföra sina tävlingar. Där ingår då längd på bana, banprofil, banbredd, hödskilnader etc. hur precisa bestämmelserna är har jag inte så stor koll på men antar att dom finns.
Då frågar jag mig, vilka kraven är på sprint banorna. Visst var det många sprinters med långt fram. Men många typiska sprinters kroknade betänkligt på den tunga banan. OS-banan liknar dagens, till viss del. Kommer det att vara så att sprint banorna blir runt 1500meter (kanske längre) och rejält kuperade. Ja då blir det ju snabba alroundåkare som dominerar även sprinttävlingarna. Tex. Northug, Hellner, Jönsson (tror att vi får börja räkna honom dit) och på tjejsidan Anna Haag, Kowalczyk och Majdic. Riktiga sprinters kommer att slås ut senast i semi. Sedan orkar dom inte mer, eftersom att grundträningen måste innehålla mer mängd för att ha kondition som räcker för 4:a lopp.
Frågan är: Vad är FIS krav på banorna och vilka bestämmer hur banorna skall vara i för skick.

Inlagd: 2010-01-03, 21:02
Skriven av: Sten

Er også imponert over hva Emil gjorde igår på 15 km klassisk. Hvordan er han i tilsvarende distanse i skøyting? Hvis han er brukbar, bør dere bruke han på stafetten! Kunne blitt kult å se han mot Petter i en stafett!

Jeg tror ikke Hattestad hadde fulgt med (han er ekstremt svak på lengre distanser), men Dahl er en bra allrounder, og han kunne nok hengt med.

Inlagd: 2010-01-03, 21:03
Skriven av: drazyc

Til nisse: Fantastisk Østensen-teori der :-) Østensen er en fenomenal taktiker og lagspiller..NOT!

Det er da naturlig at langrenn.com først og fremst dreier seg om *norsk* langrenn?

Inlagd: 2010-01-03, 21:06
Skriven av: drazyc

Drazyc,
Jönsson slog Marcus Hellner på 15 km skate i säsongsupptakten i Bruksvallarna i November, så han kan fritt också.

Alltså det Ulvang & CO vill är ju att ha fler som Northug. Dvs ett fåtal ”fix-stjärnor” för att enklare kunna marknadsföra sporten. Därför kommer banorna bli längre och längre. Man vill att långdistansarna ska kunna vinna sprintarna också och få en handfull stjärnor istället för en massa olika segrare.

Jag tycker att det är fel och jag tycker att det är ett hån mot alla som tränat hårt för att bli bra på just sprint.

Inlagd: 2010-01-03, 21:14
Skriven av: Gabriel

drazyc: Den dramatik som möjliggjorde resultatet i en tävling är av intresse i alla normala medier. När tex Haag blev trea i Beito omtalades det tydligt att det troligen var beroende på att Steira föll. Sedan visades repriser på Steiras fall flera gånger. Det är skillnad det!
Sedan tog Östensen det ”väldigt” lugnt in till mål, typ 5minuter som gjorde att semi2 fick 3-4minuter mer vila.
Det är konstigt att man kan dra ut på ett heat hur mycket som helst utan att bli diskad.

Inlagd: 2010-01-03, 21:19
Skriven av: nisse

Gabriel,

Det synes opplagt for meg at Jönsson må få prøve seg på skøytedistanser også i V-cup da. Jaktstarten på 35 km på onsdag blir vel i meste laget, men som sagt: Jeg ønsker meg Jönsson vs. Northug i stafetten i Vancouver!

Inlagd: 2010-01-03, 21:22
Skriven av: drazyc

nisse: Ja, Østensen var sykt forbannet på seg selv. Det er nemlig ikke første gang dette skjer med Simen.

Som sagt, det er naturlig at langrenn.com fokuserer på de norske utøverne (derav også fokuset på Steiras fall på Beito). Når det skal sies, digger jeg Anna Haag. Hun er kjempesøt og et stort talent – kanskje vel så stort som Kalla, etter min mening.

Inlagd: 2010-01-03, 21:25
Skriven av: drazyc

Jag tror Jönsson är mogen för det. Om det finns någon som kan slå Petter i en spurt så är det väl han (och Hattestad). Men frågan är om han klarar det efter 10 km åkning. Men vi hoppas på att få se det i OS!

Inlagd: 2010-01-03, 21:26
Skriven av: Gabriel

Noterar att Kuitunen bryter Touren för att åka hem och istället träna inför tävlingarna i Otepää. Nu är det inte bara de svenska toppåkarna som inte deltar i eller avbryter touren.

Inlagd: 2010-01-03, 21:28
Skriven av: swestam

Nisse: var ju dom i semi 1 som fick fördel av att Östensen tog god tid på sig dom i semi 2 förlora på de Emil fick ju betyldigt lägra vila än han borde fått mellan semi å finalen.

Inlagd: 2010-01-03, 21:34
Skriven av: jossa

Jossa: Alla fick mer vila, men det är semi2 med Northug och Rönning som kanske hade störst behov. Då jag tyckte att Northug såg sliten ut redan i kvarten.
Men det är bara en teori att ledarna bad Östensen att ta god tid på sig.
Man kan ju tänka sig att sätta det i system om det inte finns någon diskningsgräns.

Inlagd: 2010-01-03, 22:18
Skriven av: nisse

drazyc: Det jag pratade om var i Svenska medier dvs Längd.se mfl som berättade om Steiras fall.

Inlagd: 2010-01-03, 22:22
Skriven av: nisse

Frågan om vilan är ju egenligen lite knepig. De i semi 1 fick längre vila mellan semi och final medan de i semi 2 fick vänta längre på starten i sin semi.

Tror i det läget att det var åkarna i semi 1 som fick största fördelen med längre vila till finalen, en vila de kunde utnyttja på ett effektivare sätt. De i semi 2 fick ju bara vänta på sin start och förmodligen var de redan redo och på väg till starten när Östensen föll och sedan tog sig mot målet i lugn och ro.

Inlagd: 2010-01-03, 23:02
Skriven av: Kattis

Håller med Kattis

Inlagd: 2010-01-04, 00:28
Skriven av: Oskar

Varje minut i början på en vila ger betydligt mer än en minut på slutet.
Att få 10minuter i stället för 6 ger betydligt mer än att få 15 istället för 11. Det är väl ganska uppenbart.

Inlagd: 2010-01-04, 07:11
Skriven av: nisse

Tycker att det var en bra bana förutom de sista två svängarna. Man kunde kört direkt från sista springbacken in på upploppet istället för att köra vänster-höger. Banan ungefär lika tuff som OS-banan, vilket tyder på att Jönsson är väl förberedd på den. Dock var banan alldeles för lång för damerna, liksom i Rogla. Idag vinner Jönsson och Follis/Majdic.

Inlagd: 2010-01-04, 08:06
Skriven av: Jonas

Nisse: Er det ikke på tide å ta av deg de blå-gule brillene du ser igjennom? At du mer enn alt ønsker å slå nordmenn er helt ok, men holdningen du virker å ha blir jo barnslig. Tror ikke de norske utøverne/lederne er noe værre enn f.eks de svenske. KOnspirasjonsteoriene du serverer er jo tatt ut fra løse luften.

Joda, vi er kanskje mer nasjonalistiske enn de fleste andre og vi bare ELSKER å slå svenskene, men skulle vi tape er det få som roper om doping, usympatisk kjøring bla bla bla bla blandt de andre landenes løpere.

Jönsson så veldig sterk ut i dag og hadde han ikke blitt kjørt over ende tror jeg han hadde vunnet. Petter virket sliten, så det blir spennende å se om han bare hadde en dårlig dag eller faktisk kjenner slitet på kroppen.

Måtte beste nordmann vinne ;-)

Inlagd: 2010-01-04, 08:18
Skriven av: Clint

Petter virket sliten, men husk det er 35 km jaktstart torsdag!! Det er jo bedre for Petter å spare krefter i sprintene og gå ut 20 sek foran Teichmann enn å bruke mye krefter og gå ut 50 sek foran ham….

Petter ut et minutt foran på en jaktstart er ikke noe drømmesituasjon for ham, dersom han har brukt mye krefter på å oppnå det minuttet.

Inlagd: 2010-01-04, 08:27
Skriven av: Tor

Clint: Min misstro mot Norge beror på att jag sett mycket idrott de senaste 30åren.
Norge ligger alltid på gränsen till det tillåtna och i bland över.
Det visade sig tydligt i skidskytte VM
där den enda åkaren i världshistorien som körde fel och ändå vann givetvis var en Norrman. När norrmän får tänja på reglerna blir det märkliga resultat. Sedan att påstå att Norrmän skulle vara sportsliga är väl ändå överdrivet, jag brukar läsa norska tidningar och kommer ihåg alla dopingkommentarer om tex Lucas Bauer när han var lika bra som Northug.
Norrmän var inte så självgoda!

Inlagd: 2010-01-04, 08:44
Skriven av: nisse

Ett exempel till på norsk moral är Jan Boklöv. Hans V-stil var det mest avskyvärda man sett enligt norska ledare och han skulle helst förbjudas att tävla.
När inte det gick så straffades han med jättestora poängavdrag av framför allt norska domare. Har Norge framfört någon ursäkt till Boklöv, jag tror inte det.
Hade han varit norrman skulle han stå staty utanför Holmenkollen.

Inlagd: 2010-01-04, 09:00
Skriven av: nisse

Håller delvis med nisse här, men TD:n i Oberhof var svensk och tävlingschefen tysk så Norge styr inte allt även om det känns så ibland.

Sen känns det som Petter bränt onödigt mycket krut i starten på touren. Det kan komma att straffa sig.

Inlagd: 2010-01-04, 09:08
Skriven av: Frans

De som tjente på Østensens langsomme målgang var jo åpenbart de som fikk mer hvile før finalen. Østensen klarer jo aldri å holde seg på beina.

Arrangørene kunne godt ha hatt en mindre krapp sving inn mot innspurten. Det burde også vært mer enn ett spor med bra glid inn mot mål.

Inlagd: 2010-01-04, 09:32
Skriven av: Jeremiah

Clint: Jeg vil anbefale deg å ta det Nisse sier med en stor klype salt. Alle hans innlegg bærer preg av hat mot nordmenn, og jeg er helt sikker på at de fleste svensker ikke ser på nordmenn som umoralske og usportslige juksere.

Jeg har valgt å bare se bort fra Nisses innlegg i debatten. Det er bare sure oppstøt fra en bitter gammel mann.

Inlagd: 2010-01-04, 09:58
Skriven av: Tor

Alltid kul att det man skriver berör någon.:)

Inlagd: 2010-01-04, 12:15
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values