29 november 2009, av Oskar

Ulvang, kan vi lägga ner masstarterna nu?

petternorthug09-11-29.jpg

Utifrån Ulvangs genomidiotiska uttalanden förra veckan kanske vi kan be honom att rensa lite i masstartsfesten i skidvärlden nu när Petter Northug vunnit en tävling i klassisk stil med intervallstart.

Hatten av för baggen. Inte Ulvang alltså, utan Northug. Jag hade ingen kanal så jag kollade på en rysk eurosport-feed på nätet vilket var ganska förvirrande, men jag förstod att baggen tagit hem det. Starkt!

Tråkigt att svenskarna underpresterade så. I och för sig brukar vi aldrig gå bra i Kuusamo. Vad beror det på? För branta springbackar? Mathias Fredriksson brukar kalla stället helvetet på jorden eller något sådant. Mörkt, kallt och hemskt.

Roligt att Kris Freeman gick så bra idag! Tråkigt att så många ryssar gjorde det. Ja, för det är inte roligt längre med ryssar. Jag har tappat ALLT förtroende för den nationen vad gäller skidor. Så jävla tråkigt!!!

Norge gjorde en riktigt bra laginsats, 1, 5, 8, 10, 13, 15, 29.

Den enda som skötte sig idag var Jesper Modin som till slut gick in som 22:a vilket jag anser vara väl godkänt för att vara den gossen. Daniel Rickardssons prestation var helt ok med tanke på hans axelproblem nyligen. Resten får IG. Punkt slut.

Skönt att höra att, förra årets åtta på distansen, Johan Olsson inte var nöjd:

Brutalt tungt, det var inte vad jag hade väntat mig. Det liksom hände ingenting, varken jag själv eller skidorna hade någon fart i i dag. Det kändes bara skit. Klart att det inte är så jävla kul: en tävling man tror man ska prestera på, så känns det bara jävla skit hela vägen runt.

Men men, vi fick in tre åkare bland de 30 bästa vilket man ändå måste säga är bra. Men vad hände med Anders Södergren?

”Jag kände redan efter 700 meter att det var helt kört. Jag var helt slut i kroppen.”

Det som är bra med det här bottennappet är att det bara kan bli bättre i Davos.

Resultat

Läs mer: DN, Expressen, Aftonbladet

Grafer kanske kommer senare!

29 kommentarer till ”Ulvang, kan vi lägga ner masstarterna nu?”

Jag gillar inte Northug, men bättre att han vinner än att någon dopad ryss vinner. Direkt från dopingavstängning och upp i topp. Mycket misstänkt.

Inlagd: 2009-11-29, 20:59
Skriven av: Sten

Northug vinner ett klassiskt intervallopp?!? Den mannen är kung! Skidvärldens Kung.

Inlagd: 2009-11-29, 21:44
Skriven av: Lisa

Jeg hørte at Northug fleipet på NRK i dag. I OL-stafetten ville han gjerne gå 1. OG 4. etappe. He he. Kaxig som dere svensker sier.

Mange her i Norge synes også at Northug er litt vel dryg, men man kan ikke unngå å være utrolig imponert av kapasiteten mannen innehar. han er jo tross alt bare 23 år fortsatt.

Inlagd: 2009-11-29, 21:47
Skriven av: Tor

Northug är ruskigt bra när han har vittring på seger. Men som sagt dom som imponerar mest är ändå Ryssarna. Väldigt starka både på dam och herr.
Det är bara att inse att dom är på G på allvar, och kan grusa Norges förhoppningar både i sprint och på distans.

Inlagd: 2009-11-29, 21:52
Skriven av: nisse

Massestart er nok kommet for å bli, ikke den øvelsen jeg liker heller men kan jo se at det skaper litt spenning på tv. Greit at vi nordmenn har Nortug som spurter nå men det snur fort i idretten. Og klart at også langrenn må nå frem til andre enn spesielt interiserte. Synes selv intervallstart er best, men det er jo klart at de som får gå på andres tider har en fordel.

Inlagd: 2009-11-29, 21:53
Skriven av: svein

Bara att gratulera Norge som har två suveräner i sprint (Hattestad) och distans (Northug). Kan satsa en peng på att de två tar samtliga herrguld i OS…

Var inte speciellt kul att se de svenska herrarna idag. Man fick se dem mest när de bakom passerat dem i tidskontroller. Håller med Oskar där, Modin OK men övriga underkänt. Hade förväntat mer speciellt från Olsson.

Och ja, amerikanen var en överraskning!

Inlagd: 2009-11-29, 22:34
Skriven av: Jörgen

Fin rubrik!! Jag tar också av mig hatten och gratulerar Northug! Vi vet att det kan vara lite lättare att ta en seger i början på en säsong och strax efter ett mästerskap, men han tog den möjligheten. Northug är just nu världens bästa skidåkare. Dock tror jag Södergren kommer tillbaka och återtar den platsen.

Den svenska insatsen var alldeles för dålig. Det är väl Södergren som är bra på långa branta backar. När det var SM i Sundsvall ifjol så var det ingen svensk som klarade att följa honom på dubbel-pursuit trots att både Olsson, Rickardsson med flera var i ok form.

Den svenska ljusglimten är Modin. Han är med i min OS-trupp! Jag hoppas och tror att han och Jönsson kommer att bli bättre och bättre på 15km. Det vore väldigt intressant att få se dem gå flera distanslopp innan OS.

Sedan vill jag också kommentera en som intwe var med. Mathias Fredriksson: viktigt att han inte blir ignorerad och dåligt behandlad. Han är den jag vill ha som startman i stafetten. Visar han ok form i något lopp före OS skall han med och bör få gå dubbel-pursuit och gör han det bra bör han vara vår startman, om inte någon annan gör det betydligt bättre. Norge kan komma att köra Hjelmeset på första sträckan och då kan det bli hög fart i 10km. Hjelmeset har aldrig gjort en dålig stafettsträcka och hans insatser glöms ofta bort när Norge vinner. Det var han och Fredriksson som såg till att Södergren, Demethiev och Northug spurtade om segerne 2007. Fördelen för oss svenskar är att det verkar som om norska lagledningen inte ser detta.

Den ryska insatsen var skrämande. När andra länder för några av sina bästa avstängda (Finland 2001 och 2003) så tar det många år att komma tillbaka. Dock är Ryssland bättre än på länge (har väl bara gjort liknande laginsatser när det varit -20 grader). Ryssland måste stängas av i flera år och de borde inte få arrangera världscup och mästerskap på 10 år.

Inlagd: 2009-11-29, 22:43
Skriven av: Alexander

Nu när Northug vinner i intervallstart – kan vi få tillbaka Kollen-femmilen. Äntligen? Pretty please with sugar on top?

Rädda sporten nu! Ulvang, dina argument löses upp i dimma.

Hur fasen kan man få för sig att 49,5 km sällskapsåkning runt en femkilometersslinga är bra TV, det fattar jag inte. Hur mycket mer spännande är då inte intervallstart? Hur mycket mer spännande var det inte idag?

Tacka vet jag snö, granskog, traditioner, förväntan, passeringar, sekunderingar, slow-starters, brutala öppningar och snabba spurter, publiken ute i skogen,och hela fältet ute på banan. Där ingen ligger i rygg och alla ger allt, så mycket och så länge lungorna jobbar som bälgar och musklerna domna.

Först då har man krönt den rättfärdiga vinnaren.

Inlagd: 2009-11-29, 22:44
Skriven av: Skidjan

Hjelmeset:
http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=577571

Inlagd: 2009-11-29, 22:50
Skriven av: Alexander

Idag vann Northug min fulla respekt. Han är verkligen bäst (även om jag inte tror att han vunnit om han inte haft det sena startnumret). Skidåkning är handlar så mycket om mental styrka och Northugs psyke är starkare än alla andras.

Att ryssarna helt plötsligt gör en kollektiv superinsats får mig att må illa och överväga att sluta titta på den här idrotten. Det är förjävligt.

Inlagd: 2009-11-29, 22:51
Skriven av: Gabriel

Tycker inte att man kan säga att herrarna har misslyckats, södergren blir 64 och är 1,47 efter och johan olsson är 25a 50 sekunder efter… och vad jag har för sig så var de mycket större avstånd i världscupen för några år sedan.
Så tycker att de finns gott om hopp för en bra säsong och fram för allt ett grymt os.
Ända som oroar mig är att johan olsson verkar åka på alldeles för hårda skidor, ser bra ut när han åker men han verkar inte få fast dem.

Inlagd: 2009-11-29, 23:08
Skriven av: mattias

”Tycker inte att man kan säga att herrarna har misslyckats”

Say what?

Södergren på 64 plats är inte ett misslyckande? Vad är då ett misslyckande för dig?

Man kan inte bara stirra sig blind på tider. Den här sporten handlar om placeringar, inte tider.

Inlagd: 2009-11-29, 23:15
Skriven av: Gabriel

Alexander: du skriver att du hoppas att Södergren återtar platsen som världens bäste skidåkare från Northug. Södergren har väl äldrig varit det, om man frånser från enstaka lopp? Missförstå mig inte jag hoppas att Södergren blir världens bäste och vinner 5 OS-guld men rätt ska vara rätt. han har aldrig varit i den positionen?

Skidjan: håller med dig. Har varma minnen från Wassbergs, De Zolts mfl femmil.

Mattias: Jag hoppas det vänder för herrarna sen i vinter men just nu ser det inte riktigt bra ut. Jönsson skadad, få se hur mycket och om han kan återhämta sig? Hellner verkar vara i slag. Modin godkänd. Hoppas att Södergren kommer i form då kan vi ha vårt stafettlag men även om de gör bra lopp får vi det tufft med Norge, Tyskland, Ryssland och Italien.

Sen håller jag med vad gäller ryssarna, gillar inte riktigt vad jag ser av dem och hoppas att de testas ofta samt stängs av innan OS ifall de hittar märkligheter.

Inlagd: 2009-11-29, 23:21
Skriven av: Jörgen

Vad vi än tycker om Ryssarna så är det evigheter sedan vi såg ett så starkt lag. Och det är en ny generation av bra JVM åkare som kommer fram. Den ryska junioren som höll på att sänka Hattestad i sista backen blir spännande att följa. Dom fem bästa tiderna vid 6.1km var ett styrkebesked. Damerna är också väldigt på gång både i sprint och distans. Risken är uppenbar att med den bredd dom har så kan någon av dom ta ytterligare något steg till innan OS.
Det är inte säkert att Northug blir kung i OS.
Ryssarnas historia av doping är motbjudande men vi får nog vänja oss med att dom är tillbaka på allvar.

Inlagd: 2009-11-29, 23:41
Skriven av: nisse

Northug det jag gillar med Northug alltid ge 110 % Kämparandan. Fast jag gillar inte hans attityd ibland. Däremot funderar jag på om han inte går ut för hårt så tidigt under ett OS år…
vad gäller svenskarna verkar ju resultaten variera för varje tävling.

Inlagd: 2009-11-30, 00:26
Skriven av: Sanna

oj vilken underbar svenska det där blev. :D
Det jag gillar med Northug är att han alltid ger 110%

Inlagd: 2009-11-30, 00:27
Skriven av: Sanna

Även om ryssarna är dopade så har de väl också lagt om sin träningsfilosofi? Normalt sätt brukar de träna så mycket att de ständigt är nedtränade vilket gör att de aldrig har någon topp medans de nu har börjat att släppa upp träningen mer än tidigare vilket verkar ge effekt (förutom eventuell doping). Tänkte ni förresten på hur Northug såg ut i den sista springbacken. Lägg in en bild på Oddvar Brå och det är ingen större skillnad, mycket syra där…Oscar: Jag kollade på streamad NRK hela helgen via den här sidan http://www.myp2p.eu/channel.php kanske är bättre än rysk TV?

Inlagd: 2009-11-30, 09:45
Skriven av: Löwet

Roligt att Modin ¨åkte så pass bra inte långt fram till topp 15.

Inlagd: 2009-11-30, 10:44
Skriven av: jossa

Northug äter mjölksyra till frukost, lunch och middag. Jag tror inte att det finns någon risk att han går ut för hårt tidigt på säsongen, han kommer ju från en annan planet. Mjölksyreplaneten.

Inlagd: 2009-11-30, 10:50
Skriven av: Gabriel

Jörgen:
Angående Södergren så var han bäst i OS 2006 när det var långa distanser, men han hade kanske lite sämre glid och tack vare gemensams start förlorade han. Det samma gäller i VM 2009. Han har även vunnit holmenkollen 2 gånger under denna period. Vi kan väl säga att han varit bäst på distanser 3 mil och uppåt. För mig är det att vara den bästa skidåkaren.

Inlagd: 2009-11-30, 14:50
Skriven av: Alexander

Lagen till Düsseldorf

Damer:
Lina Andersson, Piteå Elit
Britta Norgren Johansson, Sollefteå SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Magdalena Pajala, Piteå Elit

Herrar
Robin Bryntesson, Sollefteå SK
Emil Jönsson, Årsunda IF
Teodor Peterson, Åsarna IK
Jesper Modin, Piteå Elit
Björn Lind, IFK Umeå
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

Inlagd: 2009-11-30, 15:10
Skriven av: Andreas

Norska laget:
Kvinner
Marthe Kristoffersen, IL Varden
Marit Bjørgen, Rognes IL
Celine Brun-Lie, Njård
Kari Vikhagen Gjeitnes, Henning Skilag/Team Trøndelag
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Karianne Bjellånes, Henning Skilag/Team Trøndelag

Marit og Marthe går kun lørdag

Menn:
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL
John Kristian Dahl, Strindheim IL
Øystein Pettersen, Lillomarka Skiklubb
Johan Kjølstad, Skogn IL
Andes Gløersen, Rustad IL
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL/Team Manpower
Kent Ove Clausen, Steinkjer Skiklubb/Team Trøndelag
Ole Marius Bach, Byåsen IL

Inlagd: 2009-11-30, 15:31
Skriven av: Andreas

@Löwet

Tack för tipset! Men om tittar på listan idag så finns inte NRK med. Och vad krävs för att kunna se sändningarna? Jag försöker köra sändningen med Windows media player men det fungerar inte på flera kanaler.

Inlagd: 2009-11-30, 17:01
Skriven av: Erik

Jag är lite förvånad att inte Modins prestation får mer uppmärksamhet.
Måste vara det klart bästa distanslopp en andraårs senior(manlig) gjort sedan Elofsson?

Inlagd: 2009-11-30, 17:12
Skriven av: Peter

Alexander: OK, förstår nu hur du tänker.

Erik: Jag använder WMP. Hos mig hittas TV4 Sport i kanalsökningen men finns inte med i Programguiden utan får programmera inspelningar ”manuellt” utifrån kanalnr och tid samt döpa inspelningen själv. Men ditt problem är kanske av en annan art dvs du vill se på strömmande media från nätet i WMP?

Inlagd: 2009-11-30, 17:45
Skriven av: Jörgen

Imponert av svensken på 2meter,mangler litt balanse i sporet enda.Blir en meget farlig løper i årene som kommer………

Inlagd: 2009-11-30, 20:31
Skriven av: ole

Erik: Gå in på live sports när det är en aktuell tävling…just nu är det inga… så därför går det inte att se NRK http://www.myp2p.eu/index.php?part=sports

Inlagd: 2009-11-30, 21:09
Skriven av: Löwet

Alle NRKs sendinger kan streames direkte fra http://www.nrk.no . Tror det skal funke fra Sverige også.

Inlagd: 2009-12-01, 18:43
Skriven av: Sm

Sm, tyvärr fungerar det inte längre. Dom har satt en spärr vid landets gränser tyvärr.

Inlagd: 2009-12-01, 20:40
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values