15 november 2009, av Oskar

Säsongspremiären avklarad

dsc_0232.jpg
Foto: Anders Byström, SSF

Jag har varit på konferens i Jönköping under hela helgen och har därför inte kunnat följa tävlingarna mer än genom SMS-uppdateringar från Kristoffer. Jag har nu kollat in resultaten och det var verkligen spännande att bara syna resultatlistorna. Man kan säga att det var både glada och några lite tristare nyheter.

Vi börjar med damerna. Charlotte Kalla var som vanligt mäktig i 10 km fritt, vilket inte var så värst oväntat. Däremot åkte både Anna Haag och Anna Olsson väldigt bra! För er som inte har så bra koll på fyran Ivana Janeckova har hon en 26:e plats i världscupen förra säsongen och om jag inte sett fel har hon aldrig varit bättre än 22:a i världscupen. Om det betyder att hon ryckt upp sig ordentligt eller att svenskorna inte håller superklass återstår att se. Däremot kom ju Justyna Kowalczyk på femteplatsen och var nästan minuten efter Kalla. Det måste väl ändå ses som en besvikelse för alla ”krax-fia”-fans. Sara Lindborg som flera här på Skidpepp varnat för måste ha åkt till sig en plats till Beitostølen med dagens sjätteplats (Fjärde bästa svenska)? Då är frågan, vem är då den femte som får åka? Förmodligen någon som de anser vara grym i klassisk stil eftersom det är stafett dagen efter.

Sprintspecialisten Ida Ingemarsdotter blev femte svenska idag och det var inte dåligt. Kanske lite revansch från igår? Ser man däremot på tiden efter Kalla (1:26) så är det kanske lite mycket.

Skidpepps favorit Lisa Larsen hade en lite sämre dag på jobbet. Förra året var hon ju endast 9 sekunder efter Kalla, men i år blev det hela 2 minuter. Larsen har ju berättat att träningsupplägget har sett annorlunda ut i år vilket kan ha påverkat resultaten så här tidigt på säsongen. Dock lär det nog dröja innan tösen får chansen i världscupen igen. Men som sagt, hennes fokus är även denna säsong JVM.

Ett annan halvkul nyhet var Britta Norgren som inte heller fick till det. Hon hamnade långt ner placeringsmässigt men man ska tänka på att det var väldigt många som gled in kring två minuter efter Kalla så vi kanske inte ska dra allt för stora växlar av det. Dock tror jag nog att man kommer ta med Britta till Beito för stafetten, eller vad tror ni?

Maria Rydkvist skrev på sin hemsida idag att hon öppnade för svagt, förmodligen svagare än hon kunde vilket ledde till stort tapp i början. Därefter började hon plocka, men inte tillräckligt… slutade 13:e.

För er som undrar var Sandra Hansson var så kan jag meddela att hon var anmäld till Beito idag men startade inte. Varför har jag ingen aning.

Resultat damer

 
På herrsidan var det faktiskt spännande att i efterhand kolla alla mellantiderna eftersom det svängde så pass mycket. Anders Södergren ledde i början men tappade i slutet. Johan Olsson däremot började lugnare men körde upp sig. Dock var det ingen svensk som lyckades klå Devon Kershaw som vann. Men dagens skräll måste väl ändå vara Emil Jönsson?! Fyra idag, tredje bästa svensk! Sen körde även fristilsspecialisten Lille skutt (Rikard Andreasson) riktigt bra! Kanske får en plats till Beito?? Tiio Söderhielm åkte också han riktigt bra.

Givna till 15 fritt lär ju vara Södergren, Hellner och Olsson. Frågan är om man kommer fråga Jönsson? Och vilka fler? Blir det allroundåkare som får åka till Norge (och köra båda dagarna) måntro, eller tar man med någon extra klassisk-specialist till stafetten? Kanske Daniel Rickardsson? Han som är just specialist på klassiskt var endast 1:20 efter idag.

Mathias Fredriksson som för första gången på evigheter inte är med i landslaget (bortsett från Team Mekonomen-svängen) visade att han nog inte heller platsar där. Han har å andra sidan haft en otroligt strulig försäsong med sjukdomar och skador om vartannat. Stackars sate. I onsdags blev han krasslig igen och trots att han hade skiten kvar i kroppen körde han idag. Men men, det vore kul om han kom tillbaka i gammal go form. Eller åtminstone att han blir frisk!

Någon Mats Larsson syntes inte till, körde han sprinten, eller är han fortfarande krasslig? Snacka om otur…

Resultat herrar

 

Jag har ännu inte satt mig in i sprinttävlingen så jag orkar inte med något utlåtande om det (mer än att det var imponerande kört av Martin Olsson).

10 kommentarer till ”Säsongspremiären avklarad”

Om jag fick bestämma lag till Beito så blev det fem i topp damer. Och mitt favoritlag för stafetten är AnnaO,SaraL,AnnaH,CK. Sara Lindborg är vassare i klassikt än i fritt efter vad jag läst och hon skulle bli bra i stafett för hon har hög uthållighet.
Ida har gjort en del bra distans lopp och borde få åka 10km i Beito och om hon är bättre än Sara så kan hon ju ta en klassisk sträcka.

Inlagd: 2009-11-15, 23:44
Skriven av: nisse

Var var Lina A idag? Sjuk igen, någon som vet.

Hon kan dom då ändå inte ta med till Beitostølen el?

Britta kommer nog med sen vet jag inte hur dom tänker göra med Sara Lindborg men hoppas hon kommer med.

Till damstafetten så är ju 3 givna Charlotte Kalla. Men imorgon tas truppen ut till Beitostølen då vet vi vilka som kommer med och kan spekulera i vilket lag dom ska ha i stafetten.

Inlagd: 2009-11-15, 23:49
Skriven av: Andreas

Anna Haag och Anna Olsson ska det stå efter Charlotte Kalla

Inlagd: 2009-11-15, 23:50
Skriven av: Andreas

Även om det var fri stil, så kan nog det speciella föret ha påverkat endel.

Inlagd: 2009-11-16, 08:58
Skriven av: Kurt

Även i Finland har man haft skidpremiär:

Resultat, Olos, damer 10 km, fri skidteknik

1. Natalia Korosteleva RUS 24.05,3
2. Riitta-Liisa Roponen + 13,0
3. Irina Hazova RUS + 26,7
————————————–
8. Virpi Kuitunen + 1.04,0
9. Riikka Sarasoja + 1.06,5
21. Aino-Kaisa Saarinen + 1.36,4
24. Kaisa Mäkäräinen + 1.45,9

Men när världscupen börjar så blir det naturligtvis ett helt annat resultat.

Inlagd: 2009-11-16, 09:26
Skriven av: Kurt

Vet inte hur du menar med det speciella föret?

Kalla är ju ändå oftast i topp när det gäller 10km fristil.

Sen åker Kalla bäst om det är hårda spår och några minusgrader.

Men visst var det ju konstigt föra säger en del jag vet inte jag var inte dära.

Inlagd: 2009-11-16, 11:05
Skriven av: Andreas

Det är nära till Norge och det är många som skulle behöva få världscuprutin. Sverige borde därför ha två lag på både herr- och damsidan samt att låta någon till köra första sträckan i ett kombinationslag. Jag tror sådan erfarenhet skulle vara väligt bra och inspirerande för åkarna.

På herrsidan så hade jag tagit Olson, Södergren, Hellner, Jönsson, Andreasson. För stafetten dagen efter hade jag fyllt upp med Rickardson, Martin Larsson (som såg bra ut på sprinten), Mats Larsson (om han inte är sjuk). Vem som ska åka vilken sträcka hade jag tatt ställning till efter resultaten på lördag. Den stora skrällen var ju Emil Jönsson och om han kan vara på väg mot att kunna åka 10 km så är det den bästa nyhet för svenska herrlandslaget på länge. Tänk att få se Norrthug dra på honom i 9,5 km i en OS stafett. Hur som hälst skulle det vara skönt att det det svesnak stafettlaget inte ska ”dö” om Hellner blir förkyld.

På damsidan är tre givna Kalla, Olsson, Haag. Efter dessa två bör ledningen fundera över vilka som behöver rutin och om Norgren säger att hon vill köra bör hon få det. Dock bör Lindborg vara uttagen till en plats i Kusamo. Till stafett hade jag fyllt upp med Lindborg, Rydqvist, Norgren, Sandra Hansson, Ingemarsdotter.

Inlagd: 2009-11-16, 11:35
Skriven av: Alexander

Alexander:Missar du Lina Andersson eller tycker du att hon inte platsar?

På damsidan bör Kalla Haag Olsson Norgren Lindborg åka 10 km på Lördag.
Stafettlaget vill jag att ska vara
Olsson Norgren Kalla Haag.

Inlagd: 2009-11-16, 13:52
Skriven av: jossa

Vi får inte dra så stora slutsatser av vad som hänt i Sverige, Norge och Finland. Det är i helgen som det visar sig var alla står. Om, det visar sig att Björgen inte är så snabb, så är ju inte Norskarna nått att vara rädd för. Northug fick ju stryk oxå. Stod att ryssarna var överlägsna i Muonio, men inte var det så farligt. Blir spännande och sekundstrider i Beito till helgen.

Inlagd: 2009-11-16, 14:12
Skriven av: Sten

Jossa: Jag missade Lina! (Men hon bör åka i 2a laget just nu). Olsson-Haag-Norgren-Kalla är nog ett ganska givet 1a lag.

Sten har väldigt rätt att vi inte ska dra för hårda slutsatser, men i Norge är det ändå ganska många bra åkare som är tvugna att prestera för att komma med till välrdscupen. Norge hade faktiskt tagit ut sitt landslag till Munio redan före denna hälg. En slutsats tror jag dock att vi kan dra ,från den norska tävlingen i Beitostölen, nämligen att Petter Northug har blivit bättre i klassiskt.

Inlagd: 2009-11-16, 15:03
Skriven av: Alexander

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values