Säsongspremiären avklarad

dsc_0232.jpg
Foto: Anders Byström, SSF

Jag har varit på konferens i Jönköping under hela helgen och har därför inte kunnat följa tävlingarna mer än genom SMS-uppdateringar från Kristoffer. Jag har nu kollat in resultaten och det var verkligen spännande att bara syna resultatlistorna. Man kan säga att det var både glada och några lite tristare nyheter.

Vi börjar med damerna. Charlotte Kalla var som vanligt mäktig i 10 km fritt, vilket inte var så värst oväntat. Däremot åkte både Anna Haag och Anna Olsson väldigt bra! För er som inte har så bra koll på fyran Ivana Janeckova har hon en 26:e plats i världscupen förra säsongen och om jag inte sett fel har hon aldrig varit bättre än 22:a i världscupen. Om det betyder att hon ryckt upp sig ordentligt eller att svenskorna inte håller superklass återstår att se. Däremot kom ju Justyna Kowalczyk på femteplatsen och var nästan minuten efter Kalla. Det måste väl ändå ses som en besvikelse för alla ”krax-fia”-fans. Sara Lindborg som flera här på Skidpepp varnat för måste ha åkt till sig en plats till Beitostølen med dagens sjätteplats (Fjärde bästa svenska)? Då är frågan, vem är då den femte som får åka? Förmodligen någon som de anser vara grym i klassisk stil eftersom det är stafett dagen efter.

Sprintspecialisten Ida Ingemarsdotter blev femte svenska idag och det var inte dåligt. Kanske lite revansch från igår? Ser man däremot på tiden efter Kalla (1:26) så är det kanske lite mycket.

Skidpepps favorit Lisa Larsen hade en lite sämre dag på jobbet. Förra året var hon ju endast 9 sekunder efter Kalla, men i år blev det hela 2 minuter. Larsen har ju berättat att träningsupplägget har sett annorlunda ut i år vilket kan ha påverkat resultaten så här tidigt på säsongen. Dock lär det nog dröja innan tösen får chansen i världscupen igen. Men som sagt, hennes fokus är även denna säsong JVM.

Ett annan halvkul nyhet var Britta Norgren som inte heller fick till det. Hon hamnade långt ner placeringsmässigt men man ska tänka på att det var väldigt många som gled in kring två minuter efter Kalla så vi kanske inte ska dra allt för stora växlar av det. Dock tror jag nog att man kommer ta med Britta till Beito för stafetten, eller vad tror ni?

Maria Rydkvist skrev på sin hemsida idag att hon öppnade för svagt, förmodligen svagare än hon kunde vilket ledde till stort tapp i början. Därefter började hon plocka, men inte tillräckligt… slutade 13:e.

För er som undrar var Sandra Hansson var så kan jag meddela att hon var anmäld till Beito idag men startade inte. Varför har jag ingen aning.

Resultat damer

 
På herrsidan var det faktiskt spännande att i efterhand kolla alla mellantiderna eftersom det svängde så pass mycket. Anders Södergren ledde i början men tappade i slutet. Johan Olsson däremot började lugnare men körde upp sig. Dock var det ingen svensk som lyckades klå Devon Kershaw som vann. Men dagens skräll måste väl ändå vara Emil Jönsson?! Fyra idag, tredje bästa svensk! Sen körde även fristilsspecialisten Lille skutt (Rikard Andreasson) riktigt bra! Kanske får en plats till Beito?? Tiio Söderhielm åkte också han riktigt bra.

Givna till 15 fritt lär ju vara Södergren, Hellner och Olsson. Frågan är om man kommer fråga Jönsson? Och vilka fler? Blir det allroundåkare som får åka till Norge (och köra båda dagarna) måntro, eller tar man med någon extra klassisk-specialist till stafetten? Kanske Daniel Rickardsson? Han som är just specialist på klassiskt var endast 1:20 efter idag.

Mathias Fredriksson som för första gången på evigheter inte är med i landslaget (bortsett från Team Mekonomen-svängen) visade att han nog inte heller platsar där. Han har å andra sidan haft en otroligt strulig försäsong med sjukdomar och skador om vartannat. Stackars sate. I onsdags blev han krasslig igen och trots att han hade skiten kvar i kroppen körde han idag. Men men, det vore kul om han kom tillbaka i gammal go form. Eller åtminstone att han blir frisk!

Någon Mats Larsson syntes inte till, körde han sprinten, eller är han fortfarande krasslig? Snacka om otur…

Resultat herrar

 

Jag har ännu inte satt mig in i sprinttävlingen så jag orkar inte med något utlåtande om det (mer än att det var imponerande kört av Martin Olsson).