14 september 2009, av Oskar

Svårt som klassiskåkare utanför landslaget att slå sig in?

längd.se kan man läsa om en besviken Oskar Svärd som nyligen insett att man ersatt det inledande klassiska loppet i Bruksvallarna med en sprint (också den i klassisk stil) vilket gör att man endast kan hävda sig som icke-landslagslöpare i fri stil och sprint. Är man som Oskar en utpräglad klassisk-åkare med siktet inställt mot femmilen i OS blir det lite krångligare och enligt hans beräkningar är det inte förrän 9 januari då det går en skandinavisk cup i klassisk stil som han kanske kan visa att han hör hemma på OS. Nu vet jag inte om han hör hemma på OS, men rent generellt är det ju en ganska dålig deal om det nu är så det är. Ni minns väl hur hårt det var förra året vad gäller de säsongsinledande loppen i Bruksvallarna. Åkte man inte den tävlingen utan i exempelvis Norge istället (Sandra Hansson), ja då var det praktiskt taget omöjligt att få åka världscup senare trots fina resultat.

I och för sig var det liknande problem förra året med sprint har jag för mig. Det fanns inte riktigt någon uttagningstävling för sprintåkarna och en del tyckte uttagningarna till världscupen inte blev helt rättvisa.

Hur som helst hoppas vi att det löser sig för de klassiskåkarna utanför landslaget som vill åka världscup och OS (och det är inte bara Svärd).

29 kommentarer till ”Svårt som klassiskåkare utanför landslaget att slå sig in?”

Trist om det är så! Som du Oskar beskriver det verkar Bruksvallarna nästan fungera som de amerikanska mästerskapen i friidrott dvs är du inte med eller missar där är du ute från VM/OS-truppen…

Det borde inte vara stängt efter Bruksvallarna dvs om någon inte har en formtopp då men senare under säsongen stiger fram starkt ska denne ges en chans i landslaget, Touren och OS.

Tror och hoppas dock på att förbundsledningen har koll, även på långlopporna.

Inlagd: 2009-09-14, 22:53
Skriven av: Jörgen

Jag har aldrig läst nåt märkligare uttalande av en förbundskapten på dagens längd.se. http://www.langd.se/svaart-for-oskar-aamp-co-att-komma-med-till-os-2010.4631085-86106.html Han stänger i princip dörren för alla de som inte är med i landslagsgruppen!! Är inte målet att ställa upp med bästa möjliga lag i OS?

På skejt är det ju inte många som kan hota de i landslaget. Typ Maria R och nån till. Men på klassisk distans!!! Där finns det en handfull åkare.

Inlagd: 2009-09-15, 07:15
Skriven av: Frans

Landslaget verkar vara någon någon form av sluten verkstad , är man inne så är man inne , men står man på utsidan är det omöjligt att kvala in

OM Bruksvallarna ska ha sådan status så måste man börja att köra fler tävlingar där (minst 3 lopp)
distans klassisk + skate och minst en sprint

PÅ detta vis så har vi alltid någon / några åkare utanför laget som skulle kunna ha presterat bra i en specifik världscuptävling , Sverige har inte råd att inte ställa bästa laget på banan

Inlagd: 2009-09-15, 08:12
Skriven av: Erik

Håller helt med Erik om att vi inte har råd att inte ställa med bästa lag. En annan sak som är ännu värre är att om lagledningen varit lite mer strategisk ifjol så hadde vi, iaf på damsidan, haft en plats till i världscupen i år.

Förra året fick vi hela tiden höra att man var tvungen att åka i Sverige (Bruksvallarna) för att kvala in till världscupen. Det Sandra Hansson gjorde blev nästan ignorerat.

Det borde väl finnas någon skandinavisk cup att åka för Oskar för där ställer ju flera bra norrmänn upp. Eller blir Oskar inte uttagen till det heller om han inte kan placera sig bra på ett fristilslopp i bruksvallarna? Någon som vet mer om detta?

En annan sak som jag reagerar lite på är att väldigt många avstår tour-de-ski och satsar på OS istället. Det är säkert ett förnuftigt val även om Northug gjorde det bra i bägge ifjol. Jag tycker att touren är intressan, men att den borde ligga efter VM och OS de under mästerskapsår. Vi kunde ju ha en ordentlig skandinavisk-tour tex.

Inlagd: 2009-09-15, 20:39
Skriven av: Alexander

Förstår inte heller varför det ska vara så svårt att ta ut någon utanför landslagstruppen till exempelvis en klassisk WC-tävling..

Å andra sidan är det väl tveksamt om Svärd eller någon annan långloppare för den delen har något i en OS-5mil att göra. Svärd var iofs 3:a på 50 K i SM, men 5 min efter Mats Larsson är lite för mycket. Men han kanske är bland de 4 främsta på distansen? Vore som sagt trevligt att slippa dessa spekulationer…

Inlagd: 2009-09-16, 00:52
Skriven av: JE

Alexander, om det nu är så att många ur landslaget hoppar touren borde man väl ändå försöka fylla på med annat folk? Det vore rent mediamässigt väldigt trist att inte ha några svenskar på plats under denna tour

Inlagd: 2009-09-16, 02:15
Skriven av: Oskar

Oskar, Självklart ska Sverige köra med fulla kvoter under touren. Den åsikt jag framförde, kanske lite otydligt, var att FIS bara borde köra touren efter VM/OS de år det är mästerskap, så att åkarna kan fokusera på mästerskapet först. Sedan borde touren rotera mellan mellaneuropa, scandinavien och nordamerika.

Att se en världscuptävling med bara 50% av världseliten på plats är bara ungefär 25% så intressant som en tävling där nästan alla är med. Vi har ju exemplen från Canada och Ryssland ifjol. (Dock var sprinten intressant eftersom de två bästa var med och rätt man/lag vann).

Inlagd: 2009-09-16, 19:54
Skriven av: Alexander

Läste om Sandra som har samma problem som Oskar. Konstigt att inte kunna köra en klassisk distans samma dag som sprinten i Bruksvallarna. Den kunde ju fungera som kvaltävling för WC. Vi har ju bara tre givna i landslaget för herrar och damer och fem platser. Låt dom två bästa i kvalet åka första klassiska WC.

Inlagd: 2009-09-18, 11:46
Skriven av: nisse

Synd att man i Sverige inte kör distanslopp i båda stilarna + sprint i premiären de gör man både i finland och norge.Hade man kört båda stilarna hade man fått en bra överblick var alla står. Dom som är bra i klassiskt missgynnas stort, men ska man ha ett distanslopp så var de rätt att de går i fritt. Bara för dom klassiska specialisterna att dra til Vuokatti *L*
(Låter hårt man skönt med klara direktiv)

Inlagd: 2009-09-18, 20:47
Skriven av: jossa

Ja absolut – här gör skidförbundet en stor miss… Man skulle kunna köra under tre dagar exempelvis:

Dag 1: 10 resp 15 km fristil
Dag 2: Sprint klassisk stil
Dag 3: 30 resp 50 km masstart klassisk stil

Dvs ungefär samma grenar som i OS – Länk

Inlagd: 2009-09-19, 10:18
Skriven av: Jörgen

Mitt förslag skulle vara

Dag 1 Sprit
Dag 2 Klassiskt 10 km resp 15 km
Dag 3 Fritt 10 km resp 15 km

30 km resp 50 km tycker jag är för långt skulle slita för hårt.

Inlagd: 2009-09-19, 10:53
Skriven av: jossa

Jossa: Tänkte mig samma distanser som i OS dvs långlopporna får en chans samt de i VC-truppen bekänna färg? Men förstår hur du tänker.

Tror också det är bra att ha en ”vilodag” mellan (då det åks sprint), för de som vill åka båda distansloppen?

Inlagd: 2009-09-19, 11:33
Skriven av: Jörgen

Jörgen: visst finns de en poäng i att man ska köra samma distanser som på OS. Förr i tiden hade man SM 5 milen resp 20/30 km på SM ca en månad före mästerskapen, Men finns inga av dom givna i OS truppen som skulle ställa upp på en 5 mil resp 3 mil före OS. Tror inte de finns så många platser ett slås om til OS på damsidan är givan Kalla,Haag,Olsson Norgren,Andersson,Ingmarsdotter.en plats kvar att fylla tror dom vill ha en tjej som är bättre i fritt eller likvärdig i båda stilarna. På herrsidan är de mer öppet om plasterna Södergren, Hellner,Olsson,Jönsson är givna.

Inlagd: 2009-09-19, 13:15
Skriven av: jossa

För att göra det rättvist så borde ett klassiskt lopp 15/30km köras i Bruks.
Det är flera åkare som behöver få en chans i klassisk, och vi måste få fler som tar poäng i VC. Därför låt alla få chans att kvala till VC. Sedan får resultaten i VC avgöra om nya sätts in efter hand. Målet måste vara 6 herrar/damer till nästa år. Däremot så finns det ingen anledning för dom tre bästa att dubblera i Bruks, det är bara onödigt slitage. För på distans är bara Kalla, Haag, Olsson, Södergren, Hellner och Olsson givna enligt mig.

Inlagd: 2009-09-19, 14:25
Skriven av: nisse

Vid närmare eftertanke så är 20km för damer och 30km för herrar bättre. Det borde räcka för att visa upp sig. Jag tror mycket på Sara Lindborg och Tio Söderhjelm som nya på distans i vinter.

Inlagd: 2009-09-19, 14:45
Skriven av: nisse

Ser inte riktigt poängen med att köra så långa loppp, 10 resp 15 km i båda stilaran hade varit rättvist. de hade givit förbundskaptenerna en bra översikt inför Beitostoelen å Kuusamo.

Inlagd: 2009-09-19, 21:50
Skriven av: jossa

Jossa: håller helt med om att man ska köra i båda stilarna men sen är det inte rättvist mot långlopporna med enbart 10/15 km?

Jag hoppas att minst två av platserna på 30 resp 50 km i OS viks för riktiga långloppor. Då är det mycket möjligt att vi får se namn som Jenny Hansson (1), Sandra Hansson (2), Nina Lintzen (4), Jerry Ahrlin (2), Daniel Tynell (4) och Oskar Svärd (13) – deras placering i förra säsongens maratonvärldscup inom parentes.

Inlagd: 2009-09-20, 15:52
Skriven av: Jörgen

Kommer inte finnas utrymme i OS truppen för några långloppor(blir nog 7 dam å 8 herrar) möjligtvis kan Oskar Svärd eller Sandra Hansson ta en plasts men de blir svårt för dom.

Jörgen: varför tror du långåkarna skulle göra bra ifrån sig i ett OS? SOK har rätt höga krav för att få åka med ingan av dom har i nuläget varit i närheten av dom kraven.

Inlagd: 2009-09-20, 17:33
Skriven av: jossa

Göra bra ifrån sig hit och dit. Det handlar ner om att fylla laget och ha tillräckligt med klassiska åkare/reserver till stafetten. Som det ser ut just nu finns det för lite klassiskt folk.

Inlagd: 2009-09-20, 17:58
Skriven av: Frans

Långåkare eller inte, det viktiga är att få bästa startfält i alla VC. Det vore mycket värt att få 6 platser nästa år. Jag tycker inte att man haft bästa lag varje gång. Och Jocke/Magnus kan inte ha koll på alla. Så mer nationella tävlingar med VC plats till vinnaren.

Inlagd: 2009-09-20, 18:22
Skriven av: nisse

På damsidan är de väl så att de finna gått om Klassikt folk men ont om folk i fritt,klart man ska försöka fylla laget å ha reserver men tror inte man tar ut en åkare bara för långloppet,de viktigaste på damsidan är att man har bra täkning till stafetten om någon eller några blir sjuka.

Hållar med man ska försöka få 6 WC platser till nästa år matchar man laget rätt så borde de lösa sig.

Inlagd: 2009-09-20, 19:04
Skriven av: jossa

Jossa: tycker att det är en intressant diskussion. Du frågar varför långlopporna skulle göra bra ifrån sig i ett OS samt att de inte uppfyller kraven från SOK. Det finns ingen garanti att de skulle göra succé i ett OS men de borde få chansen?

Förra säsongen vann Jenny Hansson maratonvärldscupen totalt. Sandra Hansson blev tvåa. Jerry Ahrlin blev tvåa.

Ahrlin gjorde ett inhopp i Tour de Ski för ett par säsonger sen men det var inte rätt mot honom, han kunde inte göra sig rättvisa. Tror också att långlopporna tränar annorlunda samt är mera vana vid återhämtning efter långa lopp. De skulle säkert utan att tveka ställa upp om det ordnades 3/5-mil i Bruksvallarna.

Säkert är det så att långlopporna hellre velat bli etta/tvåa i Världscupen istället men alla passar inte för att springa sprint, medeldistans eller marathon.

Därför hade det varit ytterst intressant att se hur det går för Kalla, Haag & Co i en klassisk tremil mot Jenny och Sandra Hansson. Jag tror inte att Kalla slår båda Hanssons i t.ex Vasaloppet. Tror inte heller att Hanssons slår Kalla på 10 km fristil.

Just tremilen i klassiskt kan dock Hanssons hävda sig mer, de är vana vid långa lopp, som sällan körs i Världscupen och just klassiskt är inte Kallas bästa gren.

Sen vad gäller SOK vet jag inte vad de har för krav men antar att det hakar sig upp på resultat i Världscupen och hur många tremilare resp femmilare körs där? Mästare totalt i maratonvärldscupen räknas tydligen inte?

Inlagd: 2009-09-20, 20:50
Skriven av: Jörgen

Långloppsåkarna har svårt med tempot tom på 5mil. Svärd var nästan 5minuter efter på SM. Och damerna tror jag får det ännu svårare på 3milen. Kalla var bara minuten efter i Trondheim. Och hon vann klart med minuten på SM. Och jag tror hon är bättre i år. Däremot på Vasaloppet kan det bli jämnare. Men jag håller med om att dom skall få chansen att visa vad dom går för, och om det går bra så skall dom få åka WC.

Inlagd: 2009-09-20, 21:23
Skriven av: nisse

Jörgen:Intressant diskussion helt klart, Tror båda två skulle vara chanslösa mot Kalla på en klassisk 3 mil,Kalla har åkt en 3 mil i klassiskt i WC blev 11a endas 1.03 efter. men håller med Kalla skulle få tufft mot båda i Vasaloppet men är otroligt stor skillnad mellan Vasaloppet å 3 milen i OS. tycker klassen på maratonvärldscupen är rätt låg på damsidan. Av långlopparna var de några herrar som åkte SM 5 milen förra året Svärd 3a nästan 5 min efter Tynell 16 10 min efter Larsson.

Inlagd: 2009-09-20, 21:44
Skriven av: jossa

Sprit på dag 1 låter ju som en helt ny tävlingsform, undrar vem som vinner den? Kvantitet eller promillehalt?

Inlagd: 2009-09-20, 23:20
Skriven av: JE

nisse, du får tänka på att SM-femmilen gick i individuell start och på mästerskapen är det (tyvärr!!!) masstart vilket förmodligen gynnar långlopporna som ofta kör masstartslopp.

Inlagd: 2009-09-21, 00:17
Skriven av: Oskar

Det är nog riktigt att masstart gynnar långloppsåkarna. Men det gäller nog mest på herrsidan. Damernas masstarter har förändrats och är i dag ingen taktikkörning. Det är full fart som gäller pga starka åkare med sämre spurt tex Steira, Johaug, Longa mfl.

Inlagd: 2009-09-21, 08:57
Skriven av: nisse

Håller helt med nisse på damsidan är de full fart från start, ta 3 milen i Trondneim som exempel var full fart från start på damsidan blir inte masstart så taktiskt å trist som på herrsidan.

Inlagd: 2009-09-21, 09:50
Skriven av: jossa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values