20 mars 2009, av Jörgen

Etapp 2: Mördarbacken

Charlotte Kalla tog en andraplats idag! Majdic leder fortfarande minitouren sammanlagt, Kalla är tvåa 7,1 s bakom, därefter följer Kowalchyk (11,5 s) och Anna Olsson (12:a idag, fyra 12,9 s efter sammanlagt). Olsson har gjort det väldigt bra hittills men tror inte att hon har chans på seger i minitouren. Majdic och Kowalchyk som kämpar om WC-totalen lär inte ge sig så lätt liksom Saarinen (femma och 17,8 s efter) men Kalla får sägas ligga väldigt bra till att vinna minitouren nu!

Hanna Brodin
Hanna Brodin vid starten

Tyvärr tog inte damjuniorerna Lisa Larsen (45:a) och Hanna Brodin (66:a) några WC-poäng idag men de har två chanser kvar. Detta apropå att det saknas två svenskor till som tar WC-poäng i distans för att Sverige ska få en kvot på 6 åkare nästa säsong istället för de 5 som redan är klara. Anna Haag och Lina Andersson verkar vara ur form, 47:a resp 64:a idag?

Bland herrarna blev Johan Olsson bäste svensk idag med en niondeplats och Marcus Hellner blev tolva (synd att han inte orkade ända in i mål, väldigt bra mellantid!). Övriga svenskar tog inte WC-poäng. Sprinters som Emil Jönsson, Norges Hattestad m.fl åker nu touren ut bara får att få behålla poängen de tog i Slottssprinten.

Hattestad
Sprintkungen Hattestad i aktion utan den röda tröjan, ovanligt nog
 

Just nu ligger Jesper Modin sexa och Emil 10:a totalt men de lär inte vara med i toppstriden när minitouren avslutas på söndag. Olsson (27:a totalt) och speciellt Hellner (36:a) borde dock klättra i totallistan (båda är c:a 1 minut efter).

Upplösningen i WC-totalen mellan Cologna och Northug blir spännande att se hur det slutar, fördel Cologna just nu.

73 kommentarer till ”Etapp 2: Mördarbacken”

Hon ligger bra till, men morgondagen blir helt avgörande med spurtbonusar. Kowaltzyk och Majdic lär nog inte missa dom frivilligt.
Men oavsett om hon får pisk av dom så har hon gjort en supertävling.

Inlagd: 2009-03-20, 17:32
Skriven av: nisse

Hej, undrar om någon vet hur många gånger åkarna skall åka “mördarbacken” imorgon under pursuiten? mkt tacksam för svar

Inlagd: 2009-03-20, 17:34
Skriven av: Pelle

Kalla gjorde det precis vi hoppades på. Återigen ett jätteimponerande lopp av Anna Olsson (även om hon inte har något med slutsegern att göra). Den store besvikelsen stod Anna Haag för. Även om hon har varit sjuk så borde hon kunna göra ett bättre lopp. Lisa Larsen har uppenbarligen inte återfått den fina formen hon hade före jul.

Inlagd: 2009-03-20, 17:40
Skriven av: swestam

Pelle: jag svarade dig nyligen där du ställde samma fråga första gången – länk

Inlagd: 2009-03-20, 17:50
Skriven av: Jörgen

Jaha och nu ska Södergren opereras igen. Borta från träning i 5 veckor….inte bra….

Inlagd: 2009-03-20, 18:39
Skriven av: Martin

Man kan notera att bästa norska idag var sistaårsjunioren Marthe Kristoffersen på en åttonde plats och sedan en kvartett norskor på plats 15-18 (Johaug, Björgen, Svendsen och Steira). I sammandraget är ligger Kristoffersen bäst till med en nionde plats, 33 sekunder efter ledarinnan majdic. Ingen topprestation idag med norska mått mätt och Kristoffersen visar återigen att man som junior kan hävda sig i seniorsammanhang.

Intressant också att Lisa Larsen, som har ett år kvar som junior, endast var knappt sex sekunder efter lika gamla Ingvild Flugstad Østberg (ingen av dessa i någon toppform dock).

Inlagd: 2009-03-20, 18:52
Skriven av: swestam

Är det totalt 45sek i bonus på damernas i morgon? Hoppas att Kowaltzyk inte tar storslam. För jakten på söndag får inte Polskan vara mer än 10sek före och Majdic 20sek om det skall finnas någon spänning. Så det vill till att Kalla kan göra sitt livs bästa dubbeljakt.

Inlagd: 2009-03-20, 19:12
Skriven av: nisse

Tycker inte man kan förvänta sig mera av Anna Haag hon har varit sjuk i en månad, Anna Olsson överaskade positivt idag ska bli intressant å se hur hon klarar avslutnigen av Touren. Lisa gör ett okej lopp idag även fast hon är långt ifrån sin bästa form.

Inlagd: 2009-03-20, 19:50
Skriven av: jossa

är det bara jag som blir förvirrad av alla poäng och bonusar hit och dit? :D

Inlagd: 2009-03-20, 20:30
Skriven av: Sandra

Tror att Anna Olsson kan göra ett bra lopp imorgon lördag men blir frånåkt på söndag.

Kalla får inte tappa för mycket eller tömma sina krafter under den klassiska delen imorgon. Det blir nyckeln för hennes del.

Inlagd: 2009-03-20, 20:35
Skriven av: Jörgen

Sandra: nej du är inte ensam. Tror inte att det är många som har full koll. Finns några länkar här på skidpepp till regler, poängtabeller etc, kolla bland inläggen och kommentarerna?

Inlagd: 2009-03-20, 20:42
Skriven av: Jörgen

Ingen som la märke till calle halfvarssons fin fina öppning idag?
ingen som ska hylla att han verkligen satsade rubbet?

Inget från tv eller nått… jag tycker då det är ganska sensationellt att en nästintill okänd svensk kommer och ligger 4a 5a uppför mördarbacken?

Ingen som tycker det var rätt att satsa?

Inlagd: 2009-03-20, 23:02
Skriven av: johan

I skuggan av Hattestad, Petter och till viss del Steira, så gör ju Norge ett ganska svagt år (om man ser med norska ögon, ett svenskt liknande facit hade ju inneburit succé).. Johaug floppar väl lite i år, liksom Eldar. Det ska bli intressant att se Norges trupp till OS nästa år och VM om två år. Tror ni att Marit och Odd-Björn är med?

Inlagd: 2009-03-20, 23:15
Skriven av: Oskar_A

Jag tror fortfarande att Oddbjørn är norges främsta på klassisk stil på allt mellan 3-50 km. Han har varit mycket sjuk och inte helt kommit igång, men tror att han kan bli farlig till OS och VM. Han är den som gör mig mäst nervös när han ställs mot oss svenskar i en stafett. Vad jag minns så har han aldrig floppat i en stafett.

Inlagd: 2009-03-21, 00:20
Skriven av: Alexander

En sak som kanske inte har så stor betydelse för utgången av final tour men som har en viss betydelse på den klassiska delen i dagens pursuit är att Virpi K åkt hem pga ryggsmärtor.

Inlagd: 2009-03-21, 07:17
Skriven av: Frans

Virpi måste väl ha nått att skylla på när det går dåligt för ett tag sen gick dom Magnar och Virpi ut med att hennes rygg är bra men då var det hälen.

Sen har ju hennes form varit dålig ja redan före VM var den ju det men kortare klassiska distanser där är hon ju hur bra som helst.

Inlagd: 2009-03-21, 07:25
Skriven av: Andreas

Sa inte Niklas Jonsson att han tycke de var rätt att satsa

Inlagd: 2009-03-21, 08:00
Skriven av: jossa

Tyvärr var det nog juniortjejernas bästa chans att plocka någon världscuppoäng igår, känns som att det är lite för långa sträckor kvar nu.

Synd, eftersom det skulle betyda ganska mycket att få ställa upp med 6 åkare nästa säsong, OSsäsong och allt ju!

…och åh vad jag fortfarande grämer mig åt att Sandra Hansson inte fick starta i Trondheim. Hon kändes som garanterad att plocka någon poäng…

Inlagd: 2009-03-21, 08:40
Skriven av: Anonym

Är det spurtpriser/bonussekunder under den dubbla jakten idag? Hur påverkar det taktiken i så fall? Kommer Kowalchyk satsa på dessa? Hur skall Kalla köra för att kunna knipa toursegern?

Inlagd: 2009-03-21, 08:59
Skriven av: swestam

Kowalchyk måste gå max, vinna allt är ju hennes enda chans till totalen.
Saarinen är ju i ett liknande läge så dom kommer nog sin vana troget att krossa allt på klassiska. Kallas enda chans är att kunna hänga med utan att bli stum och försöka på fristilen att få kontakt och helst ta en spurtbonus
och vara topp 3 i mål. Det är en gigantisk uppgift och kräver att Kalla gör sitt livs lopp.

Inlagd: 2009-03-21, 09:24
Skriven av: nisse

swestam: Jo det är ju spurtpriser/bonussekunder men hur mycket vet jag då inte.

Kalla hänger väl med och försöker placera sig så högt upp som möjligt hon måste nog satsa allt imorron för att hamna på en topp placering.

Kowalchyk hon går nog för fullt från början och försöker skaka av några åkare sen vilka det blir det vet man ju inte sen är det ju bara 2*5 km idag.

Inlagd: 2009-03-21, 09:25
Skriven av: Andreas P

Jag tycker inte om systemet med tidsbonusar. Det vore bättre att ge WC poäng i stället. För dom enda som tjänar på tidsbonusar är dom starkaste åkarna som behöver prestera mindre för varje etapp.
Det kan väl inte höja spänningen i en tour. Nej sekund för sekund i allt utom sprint där man kan ta dubbla tids intervall. Då är det möjligt för många fler att vinna, det är väl det publiken borde gilla och då koras den totalt bästa skidåkaren.

Inlagd: 2009-03-21, 09:37
Skriven av: nisse

Den som är intresserad av tävlingsreglerna kan gå in på skidspelen.se och vidare till ”tävlingarna” och ”WCrules”. Själv tycker jag det har gått till överdrift när man måste sitta och läsa ur en regelbok för att förstå vem som vunnit en tävling, känns som tävlingarna numer avgörs av de som beslutar om reglerna. Jag orkar själv inte sätta mig in i bonusar hit och dit utan nöjer mig med att titta på förhoppningsvis trevliga lopp. Heja Kalla och Olsson!

Inlagd: 2009-03-21, 10:28
Skriven av: Torbjörn

I en perfekt värld hade Olsson, som inte kommer att ha med topp 5 att göra när allt är klart, kört för Kalla idag så som norrmännen gör ibland. Då skulle hon kunna knipa ett antal bonussekunder från Kowalzyk som förmodligen kommer gå hårt för alla. Känns som om just bonussekunderna idag kan bli avgörande för hela touren…Alternativet är ju att Haag försöker göra nåt slags ryck om hon har krafter. Hon har ju tidigare sagt att hon gärna kör för Kalla om det behövs. Känns viktigt för hela skidsverige att nån svensk vinner i Falun.

Inlagd: 2009-03-21, 10:47
Skriven av: Martin

Vilka andra sporter hade godtagit dom regler som man har i tourer?
Man behöver ju inte ge handikapp
till dom bästa. Det vore som att ge 5bollar fritt till den som är bäst på vissa hål i golf det tror jag ingen skulle gilla. Eller 1minuts avdrag på 10000m för snabbaste 5e varv tror inte det heller skulle gillas. Så Ulvang och övriga Cognacs gubbar i FIS bör ändra på detta.

Inlagd: 2009-03-21, 10:47
Skriven av: nisse

Alltså inte är reglerna så svåra att fatta egentligen. Det har varit samma koncept i 3 tourer hittills så jag tycker inte att det är nåt problem att hänga med. Däremot håller jag med om att bonussekunder i distanslopp inte är nån bra regel.

Det som jag ändå stör mig mest på är att man aldrig lyckas med att få en bra balans mellan klassiskt/fritt.

Inlagd: 2009-03-21, 11:09
Skriven av: Frans

så vilka vinner idag? :)

Inlagd: 2009-03-21, 11:35
Skriven av: Sandra

Håller med Martin att sverige idag bör köra som ett lag och satsa på att kalla ska kunna vinna. Sverige som lag hade verkligen behövt en ljusglimt nu.

Angående att vi bara får 5 åkare nästa säsong (så länge inte juniortjejerna överträffar sig själva idag) så var det otroligt klantigt att inte låta Sandra Hansson köra i Trondheim eller Lisa Larsen köra i Gällivare. Jag är övertygad om att dessa tjejer hade haft goda chanser att bli topp 30. Här har landslagsledningen gjort svensk damskidåkning en riktig björntjänst.

Inlagd: 2009-03-21, 11:40
Skriven av: Alexander

Majdic och Cologna vinner idag.Kalla blir 5 Johan Olsson blir 3

Inlagd: 2009-03-21, 11:42
Skriven av: lkh

Hmm Cologna är nog inte så dumt tips! Är rädd för att Northug får käka upp sina 99% om han uttrycker sig så. Fast andra sidan Northug och masstart är ju en bra kombination!
Vore kul med en skräll på damsidan tråkigt när allt handlar om 2 stycken bara.

Inlagd: 2009-03-21, 11:58
Skriven av: Sandra

Grattis Jerry Ahrlin!! Han spöade Hjelmeset, Aukland, Svartedal i ”norges vasalopp”. Nu är det väl åter dags att diskutera om han bör köra 5-milen i OS.

http://www.dagbladet.no/2009/03/21/sport/ski/langrenn/birkebeinerrennet/5396604/

Inlagd: 2009-03-21, 11:58
Skriven av: Alexander

Pallplats för Kalla vore jättebra och vi skall nog inte ha högre mål för touren. Bonussekunderna fäller avgörandet tror jag tyvärr.

Inlagd: 2009-03-21, 12:04
Skriven av: nisse

Jo jag glömde Angerer…

Inlagd: 2009-03-21, 12:07
Skriven av: Sandra

Har just följt Birkenbeinerloppet på satellitbild,rätt kul service man loggar in de åkare man vill följa.Och ser dom som en färgad punkt på kartbilden.Snacka om att Storebror ser en.

Inlagd: 2009-03-21, 12:17
Skriven av: lkh

Hanna Brodin har vissa chanser idag om hon är i form (tog medalj i JVM). Lisa Larsens största chans är imorgon. Men vi ska nog inte hoppas för mycket på det.

Hoppas att Anna Olsson hjälper Kalla idag på den klassiska delen om det behövs. Norskorna (Johaug) pratade förut om att offra sig för Marit (Björgen), det borde finnas samma laganda bland svenskorna?

Inlagd: 2009-03-21, 12:24
Skriven av: Jörgen

Sandra: det handlar inte om bara två? Kalla, Majdic, Kowalchyk och Saarinen kan alla vinna minitouren men du kanske menade WC-totalen?

Alexander: Jerry borde vara en man för femmilen ja. Han åkte i Tour de Ski förra säsongen men bröt. Skulle gärna vilja se mera av honom i WC på femmilarna men de är inte så många…

Inlagd: 2009-03-21, 12:27
Skriven av: Jörgen

Anna O kommer nog försöka vara med i toppen, men jag tycker inte hon ska offra sig för Kalla då hon själv visst har stora möjligheter att vara topp 5 totalt.. Var och en får nog åka efter eget huvud, det är bara 2x5km och det gäller att hänga med.

Inlagd: 2009-03-21, 14:37
Skriven av: JE

Hoppas hoppas hoppas att Anna Olsson får en bra sommarträning. Omk du läser det här Anna, jag är otroligt imponerad av vad du presterar, du är min nya idol!

Inlagd: 2009-03-21, 15:31
Skriven av: OSkar_a

Anna har ju kört intervaller i ökabacken o hästbacken i Kramfors i unga år, så mördarbacken är väl inget..:) Jättekul att hon får visa en större publik att hon faktiskt är lika bra i trad som i sprint.

Inlagd: 2009-03-21, 15:43
Skriven av: JE

Jösses vad ni är kassa på att stava rätt…..hon heter Kowalczyk…inget annat

Inlagd: 2009-03-21, 15:54
Skriven av: TDJ

Är det någon som har tidsavstånd inför morgondagen?

Inlagd: 2009-03-21, 15:57
Skriven av: nisse

jo jag menade VC totalt. Hellner fan va härlig han är alltså! Grattis! Northug fick käka upp sitt prat och Cologna gick bra som vi tippat, å Angerer såklart.

Inlagd: 2009-03-21, 15:58
Skriven av: Sandra

nisse:

1. Kowalczyk
2. Olsson +48.6
3. Sachenbacher +56.2
4. Nystad +57.9
5. Muranen +59.4
6. Kalla +1.01.4
7. Roponen +1.02.6
8. Majdic +1.05.9
9. Johaug +1.08.3
10. Saarinen +1.13.1
11. Kristoffersen +1.14.3
12. Steira +1.20.0
13. Follis +1.25.5
14. Zeller +1.34.6
15. Longa +1.35.5

33. Haag +3.10.0

Inlagd: 2009-03-21, 16:14
Skriven av: swestam

Detta måste väl vara tidernas slagläge för Kalla i morgon.Ca 12sek upp till 2:a platsen.

Inlagd: 2009-03-21, 16:17
Skriven av: nisse

Synd att det är Anna som i såfall blir petad.

Inlagd: 2009-03-21, 16:18
Skriven av: nisse

Vi får hoppas att Kalla och Olsson får samköra så dom kunde få bli 2och3:a.
Men Tyskorna ser ut att vara i bra slag så man vet ju aldrig.

Inlagd: 2009-03-21, 16:24
Skriven av: nisse

..och Roponen är också i bra slag. Ser man på rena åktider så har hon åkt snabbast av alla i Falun.

Inlagd: 2009-03-21, 16:36
Skriven av: Frans

Hur grym är inte Anna Olsson. Nu har hon väl definitivt visat att är hon bara i form så är det hon som skall köra förstasträckan i OS-stafetten.

Jag läste att Johan Olsson skulle försöka bli bäst i familjen, det lär väl knappast ha blivit enklare efter Annas lopp idag.

Inlagd: 2009-03-21, 17:07
Skriven av: swestam

Anna Olsson är alltid bra i slutet av säsongen.

Inlagd: 2009-03-21, 17:14
Skriven av: Andreas P

Är det inte märkligt att Kalla gör samma misstag varje dubbeljakt?
Varför vara med och dra i 2km?
Varför inte släppa 10sek istället och få en lugnare start? Jag tycker att det är väldigt onödigt att ha samma taktik som inte fungerat tidigare.

Inlagd: 2009-03-21, 17:34
Skriven av: nisse

Andreas:
Du får ursäkta mig men jag tycker det blir lite tjatigt det här att långlopparna ska köra 5-milen i VM och OS. Ett långlopp är en helt annan gren än en 5-mil i ett mästerskap eller i VC eller för den delen även i ett SM. En kille som Anders Aukland klarar det men inte våra egna långloppare. Killar som Svärd, Thynell eller Ahrlin har inte hjärta och lungor för en riktigt kuperad bana, det har visat sig tidigare.

Inlagd: 2009-03-21, 18:07
Skriven av: Torbjörn

Mitt förra inlägg skulle vara riktat till Alexander och inte Andreas. Ber om ursäkt för det.

Inlagd: 2009-03-21, 18:08
Skriven av: Torbjörn

nisse: Inte kan hon ju börja släppa i början av loppet redan det är bara att dubbeljakt inte passar henne just nu men det kommer.

Inlagd: 2009-03-21, 18:40
Skriven av: Andreas P

AndreasP: Har man försökt på ett sätt som inte går brukar man ju prova nått nytt. Men det är väl ungdomlig optimism. Gå över syra trösklar går inte och det borde hon ju veta, jag tror hon skulle tjäna 30sek på ett långsammare upplägg.

Inlagd: 2009-03-21, 19:48
Skriven av: nisse

nisse: Det är svår å spekulera i men med tiden blir det nog bättre.

Mest nöjd är jag över att Dario slog Petter jr idag, vet inte varför men så kändes det.

Sen är det roligt att det är 2 st så pass unga som ligger 1a och 2a i kampen om den totala VC.

Inlagd: 2009-03-21, 20:25
Skriven av: Andreas P

F..n va gött race det var idag! Först att se Cologna åka kallingarna av Northug och sen Hellners grymma avslutning. Kan det bli bättre??!!

Inlagd: 2009-03-21, 20:27
Skriven av: Allan Vallan

Uppenbarligen går det att spräcka fältet i en masstart om bara banorna är tillräckligt utslagsgivande?

Inlagd: 2009-03-21, 20:52
Skriven av: JE

När det gäller Björgen så har jag förstått att om det blir tjurrusning i början av ett dubbelt jaktstartslopp (av Kuitunen, Saarinen och Kowalchyk exempelvis) så släpper hon ganska fort för att inte dra på sig mjölksyra. Med sin muskulösa kropp har hon väldigt lätt att dra på sig mjölksyra och sedan får hon inte den ur kroppen. När hon har åkt ett antal minuter i en takt hon tål kan hon sedan öka farten för att förhoppningsvis ta in på de som är före henne i spåret.

Kalla borde kanske göra något liknande, dvs börja i en fart i den klassiska åkningen, där hon inte spänner sig och inte behöver ödsla för mycket av sin energi vilket då leder till att hon inte har någon kraft kvar när det blir dags för fristil. Åtminstone tills hon har en bättre teknik i klassisk åkning och ett större självförtroende i denna stil.

Inlagd: 2009-03-21, 21:28
Skriven av: swestam

Har tittat lite i resultatlistor från slutet av 1990- och början av 2000-talet (innan Anna Dahlbergs sprintsatsning). På den tiden hette segrarinnorna oftast Välbe, Danilova, Neumannova, Belmondo, Smigun, Kuitunen, Tchepalova, Varis, Gavriljuk, Shevchenko, Skari mfl. Vi var då glada om någon av svenskorna (Ek, Dahlberg, Jenny Olsson, Handler mfl) var bland de 20 främsta i ett världscuplopp.

I Annas fall så kan ju inte årets framgångar direkt förklaras med mera träning, så det kan ju möjligtvis kanske vara så att de bästa damerna inte längre åker riktigt lika fort som de på den tiden…?

(.. och i OS 2002 var Sverige 12:a (sist) i damstafetten och 13:e i herr-dito, usch… tur man verkar glömma bort sånt)

Inlagd: 2009-03-21, 22:34
Skriven av: JE

Nu kommer jag väl svära i kyrkan, men det är väl för att jag bara bor 3 km från norska gränsen.. Har ni sett den här intervjuven med Petter?
http://svtplay.se/v/1489311/skidor?cb,a1364159,1,f,103718/pb,a1364158,1,f,103718/pl,v,,1489316/sb,b1387547,2,f,-1

Jag tycker om hans stil, och han är verkligen den perfekte skidlöparen för dagens mästerskap. Att han dessutom är lika spjuveraktig i intervjuver som vår egen Anders och dessutom berättar att hans kaxighet mest är show mot media gör ju bara att det blir roligare med honom i världstoppen. (Hans kommentar/psykning mot tråkiga Stoneface Teichman är ju bara för underbar)

Det är ju dessutom så, att vi har våran egen Petter i Marcus, även om han tar lite längre tid att utvecklas. Jag ser fram emot grymt spännande masstarter under många år framöver, med Hellner, Petter, Dario och några fler. Sen att dom gärna får göra femmilen till individuell är en annan sak. Växla istället på mästerskapen så att 30/50 km går individuellt och 10/15 km går i masstart. Det borde väl inte vara så svårt?

I alla fall, alla ni Norrtug-hatare, nu till kärnan av mitt inlägg; se denna intervju och njut av att vi äntligen har en riktig profil som gjuter liv i världens bästa sport igen! Någon gång kommer våran Hellner att spurta ner honom, men det kommer nog dröja några år.. (Det vore lite coolt att se Marcus kriga hem ett VM-guld på stafetten i kollen, eller hur?)

Inlagd: 2009-03-21, 22:42
Skriven av: Oskar_A

Tillägg till mitt inlägg.. Och när väl Marcus börjar leverera på allvar över hela året, så kommer inte många svenskar klaga på taktiken att ligga med i loppet utan att dra, som ju är fallet idag. Jag såg inte dubbeljakten idag, jag jobbade, men ni som såg den kan väl berätta, hur mycket var Marcus framme och drog? Jag vet helt ärligt inte svaret, men eftersom ingen har klagat här i kommentarerna så gissar jag att han var framme en hel del i täten under hela loppet?

Inlagd: 2009-03-21, 22:48
Skriven av: Oskar_A

Eller? ;-)

Inlagd: 2009-03-21, 22:50
Skriven av: Oskar_A

Northug är en efterlängtad och välkommen profil i längdspåren.

Hellner drog inte en meter, han var ju inte med i tätstriden förrän inne i stadion (fast han lär ju inte ha försökt dra något om han varit längre fram tidigare heller.)

Emil Jönsson slutade förresten 76:a, 5 min efter, spöade både Dahl och Kjölstad…

Inlagd: 2009-03-21, 23:08
Skriven av: JE

Hellner och Northug går ju för övrigt ut tillsammans imorgon =)

1. Cologna
2. Legkov +58
3. Vittoz +1.06
4. Angerer +1.08
5. Hellner +1.19
6. Northug +1.20
7. Jauhojärvi +1.22
8. Bauer +1.25
9. Koukal +1.26
10.Di Centa +1.28

15. Olsson +1.43

Det borde bli spännande om 2:a platsen iaf.

Förresten har allt ju prat om våra skidjuniorers kapacitet avtagit lite…? Hade resultaten varit bättre om de fått chansen tidigare?

Någon som vet varför Kristina Strandberg inte åker?

Inlagd: 2009-03-21, 23:54
Skriven av: JE

Minns ni Vincents fantastiska lopp förra året? Vem gör om det i år tror ni.. Jag gissar på Bauer eller Sami..

Inlagd: 2009-03-22, 00:01
Skriven av: Oskar_A

swestam:

Gick inge vidare För Björgen så jag tror inte på å släppa i början menar att lika att gå ut hårt nån gång håller det.

Men sen kan dom ju få tillbaka krafterna efter ett tag men Kalla menar att efter den klassiska sträckorna i dubbeljakterna så har hon inte så bra återhämtning som annars för att hon får slita alldeles för mycket på dom klassiska sträckorna.

Om hon skulle ta det lugnare så skulle hon ju vara 1 min efter på en vanlig 7,5km sträcka så det skulle ju ändå inte gå.

Det är ju som Hellner som gick ut alldeles för hårt på 3,3 km sträckan å ingen klagade.

Inlagd: 2009-03-22, 00:28
Skriven av: Andreas

Andreas:

Nu är inte Björgen i någon toppform, men jag minns något lopp tidigare under säsongen där hon körde enligt denna taktik och kom bra igen på slutet. Men min avsikt var att föra ett lite mera generellt resonemang. Jag upplever att Anna Olsson åker mer taktiskt, hon släpper täten när hon känner att det går för fort och har sedan krafter kvar resten av loppet.

Jag tror det kan vara viktigt för Kalla att åka klassiskt i en fart där hennes teknik fungerar utan att spänna sig och energieffektivt och att hon successivt bygger upp sitt självförtroende för att så småningom öka farten.

Idag hoppas jag att Kalla och Anna Olsson kommer på pallen och att Kowalchyk tar hem världscupen.

Inlagd: 2009-03-22, 11:43
Skriven av: swestam

Att det ska vara så svårt att förstå att ogillandet av allt för många masstarter inte hos alla har att göra med avsaknaden av svenska framgångar. Personligen tycker jag att det i mästerskapen skulle räcka med stafett och jaktstart a la Lahtis 2001.

Det är bara att gratulera de som anser att skidsporten utvecklas i rätt riktning med allt fler masstarter, skidbyten och bonussekunder.

Sen förstår jag fortfarande inte varför vissa avgudar just Petter Northug. Självklart kan och bör man imponeras av hans resultat, men då borde Kowalczyk, Cologna och Majdic vara lika populära. Det verkar snarare vara så att det är hans tuffa stil som är tilltalande. Jag kan förstå att en 10-åring tycker han är häftig, men vuxna människor?

Inlagd: 2009-03-22, 11:57
Skriven av: Digit

Andreas på sikt kan jag hålla med om att gå ut hårt (nån gång håller det),om inte annat så flyttar man fram syratröskeln.Men för Kallas del tror jag hon tjänar på att förbättra sin teknik i klassisk åkning och framför allt lära sig när hon går över syratröskeln för mycket.Vad det gäller Hellner,det är inte lönt att klaga på ungdomligt oförstånd.T.o.m Northug kan ju bränna energi på fel ställen ibland.Jag gissar att Kalla kommer bränna ikapp Anna.O idag,det skall bli kul att se vem av dom som disponerar sin energi bäst.Jag håller en slant på den mest erfarne av dom.

Inlagd: 2009-03-22, 12:10
Skriven av: lkh

Digit: det är väl just 10-åringarna man vill ska tycka längdåkning är häftigt

Inlagd: 2009-03-22, 12:15
Skriven av: lkh

Jag tror det är att undervärdera 10-åringar om man tror att de flesta i den åldern inspireras av kaxiga, narcissistiska och högljudda egocentriker.

Inlagd: 2009-03-22, 12:34
Skriven av: Allan Vallan

Just den biten med Northug, att han kan öka intresset för skidsporten kan jag till viss del hålla med om. Men det gäller ju då framför allt Norge, till viss del även i Sverige. Norge är dock redan längdåkningens absoluta stormakt och där finns redan det överlägset största intresset. Det skulle i så fall vara bättre med någon storstjärna från något större Mellan- eller Sydeuropeiskt land eller varför inte Asien eller Nordamerika.

Inlagd: 2009-03-22, 12:49
Skriven av: Digit

Ja du Allan Vallan,jag har då inte hört någon på ungdomsträningar el. barngrupper utav ungarna som jämför sig med tex.Mattias Fredriksson.Men kunna spurta som Northug.Hellner eller bli som Kalla det hör man däremot mycket av.Egocentriker vet jag inte, men att ungarna jämför sig med dom med öppen attityd det vet jag.Det är väl både på gott och ont med idoler.I Norge har ju funnits en debatt där unga tjejer vill bli en ”duracellkopia” med allt det innebär,slutar äta osv.

Inlagd: 2009-03-22, 17:38
Skriven av: lkh

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values