12 mars 2009, av Oskar

Anna Olsson precis utan för pallen – Northug otrolig

Det var synd att Anna Olsson inte lyckades spöa giganterna Majdic och Kowalczyk. Men det kommer! Kanske redan om en vecka? Då kommer jag stå och skrika allt vad jag har utmed slottsbacken!! Men det var ändå riktigt bra kört idag av Olsson. Kanske gick hon på lite väl hårt i prolog och kvart, hon var ju helt outstanding då.

Vi ska heller inte glömma Jesper Modin som åkte riktigt bra. Får han bara lite kött på benen och skinn på näsan och blirr torr bakom öronen så kommer han nog bli en riktigt giftig sprinter. Han visade idag att han ärvt Björn Linds patenterade kängru-skutt på upploppet!

Sen så måste man självklart imponeras av Northug idag. När han börjar då någon som helst vittring så kan han göra vad som helst, även om han egentligen inte kan göra det! Jag menar, hur bra är han egentligen i klassisk sprint? Inte så bra. Men idag var det något annat som hjälpte honom fram i spåret: vittringen på den totala världscupen. Han verkar kunna lyfta sig tusen snäpp då det verkligen gäller. Man har ju sett honom i vissa lopp tidigare där det ser ut som om han har skittråkigt och hatar åkningen och näst intill söndagsåker runt. Det är dom gångerna han inte har någon chans till att lyckas med något längre fram.

Jag känner igen det beteendet från förra årets Tour de Ski och Charlotte Kallas framfart i spåret. När hon började förstå att det kanske kunde gå att ta hem skiten så lyfte hon sig enormt under de lopp som hon egentligen var rätt så kass på. Jag tänker framförallt på det klassiska masstartsloppet där hon ramlade och svor (och i samma stund blev hela sveriges gullegris) men krigade ändå upp sig till en hyfsad placering, vilket var oerhört viktigt för slutetappen. Det hade aldrig gått om vittringen inte funnits där.

Well, nu är det dags att se fram emot helgens tre och femmil. Trots att det förmodligen är Northugs sämsta disciplin alla kategorier så kommer han att vara med där ändå, på ren jaktinstinkt. Stackars Dario Cologna, det lär inte vara lätt att ha en flåsandes varghundliknande norrman i ryggen nu sista veckorna av världscupen. Tyvärr tror jag inte så mycket på svenskarna och det beror som sagt på att det är masstart. Usch.

Läs mer: Aftonbladet, DN

12 kommentarer till ”Anna Olsson precis utan för pallen – Northug otrolig”

Kampen om cupen är ju spännande men lite surt för oss, för alla i toppen överträffar sig själva och vi får inga lätta pallplatser. Om det inte gällt WC
tror jag Kalla vunnit i Lahti och Olsson varit på pallen i går.

Inlagd: 2009-03-13, 08:43
Skriven av: nisse

Detta med Mats Larssons skidor är ju helt otroligt. Det känns bara så svenskt. Varför har vi så många sådana problem. Ska man vinna på herrsidan måste allt vara 100%. (På damsidan kan Kowalchuk, Kuitonen, Kalla vinna när allt bara är 98% ibland.)

Modin börjar sakta men säkert etablera sig i toppen. Till nästa år så känns bara Jönsson och Larsson givna till sprinten, men Modin har just nu en klar 3e plats. Om banan är riktigt tung så borde kanske Johan Olsson få prova en start. Sverige har väl för första gång sedan 1992 en friplats (Björn Lind) i ett os-lopp.

Inlagd: 2009-03-13, 11:10
Skriven av: Alexander

Visst är det typiskt svenskt med Mats Larssons dåliga skidor. Tror någon att Northug skulle kunnat ha dåligt glid igår? Det hade aldrig hänt! Om så varit fallet hade norska staten gått in efter kvalet och sett till att Northug fått bästa möjliga skidor som finns att uppbåda i världen.

Men Mats Larsson tragglar på, lopp efter lopp med samma skit under fötterna. Det är skillnaden mellan svensk och norsk skidåkning. Det känns inte som att man gör det lilla extra för att nå resultaten.

Sen har man olika skidmärken, sponsorer och liknande men om inte skidproducenten levererar så kan inte åkaren göra det heller. Man måste sätta ned foten som åkare och se till att man har de bästa förutsättningarna som finns, det finns inget annat alternativ. Annars kan man lika gärna lägga av.

Inlagd: 2009-03-13, 11:20
Skriven av: Gabriel

Jeg tror femmilen i morgen kommer til å bli interessant. Visst er det fellesstart, men det er lagt inn en rekke spurtpriser. Dvs. at det er 175 verdenscuppoeng å kjempe om på lørdag.

Tør Northug å ligge bak i feltet hele veien? Eller vil han være med å prege løpet og ligge i front for å sikre seg poeng.

Det blir spennende!!

Neste helg i Falun er det jo 400 poeng å kjempe om. Vinner av hvert løp får 50 verdenscuppoeng, mens totalvinneren av de 4 løpene (inkl slottssprinten) får 200 poeng ekstra.

Inlagd: 2009-03-13, 11:29
Skriven av: Tor

I VM hadde de norske utøverne dårlig glid på flere løp, så det er ikke bare de svenske som sliter med det.

Inlagd: 2009-03-13, 12:34
Skriven av: Arne M

Alexander Sverige har inga friplaster i OS å har så aldrig haft, Johan Olsson skulle vara helt chanslös i sprint därför han inte alls åker sprint

Inlagd: 2009-03-13, 12:55
Skriven av: jossa

Jossa, gäller inte regerande olympisk mästare som friplats alltså?

Inlagd: 2009-03-13, 13:37
Skriven av: OSkar_a

aha jag vågar inte säga något inför imorgon. Har har ju ingen aning om vilken form Anders är i. Hur mycket kämparglöd finns i Northug? och kan tyskarna göra något? Sen finns det ju andra norrmän som vill lyckas på hemmaplan. :/

Inlagd: 2009-03-13, 13:52
Skriven av: Sandra

I düsseldorf skulle Johan Olsson få stryk av kanske 10-15 svenskar, men på en bana som den under SM på södra berget är det nog bara Mats Larsson och Emil Jönsson som skulle kunna rycka ifrån honom.

Trodde att man hade friplats i OS, precis som på VM.

Inlagd: 2009-03-13, 14:21
Skriven av: Alexander

regerande olympiska mästare har ingen friplats, (om dom inte ändrat reglerna till 2010) exempel Alsgaard vann jaktstarten 98 norge hade bara 4 platser i motsvarande lopp 2002, samma Alsgaard vann OS 30 km 94 norge 4 platser 98 .

Inlagd: 2009-03-13, 14:58
Skriven av: jossa

Riktigt synd, det är nog enda sättet för Björn att kunna försvara sitt guld.

Inlagd: 2009-03-13, 17:51
Skriven av: Oskar_A

Trots att det finns gott om snö och spår i Trondheim, så skall de, om jag har förstått det rätt kuska runt på en liten 8 km bana? Det borde vara förbjudet att dela upp loppen på mer är 2 varv! Det blir ju bara oändligt tråkigt när de åker runt på korta banor, och är det individuell start så blir det ju också osportsligt, när det kan få hjälp av åkare på andra varv.

Inlagd: 2009-03-13, 19:40
Skriven av: Kurt

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values