Anna Olsson precis utan för pallen – Northug otrolig

Det var synd att Anna Olsson inte lyckades spöa giganterna Majdic och Kowalczyk. Men det kommer! Kanske redan om en vecka? Då kommer jag stå och skrika allt vad jag har utmed slottsbacken!! Men det var ändå riktigt bra kört idag av Olsson. Kanske gick hon på lite väl hårt i prolog och kvart, hon var ju helt outstanding då.

Vi ska heller inte glömma Jesper Modin som åkte riktigt bra. Får han bara lite kött på benen och skinn på näsan och blirr torr bakom öronen så kommer han nog bli en riktigt giftig sprinter. Han visade idag att han ärvt Björn Linds patenterade kängru-skutt på upploppet!

Sen så måste man självklart imponeras av Northug idag. När han börjar då någon som helst vittring så kan han göra vad som helst, även om han egentligen inte kan göra det! Jag menar, hur bra är han egentligen i klassisk sprint? Inte så bra. Men idag var det något annat som hjälpte honom fram i spåret: vittringen på den totala världscupen. Han verkar kunna lyfta sig tusen snäpp då det verkligen gäller. Man har ju sett honom i vissa lopp tidigare där det ser ut som om han har skittråkigt och hatar åkningen och näst intill söndagsåker runt. Det är dom gångerna han inte har någon chans till att lyckas med något längre fram.

Jag känner igen det beteendet från förra årets Tour de Ski och Charlotte Kallas framfart i spåret. När hon började förstå att det kanske kunde gå att ta hem skiten så lyfte hon sig enormt under de lopp som hon egentligen var rätt så kass på. Jag tänker framförallt på det klassiska masstartsloppet där hon ramlade och svor (och i samma stund blev hela sveriges gullegris) men krigade ändå upp sig till en hyfsad placering, vilket var oerhört viktigt för slutetappen. Det hade aldrig gått om vittringen inte funnits där.

Well, nu är det dags att se fram emot helgens tre och femmil. Trots att det förmodligen är Northugs sämsta disciplin alla kategorier så kommer han att vara med där ändå, på ren jaktinstinkt. Stackars Dario Cologna, det lär inte vara lätt att ha en flåsandes varghundliknande norrman i ryggen nu sista veckorna av världscupen. Tyvärr tror jag inte så mycket på svenskarna och det beror som sagt på att det är masstart. Usch.

Läs mer: Aftonbladet, DN