Halvbra sprintbanor i Lahti?

lahtitracks.jpg

Jag har börjat gilla sprint. Det är en rolig tävlingsform där det går fort och det kan hända mycket, på kort tid. Taktik bör vara av en lika stor andel som styrka och kondition – då är det som allra roligast!

Alltså: hur man vinner genom att åka så sakta som möjligt!

Något jag inte riktigt gillar med devisen ”vad som helst kan hända” är alla incidenter. OK om någon ramlar av sig själv av ren klantighet, men när det blir helt onödiga storkrascher på grund av för smala sprintbanor eller banor som går runt i en ring där det alltid är bäst att ligga på innersidan vilket gör det omöjligt att gå om, ja då är det inge kul alls.

För att det ska bli så roligt som det kan bli krävs riktigt bra sprintbanor och kvaliteten på dessa är mycket viktigare i sprint än det är i de traditionella loppens banor eftersom man har mycket längre tid på sig på ett distanslopp att göra något åt saken. Tyvärr är det inte ofta vi får se bra sprintbanor i världscupen. Vad det beror på vet jag inte, men jag antar att publiken sätts i första hand och därför måste man kunna bygga upp en arena där många kan se tävlingen. Därefter kommer själva bansträckningen.

När jag tittar på banan i Lahti ovan slår det mig att den känns ganska så kass. 180°-kurvor som är som gjorda för krascher och onödiga stopp. Nu är det så att den där 180°-kurvan direkt efter start är uppe på ett krön så det blir inga krascher i hög hastighet nedför, istället kommer det bli den klassiska ”jag ska runda pinnen med minsta möjliga mån” vilket gör att allt stannar upp förutom för den som ligger först som med lätthet får en lucka. TRÅKIGT. Jag vill att sprintbanor ska vara åkbara i full rulle från start till mål.

Debutanten Magdalena Pajala säger så här till längd.se

”Jag gillar banan, den är hård men bra.”

Låter ju iofs bra. Så jag kan ha fel – banan är kanske skitbra – i morgon får vi se. Inte i SVT som vi är vana vid utan i TV4 Sport, alternativt Eurosport. TV-sändningarna börjar 11.50 och det ska bli väldigt roligt att se de svenska världscup-debutanterna! Håll nu tummarna för att de alla går vidare från kvalet!

Men redan klockan 10 kan man börja surfa resultat från prologerna! För övrigt trist att man inte visar prologerna i tv. De borde åtminstone kabla ut på nätet någonstans för oss supernördar!

Startlista damer

Startlista herrar

Någon som vet vem som kommenterar i TV4 Sport?