20 februari 2009, av Oskar

Inför damernas dubblejakt

Är lite ur fas efter dagens mardrömsöppning för herrarna men men, jag måste väl plita ner någonting här. Det är skiathlon/dubbeljakt/whatever imorgon och med tanke på vädret som inte verkar förändras, trots att rapporterna talade ett annat språk för idag, finns det risk för en härlig sällskapsresa. Men, det brukar inte vara lika vanligt på damsidan. Om det beror på ett ojämnare startfält eller inte vet jag inte. Det kan kankse ha något med att göra att Virpi Kuitunen är starkast i klassiskt och därför alltid drar upp tempot till megamax i klassisk-delen.

För Charlotte Kallas del vore det ultimata vädret detta: fullt snöfall under klassisk-delen så att det blir för tungt för Kuitunen & Co att dra ifrån, och sen lagom till skidbyte, uppehåll och nypistade banor, då kan det bli åka av. Tyvärr känns den chansen rätt så liten så vi får nog förlita oss på att det blir klungspurt och att de allra vassaste sprintspurtkanonerna har blivit avhängda innan upploppet.

Hur ligger det annars till för de svenska tjejerna? Jo, åt helvete. Anna Haag är fortfarande dålig och kan inte starta. Hon har inte ens fått hångla med sin käresta Jönsson nu när han kommit till hotellet… hårda bud!! Britta Norgren är frisk men får inte starta.

Hanna Brodin är tapper junior som förmodligen kommer bli tvungen att ställa upp i varenda lopp här nere… Maria Rydqvist – frälsaren – fick självklart feber lagom till att hon anlände Liberec. Hon skriver dock på sin hemsida att febern är borta men att det är på tok för kort inpå en start för att det ska kännas ok. Och det förstår jag fullständigt.

Jag börjar tro att det där hotellet svenskarna bor på är byggd på en gammal indiankyrkogård. Eller kanske en gammal vikinga/järnåldersgravhög? Något lurt är det för så här jävla pissigt får det ju bara inte gå!

Well, så till start i morgon kommer alltså bara Charlotte Kalla och Hanna Brodin…

bananskiathlon.png

Länkar inte till några startlistor för de är rätt så ointressanta då det är masstart. Däremot är det andra banor i morgon – första gången man är inne på skate-delen av Liberec! Även klassiskbanan skiljer sig från gårdagens då man åkte en 5km-slinga. Nu är det bara 2,5 som man åker tre varv på. Sen 3 varv på skateslingan. Det ska bli oerhört spännande och se hur tungt det kommer gå för skatearna. Det är en jävla skillnad mellan massor med nysnö i klassiskt och snö och fri stil…

PS. angående dagens 15 km klassiskt citerar jag Devon Kershaw på twitter:

”playing some scrabble… still chapped about the race today, but life goes on… Next 15km classic? 2011 in Oslo. Got to love xc racing eh”

31 kommentarer till ”Inför damernas dubblejakt”

Tror ni Johan Olsson orkar satsa til 2011? Fast iofs, kom ihåg att han var bäst på skate fram till för några år sedan och var med bra långt i dubbeljakten tills en jävla italiensk langare fällde. Jag tror faktiskt på Johan i Canada nästa år, han har visat att han kan klara fokuseringen att träna rätt inför ett specifikt lopp. Jag menar vem hade slagit honom idag om han oxå kört ruggat?

Jsg vet, det är spekulationer, men jag vill se det positivt nu.

Jag ser faktiskt fram emot Söndag, när en grymt revanschsugen Johan dundrar på i klassiska, så att han bara får med sig Bauer, Rönning, Pietro och Anders in till växling. Sen knäcker han alla på fristilen efter bara några km med perfekta skidor, och visar (även sig själv) vilken grym allroundåkare han är.. Med Anders på bronsplats efter PillerC.

Hoppas får man väl? =)

Inlagd: 2009-02-20, 22:45
Skriven av: Oskar_A

Nu måste vi ändå tänka positivt inför resten av VM skidvänner? Imorgon åker Kalla och på Söndag skräller Johan. För att citera en av dom största, bryt ihop och kom igen!

Inlagd: 2009-02-20, 22:47
Skriven av: Oskar_A

Fast Svenskarna i dagens lopp har ju bara sig själv å skylla på när dom valde fel skidor johan har ju aldrig tävlat med ruggade skidor.

Inlagd: 2009-02-20, 22:58
Skriven av: Andreas

Andreas, om dom bara har sig själv att skylla, vad gör då ett helt vallateam där med en buss? Nej jag tror nog att huvudskälet till att alla svenskar körde med ruggat var att dom i diskussion och råd från proffsen – vallarna till slut valde vallade skidor. Ja visst, det slutgiltiga valet kanske åkaren själv står för (kanske för att skydda vallateamet). Men jag kommer aldrig att tro att inte vallateamet har ett väldigt stort inflytande på detta val.

Inlagd: 2009-02-20, 23:04
Skriven av: Oskar_A

ska så klart vara med ett ”inte” före ruggat i mitt inlägg.

Inlagd: 2009-02-20, 23:05
Skriven av: Oskar_A

Well, ärligt talat så tror jag att svenskarna inte har så mycket erfarenhet från ruggat. Om nu tex Johan Olsson aldrig tävlat i ruggat under sin långa karriär så betyder det nog att ruggat inte är så vanligt…

men fan man måste chansa!

Inlagd: 2009-02-20, 23:29
Skriven av: Oskar

PS. den här artikeln handlar ju om tjejerna…

Inlagd: 2009-02-20, 23:30
Skriven av: Oskar

Felet är ju att dom inte tränar medvetet i snö och 0grader med ruggat för att börja lita på dom.
Allt är bättre än att göra premiär i VM. Så bristande förberedelser är i grunden orsak till detta. Valla missar är ju tyvärr typiskt Svenskt, se på Emils missar i sprint. Förstår att Gunde har vallabussen som ett steg på vägen men det räcker inte om man inte tar alla tillfällen att träna.

Inlagd: 2009-02-20, 23:33
Skriven av: nisse

Vad det gäller tjejerna så vågar jag inte längre vara optimist, för varje gång jag är det så går det åt helv…

Inlagd: 2009-02-20, 23:36
Skriven av: nisse

Förlåt Oskar om vi kapar blogg-inlägg. Men det känns mest naturligt att diskutera i det senaste inlägget. En tanke kanske skulle vara att ha en VM-diskussionstråd, där alla inlägg sker efterhand som VM pågår? Och låta alla andra intressanta blogg-inlägg ni postar vara diskussionsunderlag för denna tråd, bara nu under VM. Bara en tanke.

Inlagd: 2009-02-20, 23:38
Skriven av: Oskar_A

Följ med bakom kulliserna på svenskarnas hotell på: http://www.axa.se/sv/AXA-Sports-Club/Langdskidor/Skid-VM-i-Tjeckien/

Imorgon kommer vändningen genom Charlotte Kalla!

Inlagd: 2009-02-21, 00:45
Skriven av: Pär

Med tanke på det som det pratas om här i kommentarerna så undrar jag om det inte kan vara en idé och ha ett forum kopplat till skidpepp?
Där de större diskussionerna kan tas upp!?
Finns några mindre avancerade som går att köra tillsammans med wp!

Inlagd: 2009-02-21, 01:50
Skriven av: Kattis

Det har tydligen börjat regna och det lär väl inte gynna Kalla. Tror att Longa och Kowaltchuk går i från direkt, det har ju lyckats förr.

Inlagd: 2009-02-21, 08:23
Skriven av: nisse

Ser ut som det har varit uppehåll i Liberec. Synd, nu lär det gå undan på den klassiska delen. Självklart ska det istället snöa imorgon så Södergren kan ju ställa in sig på att vara spårmaskin…

Inlagd: 2009-02-21, 08:27
Skriven av: Martin

Fast om Charlotte är i bra form (som hon verkar tycka själv att hon är) så behöver dom nog vara väldigt väldigt mycket före vid växling. Och med tanke på hennes senaste lopp i klassiskt så blir det svårt för dom. Det som är bra med uppehållet är ju även vallningsproblematiken för klassiskt, Charlotte om någon är ju beroende av järnbett.

Jag är positiv inför dagen!

Inlagd: 2009-02-21, 08:47
Skriven av: Oskar_A

Det kräver ett heroiskt lopp av Kalla om hon skall hänga Sar/Kow/Lon i klassiskt. Hon behöver bli 5sek/km snabbare i klassisk och är nog inte där än. Men nästa säsong då tror jag hon fixar det och vi skall ju komma i håg dom tanter hon krigar mot är 30+
så för att ta medalj i dag behövs en del tur.

Inlagd: 2009-02-21, 09:06
Skriven av: nisse

Jag har funderat på det där med forum, men de forum-varianter som finns till wordpress är enormt struliga, plus att alla måste registrera sig osv.. Jag tycker det än så länge är lugnt att vi diskuterar i kommentarerna.

Anledningen till att jag skrev där uppe att vi diskuterade fel grej berodde på att jag var så trött på herrloppet. Ville bara glömma…

Inlagd: 2009-02-21, 09:10
Skriven av: Oskar

Är det inte konstigt vad FORT ett ord som Ruggigt fastnar innanför pannbenet.Det var ju ruggigt dåligt av svenskarna att .inte rugga skidorna när så ruggigt många andra hade ruggat.För att inte tala om så många ruggigt bra åkare som hade ruggat.Vad gäller svenskarna så kommer det nog bli ruggigt med ruggande framöver.

Inlagd: 2009-02-21, 09:15
Skriven av: lkh

Jag tycker inte att ni ska ha något forum, det blir lätt att man haltar runt i gamla diskussioner på ett sånt. På det här sättet är alltid diskussionen fräsch och på nya topic.

När det gäller dagens lopp, är det någon som vet vilka norskor som kör? Steira kan bli farlig idag tror jag.

Inlagd: 2009-02-21, 09:19
Skriven av: Oskar_A

Haha det där var ett inlägg måste jag säga.

Damerna vet jag ingenting om vågar inte ens tippa.

Inlagd: 2009-02-21, 09:24
Skriven av: Andreas

Norge har Steira, Björgen, Johaug och Jakobssen och är nog revanch sugna. Steira kan mycket väl stå på pallen dom andra har ju inte visat någon större form men vi vet ju vad Björgen kan en bra dag. Så Norge blir att räkna med. En till som kan bli livsfarlig är nog Kuitonen hon är nog väldigt revanchsugen.

Inlagd: 2009-02-21, 09:33
Skriven av: nisse

1. Kowalczyk 2.Kalla 3,Steria

Inlagd: 2009-02-21, 10:04
Skriven av: Markus

Anledningen till att jag tog upp det med forum är att jag saknar ett bra forum att diskutera skidor i och jag tror att skidpepp har potentialen att ha ett bra forum med en hög nivå.

Dagens lopp ska bli riktigt kul att se,jag hoppas mycket på Kalla men som det sagts innan så hänger allt på den klassiska delen. Hanna Brodin ska bli kul att se och jag tycker att hon verkar vara en jordnära tjej som inte tar på sig pressen utan ser VM som en kul upplevelse och hon samlar erfarenhet.

Inlagd: 2009-02-21, 10:11
Skriven av: Kattis

Väldigt konstigt att inte södergren och olsson fick ruggad för att fredrikson skriver att en vallare sprang efter honom medd rugg skidor så varför bytte då inte södergren och olsson till ruggad om fredriksson var på väg att byta

Inlagd: 2009-02-21, 10:28
Skriven av: Markus

Dagens lopp enligt rapporten så är det inge snöfall så inga ruggade skidor idag men imorgon lovar dom snöfall igen.

Bara 2 svenskor till start Charlotte och Hanna.

Men är det så konstigt dom trodde ju mer på vallade skidor valet var ju åkarnas och dom valde fel.

Inlagd: 2009-02-21, 10:53
Skriven av: Andreas

Markus, det där är ju SKANDAL!!!

”hörde i efterhand att en vallare spungit till start med mina ruggskidor men att han inte hann fram i tid…”

Varför varför varför fick inte Olsson och Södergren veta detta?! Eller varför tvingade inte vallaren dessa att åka ruggat. FAN I HELVETE… jaja.

Inget snöfall idag… kanske just den dagen då det borde varit snöfall.

Inlagd: 2009-02-21, 11:21
Skriven av: Oskar

Egentligen känns det lite fånigt att diskutera väder hit och dit, och vilka åkare som gynnas alt. missgynnas vid snöfall. Jag menar, det är samma villkor för alla åkare. Jag tror på Norskt guld både idag och imorgon genom Steira och Northug. Hoppas naturligvis jag har fel men det är så det känns just nu.

Mina tips lyder:

1. Steira 2. Kalla 3. Saarinen

Och för morgondagens lopp;

1. Northug 2. Di Centa 3. Legkov

Inlagd: 2009-02-21, 12:19
Skriven av: rs

Någon mer än jag som verkligen saknade Anna Haag idag?

Inlagd: 2009-02-21, 13:43
Skriven av: Oskar_A

Kalla fick jobba hårt i uppförsbackarna med bakhala skidor.

Inlagd: 2009-02-21, 13:46
Skriven av: Kurt

Tycker ändå att Kalla såg ut att ha lika bra skidor som alla andra. Hon är helt enkel för dålig i klassiskt, klasskillnad mot de allra bästa.

Inlagd: 2009-02-21, 13:51
Skriven av: Martin

Hennes chans hade varit om det snöat så första 7,5 hade gått en minut saktare. Men det är tyvärr upplagt för riktigt bra klassiska åkare.
Det är bara att inse att hon behöver bli klart bättre. Sen hon har ju en 18plats från VC i dubbeljakt så det här är nog ett hyfsat lopp trots allt.
Hennes 7e plats från VM förra gången berodde nog på att första 7,5 gick betydligt mer avvaktande, det var före Kowaltchuk. Steira gjorde ett riktigt monsterlopp där hon överraskade, har nog sitt livs form.

Inlagd: 2009-02-21, 14:23
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values