Fredag 20 februari 2009, dagen då det ska smälla!!

Det känns som om man gått och väntat i evigheter på en svensk distansmedalj på herrsidan. Hur svårt kan det vara, funderar man. Tydligen jävligt svårt. Framförallt eftersom den som visat sig vara starkast av alla inte kan spurta vilket har lett till en hel hög med platser utanför pallen. Jag kan tänka mig att Anders Södergren har flest topp tioplaceringar av alla som inte tar medaljer…

Anyway, i morgon går 15 km klassiskt och Sverige har seglat upp till att bli storfavoriter i och med Johan Olssons ruskigt jämnhöga form och Södergrens formtoppning. Men tyvärr är dessa två gossar ensamma om att vara storfavoriter. På damsidan fanns det väl en fem sex favoriter, på herrsidan känns det nästan som om tio pers skulle kunna gå och vinna!

Men vi börjar med svenskarna som kommer till start:

  • 13:08:00 Daniel Rickardsson
  • 13:08:30 Mathias Fredriksson
  • 13:18:30 Anders Södergren
  • 13:23:00 Johan Olsson

Till skillnad från damloppet så kör den seedade gruppen i mitten av startfältet. De som startar efter de seedade består till största delen av blåbärsnationer så när siste seedade åkare är i mål bör loppet vara avgjort. Men man ska aldrig säga aldrig, ni minns väl hur det var i Sapporo? Där var det iofs tvärt om. Det började med fint väder och de som startade tidigt fick en jävla fin resa gentemot de som startade i den seedade gruppen då snön vräkte ner. Liknande saker kan hända i morgon…

Daniel Rickardsson. Det är lite komiskt att Rickardsson startar endast 30 sekunder framför Mathias Fredriksson. Vad jag vet så är det dessa två som fightas om en plats i stafettlaget och jag antar att det kommer bli lite psykologisk terror för dessa två i morgon. Fredriksson har fördelen med att se Rickardsson framför sig i spåret och då också kanske känna att han plockar, vilket är en jävla egoboost. Huruvida Mats Larsson har en chans till stafettlaget vet jag inte, han åkte ju faktiskt bättre än dessa två förra helgen… men får ändå inte starta här. Landslagsledningen, hello? Rickardsson sa till SVT (se film ovan) att han tror att han skulle kunna bli topp fem om han får till ett riktigt bra lopp, det vore sjuuuukt grymt! Go Richie!

Well, Rickardsson och Fredriksson kan vi tyvärr inte kräva så mycket av. Det man vill se är helst topp tioplaceringar av minst en för att få ett hum om hur man ska ta ut stafettlaget. Fredriksson är gammal och rutinerad gubbe som har full koll på mästerskap, Rickardsson är nykomlingen, inte lika rutinerad, men uppstickaren som förmodligen gärna vill visa svedala att det var rätt att skicka honom till Liberec. Spännande, men tyvärr inga pallplaceringar.

Johan Olsson, ja, vad ska man säga. Det är som en av expertkommentatorerna i SVT sa, Johan har varit världsklass i flera år men det är inte förrän denna säsong han insett det själv! Jag kan hålla med. Dock får vi inte glömma loppet i Sapporo som han ledde tills det ställde sig en vätskelangare i vägen för honom. Hade inte denna langare stått där kanske vi hade sett honom i toppen redan förra säsongen, who knows! Vad vi vet är att han är ruggigt stabil och har det här loppet som målet på hela denna säsong! Allt har kretsat till dessa 15 kilometers åkning. Han stod över touren för att bli bäst inför just detta lopp. För en vecka sedan visade han att han mycket väl kan bli världsmästare.

Men det finns en till svensk som också gärna skulle vilja bli världsmästare, Anders Södergren. Äntligen verkar han vara i form att kunna prestera bra även i ett klassiskt lopp. Intervallstart är ju hans chans och då inga sådana går i fri stil i år är det en jävla tur att formen i klassiskt är så bra som den är!! Södergren har rest sig från vad många trott varit knockouter ett flertal gånger denna vinter. Det började med punkterad lunga. Sen cancern. och när han trodde att allt äntligen var över, ja då högg det till i ryggen. Stackars kille, men som vissa säger, man måste härdas. Och härdats har Södergren gjort, ojojoj! Förra helgen tog han ju sin första världscupseger i klassisk stil när iofs många var nedtränade, men det var även han själv!

Nu kommer vi tyvärr till det jobbigaste, motståndet från andra nationer… som tyvärr är ruggigt starkt. Jag ska nu försöka lista åtta åkare som skulle kunna ta guld i morgon (två är redan listade och är svenskar): Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Odd-Bjørn Hjelmeset, Axel Teichmann, Tobias Angerer, Lukas Bauer, Andrus Veerpalu och Dario Cologna. Nu har jag inte ens nämnt en endaste finländare, ryss, fransos eller italienare!!

Det kommer bli så svinigt hårt i morgon att jag tror att inte en enda karl kommer kunna stå upp när de gått i mål. Det är bara att ta ut sig till 130%. Man får tydligen ingenting gratis i spåren heller, man måste ligga i hela jävla tiden, och bra för svenskarna, det är knappt någon stakning alls utan antingen utför eller diagonalt, wroom wroom!

I morgon klockan två vet vi vem som vunnit. Jag håller på Södergren. Sen Olsson. Eller, nej Olsson och sen Södergren, eller nejjaahhghadgdljgdsgsd

Väder
Igår sa man att det skulle vara uppehåll idag under damernas lopp och att även solen skulle kika fram. Det snöade istället. Imorgon står det att det ska vara uppehåll med lite sol, jag vågar tyvärr inte lita på tjeckernas väderleksrapporter längre… hur som helst brukar väl svenskarna inte gå så jättebra när det är för mycket snö, eller? JAg hoppas på växlande molninghet och fem minusgrader, då blir det blågult på palljävln!

Startlista

Startlista extended

Sändningarna drar igång kl 12:50 i SVT.