Kollen endast en dag bort!!

kollen.gifFörutom Tour de Ski måste nog Holmenkollens tre- och femmil vara den tävlingen som jag längtat till mest av alla. Och det av flera anledningar. Först och främst är Norge helt klart bäst på tv-produktion inom längdskidor så man får alltid bra valuta för tiden framför tvn (kommer inte vara på plats). Sedan är det så att en viss Anders Södergren gick och vann detta lopp för två år sedan. Anders har varit min favoritsvensk i flera år just för att han varit så otroligt stark men aldrig riktigt fått till det helt och hållet. Men då, för två år sen, i ett sjukt spännande lopp med många omkastningar, fick han äntligen ställa sig höst uppe på pallen och det var så jävla grymt! Med andra ord, Sverige har faktiskt chanser på seger i morgondagens distanslopp, och det är fan inte var dag det händer nuförtiden. Anders stod ju även över tävlingarna i Lahti för att istället åka upp till hans paradis Bruksvallarna för att hårdträna inför Kollen! På sin hemsida skriver han bl a:

”Nu är jag här, här mitt eget skidparadis. Inget gör mig så glad som att tävla i Holmenkollen, möta publiken längs banan och de många, långa backarna. Det är årets höjdpunkt! … Jag är beredd på en av årets tuffaste arbetsdagar, där jag måste plåga mig till det yttersta. Jag gör det med glädje och det känns som jag gör det på hemmaplan. ”

En annan sak som gör det extra spännande att få boka av allt annat under morgondagen, är ju att vi äntligen börjar få fram riktigt bra distansåkare på damsidan. Jag tänker så klart på Charlotte Kalla och Anna Hansson. Dessa två har kört i en klass för sig i vinter bland svenskorna och jag tror tyvärr att de kommer göra det nästa år också, även om Chock-Britta, Varg-Lina eller någon av de andra får tillbaka hälsan ordentligt. Jag hoppas så klart att jag har fel, men jag vet inte…

Som ni också kanske vet så är jag en stark förespråkare för att återgå till individuell start på femmilar i VM och OS-sammanhang. Därför är det väldigt viktigt att det blir ett bra, spännande, rättvis och proffsigt producerat lopp i morgon, för ju bättre rykte individuella starter får desto större chans kanske vi får se den formen göra comeback inom mästerskapen igen. För handen på hjärtat, hur kul var det att se femmilen i OS senast? Hela fältet är med hela vägen fram till mål. Så oerhört tråkigt!!!

Det finns nog bara en sak att klaga på vad gäller morgondagens tävling, och det är att det är så lång tid mellan damernas och herrarnas lopp. Vad ska man göra då? Det är ju inte tillräcklig lång tid för att få något gjort men samtidigt för lång tid för att bara sitta där och vänta.

Damernas första start är 09:45 och SVT sänder direkt från starten. Bra. Däremot är det värre med herrloppet som börjar 12:15, men SVT kommer inte in förrän 12:40! Det är damernas störtlopp som stjäl tiden från femmilen. Tur att NRK finns på nätet, annars hade jag lätt bombhotat SVT! ..närå.

Laguttagningar

Sverige skickar fyra tjejer och fem killar. Norge skickar 19(!!) tjejer och 19(!!) killar. Hur kan de vara så många? Är frågan, hur hittar de så många bra skidåkare, eller hur får de rent lagligt ställa upp med så många? Svar på fråga ett har jag inget, men på den andra frågan är det så här: Varje land har en kvot som styrs av landets placeringar under säsongen innan. Har man många bra placeringar får man ställa upp med fler än standardkvoten på 4. Vinner man världscupen får skidåkaren friplats och räknas inte med i kvoten. Har man fler än ett visst antal skidåkare i den röda gruppen får man även skicka mer. Sedan just för Kollen så får även de bästa ur Skandinaviska cupen åka, och de var ju så klart norrbaggar. Sen så får varje land ställa upp med 10 personer till som tävlar i sina klubbdräkter och då blir det till slut 19 pers! Det hade kunnat bli 20 om en norsk hade tagit hem den totala världscupen i år.

Men tyvärr Norge, det spelar ingen roll om ni skulle skicka hundra åkare, det blir en svensk seger ändå i morgon (hoppas jag).

Sverige

Damer Herrar
Anna Hansson
Charlotte Kalla
Maria Rydqvist
Anna Simberg
Rickard Andreasson
Marcus Hellner
Johan Olsson
Daniel Rickardsson
Anders Södergren

Norge

Damer Herrar
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Marit Bjørgen
Marte Elden
Therese Johaug
Kristin Størmer Steira
Kristin Mürer Stemland
Karianne Bjellånes
Sara Svendsen
Ingri Aunet Tyldum
Hilde G. Pedersen
Marthe Kristoffersen
Agnetha Åsheim
Ellen Sandbakken
Kine Beate Bjørnås
Marthe Katrine Myhre
Sigrid Aas
Betty-Ann Bjerkreim Nilsen
Jorunn Øye
Ella Gjømle
Petter Northug
Simen Østensen
Tord A. Gjerdalen
Morten Eilifsen
Martin J. Sundby
Odd-Bjørn Hjelmeseth
Jens Arne Svartedal
Hans Petter Lykkja
John Anders Gaustad
Geir Ludvig Aasen
Lars Berger
Kristian Skjeldal
Petter Eliassen
Chris Jespersen
Arne Post
Erlend Hoff
Frode Andresen
John Kristian Dahl
Daniel M. Helgestad

Finland

Damer Herrar
Virpi Kuitunen
Pirjo Muranen
Riitta-Liisa Roponen
Aino-Kaisa Saarinen
Riikka Sarasoja
Silja Tarvonen
Matti Heikkinen
Teemu Kattilakoski
Lari Lehtonen
Ville Nousiainen
Jussi Simula

Tyskland

Damer Herrar
Evi Sachenbacher-Stehle
Claudia Nystad
Axel Teichmann
René Sommerfeldt

Startlistan kommer ut om några timmar, så håll utkik här lite senare.