Inför Faluns skiathlon (herrsidan)

Förra året i Falun var det bara Tobias Angerer som lyckades rå på Mathias Fredriksson i den dubbla jaktstarten/skiathlonen (osv). Anders Södergren kom fyra och det var en fin och solig dag för oss svenskar. I år lär det nog inte bli samma utgång, tyvärr. Mathias skate-form är inte vad den har varit och Tobias Angerer har varit tämligen blek denna säsong, vad har hänt?

Men Anders Södergren kan nog åka lika fort igen! Får han bara en ordentlig lucka så kan han ju vinna också! Men chansen är nog tyvärr liten. Men jag hejar på Södergren ändå! Han har visat stabil form och nu är det fan dags för pallen.

Johan Olsson ville vi se ta revansch förra veckan men det gick ju inte så bra det (17:e), så vi får hoppas att revanschen kommer i morgon istället!

Marcus Hellner är nog den enda svensken som kan vinna morgondagens lopp, men då får det inte gå för fort. Marcus är, som sin störste konkurrent, Petter Northug, kanske inte den snabbaste skidåkaren sett ur ett helt lopp, men han är en jävel på att spurta. Går loppet i lugn gemak, ja då har han chansen. Fast jag tror inte Anders Södergren tillåter det. Iofs visade Hellner att han även kunde åka fort individuellt borta i Canmore så varför inte! Fast å andra sidan så hade han en rutten dag på jobbet förra helgen då han kom 27:a.

Daniel Rickardsson kom 24:a i Otepää för ett par helger sedan. Det är väl det bästa han presterat i distanslopp tror jag. Förra året kom han 69:a i Falun, och bättre än så lär det bli i år, med råge.

Nationella fältet består utav Rikard Andreasson, Kalle Gräfnings, Fredrik Östberg, Håkan Löfström och Peter Jönsson. Rikard kom 36:a i masstarten i Rybinsk och kom fyra i Skandinaviska cupen nyligen på samma distans som morgondagens lopp, bra! Kalle G har gjort ok lopp i skandinaviska cupen, kom fjortonde på 15 km klassiskt i Joulumae nyligen, där Fredrik Östberg var näst bäste svensk, med en andraplats. Fredrik körde även 15 km klassiskt i världscupen i Otepää men då blev det bara en blygsam 40:e plats. Håkan Löfström har också han åkt lite skandinavisk cup och lagt sig runt 30 där. Peter Jönsson har endast tävlat i Sverige och ska jag vara ärlig vet jag ingenting om honom.

Vad gäller alla herrar från utlandet så ser det ut att kunna bli en bra placering för Petter Northug. Han körde på bra i Liberec och kom 9:a. Det kanske inte låter så bra, men det är en av hans bättre placeringar i individuell start. Så en petter i bra åkform plus sin sjuka spurtstyrka kan bli riktigt farlig. Andra norrmän att se upp för är självklart Hetland, Gjerdalen, Eilifsen, Johnsrud Sundby med flera… Tysken Stoneface Teichmann har varit lite krasslig och har inte vetat om han kunnat åka upp till Falun men det verkar som om att han kommer starta för han står ju med i startlistan. Är han tillbaka i gott slag blir han också farlig. Rene Sommerfeldt lär ju också vara uppe där och kriga. Angerer får vi inte heller glömma bort, han kom ju ändå fyra i Canmore. Ryssarna Pankratov och Legkov kommer bli farliga, var så säkra! Sen får vi ju inte glömma italienarna Di Centa, Piller Cottrer och Checchi som gjorde väldigt bra ifrån sig i Kanada (plac 2, 5, 6). Sist men INTE minst är ju så klart den sjukt snabbe Lukas Bauer som leder världscupen med hästlängder. Varning för honom!

Startlista

Heja Sverige! Vi ses i Falun!