Charlotte Kalla, we love you!

min-puls.gif

Det är inte Charlotte Kallas puls under loppet ovan. Det är min. I soffan framför TV:n, under loppet. Okey, jag erkänner, jag är kanske är lite för statistik-nördig men jag kunde inte låta bli att sätta på mig pulsmätaren när Charlotte Kalla började klättra i backen idag. Jag ville se hur mycket hon kunde rubba min vilopuls på runt 50. Som ni ser gick det inte bara bra för henne i tävlingen, hon lyckades mer än dubbla min puls trots att jag faktiskt satt ganska lugnt och stilla i soffan.

Varför visar jag det här? Jo jag tror att scenariot förmodligen såg ut så här bland inte bara skid-tokiga, utan runt hela avlånga Sverige idag och jag tror att vinsten i Tour de Ski kommer att göra att längdskidåkning kommer bli ännu mer populärare! Se bara på dagspressen. Under de inledande 5 etapperna då Skidpepp var med på touren var vi det enda svenska mediet på plats, om man bortser från SVT:s tv-kommentatorer. När touren åkte vidare till Italien och Kalla låg i täten, ja då blev det andra bullar. Helt plötsligt var alla stora tidningar på plats med journalister!

Nog om det.

Charlotte Kalla gjorde jordens snyggaste lopp för publiken idag när hon i början av loppet tappade nästan tio sekunder på ledande Kuitunen och tusentals svenskar började bita på naglarna av stress och tänkte

– Ska hon verkligen hinna i kapp???

Sedan började klättringen.

Det första vi ser av Charlotte i backen är att hon vänder sig om och ni vet ju vad det betyder: osäkerhet! Det var nog inte bara alla i tv-sofforna utan även Charlotte Kalla som tänkte

– Tänk om dom där bak kommer ikapp!

Men bara efter några hundra meter började Kalla käka upp tid mot Kuitunen. Tio sekunder åts upp i ett nafs och när vi vände ryggen till var hon helt plötsligt i kapp finskan!! Sen när hon valde att lägga sig bak Kuitunen kom nästa stora fråga

– Okey, hon är i kapp, men ska hon verkligen orka dra ifrån???

Det tog ett tag innan vi fick svaret på detta. MEN VILKET SVAR! När backen började mattas av i lutning stod Gunde Svan och förklarade hur långt det var kvar på banan, c:a 900 m, vilket i sin tur fick bli startskottet för Kallas helt sjuuuka turbomotor!! Trots att hon klättrat flera kilometer upp för en jävla störtloppsbacke bara flög hon ifrån Kuitunen som blev helt parkerad bakom raketen Kalla. Hade man inte redan vetat det skulle man nästan tro att det var utförsåkning Kalla höll på med. FY FAN va mäktigt!

Några hundra meter senare var segern i Tour de Ski ett faktum och min joggingpuls (trots att jag satt stilla i soffan) fick äntligen gå ner.

Tack Charlotte Kalla för en otroligt spännande Tour de Ski!

Men det har inte bara varit Kalla som varit fantastisk under touren. Grymma Anna Hansson hade 11:e bästa tid idag vilket ledde till att hon klättrade tre placeringar till en 13:e plats i sammandraget. Grymt klättrat!! Faktum är att hon bara åkte 10 sekunder saktare än Charlotte Kalla idag!

Jenny Hansson gick ut som 38:a idag och behöll platsen in i mål. Starkt.

Läs mer: DN 1 2 3, SvD, Aftonbladet, Expressen