Ahlin x 2 (längd.se vs skidsport.com)

På både längd.se och skidsport.com har man lagt ut en nyhet från försvarsmakten om Jerry Ahlin och resten av militärlaget. Det trista är att dessa två artiklar är helt identiska, vilket antyder att man plockat nyheten direkt från försvaret, vilket inte är fel såklart, men det blir lite konstigt när det står ”Skrivet av: Redaktionen Glid/Skidsport.com” på ena och ”2007-11-08 Torbjörn Nordvall” på den andra hemsidan. Vanliga medier brukar vara lite bättre på att bara skriva dit t ex TT i slutet. Men även då brukar skribenterna justera lite i texten. De har man inte gjort alls här.

Well, något gott får man väl ut av detta? Jo, det är att man kan jämföra läsbarheten mellan det två för övrigt rent innehållsmässigt väldigt bra hemsidorna. Båda hemsidorna har brödtexten satt i typsnittet Verdana, som är ett otroligt fult typsnitt, som tyvärr är ganska vanligt i dessa sammanhang. Langd.se har på tok för litet typsnitt i förhållande till spaltens bredd. Jag föreslår at man drar upp storleken en eller två punkter. picture-11.png Spaltbredden på Skidsport.com är däremot mindre än längd.se:s, alltså bättre, men tyvärr hjälper det föga för man har valt att ha en jämn vänster och högermarginal vilket gör att det blir bara för taffligt! Det funkar i dagstidningar där man har typografer som ser till att det inte blir för stora mellanrum mellan orden osv, men när man gör samma sak på webben, ja då är det katastrof! Värst blir det då man lagt en bild högerställd i spalten, då blir textspalten så smal att endast ett par ort får plats vilket skapar gigantiska mellanrum mellan orden (se bild till höger)

Just på grund av den hopplösa marginalen så väljer jag nog ändå att läsa nyheten på längd.se.

längd vs skidsport 1-0

Etiketter: