Holmenkollen
Efter VM fortsätter världscupen i Holmenkollen nu i helgen som kommer. Programmet är som följer:
Lördag 15 mars
20 km klassisk stil intervallstart damer 11:30 herrar 14:00
Söndag 16 mars
10 km fristil intervallstart damer 11:15 herrar 13:30
UTTAGNA TILL HOLMENKOLLEN:
20 kilometer klassiskt:
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Elin Henriksson, Skellefteå SK
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Märta Rosenberg, Trillevallens SK
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Edvin Anger, Åsarna IK
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Truls Gisselman, Rehns BK
Leo Johansson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
William Poromaa, Åsarna IK
10 kilometer fristil:
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Edvin Anger, Åsarna IK
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Truls Gisselman, Rehns BK
Leo Johansson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
William Poromaa, Åsarna IK
Lagt upp inlägg inför världscuphelgen i Holmenkollen nu här på Skidpepp.
Varför är inte silvertejpen med till Holmenkollen?
LS…Jag tror du svarade på din egen fråga genom smeknamnet du gav.
Det officiella svaret på din fråga är att hon återhämtar sig från VM och planerr att va tillbaka till VC-avslutningen i Lahtis.
Det blir intressant att se vad Jonna kan göra på 10 km fritt.
Den här gången saknas bara Crüsell av de som närmast knackar på dörren. Starkt av Rönnlund att ha lyckats jobba sig tillbaka, jag känner lite extra för de som kan klara det.
Peos: Är det bara någorlunda fina spår och lyckad vallning på skidorna kan det nog gå bra. Jag tänker även hur det var på VM Trondheim, hur skulle det ha gått utan Jonna? Det är bara att hoppas att hon är kvar två år till och även längre. Jag tänker även att det ska bli roligt att se hur det går för Märta och Elin om man kan se bra tendenser för framtiden, om det kan bli några nya stjärnor? Någon ersättning för Jonna tror jag inte jag får se de närmaste 5-10 åren
Koskiwaara… Jag tänker att det stora nu är att vi har flera världsstjärnor, till skillnad mot när Kalla slog igenom.
Märta är ju den som ligger närmast. Hennes framfart på U23-VM skvallrar om att hon skulle gå rakt in i de flesta landslag. Det svenska är kanske undantaget. Det ska bli kul att se både henne och Elin. De får väl närmast mäta sig mot Moa Ilar, och Ribom som är en bit från toppformen. Elina Rönnlund på söndag blir också intressant.
Håller med. Märta är väl den som visat högst nivå redan nu och har många bra egenskaper som går att bygga vidare på.
Johaug Ebba Niskanen Weng och Jonna känns som heta kandidater på lördagen, jag tippar:
Ebba, Johaug, Niskanen.
På söndagen byter jag ut Niskanen mot Diggins och tippar:
Johaug, Diggins, Jonna.
Johaug tar alltså och avslutar karriären med en seger.
Är Poorouma 25 år i år…det tror jag knappast för att uttrycka mig milt #uppenbarmisstanke
Kol… Ja, han fyller 25 i slutet av året. Vad menar du?
Banprofilerna ser ut att ge utrymme åt mycket skidåkning så Sundling har stor chans att ta hem fristilsloppet på söndag om kroppen är ok och banan inte är bottenlös. Men om det nu verkligen är Johaugs sista lopp och på hemmaplan så vet man förstås aldrig.
Här är lite tankar och kritik mot att det inte är nån femmil I Holmenkollen i år:
Han peker på at før i tiden gikk man knapt renn under 20 kilometer. Nå gås det knapt renn over 20 kilometer:
https://www.vg.no/sport/i/o3zWmR/holmenkollen-frustrasjon-det-er-idiotisk
Thomas Maloney Westgård kommer också med en synpunkt som jag verkligen delar:
Han peker på at før i tiden gikk man knapt renn under 20 kilometer. Nå gås det knapt renn over 20 kilometer.
– Jeg synes det er idiotisk. Femmil er det som er folkesjelen. Kollen er femmil. Det er for dårlig og den må på programmet fort som fy. Man mister noe der, sier Westgård.
Det måste väl kunna gå att lägga Kollen en vecka senare? Varför måste den alltid vara 1 vecka efter mästerskapet? Skulle vara kul om de la in en femmil i december också. Byt två korta distanser till en lång istället.
Ska bli kul att se åkarna nu efter VM och även Märta som jag tror mycket på.
Blir för övrigt en slitsam helg med Holmenkollen, Ski Classics och Formel 1. Sen ska man ju åka själv också på morgonen. Pust.
Ruben… Står i artikeln att det finns planer på att Holmenkollen bli säsongsavslutning i framtiden, precis som du föreslår. Att ändra datum verkar dock kräva längre framförhållning, vilket troligen är orsaken till att man ändrade distansen i Holmenkollen och Lahtis istället. En helt ok lösning ändå, tycker jag. Däremot tycker jag jaktstarten skulle va tremil och att man kör fler långa tävlingar i världscupen. Men då måste man minska ner på antalet tävlingar, vilket FIS inte vill. Jag tror faktiskt FIS felbedömer vad tittarna vill ha. Visst kan man vilja ha fart och fläkt ibland, men jag tror många som ser på längdskidor också vill se åkarna ta sig an tuffa utmaningar.
Det är ju inte bara att byta helg för femmilen i Holmenkollen. Man har Raw Air och så har ju skidskyttet ofta sin världscupavslutning i Holmenkollen.
När det gäller distanser i Kollen så vill man inte ha två femmilar så tätt inpå därav en femmil i Finland istället.
Inte i år såklart men kommande säsonger måste det väl gå att planera in lite bättre? Och varför måste alltid VM ligga i slutet av feb till början av mars? OS brukar oftast vara 1 eller 2 veckor tidigare.
Jag tycker också det känns lite fattigt med årets Holmenkollen.
Självklart skulle vi istället ha haft en 5-mil där Frida, Ebba och Jonna fått möta Johaug i en masstart en sista gång innan hon avslutar karriären. Ja, jag inser att det kanske inte varit så enkelt att lösa, men som sagt, det hade varit något.
Holmenkollens långa masstart för damer brukar vara en av årets höjdpunkter för mig, förutsatt att vi har några bra svenskor till start.
Det blir nog kul med en femmil i Lahti också. Antar att det är liknande banor som VM-femmilen där 2017, då var Hellner bäst av svenskarna med en 12.e plats.
Eftersom sportledarna av idag enbart tittar på tittarsiffror som enda värde så är det så illa att sprintstafett faktiskt har högst tittarsiffror. Skandinaverna tittar på allt och sprintstafett går hem i resten av världen. Därefter följer sprint. Vanliga stafetter ligger hopplöst sist.
Anders: Betvivlar inte det du skriver. Stefett är nog mest intressant för länderna som har chans till bra resultat i dessa. Inte så många länder som har fyra bra damer resp herrar. Lättare få ihop ett (slagkraftigt) lag i sprintstafett där det bara behövs två åkare. Mixstafett med två damer resp herrar kanske blir framtidens melodi istället för den traditionella med fyra damer eller herrar?
FIS tävlingsdirektör (eller vad hans titel nu är) Lamplot har sagt tidigare till media att det är de lokala världscuparrangörerna som själva väljer, eller framför önskemål till FIS om, vilka grenar de vill genomföra under ”sin” tävlingshelg och ingen av dessa som sagt att de vill genomföra vanlig stafett det är därför som det inte finns med på världscupprogrammet. Någon arrangör i de nordiska länderna skulle kunna genomföra om de ville det.
Jonna borta.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/jonna-sundling-missar-varldscupen-i-holmenkollen/
Det är möjligt att medias tittarsiffror är lägst för långa stafetterna, men att säga att stafett inte är populärt blir ändå totalt fel. Åkarna i de sämre lagen vet naturligtvis att de inte tävlar om medaljer, men verkar ändå uppskatta tävlingen på sin nivå. Det var intressant att se glädjen i Storbritanniens herrlag när de avslutade på nionde plats, strax före Finland.
Det är också svårt att mena att stafetterna är på utdöende, när vi kan ha sett historiens största startfält i senaste VM-stafetterna. Det finns inget VM i modern tid som ens haft bara 10 lag färre. Ett oerhört uppsving för långa stafetterna i Trondheim. Under 2000-talet har vi sett mellan 28 och 34 lag sammanlagt för herrar och damer. Trondheim nådde den nästan ofattbara siffran 47 lag. Även om vi ser få stafetter på världscupen, skrevs ändå historia när det gäller VM-stafetter.
Manne: det uppenbara…** hade man nog gissat
Ronerik: du har vrålkoll. Det gillar jag som tusan!!!
Tack Klas! Jag kan nog också vara ute och famla ibland. Så är det när det handlar om åsikter. Just här baseras det på fakta dock. Vet inte om det var Norge som drog särskilt, eller den nya distansen med enhetliga 7,5 km. Märkligt ändå att det kunde vara 76 fler åkare som ställde upp för att köra långa stafetterna nu än vid VM i Planica senast. Stafetten verkar inte vara på utdöende.
Vi får se om Falun drar ett lika stort startfält.
Joahug kommer med ursäkter som vanligt:
https://www.vg.no/sport/i/73gx3w/avsloerer-skuffelse-etter-femmilen-fikk-ikke-bevist-hva-jeg-var-god-for
Skyller på att hon gick med ovanligt låg puls under femmilen och inte fick ut sin kapacitet. Som att det inte gällde för Frida också när hon låg i tät andra halvan av loppet och körde lugnt, och Ebba och Weng som chillade i rygg mest hela tiden.
Läser att Johaug öppnar för att åka i Lahtis nu, hon vill ta revansch i femmilen där men har inte bestämt sig än.
Går någon in och ersätter Jonna nu i helgen?
Konkurrensen om tittarna blir större och större för varje år. För några år sedan kom en världscup i simning och senast en världscup i bordtennis, båda globala sporter med massor av utövare. Längdåkning är en enormt udda sport med ytterst få utövare i jämförelse. Att i det läget hänga kvar i gamla tävlingsformer som får färre och färre att intressera sig är fel väg. Utan innovationer som sprint och lagsprint vet jag inte om längdåkningen ens hade överlevt i den form vi ser nu med professionella åkare utan det hade kanske sett ut som inom orienteringen.
Själv tycker jag lagsprinten är fartfylld och kul att titta på och precis som publiksporten skidskytte innehåller de ett visst slumpmoment som gör att många nationer har möjlighet att komma på pallen. Inget är klart innan det är klart till skillnad mot t ex en femmil för damer då alla vet i förväg att det kommer att stå mellan tre svenskor och tre norskor. och det tar 2, 5 timmar att bestämma ordningen mellan dom. Man kan inte bara se det från vårt perspektiv.
Synd att vi inte får se Sundling till helgen och hoppas det är skapligt med Svahn.
För min del är det ingen tvekan vad som är viktigaste loppet på VM – damstafetten! Det beror på att Sverige har bästa landslaget. Så är det nu, men från 2019 och framåt ärmitt allra största fokus just damstafetten. Jag noterar också att resonemangen om uttagningen just till det loppet var omfattande här på forumet.
Tobbe H: du har fel där om orienteringen som verkligen förnyat sig med sprint och knockout-sprint och dessutom är sporten betydligt mer tv-vänlig nu med gps-bevakning och fotografer ute i skogen. Förstår inte din jämförelse överhuvudtaget eftersom orienteringen aldrig varit en OS-sport utan sporten har alltid kämpat för att få uppmärksamhet i media. Den urusla skolorienteringen från idrotten i skolan med en idrottslärare som själv inte förstår ett dyft av vad riktig orientering innebär är tyvärr falsk marknadsföring av sporten som gör att många får en felaktig bild och blir inte ett dugg lockade av att börja med sporten på fritiden.
Klas: Orientering är en folksport precis som längdåkningen har varit och är i våra trakter. Men längdåkningen är samtidigt också en arenasport med allt vad det innebär med t ex TV-bevakning och därmed ett stort sponsorstöd.
Ingen vill väl att längdåkningen också ska behöva kämpa för att få uppmärksamhet i media precis som orienteringen måste göra och då måste man försöka följa med tiden utan att samtidigt förstöra det folkliga och det tycker jag man lyckats med. Men själv tycker jag t ex Tour de Ski är ett jippo men inser varför det finns och sväljer lydigt.
Tobbe H: Absolut.
Det finns en likhet med den sk. världscupen i simning, LIV-touren i golf och Ski Classics. Deltagarna delas in i speciella lag eller rekryteras till lag utan direkt koppling till nationer. Möjligheten att tjäna pengar ska vara bättre än i traditionella tävlingar.
Ingen av dessa tävlingsformer intresserar mig det minsta.
Orientering är däremot en ytterst sevärd sport, liksom traditionell längdåkning på skidor.
Ronerik: Jag tycker också Ski Classics oftast är tråkigt att titta på. Men det fyller samtidigt en viktig funktion genom att det möjliggör för de bakom eliten i längdåkningen att kunna försörja sig hyggligt på den sport de lagt ner så mycket tid på och samtidigt få tävla internationellt. Alternativet för vissa hade nog varit att helt enkelt lägga av för att de inte hade råd att fortsätta men nu hänger de kvar. Louise Lindström t ex som inte lyckades etablera sig i senioreliten utan tappade inspirationen har nu fått gnistan tillbaka och får framgångar. Vem vet, hon kanske kan ta sig tillbaka till längdåkningen en dag. Jag tycker Ski Classics inte alls utarmar längdåkningen som en del hävdar utan är ett viktigt komplement. Och alla behöver vi pengar för att överleva
Tobbe H
Visst, Klas Nilsson, som bor ett par kilometer från mig, blev bäste 80-talist (precis 20 år äldre än vinnaren Alvar M), på 34:e plats i Vasaloppet. Nästan 40 år kan man fortfarande resa runt i världen och säkert ha trevligt med skidkompisar. Det kan man inte missunna någon.
Steget till att jag skulle sitta och titta på stavtagen är ändå långt.
Förr fanns det väldigt många åkare runt om i Sverige utan tillgång till Skiclassics eller Världscupen. Hur kunde det komma sig?Ja det var många tävlingar lokalt och regionalt förstås. Pengar kunde inte tjänas utan man fick bekosta allt själv med egna medel.
Nu återupprepar jag mig, men jag gillar skiclassics när Ebba är med (Frida är också välkommen!) eller möjligen om Stina Nilsson håller på och krossar motståndet i Vasaloppet.
Det där med GP’S i orienterings tv är väl mer av typen bättre än ingenting.. Men jodå, jag gillar orientering, stafetterna t ex är riktigt roliga och har bjudit på några riktiga klassiker genom åren.
Det låter spännande att Johaug överväger att åka Lahtis 5-mil! Kan bli sevärt. Hade det varit fristil hade jag känt mig trygg med att både Ebba och Frida skulle hänga med hela vägen in. Helt enkelt eftersom det har vi svart på vitt i närtid. I klassiskt så finns givetvis också samma potential hos svenskorna, men det vore ju synd om inte t ex Frida fick det att stämma 100 % så där som vi såg på vm. Jag vill ju helst att vi ska visa Johaug att utfallet i vm:s 5-mil är det som gäller så att säga..
Man kan fundera varför det gick som det gick på VM, Varför fick Johaug inget guld på hemmaplan?
Några alternativa förklaringar finns:
– Johaug är äldre och något sämre.
– Svenska stjärnorna har nått ikapp.
– En kombination av dessa faktorer,
Sa de inte i Viaplay att Johaug mätt sig själv mot sina egna testvärden och det sett väldigt bra ut (därför satsade hon på comeback)? Då är förklaringen snarare att svenska stjärnorna har nått ikapp (och förbi?)
Johaug är sämre. Har varit offentligt åtminstone sedan 16 december 2024 då Säther skrev om det i norska Dagbladet.
Ser nu att Johaug eventuellt ställer upp i Finland. Väntat då hon naturligtvis inte vill sluta som en förlorare men vinner hon i helgen blir det nog inget Finlandsbesök.
Att Frida och Jonna inte är med, ökar chanserna betydligt för Johaug.
Ronerik: Jag tror på en kombination gällande Johaug:
Ebba nådde en ny nivå 2023 som vi t ex såg i Planica. Och nu verkar hon ha börjat hitta tillbaka dit igen.
Frida har sedan Johuag slutade också visat upp en nivå som inte var där tidigare, t ex senaste segern i Holmenkollen samt hennes två superlopp i klassiskt den här säsongen.
Som några har skrivit tidigare, Johaug hade nog inte gjort comeback om hon inte visste att hon låg bra till också jämfört med vad hon presterat tidigare. Samtidigt är det ändå rimligt att hon tappat lite jämfört med topprestationer hon gjorde i 30-årsåldern.
Sedan ska man inte heller glömma att redan innan hon slutade så åkte åkare som Ebba, Niskanen och Diggins ibland jämnt med henne, och inte minst Frida visade att det gick att slå Johaug.
För övrigt är det ingen dålig comeback hon gjort: Vinnare i Tour de ski samt medaljer i alla starter på vm, varav två silver.
TobbeH… Jag hänger inte riktigt med i ditt resonemang. Sprintloppen och sprintstafetten är bra. Men att distansloppen numera sällan är över 20 km, vilket Vermwulen kritiserade, gör väl inte att man får mer uppmärksamhet i media? Jag tror snarare tvärtom, uppmärksamhet får man genom att sticka ut, inte att alla lopp är nästan lika långa. Längdskidåkningen borde innehålla ytterligheter, snabba fartfylld tävlingar, men också långa och slitsamma. Man borde ta ut svängarna mer så man sticker ut. Jag tycker FIS slarvat bort den slitsamma delen av längdskidåkningen, och jag tror det finns marknad för den. Jämför man med cykel finns det stor publik för sjutimmarslopp på kullersten, ibland i snöfall. Många som gillar konditionsidrott gillar att se folk utmana sina gränser, inte bara när det gäller snabbhet och explosivitet.
Manne – spot on! Huvudet på spiken!
Klart vi skall ha en spridning på distanser och teknik (skate vs klassiskt) – skulle till och med kunna tänka mig att det anordnades en Super-Sprint varje säsong med samma/lika FIS-poäng och prispengar som dom övriga tävlingarna.
Vem minns inte Linn Svahns fantastiska Super-sprint vinst i november 2018 – spöade alla sprintkanoner på den tiden, inklusive både Sundling & Dahlqvist – minnesvärd tävling där Linn Svahn hoppskatade 100m mellan start och mål, någonting ingen annan dam tidigare gjort i super-sprint…
Mitt tips för dagen:
1 Slind
2 Andersson
3 Johaug
Äsch fick ordningen på pallen fel… :)
Johaug starkare än jag trodde.
Lite ”revansch” ändå för Ribom idag?
Ilar var lite före, runt 19 sek, men inte tillräckligt för att väcka frågetecken kring uttagningen av Ribom till vm-stafetten.
Undrar hur norrmännen ser på en liknande jämförelse, Sanness var rejält snabbare än Fosnäs idag, dessutom i klassisk stil?
Revansch för Johaug, men inget som skulle skrämma en Frida i toppslag!
Ronerik – The Swedes had incredible skis in Trondheim and the course was a joke both in terms of difficulty and course preparation.
The medals were worthless compared to the equivalent races in Beijing.
Varför blev Ebba diskad idag?
”Hun har brukt skøyteteknikk i et klassisk renn, forklarer NRK-ekspert Torgeir Bjørn.”
Sverige har lämnat in protest men det brukar ju aldrig gå igenom. Nu ser man hur viktigt det är att inte dra på sig gula kort under säsongen!
Brukar de inte ge en verbal varning först innan de ger gult kort när någon tar ett skateskär i klassiskt?
Äsch, åk hem från fusk Norge. Packa bussen och dra från fuskarnas land.
Ruben: Ebba får se det här som ett bra träningspass i härligt solsken i fina spår.
Men nu vaknade Sverige/Norge kriget i kommentarsfältet i aftonbladet ser jag!
Nåja, då var det värre med det gula kortet Ribom hade med sig in i damstafetten, det kändes riktigt otäckt faktiskt..
”Domarna anser att hon inte följer regelboken. De menar att hon stod utanför spåret och rörde sig för att hålla balansen och att hon därmed inte använde den klassiska tekniken korrekt.”
Låter som en väldigt vag förseelse.
Svenskarna borde lämna in filmer på Johaug, 100% att hennes skida också slant någon gång under två mil.
Norge är livsfarliga nu när man ligger med bruten rygg efter syjuntan i Nils Arne Eggen-sviten. Vakta alla drickaflaskor och klämmisar för tusan bövlar!
Supertrist att di Fabiani har gått tillbaka så kraftigt. En riktigt läcker klassisk åkare som inte blommade ut så som många trodde även om han blev en stabil åkare i världscupen. Men vilken fin teknik han hade.
Bra jobbat av Poromaa. Nu får vi hoppas han inte blir diskad bara…
LB
Världsmästerakapen är naturligtvis årets höjdpunkt. Resultaten därifrån är de viktigaste. VM arrangerades i Norge, med norska banläggare och norrmän som preparerade spåren. Världens bästa damlag i längdskidåkning, Sveriges, gjorde trots det, bra resultat i Trondheim.
Trist med Ebbas diskning- Även Diggins och Mandeljc fick gult kort igår för samma sak. Blir godtyckligt och slumpmässigt med sådana bedömningar, säkert många åkare som gjorde samma sak men klarade sig helt.
I framtiden bevakas kanske alla lopp av drönare i skyn och AI som skickar alla tveksamheter inkl videosekvenser till juryn under pågående lopp?
Ilar snabbare än Ribom igen i klassiskt men båda åkte bra och topp 10. Märta 13:e var också bra. Fosnäs var en bra bit långsammare än Sanness som å andra sidan hade god draghjälp av Slind under stora delar av loppet.
Några ljuspunkter var det igår med Emma, Ilar, Märta och Wille. Synd att det inte visats nån film på Ebbas skejtande. Även Max Novak blev ju diskad efter att ha blivit irriterad på Bruvoll som trängde sig mot Max i sista kurvan på Birken. Lite symptomatiskt att det är två svenskar som diskas i Norge. Max som hade gula västen och Ebba efter 3 guld.
FIS är väldigt hårda med skejt när det finns spår, medan det anses ok att göra skär i utgången av kurvor och delvis utför. Något jag påpekat på bloggen tidigare.
Det är trist att Ebba råkar ut för detta idag men det är tyvärr risken man tar när man går utanför spåret.
LB
Jag håller med om Sverige hade väldigt bra skidor under VM och väldigt många nationer var chanslösa. Däremot håller jag inte med om att OS i Beijing skulle varit något slags facit för rättvisa tävlingar.
Varför diskar man inte åkare som uppenbarligen skejtar genom omotiverade spårbyten under loppen, alltså inte för att åka om någon åkare eller i svaga kurvor. Ofta ser man det inför korta backar, man tar ett kraftig skejtskär, byter spår för att få lite extra fart med sig in i backen. Även i utförsbackar där det finns spår, Kläbo är ju expert på att öka farten i spårbyten genom skejtskär. Att inte FIS publicerat någon film på Ebba tyder på att det är ett tveksamt beslut.
Jag tror FIS tycker det är en gråzon och svårt att fastslå att någon medvetet brutit mot reglerna i de situationerna. Tror aldrig jag sett någon diskas för det trots att de sker i alla lopp. Den enda gången det ens uppmärksammats i svensk media var när Kalvaa vann i Lahtis.
Ebba gjorde självklart inget medvetet men reglerna är som de är
Bättre då att införa en regel att det inte är tillåtet att stå utanför spåren när det finns spår och sedan se till att banorna har spår i så stor utsträckning som möjligt. Är det klassisk stil ska man åka i spår, inte på någon skatebädd bredvid.
Kallner: Ja Ebbas gula verkar ha varit högst tveksamt. En regel är ju inte bara bokstäver, utan ska också tolkas och appliceras på den aktuella situationen. Eftersom både Ebba och de svenska ledarna var högst oförstående så utgår jag från att det var en högst diskutabel bedömning.
När det gäller Novak däremot blev jag nästan irriterad på att Blomqvist verkade fatta så trögt. Han såg reprisen och menade att han inte kunde göra någon som helst bedömning. Första gången jag såg den kände jag genast att Novak var den skyldige och borde diskas.
Han släpper spåret, Bruvoll tar några staktag och placerar sig jämsides med Novak i spåret längst till höger. Så när Novak kommer på att han vill ha det spåret igen så är Bruvoll redan jämsides med honom samtidigt som Novak i princip försöker knuffa bort honom därifrån! Klar disk och upprättelse för stackars Bruvoll som blev attackerad av Novak igen efter målgång..
Det finns korruption i hela samhället. Varför skulle skidåkningen vara befriad från det.
Gud vad skönt att höra Falks fina stämma istället för försiktigsmarkören Mogren.
Ilar och Svahn var alltså inte med i det stafettlag som vann guld. Känn på den.
Intressant lopp!
Johaug ville ha bra förhållanden där hon kunde utnyttja all sin kapacitet och det fick hon idag också! För att därefter hamna en bit utanför pallen! Hoppas hon nu åker till Lahtis för att slippa avsluta på detta sätt.
Lyssnade på NRK och det var länge en del prat om skidorna, Johaug åkte ju inte ifrån de andra..! Men så kommer Heidi Weng med väldig fart på slutet och slår nästan sensationen Moa Ilar! Då går det ju inte komma längre med att grubbla på de norska skidorna..
Nej, så det här visar väl snarare på kombinationen av dagsform så här i slutet av säsongen och efter ett vm, samt att vissa åkare är bättre på att generera fart på fasta fina förhållanden. Typ Moa Ilar och Carl.
Verkligen synd att Jonna inte var med idag! Hade hon haft bra dagsform lär hon ha kunnat få bra fart under skidorna att döma av Moa Ilars framfart.
Clear ski diffirences again, you only have to look at the splits to work that the three best skiers weren’t on the podium today.
Åh, så roligt för Moa! Säkert precis vad hon behöver ta med sig in i sommarträningen inför nästa års OS och sedan ett VM på hemmaplan.
LB, if one already knows beforehand who is the best, there is not much reason to have a competition, is it?
But, fair enough, the conditions likely played a role. My guess, though, is that luck with the wind might have been more important than the skis today.
Moa Ilar kan slå till och vinna ibland. Omöjligt att veta riktigt när. Nu har 4 svenskor vunnit individuellt på norsk mark. Inte illa.
Hoppas att viaplay gör sig av med kommentatorer med norsk anknytning. Det räcker med norsk dominans i spåren.
Då kan vi återuppliva diskussionen om hur bra på längdåkning skidskyttar egentligen är.
gka: Jag tycker det är bra att kommentatorerna har bra koll på norsk längdåkning.
Igår hade det varit kul att ha med Frida Karlsson, och idag hade man gärna även sett Jonna Sundling till start. Nu fick vi släppa ett damlopp av 8 till Norge på de 2-3 senaste veckorna. Rätt ok ändå.
Tror också vinden spelade stor roll idag. En del hade nog lite flax med den medan andra hade oflyt men så är det med utomhussporter. Det jämnar ut sig i slutändan. Johaug i sin gamla superform hade säkert vunnit idag trots vinden eller dåliga skidor, 2022 och bakåt tappade hon nästan inga segrar alls oavsett yttre förutsättningar.
Alla i svenska damlaget utom Ribom har denna säsong vunnit individuella lopp nu. Ett snäpp bättre än förra säsongen då det var två som inte vann.
Swestam, Både Ojala och Annakarin ser på skidsport med norska ögon. Annakarin sade att diskning av Ebba var korrekt. Men ingen har sett regelbrottet som bara juryn såg.
Är medveten om att det finns olika åsikter i ärendet vilket jag har full respekt för.
Norska skidskyttarna är action och inte bara munväder. Det är skillnaden.
Ronerik: En seger och en andraplats till svenska skidskyttelandslaget idag, Norska skidskyttelandslaget med en tredjeplats och en niondeplats. Så mer action hos de svenska skidskyttarna idag.
Jag avsåg nog skidskyttar som ställer upp i skidlopp, i motsats till de om vilka det bara sägs att de skulle placera sig så bra. Nu visar det sig väl att Hedegart är lika mycket skidskytt spm Poromaa är fotbollsspelare. I närtid har varken norska eller svenska skidskyttar deltagit i längdskidåkning.
Bra gjort av svenska skidskyttarna idag. De bör hålla sig till sin sport. 9 segrar under säsongen fick de tydligen till. Det är 2 mer än våra skiddamer fått till på 2 veckor.
Ronerik: Jaså, du är expert på norskt skidskytte nu helt plötsligt. Vad jag kan se så har Hedagart åkt nio nationella lopp i skidskytte denna säsong. Vilket borde göra honom till skidskytt. Så ditt påstående att norska skidskyttar inte har deltagit i längdåkning i närtid stämmer inte.
Kul med Ilars vinst idag, hon är bevisligen i form, åkte bra igår i 20 km klassiskt också. Nu får Ribom slå till i Estland på onsdag eller i Lahtis, alla andra damerna i A-landslaget har vunnit i världscupen denna säsong..
Jörgen: Hm, ja, det skulle vara något om Ribom slår till i Estland, fristil dessutom. Oddsen för det är kanske inte de lägsta, men det lär väl bli ett något tunnare startfält med Sundling och Svahn frånvarande?
Det känns väl i alla fall som att Riboms form är på svagt uppåtgående..
swestam
Hedegart är nog ungefär som Elsa Tänglander, både skidskytt och längdåkare. När Elsa vann yngre juniorernas skidtävling i fristil i Östersund i helgen var det ingen som förundrade sig över att en skidskytt vann.
Känslan är att skidskyttarna helst skulle vilja vara längdåkare. Annars är det svårt att förstå att de hela tiden längtar dit och pratar om längdåkning, men ändå inte vågar ta steget. Helt omöjligt att förstå varför de inte nöjer sig med att vara skidskyttar. Vad är det som saknas i deras sport som gör den så ofullständig?
Swestam
Ja, det er godt mulig at eks. Torgeir Bjørn har koll på de norske løperne. Men han er ”salig” opptatt av de svenske damene, og det har han vært i flere år nå. Han kan nesten ikke fullføre en kommentar (setning) om de norske løperne, før han forteller oss, gang etter gang hvor imponerende de svenske skidamene er. Det blir litt for mye av det ”gode”, syns jeg da ….
Finnes det noen svenske kommentatorer som er så opptatt av eks. Klæbo co, til det har jeg mine tvil ….
Ronerik… Nu håller jag inte med i resonemanget. För det första är det väl klart fler längdskidåkare som blivit skidskyttar än tvärtom. Dessutom är det ju lika ofta längdskidåkarna som driver den hör diskussionen, som skidskyttarna. Jag har nog snarast uppfattat det som att det är fler längdskidåkare som är upptagna av att skälla på skidskytte än tvärtom. Tidigare har ju skidskyttet varit en betydligt mindre sport i Sverige än längdskidor. När jag åkte skidor sa man ofta att skidskyttar var misslyckade längdskidåkare. Nu när skidskyttet på många fronter har växt ikapp, kan jag förstå att det finns ett litet behov att ge igen.
Diskussionen hur bra längdskidåkare skidskyttar är, är naturlig eftersom idrotterna är så närbesläktade. Det förs ju ibland en liknande diskussion när det gäller långlopp. Och vissa i längdkretsar verkar ha ett behov att klanka ner på Ski Classic…
Pelle – Björn är ju som en gammal onkel som snöat in på något och måste berätta det hela tiden för släkten, men han är rätt underhållande. Och hellre någon som är påläst, om än besatt, än viaplays svenska kommentatorer som knappt kan uttala andra nationers åkares namn korrekt.
Pelle
Anders Blomquist på SVT avgudar Klaebo hans röst nästan darrar när han ska förklara något bra som Klaebo gjort.
Frågan är: Hur ofta säger några av de bästa längdåkarna att de skulle placera sig fantastiskt bra i skidskytte? Jag har aldrig hört något sådant. Att skidåkare sadlar om är inget problem. Att visa vad man vill och kan är helt ok för vem som helst. Munväder utan action är det inte.
Sedan får vem som helst tycka att det är helt ok att tala om att man skulle vinna i en helt annan sport. För min del tycker jag att det skall sägas så lite som möjligt, om man inte är beredd att visa det. Det står jag för.
Ronerik… Jag har inte hört nån skidskytt som har sagt att den skulle placera sig bra i längdskidor heller, men jag kan förstås missat nåt. I senaste diskussionen var det Ferry – föredetta längdskidåkare och skidskytt – som kommenterade Ponsiloumas längdskidåkning. Sen kommenterade både längdåkare och skidskyttar detta. Vad jag vet kommenterade inte Martin detta själv.
Däremot vill jag minnas att Poromaa helt oprovocerat hackade på skidskytte ifjol, vilket renderade i lite munhuggande i media.
Att fans spekulerar I sånt här tycker jag inte är ett dugg konstigt. När man ser Martin åka skjortan av dom andra skidskyttarna, är det lätt att man börjar fundera..
Om 20 km . Kollade sammansättning på jury som diskade Andersson. En tyska och en korean. En tyska flyttades upp av jury när Ebba försvann. Vilket sammanträffande.
Jag skrev en lång kommentar till Ronerik som tydligen försvunnit så jag skriver den på nytt.
Ronerik: Jag tycker du drar fel slutsatser.
Skidskyttarna pratar väl inte mycket om längdåkning. Det var ju Poromaa som för något år sedan dissade skidskytte och skidskyttar. Media frågade då skidskyttarna vad de tyckte om det och då svarade de på det. Nu när Poromaa fick stryk av en norsk skidskytt så var ju naturligtvis media snabba att fråga Poromaa om det och sedan bad de kommentarer från skidskyttarna om det. Så skidskyttarna prata inte mycket om längdåkning av sig själva utan mer att de svarar på medias frågor. Det är inte munväder utan action. Eller tycker du att de inte borde svara på medias frågor.
Skidskyttarna vill väl inte heller vara längdåkare. Lyssnar man exempelvis på systrarna Öberg i deras podd så är de tydliga med att skidskytte är en egen idrott och något annat än längdåkning och det är skidskytte de håller på med. Det finns ingen längtan hos de att bli längdåkare och jag har inte hört det från någon annan skidskytt heller.
När gäller unga aktiva så tycker jag det bara är bra om de håller på med flera idrotter. De ger en mer allsidig träning vilket minskar risken för skador och kan nog bidra till att de blir framgångsrika som seniorer.
I Norge så är det inte ovanligt att skidskyttar på den nationella nivån tävlar i den norska längdpremiären och på NM i längdskidor och det är inget som ses som något konstigt. I Sverige verkar dock detta vara något som är väldigt laddat, särskilt från längdhåll, men det kanske är ett arv från Pichlereran i svenskt skidskytte.
gka: FIS vägrar släppa några bilder.
https://www.aftonbladet.se/podcasts/episode/382781
Impact 21, Ja, man får hoppas att bilderna kommer till slut. FIS trovärdighet står på spel annars.
swestam
Bra, vi är överens. Vi skriver inte ett ord till om hur bra skidskyttar eventuellt skulle klara sig i längdspåren. Däremot har alla möjlighet att anmäla sig till skidtävlingar.
Slutdiskuterat !
När det gäller Ebbas diskning. Problemet verkar hänga ihop med åkning vid sidan av spåret, där relativt ofrivilliga rörelser kan uppstå som liknar skejtskär. En möjlig lösning skulle vara att man förbjuder åkning utanför spåret för klassisk skidåkning. Det skulle gälla för områden där det finns spår, med undantag för passage av andra åkare, som förstås ändå borde ske i ett annat spår. Även i uppförsbackar kan man tillåtas gå utan spårkontakt när man saxar.
Ibland går det snabbare vid sidan av spåren. Hänvisas alla att ändå gå i spåren blir det lika för alla. Mindre godtyckligheter i bedömningarna, och ännu tydligare klassisk åkning.
Ronerik: Nej, vi är inte överens. Jag förstår inte hur du kan komma fram till det. Men jag kan förstå att du inte vill att detta skall diskuteras något mer härinne då du har målat in dig i ett hörn och att du nu har svårt ta dig ur hörnet.
Go ahead swestam. Spekulera hur mycket du vill om var skidskyttar skulle placera sig om de försökte sig på längdåkning.
Jag har en konkret fråga på den klassiska tekniken. I Holmenkollens sista kurva. När åkarna svänger ner för hyllan och in på upploppet. Där noterade jag väldigt många olika tekniker. En del tyckte jag tog rejäl sats med skejtskär och andra verkade bara justera riktningen. Vad är det som gäller där? Det finns ju inga spår. Men det bör bli väldig skillnad i fart om man tar skejtskär eller inte.
FIS har inte gett någon reprimand för någon som tar enstaka skejtskär i kurvor och utförslöpor där det inte finns klassiska spår på evigheter. Det var något jag påpekade redan för två år sedan när nyvakna användare ville att Kalvaa skulle diskas i Lahtis.
Nu tog ju inte Kalvå ett enstaka = ett ensamt skejtskär. Medan övriga i tätgruppen gled rakt fram i fartställning, tog en enstaka löpare skejtskär ”till höger och vänster”, som vi säger på ärans och hjältarnas språk.
Fartökningen som hon uppnår genom att byta stilart och ta fem-sex skejtskär på raksträckan, är vad som krävs för att skapa luckan på hyllan före den svaga vänsterkurvan och Lahtis skarpa, klassiska högerböj. Förgäves försöker klungan staka i fatt i klassisk stil. En god illustration på två olika stilarter i ett och samma klassiska lopp. Eller bildbevis, om FIS så vill:
Kalvå ”riktningsförändrar” på rakan:
https://www.svt.se/sport/langdskidor/skejt-eller-inte-av-norskan-avgor-sjalv-har
Rakan:
http://rastivarsat.fi/doma/show_map.php?user=eveliina&map=1909&lang=sv
Nu hukar jag mig inför en kommande, skarpt formulerad, reprimand från katedern och ber tyst att Anne Kjersti får riktigt konkurrenskraftiga klassiska skidor på söndag.
Det blir en bedömningssport av allt detta. FIS borde ha tydliga regler för klassisk åkning, som till exempel påbud att åka i spåren där det finns spår, samt förbud att åka mellan spåren utom i några tydliga undantag
Det stod de andra åkarna fritt att göra exakt som Kalvaa eftersom ingen hittills fått reprimand för detta trots att det förekommer i varenda tävling. Man kan tycka det är fel men så tillämpas reglerna
När man skejtar i klassiskt får man fördel. Ebba fick ingen fördel när skidan stack iväg utan den hämtades in omdelbart. Oerhört tramsigt att diska men det fanns väl en tanke bakom gissar jag och den var inte vacker.
FIS har ganska fyrkantiga regler men det är svårt att veta utan att se bilderna. Men Ebba talar givetvis sanning och diskningen är ett hårt straff.
Vi vet ju inte hur situationen såg ut, kanske var det att betrakta som skejtskär och då är det diskning. Problemet är att det blir godtyckligt eftersom det skejtas lite här och där och reprimander kanske beror på vilka som är i juryn för tillfället. I ski-classics har det blivit vanligt att man hoppar med skidorna i svaga kurvor där det finns spår men man vill göra riktnings förändringar men åka bredvid spåret.
För övrigt är det rena KGB-fasonerna att inte visa film på Ebbas skejt. Detta tilltag försvagar FIS betydligt.
Transparens brukar löna sig i längden.
Amerikanska överklagan gick tydligen igenom. Diggins blev av med sitt gula kort men inte Ebba. Skulle väldigt gärna vilja se båda deras fall på video!
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/ebbas-overklagan-avslas/
”– Ebba tryckte ut med högerfoten i en sväng där det inte var tillåtet. FIS-gruppen har helt enkelt bekräftat vårt beslut, säger Lamplot.
Samtidigt väljer FIS att dra tillbaka det gula kortet som tilldelades USA:s stjärna Jessie Diggins. Amerikanskan, som slutade tia i loppet, fick också en varning för otillåtet skejtskär.
Michal Lamplot menar att Ebba Anderssons och Jessie Diggins gula kort är två helt olika fall av regelbrott.
– I Jessies fall fanns det en annan åkare i närheten och det låg dessutom en banmarkör i vägen för henne. Så hon kunde inte agerat på något annat sätt än hon gjorde. Gruppen som hanterade överklagan kunde inte se att hon tryckte ut med foten, så de ansåg inte att det var ett skejtskär.”
FIS är korrupt igen som så många gånger tidigare.
Gula kortet för Diggins hade ingen större praktisk betydelse med det hade det för Ebba som alla vet vid det här laget.
Som de skriver på langd.se:
”I och med fallet ned till sjunde plats (i totalen) kan Ebba även ha tappat så mycket som 150 000 kr i prispengar. Först 8 000 CHF för att ha tappat femteplatsen. Därefter 5 000 CHF för att ha blivit av med tredjeplatsen i lördagens lopp.”
Diggins förlorade i princip ingenting.