Inför Tour de Ski

Snart är det dags! En av årets absolut största höjdpunkter rullar snart in i TV-rutan. Tour de Ski ska avgöras och alla nationer utom Norge skickar sin bästa löpare. Halleluja!

På nyårsdagen drar det igång. Det är alltså läge att hoppa över Ivanhoe i år för att istället se vem som är snabbast uppför Alpe Cermis. Det här får bli diskussionstråden inför touren och sen går vi över till andra inlägg när tävlingarna närmar sig på riktigt.

Programmet ser ni längst ner men sammanfattat så är det totalt åtta lopp som ska avverkas. Det handlar om två sprintlopp och bara ett med individuell start, resten är masstart eller jaktstart.

Favoriter

På damsidan är det kanske mer öppet än på länge. Hade Johaug ställt upp hade jag inte sett någon som hade kunnat utmana henne på riktigt allvar. Med henne borta kommer Ebba Andersson och Frida Karlsson att få bära favoritstämpeln. Ska jag gissa så tror jag det är backen som kommer avgöra vem av dem som tar det. Bägge är ju duktiga uppför men kanske att Frida har en liten edge just där? De två har ju konkurrerat om rekordet i Hallstabacken en längre tid och nu får vi kanske se dom heads-up i en annan backe. Annars tror jag kanske att Ebba är den som har ledarvästen när allt ska avgöras. Hur som helst så kommer sprintarna att avgöra mycket i striden mellan dessa två, och där känns det väl nästan helt jämt.

På herrsidan saknas många av världens bästa norrmän. Och i deras frånvaro känns det väl troligt att de blir en rysk uppvisning med Bolshunov högst upp i resultatlistorna.

Utmanare
På damsidan kan man ju fundera på Rosie Brennan och hennes lagkamrater kan hitta på efter de fina insatserna i Davos. Upplägget borde väl också passa Neppan som handen i handsken, men formen känns ju ändå sådär? Nya utropstecknet Sorina kan nog göra det rätt bra också. Sen ska man inte glömma våra sprinters. Om Svahn och Dahlqvist kan vinna/vara på pallen i sprintloppen så har de riktigt fina chanser att få starta långt fram på söndagen när det ska avgöras. Däremot blir väl backen tuff men med rätt tidsavstånd så…
Kalla ska vi väl inte hoppas för mycket på ännu kanske men däremot Ribom är också en åkare med rätt bra sprintkvaliteter och en hög lägstanivå på distans när hon är i form, kanske min favorit till tredjeplatsen….om hon ens får åka dit.

På herrsidan ser det väl skralare ut. Cologna känns avslagen….och nån utmanare kommer jag inte direkt på, hjälp gärna till i kommentarsfältet. Upplägget i touren skulle väl egentligen passa Calle Halfvarsson väldigt bra då han har en hög högstanivå i alla tävlingar förutom den sista klättringen kanske. Däremot känns det väl tveksamt om Calles kropp&knopp pallar en hel Tour utan några större bottennapp. Med dagens läge i herrtruppen är det nog Johan Häggström som får vara det stora hoppet, kan han bli topp 6 så har ju gjort det riktigt bra.

Nu börjar nedräkningen!

Program:

Val Müstair, Schweiz, 1-3 januari 2021

Fredag 1 januari:

11.45 Sprint, fristil, damer Sprint, fristil, herrar

Lördag 2 januari:

12.30 Masstart, 10 kilometer, klassiskt, damer

14.45 Massart, 15 kilometer, klassiskt, herrar

Söndag 3 januari:

11.15 15 kilometer, klassiskt, herrar

15.25 10 kilometer, klassiskt, damer

Toblach, Italien, 5-6 januari

Tisdag 5 januari:

13.00 10 kilometer, fristil, damer

14.45 15 kilometer fristil, herrar

Onsdag 6 januari:

13.30 10 kilometer, klassiskt, jaktstart, damer

14.40 15 kilometer, klassiskt, jaktstart, herrar

Val di Fiemme, Italien, 8-10 januari:

Fredag 8 januari:

13.15 15 kilometer, klassiskt, masstart, herrar

15.35 10 kilometer, klassiskt, masstart, damer

Lördag 9 januari:

13.05: Sprint, klassiskt, herrar

13.05: Sprint, klassiskt, damer

Söndag 10 januari:

12.45 10 kilometer, fristil, damer, masstart

15.35 10 kilometer, fristil, herrar, masstart