Det har varit minus i natt

Temperatur

Inför långfärdsskridskoturer är det viktigt att ha full koll på vädret eftersom lite nederbörd eller avsaknad av kyla kan förändra allt inför en tur. Därför har jag samlat på mig en hel del källor för att hålla koll på väder och vind. En av dessa är Trafikverkets mätstationer som används för att hålla koll på väglaget runt om i Sverige. Skridskonätet, en samlingsförening för alla långfärdsskridskoklubbar i Sverige, samlar varje dag in Trafikverkets data och tack vare det kan man få väldigt fina grafer som visar temperaturutvecklingen den senaste tiden.

Grafen ni ser där ovan är från mätstationen som ligger mittemellan Falun och Borlänge, alltså ett par kilometer bort. Där kan man se att lufttemperaturen legat strax över nollan hela natten men att marktemperaturen varit minus. Med andra ord: snön i banorna har nog fryst ihop!

Bjursås

För säkerhets skull kan vi även plocka med mätstationen söder om Bjursås. Där har marktemperaturen också legat strax under nollan hela natten. Nu håller vi tummarna för att detta även gäller Lugnets skidstadion. Värt att notera är att mark och lufttemperaturen nu är över nollan sedan ett par timmar.