Medaljligan

Först av allt, ett stort grattis till de svenska herrarna som vann stafetten! Och detta utan större dramatik, åtminstone inte på upploppet. Särskilt kul med en debutant som Lars Nelson, som trots en katastrofal inledning med tappad skida imponerade stort och grundlade den svenska krossen. Herrstafetten hade nästan 3 miljoner tittare, nytt rekord för TV3. En tydlig indikation på att längdskidåkningen ligger svenskarna varmt om hjärtat!

Efter en helg som denna är det som svensk självklart kul att grotta ner sig i framgångar och medaljligor. På det större planet leder Tyskland med totalt åtta guld och Norge ligger femma med fem guld. Om man specifikt studerar medaljligan i längdskidåkningen ser tabellen dock annorlunda ut.

Land Guld Silver Brons
Norge 3 1 3
Sverige 2 5 2
Schweiz 2
Polen 1
Finland 1
Ryssland 1
Frankrike 1
Slovenien 1
Tyskland 1

 

Även om Norge strular med vallan är det lätt att glömma bort att Norge faktiskt leder medaljligan efter Björgen, Falla och Hattestads triumfer. Trots att Norge hoppats på fler guld och trots att Alsgård påstår att Norges mindre bra resultat till hundra procent beror på vallan ligger det något i DNs Johan Esk, som citerar Kowas vallare Ulf Nilsson. På frågan om vad som krävs för att lyckas som vallare är svaret ”först och främst måste man ha bra åkare”. Elitidrott handlar om små marginaler och om formen inte är perfekt påverkas givetvis åkarna mer av dåliga skidor.

Denna vecka ser vi fram mot team-sprinten och 30 och 50 km fristil i masstart. Kalla ser ruskigt vass ut och det kan bli fler medaljer för Sverige i samtliga resterande lopp. Det blir spännande att följa medaljligan och det kan bli jämnt mellan Norge, Sverige och Schweiz. Vi hoppas att helgens framgångar fortsätter och att Sverige kan vinna medaljligan!

Etiketter: