Är du ett riktigt fan?

IMG_1149 P1060037 P1060031Visst är det svårslaget att helg efter helg få njuta av tv-sända lopp i fantastisk natur, med vyer över de allra vackraste berg? Och allt detta utan att du behöver förflytta dig många meter. Nu när OS har en vilodag vill vi dock passa på att slå ett slag för att uppleva sporten på plats. Holmenkollen är enligt oss den ultimata tävlingen att se live. Publikupplevelsen är fantastisk och om knappt en månad kommer vi som vanligt att åka dit för att heja.

”Kollen” tillhör en av de mest traditionella tävlingarna i världscup-cirkusen och har en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1892(!). För många åkare är loppet det finaste man kan vinna, näst efter OS och VM, oavsett om tävlingen går i intervallstart eller masstart.

Under hela tävlingshelgen beger sig horder av norrmän i alla åldrar till Holmenkollen, klädda i lusekoftor och med norska flaggor i högsta hugg. En strid ström av glada människor som alla glatt hejar på de svenskar som också dyker upp. Att sig till området från centrala Oslo är dessutom väldigt enkelt med spårvagn som passerar otroligt vackra vyer över Oslo.

Väl uppe vid tävlingsområdet är det bara att leta reda på en bra plats utmed spåret. Det finns områden där biljetter krävs, men det är svårt att tro att det är lika bra stämning där som utmed banan. Loppet brukar köras över en åttavarvs-bana, och vi har en favoritplats där åkarna passerar två gånger per varv, så sexton gånger får man se åkarna på just denna plats. Via medhavd radio kan man alltid få livekommentarer via norsk radio, så det är inga problem att hänga med i loppet.

Redan långt innan starten är eldarna tända, det grillas korv, dricks medhavda drycker, flaggor placeras ut och ansikten målas med ansiktsfärg. När åkarna för första gången dyker upp fullkomligt vrålar publiken och det viftas frenetiskt med alla flaggor. Och så fortsätter det, varv efter varv. Inte sällan ökar stämningen för varje varv, om det beror på den ökade spänningen eller den medhavda drycken låter vi vara osagt, men det är inte konstigt att så många åkare uppskattar just ”Kollen”. För även om längdskidåkning är en sport som till stor del utövas i ensamhet uppskattar de flesta åkare det svårslagna publikhav som detta lopp innebär. Även som publik är det svårt att inte gilla den goda stämningen, där publiken främst deltar för sin kärlek till längdskidåkning, så risken för huliganer är minimal!

I år går herrarnas femmil den 8 mars och damernas tremil den 9 mars, vilket brukar borga för perfekt vårväder och solsken. Eftersom tävlingarna är gratis och kommunikationerna såväl till som inom Oslo är väl utbyggda borde det vara ett av de bästa loppen att besöka för alla riktiga fans. Har man en gång fått uppleva publikfesten är det svårt att sluta återvända till ”Kollen”, vår favorittävling i världscupcirkusen. Kom förbi och säg hej till oss, om ni också är på plats.

Har vi rätt eller fel? Tipsa gärna om andra tävlingar som man bör uppleva live!

Etiketter: