Färdigtävlat i Lillehammer

 

Då var ännu en världscuphelg över. Kan det starkaste minnet från den här helgen vara något annat än Charlotte Kallas glittrande ögon efter loppet över 10 km i klassisk stil? Inte för min del. Hennes ögon sa precis det jag kände. De sa ÄNTLIGEN! En andraplats är helt fantastiskt bra och än mer fantastiskt är avståndet till segrande Kowalczyk. Polskan gör ett kanonlopp, det är det inget tvivel om, men avståndet ned till Kalla blev endast 12 sekunder. Statistiknörd som jag är började jag titta på tidigare lopp över 10 kilometer i klassisk stil med individuell start som Kalla kört i världscupen de senaste fyra säsongerna. Tar man fram en genomsnittlig tid på hur långt Kalla har varit efter segraren hamnar man på 1 minut och 11 sekunder. Som närmast har hon varit 31 sekunder efter vinnaren. Hon fixar till de där siffrorna rejält efter helgens lopp. Nu håller jag tummarna för att hon fortsatt kommer att åka med samma pondus och fina teknik i den klassiska stilen som hon gjorde i lördags.

 

Det var så klart också väldigt kul att se Johan Olsson tillbaka i skidspåret. En femteplats i säsongens första VC-lopp kan nog räknas som en ”hyfsad” start av en Johan i ”usel” form.;) Marcus Hellners fjärdeplats gladde den också. Känns som att Hellner har en bit till toppformen och att då sluta 4:a i ett klassiskt lopp mot vassaste motstånd är mycket imponerande.

 

Slutsatser man kan dra av damernas stafett är att det på förhand mest givna OS-guldet nog måste vara det på 4×5 kilometer i just damstafett i längdskidåkning. Norskorna dominerar totalt och har så många olika alternativ att välja mellan att sjukdom och dålig form inte får lika stora konsekvenser som för andra nationer där urvalet av toppåkare inte är lika stort.

 

Herrarnas stafett kunde jag tyvärr inte se, men jag har förstått av det jag läst att Calle Halfvarsson inte har den formen han önskar. Han har nog en del att fundera över, medan hans lagkamrater Hellner, Olsson och Richardsson under helgen fått flera goda kvitton på att det går åt rätt håll.