Imorgon smäller det!

fiemme
Försten hit vinner!

Snart är det bara några skälvande timmar kvar tills VM inleds på riktigt med damernas och herrarnas sprint! Som vanligt är Sverige storfavoriter på herrsidan samtidigt som den eviga frågan är om grabbarna håller för trycket. Jag tänker först och främst på Emil Jönsson och Teodor Peterson.

För Peterson är målet helt klart medalj. Han tror att formen är bra och att segheten i Davos berodde på den höga höjden. Nu är det inte direkt lågland i Val di Fiemme. Tävlingarna avgörs på 900 meters höjd, men enligt Peterson till SVT är det en exponentionell kurva vad gäller syret i luften högre upp. Med andra ord blir det mycket jobbigare bara efter några hundra meter.

Jönsson är trygg. I och med bronset i Kollen han har blivit av med medaljförbannelsen som länge förföljde honom. Därför tror jag det är fysisk och inte så mycket psykisk form som avgör hur det går för honom i morgon. Han har även nya pjäxor tydligen. På presskonferensen lämnade han över favoritskapet på Teodor:

”Jag är inte lugn. Vet att Teodor mörkat formen rejält så det blir tufft. Jag lägger pressen på honom. Nu när han får i sig lite syre så blir han livsfarlig.”

Sen har vi väderkvarnen Calle Halfvarsson också, ej att förglömma! Stark och ser ut att ha gryende form. En final, kanske!

Jens Eriksson har inte direkt rosat världselitmarknaden på sistone så där har åtminstone inte jag några stora förhoppningar. Går karln vidare från kvarten blir jag nöjd. Men som sagt, i VM är det bara medaljer som gäller.

Cologna står över sprinten. Skönt för andra nationer eftersom jag tror att han är en stark medaljkandidat. Däremot får vi Northug istället. Han är lite lurig när det kommer till sprint, likt Teodor. Ibland är han helt seg och visar inte alls klass och ibland är han helt galet bra. Hur det blir i morgon, ja, om Jönsson eldar upp stämningen allt för mycket inför loppet tror jag att Petter vinner. För han växer för varje munhugg!! Varning!!

FIS world cup cross-country, training, Kuusamo (FIN)

Men största hotet kanske blir gossen ovan. Alltså Nikita Kriukov. Han är ryss, han är snabb, han är en jävel på att staka.

Andy Newell, jänkaren, ligger tvåa i sprintcupen just nu efter Jönsson och han kan mycket väl ta en medalj tror jag. Lika så hans kontinent-bröder från Kanada. Sen har inte ens nämnt resten av norska laget som iofs inte sett så sjukt heta ut i vinter, men jag tror att det blir bättre åka av i morgon. Brandsdal och Gløersen Golberg vill nog visa att sprinters är bästa sprintåkarna, inte distansare (läs: Petter).

När vi ändå är inne på distansåkare. Vad ska vi tro om Poltoranins chanser? Åker han ens? Jag har ingen aning. Den karln har verkligen förbättrat sig rejält i vinter. Håller han även under VM? Det återstår att se.

På damsidan är det en helt annan historia. Där är nästan alla med, oavsett om de är bättre i distans eller inte. Så känns det lite. Bjørgen gör en intressant start. Har seghetskänslorna släppt? Är raketformen där? Någon som redan har raketform är Kowalczyk. Kan någon stoppa henne i morgon? Jag tror nog inte det. Finns risk att polskan blir VM-drottning i år. Ida Ingemarsdotter är bäst när det gäller (hade hon varit öststatare hade många säkert anklagat henne för doping..?). Därför ska vi inte se hennes medelbra resultat från den senaste tiden som norm. Om det räcker till medalj vette katten, men kanske! Hon gillar banan:

”Det gäller att hitta ett bra flyt uppför backen och att ha hundradelerna på sin sida under hela tävlingen.”

Tyvärr finns det några till som vill lägga sig i den saken. Bland annat Charlotte Kalla. Hon såg grym ut fram tills hon ramlade i Davos. Har hon samma tryck i åkningen går det nog rätt bra!

Magdalena Pajala är också bra när det gäller. Hur långt det går i morgon? Semi, kanske. Stina Nilsson, världens första världsrekordhållare på 100 meter skate är sjukt snabb, men orkar hon alla heaten? Alltså jag vet inte. Det kan gå hur bra som helst. Eller dåligt, för tjejen har en tendens att trassla in sig..

Norge har (tyvärr för svensk del) inte bara Bjørgen. Man har även lite yngre förmågor som är grymma och ettriga sprinters. Slovenien har sina neongröna tjejer och USA har Kikkan. Fast Kikkan är helt klart bäst i fri stil. Skulle hon nå pallen är det riktigt bra. Varning för Kyllönen också!

vm_sprintbanan

För er som undrar exakt hur banan går kan ni spana in herrbanan och dambanan som Google Earth-videor. Till skillnad mot Davosbanan som bara gick upp och sen ner (iofs två varv) har denna bana två uppförsbackar, en större i början och en lite mindre i slutet (som är betydligt mindre för damerna). Herrbanan är 1505 meter och dambanan 1250. Inte så kort som jag vill, men ändå inte superlånga.

Enligt Monsen är det i backe nummer två som är platsen där man ska rycka:

”Vi har känt efter hur man ska köra. För det är där man måste köra, om man ska få en lucka. Man kan inte vänta till upploppet.”

Enligt YR ska det bli runt 6 minusgrader och snöfall i morgon. Inget höjdarväder men det är bättre än nollgradigt! Blir det kraftigt snöfall kanske det blir annan taktik i utförsbackarna eftersom det inte brukar gå så värst fort att ligga först och spåra. Men jag tror skidåkarna vet vilka taktiker som gäller, eller? Emil på presskonferensen idag:

”Det är svårt just nu med taktiken med tanke på att vädret ser ut att slå om från det att vi har testat skidor på banan.”

Hur som helst, vallachefen Öberg är väl inte helt lugn. Till DN:

”Fuktig nysnö är som svårast att hittat rätt i. Mardröm är kanske ändå att ta i men det är det föret där det är en liten marginal mellan en kanonvallning och en mindre bra vallning.”

Nu tar vi alla fram bönemattan och ber till valfri gud att det svenska vallateamet lyckas fixa fram guldglid till våra medaljhopp!