Wikén och Hellner segrare i SM-skiathlon

Screen Shot 2013-01-23 at 4.21.36 PM

Hade helt glömt bort att SM-veckan drog igång redan idag så jag kom in lite för sent, men tack vare SVT:s nya Play-variant där man kan kolla på livesändningar och spola bakåt gick det att se alla loppen med lätt fördröjning. Väldigt bra!

När startfältet på damsidan var rejält uttunnat pga sjukdomar m.m. var det bara Anna Wikén och Anna Haag av de mest namnkunniga som kom till start. Haag som svajat rejält upp och ner i form under vintern fick det riktigt tufft att hänga med vinterns stora stjärnskott Wikén som gjorde en Kowalczyk och bara bombade ifrån resten av fältet. Mäktig syn. Jag hoppas det var ett lopp som hade räckt långt i världscupen, för annars är jag lite orolig över resten av tjejernas form.

Wikén var över en och en halv minut före Haag som i sin tur var ytterligare 40 sekunder före en klungspurt där Britta Johansson Norgren visade gammal god spurtform och blev trea.

Efteråt fick Wikén frågan om vad hon tyckte om de nya banorna. Ni kankse vet ”beyond skiing”-banorna som vi diskuterat tidigare. Wikén lät väldigt positiv och gillade banorna.

Det gjorde inte riktigt Marcus Hellner, dagens herrsegrare, som fick samma fråga några timmar senare. Han såg framför sig ett scenario med många incidenter när 30 starka herrar samtidigt kastar sig utför backen, som enligt Hellner var rätt så isiga just nu. Dock tillade han att om de bara doserar (lägger in lite motbacke) svängarna kan det nog bli bättre.

Jag hoppas arrangörerna tänker på detta så att vi inte får ett VM om två år som avgörs pga krascher i den backen för då blir jag tokig!

Kul att Daniel Rickardsson bjöd på så starkt spurtmotstånd mot Hellner. Man undrar ju direkt om det var Hellner som var extra sex eller om Richie var extra snabb. Vem vet, det vi säkert vet är att Hellner är nere i en tung träningsperiod med siktet någon helt annanstans än SM.

Också väldigt härligt att se Anders Södergren i nästan gammal god form! Tiotusenkronorsfrågan nu är om herrn får åka VM-stafetten eller inte. Efter helgen vet vi nog mer. Kanske.

I morgon är det stafetter!