Dags för sprinthelg!

liberec
Kanonerna går för fullt

Det är inte ofta man kör rena sprinthelger i världscupen, men nu får vi alltså en sådan. Sen kan man ju diskutera hur mycket sprint en sprintstafett är egentligen. Rent generellt är det sällan utpräglade sprinters som går bäst i sprintstafetter utan istället brukar snabba distansare vara de som orkar längst.

Hur som helst, tävlingarna går Tjeckiska Liberec, och tydligen finns det knappt någon snö där (som vanligt med andra ord) och vädret är fyra nyanser av grått. Lars Öberg hälsar i ett pressmeddelande att ”Vädret är ostadigt och snöbristen kan medföra att sprintåkarna får köra två varv på en 800 meter lång slinga istället för som planerat ett varv.” Synd. Dock slipper vi flyga över halva Europa för att åka några hundra meter skidor på en skitbana, utan allt vi behöver göra är att ratta in rätt TV-kanal i helgen samt ladda upp med tillräckligt med snacks.

Till denna helg har vi två debutanter. En spränghet och en lite mindre het. Den sprängheta heter, ja ni gissade rätt, Stina Nilsson. Hon är inte bara JVM-mästare utan innehar världsrekordet på 100 meter skate. Det som är extra bra att Stina är med är att banorna är samma som man ska använda i säsongens JVM som går om två veckor. Perfekt uppladdning alltså.

Många är kanske förvånade över varför debutant nummer två, Gustav Nordström, blivit uttagen. Var inte oroliga för det var han också. Gustav i Arbetarbladet:

”Jag vet inte riktigt varför jag blev uttagen i det här läget. Under hösten har jag tränat och tävlat i Boulder i USA, och i Skandinaviska Cupen i lördags hade jag väl inte mitt allra bästa resultat. Men jag har ändå visat att jag håller en stabil och hög nivå. I fjol slog jag till med en fjärdeplats i en av deltävlingarna i Skandinaviska Cupen, och kanske var det helt enkelt min tur att bli uttagen nu. Det brukar vara så att man testar lite olika åkare i världscupen.”

Hans mål är att ta sig vidare från kvalet och gör han det är jag nöjd.

Sen har vi även en sprint-debutant i Marika Sundin. Vad jag vet har hon inte åkt sprint i världscupen tidigare. Hon var med i Gällivare där hon blev 57:a…

Resten av gänget är gamla beprövade kort. Att Emil Jönsson kommer att prestera på topp är det inget man behöver vara orolig över, däremot ska det bli spännande att se vad Teodor Peterson kan koka ihop. Han var rätt rå i Östersund förra helgen så varför inte en dubbel svenskpall?

Ida Ingemarsdotter är åter tillbaka i spåren. Hon har laddad på höjd och borde åka bra. Hur bra? Pallbra!

Hur står det till med norskarna? Dom har inte direkt rosat marknaden på sistone väl. Eller jo dom åker bra, men det är som om det saknas det lilla extra. I morgon får vi se. Lillebror Norhtug är med i helgen. Än har han inte visat i närheten av samma kaliber som sin storebror. Kommer det stora genombrottet snart? Måste vara tufft att hela tiden jämföra sig med sin storebror när det inte är vilken storebror som helst.

Norskarna har även tagit med en distansåkare i form av Armstrong-älskaren Sundby som är tänkt att åka sprintstafetten. Bara en sån sak får en ju att fundera över sprintstafettens format. Den borde bara heta parstafett. Men tänk om vi hade en riktig sprintstafett. Fyra deltagare, en sträcka var. Fy bubblan vad spännande! Full rulle från start och ända in i mål. Men men… nu skapade man sprintstafetten just för att smånationerna skulle kunna hävda sig. Fast alltså, orka!

Utöver norskarna har vi ju alltid damhotet från USA samt de starka herr-ryssarna. Vilken armé!

12:15 börjar kvalen i morgon och dessa kan man följa online.
14:15 drar heaten igång. Missa ej!

På söndag kvalar man kl 12:30 och kör finaler 14:30.

Må bäste svensk vinna!