Tour de Skate

tourdeskate

Idag är det vilodag i Tour de Skate. Nej, jag pratar inte om skateskidåkning nu, jag pratar om skridskoåkning. Parallellt med Tour de Ski har det genomförts en tour på skridskor där jag är den enda egentliga deltagaren. Tour de Skate består av sex etapper på nio dagar. Jag tänkte nu ta tillfället i akt och berätta lite vad jag gör när jag inte tittar på Tour de Ski!

etapp1
Etapp 1 var en prolog på 17 km som gick av stapeln i Lännaskärgården, sydost om Norrtälje. Vi hade ordentliga problem med materialet eftersom mina skridskor glömdes hemma i Stockholm. En vänlig local lånade ut ett par gamla Gillbergare (ungefär som att Hellner skulle lånat ett par träskidor) vilket inte var helt lätt alltid (se bild ovan, jag har trägrillorna). Frasiga och rätt så dåliga isar också, men så var det ändå bara en prolog.

etapp2
Etapp 2 var en klassisk femmil på samma ort som etapp 1. För att vara exakt blev turen 54 km. Fint väder vid start som övergick i snöfall och efter lunch regn. Svårvallat om man hade haft skidor under fötterna. Rätt så lättkört med skridskor. Bilden ovan är på etappdeltagaren Erik som tar en paus vid en båt vars namn inte klingade med våra hastigheter.

Därefter var det vilodag.

etapp3
Etapp 3 som gick på självaste nyårsafton var också en prolog. Med två heat skulle man kunna säga. I mitten av loppet stannade klockan för (vego)korvgrillning.

Ännu en vilodag. Till och med två! Likt gamle tour-vinnaren Angerer spelade jag skivor på en fest under vilodag 1.

etapp4
Etapp 4 som gick av stapeln den 2:a var ännu en femmil. Även denna gång gick etappen uppe i Lännaskärgården. En fin dag med fina isar där flera i gänget blev tvungna att bryta halvvägs. Nu började touren ta ut sin rätt (iofs var dessa inte med de andra dagarna men ändå..). I bilden ser ni ovan deltagare med större hjulbenthet än självaste Eldar Rønning! Fast om sanningen ska fram är det så att isen är svintunn just där varför man istället får åka bredbent och staka för att inte trilla genom isen!

etapp5
Etapp 5 har vissa likheter med Cortina-Toblach-tävlingen i Tour de Ski. Man åker långt, man åker från A till B och det är jobbigt som fan. Etapp 5 i Tour de Skate är dock hela 107 km (längre än ett Vasalopp!) där man startar i Dunker som ligger i Sörmland. Målgång görs nere i Vik, nära Stigtomta c:a 12 timmar senare. Likt etappen Cortina-Toblach är det väldigt bra att hamna i en bra klunga så att man kan hjälpas åt att dra alla dessa hundra kilometer. Undertecknad är på plats två i bilden, men gjorde det mesta av grovjobbet i slutet av dagen i skenet av våra pannlampor. Satellit-bilden med röda sträcket längst upp i inlägget är själva sträckningen för denna monsteretapp.

Sedan är det dags för vilodag igen (idag). Då passar det ypperligt att ligga till sängs och återhämta sig framför Tour de Ski.

Imorgon går sista etappen av Tour de Ski, final climb. Då avgörs även Tour de Skate. Exakt var och hur och när den etappen går är ännu inte offentliggjort men jag har hört rykten om bonussekunder, vätskekontroller och tidstillägg m.m. som gör en tour så otroligt spännande.