Halvkul i Kuusamo

Det blev väldigt konstiga ”lottningar” i herrarnas kvart- och semifinaler vilket gjorde att första semifinalen kändes tuffare än en VM-final! Jönsson såg riktigt het ut och det hade varit väldigt intressant att se vad han hade kunnat göra mot Northug i backen andra gången de möttes. Nu blev det inte något möte eftersom Jönsson föll pladask. Jag måste säga att det var otroligt skönt att Kriukov spurtade ner Northug, annars hade baggen förmodligen härjat fritt i media och sagt något i stil med att ”Jönsson fakeade sitt fall eftersom Jönsson visste att han inte skulle klå Northug”. Tack Kriukov!

Andå skönt att se att Jönsson släppte det hela relativt fort och kunde se på händelsen med distans redan i intervjun efteråt.

Däremot var det lite jobbigare att se att Teodor Petersson inte kunde hänga med i Northugs diagonalande i backen, fan va norsken gick starkt! Såg nästan ut som Jönsson förr i värden, alltså sjukt hög frekvens. Känns redan nu som om Northug har hela touren i en liten ask, eller vad tror ni? Jag menar, redan nu ligger han minuten före Cologna!

Det blir nog en del av en kaka även för Bjørgen som lekte hem sin final idag. Huga vilken stark kvinne! Skönt att Kowalczyk verkar ha fått upp farten lite. Jag citerar Ludvig Holmberg som i sin tur citerat Stefan Holm: ”Justyna Kowalczyk fick helt uppenbart ett bättre rum i Kuusamo än i Gällivare”.

Pajala åkte väl ok för att vara Pajala. Intressant att hon var så himla nöjd i intervjun efteråt trots att hon inte kom längre än till kvarten… Lite högre förhoppningar borde man väl ha.

Ryssarna var starka idag, är de i bra form eller är det bistra vädret som är till deras fördel?

Morgondagen är en ny dag. Faktiskt. Frågan är hur mycket dagens sprint slitit på de som kört alla heaten (t ex Northug) jämfört med exempelvis Hellner och Rickardsson som åkte ut efter kvalet. Kanske inte så mycket, dessa atleter är makalösa på att återhämta sig. En annan är helt golvad i flera dagar efter en långdistanstävling i orientering… Hur som helst, det ska det bli intressant att se om Jönsson fått till skate-tekniken i distanslopp. Jag minns förra eller var det året innan det när han gick ut bland de första i Kuusamos jaktstart som då gick i fri stil, han såg ut som Johaug jämfört med de andra omkring honom…

På damsidan blir det kanske lite roligare imorgon, men bara lite. Visst är de flesta svenskorna på plats distansspecialister, men samtidigt är de inga åkare av yttersta klass.. Jaja, det ska bli härligt med lite skate hur som helst.

Ställningarna i minitouren so far

Herrar

Damer

 

Till sist, är det inte underbart att läsa kvällstidningarnas rubriker? Expressen som satsar lite hårdare mot ländskidor (bra!) bland drakarna kör med dessa rubbar: ”Northug spurtades ner – av en jublande ryss”, ”Emil Jönssons fiasko – ramlade i semifinalen” samt ”Northug vann första duellen – efter ordbråk”. Aftonbladet är härligt negativa de också: ”Här fullbordas svenskfiaskot”, ”– Northug trodde att segern var klar” (ett citat av Monsen). Sen kan vi även ta med DN som som vanligt inte är lika sensationell: ”Emil Jönsson föll i sprintsemifinalen”. Punkt slut.

Etiketter: