Juniorer blir seniorer!

Hur väl förberedda är sistaårsjuniorerna (födda -92) när de tar steget över till seniorklassen?

Damerna först
Förra säsongen dominerade Norge med Heidi Weng, Martine Ek Hagen, Ragnhild Haga och Kari Øyre Slind. De har som bekant i år tagit ett stort steg in i seniorklassen. Heidi har vi redan sett etablera sig i världseliten. Martine tog guld och brons på U23. Någon motsvarande dominans finns inte i år, ganska jämnstruket.

Listar följande:
Ryssland har många, i första hand Elena Soboleva, rutinerad med WC-starter men också Natalia Zhukova, Elena Serokhostova och Maria Davydenkova. Sloveniens Anja Erzen som mycket klart vann sammanlagt i Continental Cup blir att räkna med liksom Österrikes Crista Jäger.

Norge har bredd men är ganska långt från förra säsongens topp. JVM var ett rejält bakslag. De har många jämna som t.ex. Anne Kjersti Kvalå och Anne-Tine Markset.

Barbro Kvåle startade säsongen glimrande, vann bl.a. i Granåsen, men föll helt igenom från och med JVM. Hittar inget om att hon splittrat sig på skidorientering där hon är minst lika bra.

Förra året såg jag tyskan Helene Jacob som riktigt lovande. Hon åkte en enstaka tävling i början av den här säsongen, sedan skadad/sjuk?

Vad kan Finlands Susanna Saapunki efter en något splittrad säsong, många DNS.

Hoppas att Sveriges bästa Evelina Settlin och Lisa Dahl fortsätter att ta steg för stag framåt. Evelina har visat talang för sprint. Det var för mycket att hoppas att Lisa skulle kopiera sin far Lars-Göran och ta JVM-guld men 13;e i skiathlon är godkänt. Måste nämna Stina Nilsson trots att hon inte hör hemma här, har ett år kvar som junior. Hon har redan visat att hon kan gå långt som sprinter men har inte visat riktigt samma kvalitet som distansåkare.

Visst är Stina redan på väg in i stora sprintlandslaget?

Herrarna
Kommer fyrfaldige juniorvärldsmästaren Sergey Ustiugov från Ryssland att göra en ”Weng”? Något tveksam då det är hårdare bland pojkarna men inte otroligt.

I övrigt utan rangordning: Frankrikes Adrien Backscheider, överlägsen vinnare av Continental Cup, Österrikes Max Hauke, Norges Sindre Bjørnestad Skar, Rysslands Ermil Vokuev och Finlands Iivo Niskanen.

Sverige med placeringarna 21 och 27 på distansloppen i JVM släpar efter. Krävs flera steg framåt.

Observera att årets norska mästare Håvard Solås Taugbøl i C och Johannes Thingnes Bø i F, båda är kvar som juniorer nästa säsong.

Etiketter: