07 januari 2012, av Oskar

Spännande masstarter!

Hoppsan, nu säger jag det igen – spännande masstart. Herregud, låt det inte bli en vana bara.

Närå, men det var faktiskt riktigt spännande idag. Lärde man sig bara bunussystemet och hade koll på de vita dräkterna samt Petter Northug så blev det ju helt ok underhållning. Visst, det är en helt annan idrott om man jämför med kampen mot klockan, men det är ju faktiskt lite skojigt att se petter komma springandes på skidorna utanför spåret varje gång det vankades spurtpris. Varje gång ställde jag mig frågan: varför går ingen framför honom ut och stänger? Vad skulle hänt? Skulle Northug kört ut utanförbanmarkeringen och åkt om? Skulle han spetsat ner personen med staven?

Marcus Hellner åkte riktigt bra idag. Han tog de bonussekunder han hade möjlighet att ta. Inga tjurrusningar utan säkra kort. Dock tyckte jag han låg lite dåligt positionerad inför många av spurtpriserna då han gick i mittenspåret. Bättre hade varit att ligga i någon av ytterfilerna så att man lätt kunde avancera om man kände att krafterna fanns där.

Två av Hellners huvudkonkurrenter, Manificat och Legkov kroknade rejält idag vilket bäddar för möjlig pallplats imorgon!!! Tänk, bara för några dagar sedan var hoppet ute för svensk del och Hellner var åskmoln vareviga dag. Tills det långa skejtloppet i förrgår. Kaboom!

Northug skrapade ihop en jävla massa bonussekunder idag trots att han såg makalöst sliten ut. Han är en fighter av allra högsta klass. Inför dagen ledde han endast med 11 sekunder över Hellner. Efter loppet där norsken inte fick några bonussekunder i mål (som istället kneps utav Rønning, Harvey och Cologna), lyckades han ändå dra ifrån Hellner med hela 31 sekunder mot igår. Han ligger nu alltså 42 sekunder före svensken som i sin tur ligger två tiondelar före Devon Kershaw. Därefter är det ett hopp på dryga en och en halv minut ner till Bauer och Harvey. Frågan är nu om Kanadensarna kör för att Kershaw ska ta en pallplats eller inte.

Jag menar om Harvey och Bauer börjar växeldra kan de kanske köra ikapp Kershaw och Hellner och helt plötsligt bjuds Bauer in i pallstriden – vill man verkligen det? Inte jag i alla fall! Svettigt!

Jag tror och hoppas att Hellner och Kershaw kommer hjälpas åt och försöka käka upp allt avstånd fram till Northug. Sedan kan allt hända. Tyvärr är jag lite rädd för att Hellner kommer att få nöja sig med en fjärdeplats. Men jag hoppas så sjukt mycket att jag har fel.

Till sportexpressen säger i alla fall Hellner:

”Jag kör för andraplatsen, avståndet till Petter är stort men inte omöjligt.”

Kul att Lars Nelson åkte så bra idag. Och kul att se honom i TV-interjvu också, han såg nästan lite skräckslagen ut där i rutan. Tränat lite final climb i Ramundberget! Perfekt! Nu håller vi tummarna för att han plockar ännu mer i totalen i morgon!

Dock hoppas jag att Blomman slutar att kalla honom ung. Visst, han är yngre än jag, men man är inte pur-ung i längdsammanhang om man är född 85.

Totalställningen herrar

 

På damsidan har Kowalczyk tagit ledningen med drygt elva sekunder före Bjørgen. Ett avstånd som förmodligen kommer ätas upp av norskan innan backen börjar. Och då kan allt hända. Ner till tredjeplatsen är det nästan FEM minuter!! Snacka om utklassning mot resten av dameliten. Johaug ligger 4:49 efter Kowalczyk och därefter har vi allas vår Charlotte Kalla, 1:13 efter Johaug.

Tänk att Kalla kom in i touren formsvajig efter en förkylning och åkte bara för att ha kul. I början var det inte kul men sakta men säkert började hon klättra i totalen och vips så är hon nu fyra! Mot Johaug är det nog inte mycket man kan göra, även om det såg ut som om norskan håller på att köra helt slut på sina krafter. Det blir nog för svårt för Kalla. Kanske kanske kan hon gasa på rejält i nedförsbacken mot foten av slalombacken och försöka ta rygg på norskan. Vi vet ju hur mycket bättre Kalla är på platt och lätt utför än norskan (väl?). Fast när det väl börjar klättra, ja då ska det mycket till för att ge mästerklättraren Johaug en match.

Efter sig i spåret har Kalla Lähtenmäki och Kristoffersen bakom sig. Två riktigt giftiga tjejer. Där finns även Zeller och Randall. Huah! Kom igen nu Kalla!!!

En som inte har något med tätstriden att göra men äntligen har börjat röra på sig är Maria Rydqvist som fick till ännu ett topplopp idag då hon spurtade in som 14:e tjej! Yes!!

Dagens tråkiga nyhet var att Anna Haag bröt efter att ha känt av förkylning igen. Det har verkligen gått troll i hennes maskineri denna säsong. Hoppas det vänder snart. Stackars!

Totalställningen damer

Läs mer: Expressen, Aftonbladet 1, 2, SvD 1 2

140 kommentarer till ”Spännande masstarter!”

Petter om idag: ”Det er noe av det vondeste jeg har vært med på. Du har lyst til å skyte deg selv i hodet på toppen av fjerderunden.”

Inlagd: 2012-01-07, 20:51
Skriven av: Oskar

Såg båda loppen nyss – imponerande av Kalla att bli trea! Vem skulle ha vågat tro att hon skulle slå Saarinen på 10 km klassiskt för några år sedan?

Johaug verkar sliten nu och har tappat samtidigt som Kallas form verkar vara på uppåtgående. Charlotte har chansen att plocka Therese imorgon!

Rydan en annan positiv överraskning idag! Hon som normalt är bättre i fristil… Verkar samma som för Kalla dvs hon kommer igång först nu.

Ingemarsdotter och Brodin får säga vara besvikelser under Touren. Haag har också underpresterat. Larsen ungefär som förväntat.

På herrsidan ska det bli mycket spännande att se hur det går för Hellner imorgon! Lars Nelsons placering i totalen (25) är värd att uppmärksammas också! Vem hade trott det innan?

Inlagd: 2012-01-07, 21:07
Skriven av: Jörgen

Jag tror att Haag är gravid.

Inlagd: 2012-01-07, 22:01
Skriven av: Anna

Ikke rart dama er god med disse musklene
http://www.dagbladet.no/2012/01/07/sport/idrettsgalla/hamar/19709185/

Tøft!!

Inlagd: 2012-01-07, 22:22
Skriven av: Tor

Hur gick Kershaw i backen i fjol? Det är väl snarare bakåt man ska hålla koll på för att ha kontroll över pallen… Visst det är också fullt, fullt möjligt med en andraplats i totalen också, en liten dryg minut är väl inte omöjligt att ta in på en Northug ur form… Vi kan ju typ hoppas att han väggar totalt och blir omkörd…

Inlagd: 2012-01-07, 22:23
Skriven av: Aliide

Utrolige overarmer på Bjørgen ja, kom tydelig fram på det bildet :)

Inlagd: 2012-01-07, 22:33
Skriven av: Neithiri

Björgen skulle med lätthet kunna vara en av gladiatorerna som startade på TV4 ikväll.

Inlagd: 2012-01-07, 22:37
Skriven av: swestam

Tor/Neithiri: Bilden säger mer än 1000 ord. Kowa har nog en poäng.

Inlagd: 2012-01-07, 22:37
Skriven av: nisse

poeng med hva da? At det skyldes astmamedisinen? LOL

Inlagd: 2012-01-07, 22:43
Skriven av: Neithiri

Wow, virker ikke som Marit har underhudsfett i det hele tatt. Ser jo ut som en deffet body-builder. Kanskje det hadde vært en fordel for henen med litt mindre muskelmasse. Nesten rart hun orker gå 30km med alle disse musklene.

Inlagd: 2012-01-07, 22:43
Skriven av: fabulator

Anna,”Jag tror att Haag är gravid.”

Er hun? Eller fleiper du?

Inlagd: 2012-01-07, 22:44
Skriven av: Neithiri

Neithiri..Du ble bekymret nå, har du vært på svensktur..;)

Inlagd: 2012-01-07, 22:54
Skriven av: tolsrav

Oj, vilka muskler och blodådror Bjørgen har!

Vad tror ni om Kallas chanser att plocka Johaug imorgon? Therese har tappat en hel del de senaste etapperna samtidigt som Kalla piggnat till! ”Den unga finskan” lär inte bli något problem, hon tappade idag och såg inte så pigg ut.

Har också en förhoppning om att Northug väggar igen imorgon, han verkar sliten. Hellner verkar däremot riktigt pigg, snabbast i förrgår och åkte bra idag igen. Vad tror ni om det? Kershaw kan dock bli svår. Tror inte att Bauer och Harvey åker ikapp Marcus och Devon.

Inlagd: 2012-01-07, 22:55
Skriven av: Jörgen

Mulig Kalla har ”piggnat till”, men på Johaug er hun selvsagt sjanseløs i morgen, tåpelig spørsmål rett og slett, jeg trodde alle hadde fått med seg hva Johaug er god for i denne bakken.

At Hellner klår Petter er godt mulig, jeg tror litt på det faktisk, Petter er sliten.

Inlagd: 2012-01-07, 23:00
Skriven av: Neithiri

Jörgen: Johaug är alldeles för stark klättrare. Jag tror också att hon klarar Krista men Marte blir svår då hon klättrar nästan som Johaug.

Inlagd: 2012-01-07, 23:01
Skriven av: nisse

Neithiri: Verkar inte Johaug sliten också, Therese skulle normalt inte tappa som hon gjorde idag och i förrgår?

Inlagd: 2012-01-07, 23:01
Skriven av: Jörgen

Tor, Neithiri och Nisse; Ska det börja diskuteras kroppar nu igen? Suck!

Inlagd: 2012-01-07, 23:01
Skriven av: Aliide

Jörgen : Johaug väger 40kg och ingen slår henne uppför. Marte Kristoffersson är den näst starkaste klättraren och kan möjligen slå Johaug om hon är ur form.

Inlagd: 2012-01-07, 23:05
Skriven av: nisse

Jörgen: Jo hun er nok sliten hun også, men aldri i verden så sliten at hun gir fra seg 3.plassen i en slik bakke.

Inlagd: 2012-01-07, 23:11
Skriven av: Neithiri

Tror nok Northug kommer til å gå på en real smell, ja. Tviler ikke et sekund på at han faktisk kommer til å satse alt på å ta Cologna.
Det blir selvfølgelig en håpløs oppgave.
Hvis – og vi planter føttene godt i eventyrland , her – Northug skulle komme opp i ryggen på Cologna, ville Dario likevel ha full kontroll.

Hellner tar plassen bak Cologna.
Northug nr 4 eller verre.

Kowalczyk knekker Bjørgen.
Kalla blir forbigått av Kristoffersen hvis hun er av et sånt duracell-kaliber enkelte her påstår.

Johaug……
Usikker

Inlagd: 2012-01-07, 23:17
Skriven av: Ubersnuber

Johaugs 3. plass er spikret.
Derimot er jeg spent på om Marthe Kristoffersen kan utfordre Kalla om 4. plassen. Det kan gå, Marethe er i form.

Inlagd: 2012-01-07, 23:29
Skriven av: fabulator

Jag tror nog att Petter kommer att bevaka andraplatsen.

Sen ser jag inte en chans i helvetet att Marcus Hellner förlorar mot Devon Kershaw i backen.

Gör han det ska jag äta upp en riktigt stor, dammig och äcklig gammal hatt. Hellner kommer gå som en jävla blixt uppför den där backen imorrn.

Inlagd: 2012-01-07, 23:37
Skriven av: Gabriel

Tror att Kalla sätter högsta fart från början, hon skulle förlora på att åka långsamt och släppa in Krista och Marthe i matchen. Dvs siktet mot Johaug. Normalt skulle Therese vara en suverän klättrare men nu är hon sliten och vi har sett stora avstånd ätas upp i slalombacken tidigare…

Tror också att Kowa vinner, hon ser starkast ut just nu och är formtoppad. Men tycker att Marit har imponerat också, tidigare har hon inte mäktat med flera lopp i raken på kort tid i TdS men nu gör hon det!

Inlagd: 2012-01-07, 23:40
Skriven av: Jörgen

tror att Ubersnuber har många poänger i sitt resonemang, tror dockatt Petter bevakar sin andraplats. Kan t.o.m. tänka mig att Hellner och Devon K går ikapp honom men att han tar hem spurten mellan dom. marthe K kan bli riktigt farlig imorgon.

Inlagd: 2012-01-07, 23:41
Skriven av: Göran

Det är gott att se att Marit verkligen gör det hon ska i gymmet! Här är en annan fin bild på henne: http://2.bp.blogspot.com/-tzd8gXWWhB4/TiaoRywOxNI/AAAAAAAAC6w/CHIiO09ZakE/s1600/Gymne01.jpg

Inlagd: 2012-01-07, 23:49
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Sånt kan vi klara oss utan här, posta det på Aftonbladet eller Verdens Gang istället?

Inlagd: 2012-01-07, 23:55
Skriven av: Jörgen

Jörgen, haha! Lite får man väl skoja.

Inlagd: 2012-01-07, 23:58
Skriven av: Gabriel

”Det är gott att se att Marit verkligen gör det hon ska i gymmet! Här är en annan fin bild på henne”

Så litt mer feminin ut her enn det andre bildet.
Må være et gammelt bilde

Inlagd: 2012-01-07, 23:59
Skriven av: Ubersnuber

Er det bare meg,eller har Marit noen jævli svære hender til kvinne å være?
(håper dere tilgir en smule usaklig kroppsfiksering)

Inlagd: 2012-01-08, 00:00
Skriven av: fabulator

Jörgen: du kan väl inte ha Brodin som besvikelse? tjejen har ju varit tre på en etapp de var ju mer än någon förväntat sig..

Inlagd: 2012-01-08, 00:01
Skriven av: jossa

Jag ska tillägga att jag beundrar Marits kropp. Tänk om man själv hade hennes sammansättning och deff… men det jobbet orkar man inte lägga ner. Det är respekt. Men nog ser hon grymt maffig ut för att vara längdskidåkare. Världen har aldrig sett maken tidigare.

Inlagd: 2012-01-08, 00:02
Skriven av: Gabriel

Ubersnuber, jag håller med! Hon ser riktigt ”chic” ut på den andra bilden.

Inlagd: 2012-01-08, 00:04
Skriven av: Gabriel

Jag tycker norskarna verkar så uppgivna. Kowa och Cologna kan ha en riktigt dålig dag i morgon. Det skulle faktiskt inte förvåna då det är den normala flaxen som norskarna brukar ha. Det är inte klart före mållinjen!

Inlagd: 2012-01-08, 00:04
Skriven av: nisse

Fabulator, jo du! I sängen med henne så vet man nog inte vem som bestämmer.:-0

Inlagd: 2012-01-08, 00:06
Skriven av: Gabriel

Jag ska drömma i natt och be till obestämd gud om att Northug blir så matt att han lägger sig ner och bryter. Idag var han på god väg förövrigt, i alla fall att störta ner i snön. Skitans att han ändå roffade åt sig så många bonussekunder ändå!

Sedan hoppas jag att Björgen vinner över Kowa och att Kalla gör ett superlopp!

Ja, tänk för ett par dagar sedan var en pallplats för Hellner en fullständig omöjlighet, men vad det kan vända! Bergochdalbana!

Inlagd: 2012-01-08, 00:07
Skriven av: Aliide

Gabriel: Det är ju bara en normal bild av en norska uppväxt på fisk och getost. Otroligt att dom blir sådana utan tillsatser, men det är väl luften som gör ett.

Inlagd: 2012-01-08, 00:09
Skriven av: nisse

Jossa: Hade förväntat mig mera av Brodin efter den starten men hennes krut var blött efter det. Alla de andra svenskorna passerade sedan henne efter det i Tourtotalen, sen bröt Hanna och åkte hem. Det imponerar inte precis.

Inlagd: 2012-01-08, 00:10
Skriven av: Jörgen

Jörgen: tycker inte någon kan kräva mer än en pallplats av Hanna Brodin i TDS..vad ger du Lisa Larsen för betyg då? måste väl vara rätt ig efter som hon inte ännu tagit poäng ? bättre med höga toppar å djupa dalar än en jämn nivå mellan 30-45 tycker då jag..

Inlagd: 2012-01-08, 00:14
Skriven av: jossa

Nisse, jag tror nog att det finns kvinnor som kan uppnå den muskelmassan på naturlig väg. Hon säger ju själv att hennes bröder också har extremt lätt för att bygga muskler. Men det är spektakulärt att uppnå de resultaten med så mycket mängdträning. Hon lär knöka ner en hel del käk, om man säger så…

Jag tror inte astmamedicinen har byggt Björgen alls. Tror det är 100% gener, styrketräning och kopiöst många kalorier.

Inlagd: 2012-01-08, 00:16
Skriven av: Gabriel

Hehe, stakkars nisse :-)

Mitt håp for i morgen:
1. Kalla
2. Therese
3. Bjørgen

1. Petter
2. Hellner
3. Cologna

Kunne blitt millionær om jeg satset en femtilapp på den :-)

Inlagd: 2012-01-08, 00:18
Skriven av: Gunnar Bull

Jossa: Larsen fullföljer Touren och skidade sig förbi Brodin i TdS-totalen innan Hanna bröt och åkte hem. Brodin har sina toppar men också mycket djupa dalar. Vem av dem som är en mera komplett och jämn åkare? Lisa tycker jag. Att Brodin fick in en pallplats i Tourens början säger inte så mycket, hon satsade kanske alla sina krafter på det, väldigt orutinerat i så fall.

Men vi får inte glömma att de båda två är unga och mycket kan hända än!

Inlagd: 2012-01-08, 00:19
Skriven av: Jörgen

Skönt att du skriver tror och inte vet. Vad krävs för att du skall börja undra? Var den brunbrända hennes bror?

Inlagd: 2012-01-08, 00:22
Skriven av: nisse

Gunnar Bull: Ingen chans att Petter är snabbast imorgon… Din femtilapp åker ner i kasinots kassakista direkt. :-)

Inlagd: 2012-01-08, 00:24
Skriven av: Jörgen

själv har jag inte räknar bort Petter ännu…

Inlagd: 2012-01-08, 00:26
Skriven av: SannaT

Nisse, haha! Ingen idé att börja den där diskussionen igen. Nu ska jag gå och ladda inför backen imorrn. Det blir en hård utmaning för oss i soffan. Måste knöka ner några Skogaholmslimpor innan jag går och sover, så att man orkar hela sändningen imorrn. Hepp!

Inlagd: 2012-01-08, 00:27
Skriven av: Gabriel

Påminnelse: Det är ÅKTIDEN (och inte målgången) som gäller i Skidpepptipset imorgon…

Inlagd: 2012-01-08, 00:28
Skriven av: Jörgen

Jörgen: bättre satsa allt på dom etapper man har chansen på än att ligga runt 30-45.. Helt rätt av Hanna Brodin å att säga att hon är orutinerad jag fattar inte vad du menar med de tjejen tog ju chansen på en etapp som pass henne..

Inlagd: 2012-01-08, 00:31
Skriven av: jossa

Jørgen: Nå forstår du hvorfor jeg ikke er med på skidpepp-tipsene :-)

For ordens skyld så skrev jeg håp (hopp), ikke tro.

Inlagd: 2012-01-08, 00:34
Skriven av: Gunnar Bull

alltså jag tycker topp resultat är bättre än att vara jämn mellan 30-45 för kan man ha toppar som Hanna Brodin de bevisar på hög kapaciet å jag tycker de smäller högt att vara trea i början av tds när alla är utvilade..

Inlagd: 2012-01-08, 00:35
Skriven av: jossa

Tror tyvärr inte heller att Kalla har en susning att ta Johaug. Lysande lopp idag, men så dåligt åkte inte Johaug. Har också en ond aning om att även Hellner blir fyra. Han och Kershaw kan kanske nå ikapp Northug fram mot backen men sen är risken att H drar det kortaste strået i trion. Petter kommer inte släppa med mindre än att han skjuter sig själv på toppen av backen och Kershaw har ett grymt flow. Hoppas självfallet att jag får fel.

Haag-är-gravid-spaningen är hot stuff. Men vad gör den till mer än ett rykte, Anna? Källor?

Inlagd: 2012-01-08, 00:44
Skriven av: Per

Jossa: De flesta sparade sig istället för att köra slut på sina krafter i början av Touren. Brodin hade sedan inga krafter kvar och dalade i totalen, sist av alla svenskorna och hade inte krafter kvar ens till sprintetapperna där hon borde ha varit som bäst och åkte hem innan Touren var slut. Det imponerar absolut inte i mina ögon.

Inlagd: 2012-01-08, 01:10
Skriven av: Jörgen

Vad har du för Krav på en tjej som Hanna B börjar man ju undra? Lisa ger du godkännte känns de som man vad har hon presterat ännu? tycker man ska uppskatta ett en tjej som Hanna B varit på pallen ett lopp bättre de än att vara topp 10-15 trelopp tycker jag…hög högsta nivå är ett gott tycken för framtiden.. sådant uppskttas i mina ögon..

Inlagd: 2012-01-08, 01:37
Skriven av: jossa

Jörgen: tror inte de är så många som sparat sig på porlogen som har chans på pallen..

Inlagd: 2012-01-08, 01:39
Skriven av: jossa

@Aliide: Kershaw har tilgode å imponere i bakken – men heller ikke dårlig. Utifra tidligere løp er han bak både Hellner og Northug, Men Kershaw virker å være i form.

2011: +1:09.5 (12)
2010: +1:41.7 (21)
2009: +1:20.6 (21)

Alle tider her:
http://whowins.worldofxc.com/alpecermis/finalclimb_m2012.html

Inlagd: 2012-01-08, 01:46
Skriven av: JanK

Tack JanK, som alltid! Nu är det godnatt och kvällsbön ;-)

Inlagd: 2012-01-08, 02:33
Skriven av: Aliide

Kul att det finns någon som på allvar tror att Kershaw har en chans mot Hellner i backen. Det är troligare att Kalla når Johaug än att Kershaw ställer av Hellner. Tror jag. (Vet jag)

Inlagd: 2012-01-08, 08:49
Skriven av: JonasE

Jeg kan heller ikke se for meg at Kershaw skal ha noen særlig sjanse mot Hellner, det eneste som kan skje er vel at Hellner går i veggen i jakten på Northug, han har jo åpnet for hardt før. Spent på hvilken taktikk Kershaw velger, går han for å slå Hellner bør han dra så lite som mulig, mens hvis han tror de kan ta Northug bør han være med på å dra i det lettere partiet hvor de har en stor fordel av å være to.

Jo mer jeg tenker på dagens etappe, jo mer pessimistisk blir jeg. Kowa virker alt for sterk for Bjørgen, og Northug virker veldig sliten. Egentlig bryr jeg meg ganske lite om Northug får en 2. eller 10. plass i dag, men poengene er jo viktige hvis det for første gang på tre år skal bli litt spenning i verdenscupen, noe som virkelig trengs i en mesterskapsfri sesong…

Inlagd: 2012-01-08, 09:44
Skriven av: Hanne

Om världscupen ska bli intressant för Petter inte falla igenom helt idag. Just nu skiljer runt 80 poäng, vilket är skillnaden mellan första och andra plats. Ska Petter köra Vasaloppet kommer han att missa 2 lopp i Lathis + sprinten i Drammen, vilket är 345 poäng. Det kan bli tufft.

Inlagd: 2012-01-08, 09:59
Skriven av: JonasE

Har han inte aviserat att han kanske hoppar vasaloppet om VC hänger på det. Något som hade varit grymt tråkigt för vasaloppet då det hade varit ruskigt spännande att se honom åka där.

Inlagd: 2012-01-08, 10:20
Skriven av: Gunnar

Grymt inslag om Hellner som toktränar uppför Dundrets slalombacke. Rolig kommentar av hans tränare på Gällivare skidgymnsium på bredaste norrländska: ”Han vet vad han ska göra med han måste vara med när de börjar köra uppför fjället” Nu är han med när de börjar köra uppför fjället…

Inlagd: 2012-01-08, 10:31
Skriven av: Per

Brinken vs Northug är ju århundradets skidduell!!!

Inlagd: 2012-01-08, 10:31
Skriven av: Joel Burman

VM i stakning. Är väl din favorit Joel? ;-)

Inlagd: 2012-01-08, 10:55
Skriven av: Per

Når Hellner sin bästatid idag så slår han Northug utan problem, kollar man genomsnittstid blir dock det hela rätt spännande… Hellner är i form i motsatt till Northug. I Backen är det svårt med en jävlar-anamma-spurt dessutom. Jag tror att han går in i väggen, gör en tjurrusning fram och tar totalt slut som Cortina-Toblach… Jag tror han chansar, är rätt kass på att känna sina egna gränser…

Emil Jönsson är rätt skön,
”En bana med lite platt åkning i början och sen en lite kulle på slutet. Hur jobbigt kan det vara?…”

Inlagd: 2012-01-08, 11:12
Skriven av: Aliide

Är det någon som känner till hur vädret och snön är där nere idag, har det snöat där också som i resten av alpområdena?

Inlagd: 2012-01-08, 11:15
Skriven av: O_M_K

Är det någon som känner till hur vädret och snön är där nere idag, har det snöat där också som i resten av alpområdena? Det kan ju betyda en hel del i dagens lopp.

Inlagd: 2012-01-08, 11:16
Skriven av: O_M_K

dupppelpost, ursäkta.

Inlagd: 2012-01-08, 11:16
Skriven av: O_M_K

JonasE: Helt rätt att Kershaw inte har en chans mot Hellner om han bara har en någorlunda normal dag.

Sen tror jag inte på att Northug lär köra så det bär eller brister, det vore ju urdumt gjort av honom med tanke på totala VC.

Sen hoppas jag KOWALCZYK vinner hela TDS blir så enformigt när bara Björgen vinner.

Träffade tom en Norrman som sa så, det trodde jag aldrig att jag skulle få höra. (Men han ville ju att Johaug el nån annan Norska skulle vinna och inte Björgen)

Gunnar: Jo han har sagt det så det är ju lite synd men bryr mig inte så mycket om hans deltagande i Vasaloppet faktiskt.

Sen kan inge påstå att det är roligt att följa hela tävlingarna i Vasaloppet har gjort det en gång och aldrig mer, nu blir det starten och sen sista milen.

Inlagd: 2012-01-08, 11:22
Skriven av: Andreas P

” Emil Jönsson är rätt skön,
“En bana med lite platt åkning i början och sen en lite kulle på slutet. Hur jobbigt kan det vara?…” ”

haha ja det gäller ju att vara positiv! :)

någon mer än jag som är lite rastlös idag…

Jobba Hellner, Kalla och Björgen!

Inlagd: 2012-01-08, 11:30
Skriven av: SannaT

Vasaloppet ja vore skoj om Northug åker. Näe jag brukar inte heller följa hela loppet, brukar låta tvn gå samtidigt som jag gör lite annat under tiden och tittar till lite då och då.

Inlagd: 2012-01-08, 11:33
Skriven av: SannaT

Klarar Kalla att hålla sin fjärde plats och att Hellner tar en tredje plats då är detta en väldigt bra dag.
Så håll tummar och tår.

Inlagd: 2012-01-08, 11:55
Skriven av: nisse

Lite rastlös jag med, just nu uppsnack på NRK!

Inlagd: 2012-01-08, 11:55
Skriven av: Aliide

Ingen Steira uppför backen, men hon har knappast varit i någon vidare form nu på slutet.

Inlagd: 2012-01-08, 11:56
Skriven av: swestam

Norskor överallt dock…

Inlagd: 2012-01-08, 11:57
Skriven av: Aliide

Huvudnyhet på VG.no:
http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10074738

”Her tyvtrener Hellner til monsterbakken”

Dom är roliga norrmännen.

Inlagd: 2012-01-08, 12:00
Skriven av: Gabriel

haha gris-inslaget med Petter var rätt roligt

Inlagd: 2012-01-08, 12:11
Skriven av: Emil

Ska bli spännande se om Kalla klarar av att hålla sin placering jag tror inte hon klarar av att hålla den Marte tror jag blir svår även Krista…

Inlagd: 2012-01-08, 12:35
Skriven av: jossa

Nej det gick inte som jag hoppats. Hon blir stumm för snabbt. Men en helt ok TdS iaf.

Inlagd: 2012-01-08, 13:21
Skriven av: nisse

Bare å gratulere Kowa, den suverent beste langrennsløperen i touren.

Fortsatt undrer jeg meg over at noen faktisk trodde at Johaug ikke skulle ta 3.plassen, utrolig, da har man ikke akkurat langrennskunnskap.

Kalla skuffet, fikk julig igjen. Og bra av Marthe Kristoffersen totalt sett, at hun tar en 5.plass i touren er flott.

Inlagd: 2012-01-08, 13:24
Skriven av: Neithiri

Kalla tappade ca 2 min på Kowalczyk. Ingen vidare klättring av Kalla.

Inlagd: 2012-01-08, 13:30
Skriven av: Cigge

3 segrar i rad för Kowa hon är stark. Undrar om Marit någonsin kommer att vinna TdS? Jag tvivlar.

Inlagd: 2012-01-08, 13:32
Skriven av: nisse

OK, vi må ha noen konstanter i verden. Og det var ikke smart å være i sin absolutte toppform 5 uker før TdS. Lær av dette skiledere!

Norge vinner mye, men aldri gull i fotball VM, 100 m sprint – eller Tour de Ski. Dette er givet.

Man må bare ta av seg hatten for polakken Kowalczyk. Avstanden er ikke stor, men hun går tross alt for pensjonen sin, så motivasjonen er nok i særklasse.

Inlagd: 2012-01-08, 13:34
Skriven av: fabulator

Kowa gör en bra klättring. Minuten efter Johaug. I fjol var hon väl över två minuter efter. Så Terese måste bli väldigt bra i sprint om hon skall lyckas vinna.

Inlagd: 2012-01-08, 13:36
Skriven av: nisse

Björgen gjorde ett bra försök men förkylningen satte käppar i hjulen. Fast och andra sidan hade hon behövt 1 minuts försprång.

Inlagd: 2012-01-08, 13:36
Skriven av: uttern

Grattis Justyna. Vilken prestigevinst Therese Johaug, en urkraft, wow.
Krista och Marthe, kul att se framtiden.

Kalla, medioker avslutning, vilket ras, något har hänt med hennes fristil som ser allt krampaktigare ut. Var långsam t.o.m på platten. Förr svävade hon fram

Inlagd: 2012-01-08, 13:36
Skriven av: barterhallen

uttern, som jeg antok tapte Bjørgen touren på at Kowalczyk gikk langt over evne på sprint fristil og jaktstarten i fristil. Tidligere var hun ikke i stand til å matche Bjørgen på disse distansene.

Inlagd: 2012-01-08, 13:43
Skriven av: fabulator

Kalla såg sliten ut redan på platten, hon kan inte vara särskild nöjd med att bli omåkt av 3 ”juniorer”. Aja det var ändå inte hennes år i år, man får njuta av hennes lopp igår istället.

Inlagd: 2012-01-08, 13:44
Skriven av: Adrian

Kalla är inte i någon toppform och det ger stora utslag i monsterbacken. Inte helt oväntat men givetvis synd.
Men bra att hon startade trots allt.

Inlagd: 2012-01-08, 13:49
Skriven av: nisse

Nisse..”nej det gick inte som jag hoppast” Jeg trodde du var happy i dag, når det ikke ble norsk seier!

Inlagd: 2012-01-08, 13:51
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Visst höll jag på Kowa och är nöjd att hon vann. Men inte för att jag inte gillar Norge utan för att det är bra för sporten. Marit har vunnit alldeles för mycket redan.

Inlagd: 2012-01-08, 13:58
Skriven av: nisse

Snart får vi se om Hellner kan få ta en pallplats. Hoppas han är i bra form. Vi behöver det.

Inlagd: 2012-01-08, 14:09
Skriven av: nisse

3 norske jenter blant de 5 beste, med Skofterud ute som joker, og Bjørgen leder verdenscupen! Nei, klag den som vil, men undertegnende er meget godt fornøyd med sesongen så langt……
Tross alt så er jo dette bare en mellomsesong!

Inlagd: 2012-01-08, 14:18
Skriven av: tolsrav

Imponerande idag: Kowalczyk bara 11 sekunder efter Johaug uppför backen och Rydqvist bara 12 sekunder efter Kalla på hela etappen (fast det kanske säger mer om Kalla egentligen)

Inlagd: 2012-01-08, 14:20
Skriven av: swestam

Kowalczyk har tatt et steg på mange plan. Ikke bare i bakken, men også sprint fristil og jaktstarten ble gått i hittil ukjent fart og langt over evne.

Marit har ikke gjort noen større feil. Kanskje hun bommet med toppformen littegrann, men ikke mye. Det ser vi på avstanden bak til Therese og resten.

Inlagd: 2012-01-08, 14:38
Skriven av: fabulator

Barne ski renn! Den röda funktionären fick släppa idag :) Såååå sjukt starkt han är Hellner! :) :) :)

Inlagd: 2012-01-08, 15:00
Skriven av: Gunnar

Grymt av Hellner skönt !!

Inlagd: 2012-01-08, 15:03
Skriven av: jossa

Dagens mest slitne uten diskusjon er hr. Northug!

Inlagd: 2012-01-08, 15:07
Skriven av: tolsrav

Fantastisk av Hellner, grattis til alle svensker! Dette fortjente Hellner uten tvekan!

Inlagd: 2012-01-08, 15:08
Skriven av: Gunnar Bull

Gratulerer med Hellner! Synd han ikke var nærmere så hadde han klådd Cologna også.

Inlagd: 2012-01-08, 15:11
Skriven av: Neithiri

DET ÄR SÅ LÄTT!

Inlagd: 2012-01-08, 15:12
Skriven av: Skidjan

Skidjan, Petter hadde aldri sagt det der om en skarve 2.plass, der har du forskjellen ;)

Inlagd: 2012-01-08, 15:15
Skriven av: Neithiri

Detta resultat var för mig klart innan TdS startade.PN och MB var stora favoriter som föll tungt.

Inlagd: 2012-01-08, 15:17
Skriven av: KnutG

Hellner!!! Äntligen!

Inlagd: 2012-01-08, 15:18
Skriven av: nisse

Gratulerer svensker med en meget fortjent andre plass!

Inlagd: 2012-01-08, 15:36
Skriven av: tolsrav

Imponerende av Hellner, synd det akkurat ikke rakk til etappeseieren. Voldsom revansje fra Legkov, tror vi skal være glad for at han gikk tom for smøring på 2. runden i går. Også Manificat slo voldsomt tilbake… Synes også at Northug imponerte en god del, nå har han virket mer sliten en konkurrentene siden det 5. løpet og alikevel komme som nr 3 er sterkt, neste år må han nok slippe opp på treningen litt senere hvis han skal ha en sjanse på TDS-tittelen.

Northug signaliserte at han nok ikke kommer til å gå for verdenscupen sammenlagt, men vil fokusere på langløp. Vet ikke om han er fullstendig klar over hva avstanden er, men det lover i hvertfall godt for de som vil se Northug i Vasaloppet.

Inlagd: 2012-01-08, 15:37
Skriven av: Hanne

JA!!!
Hellner körde sagolikt.
Att Hellner har haft oflyt i touren några gånger gör att det här känns ännu roligare.

Jag är så sjukt glad för hans skull!
Bra för hans huvud att ha krossat Northug på det sättet han gjorde idag.

Skönt att Legkov och Manificat tappade igår…

Inlagd: 2012-01-08, 15:51
Skriven av: Erik

Per: Stakning borde vara en tredje åkstil.

Hanne: Jag tolkar det också som att Petter satsar på andraplats i VC och att han gärna vill åka långlopp. Att få chansen att spöa Brinken i vasaloppet kan nog vara bra plåster på såren efter att ha blivit parkerad av Hellner i slalombacken.

Sen tvivlar jag på att Northug eller Björgen någonsin kommer vinna TDS när det avslutas med lopp uppför en slalom backe i nuläget behöver de minst 2 minuters ledning för att ha en rimlig chans.

Inlagd: 2012-01-08, 15:59
Skriven av: Joel Burman

Finns där någonstans man kan se video på nrk.no som svensk? går ju inte :(

Inlagd: 2012-01-08, 16:00
Skriven av: Adrian

Adrian du kan se alla klipp från NRK, men det kräver lite arbete. Se mer här:https://www.flashback.org/p29527115#p29527115

Inlagd: 2012-01-08, 16:04
Skriven av: Loyd

Trodde inte herrloppet skulle bli mer spännande än damernas – men oj så fel jag hade!!!
Underbart kört av Hellner och väldigt viktigt för svensk skidåkning med en ordentlig framgång den här säsongen.
Precis som Hanne och flera andra tror jag Petter släppte den tunga träningen lite för tidigt. Misstänker dock att de svenska damerna släppt träningen för sent. Det skulle vara grymt om toppåkarna publicerade sina träningsdagböcker som Alsgård gör – men det kommer de nog aldrig att göra. Men SVT kunde däremot göra lite mer utmanande intervjuer med Jocke och Grip om hur de lagt upp träningen.

Inlagd: 2012-01-08, 16:05
Skriven av: Allan Vallan

Hade fullt och fast väntat mig att herrloppet skulle vara mer spännande än damdito, och så rätt jag hade! Och hade ju bett böner om att Northug skulle falla igenom och de slog in! Ja en underbar dag helt enkelt! STORT GRATTIS HELLNER!!!

Inlagd: 2012-01-08, 16:14
Skriven av: Aliide

Moro med Hellner! ^_^
Gutten er i form!

Inlagd: 2012-01-08, 16:16
Skriven av: Ubersnuber

Kollar loppet på NRK nu (spelat in), de prisar ju Hellner redan på platten! Vad jag älskar Norge (iaf NRK)!

Inlagd: 2012-01-08, 16:17
Skriven av: Aliide

Grip å Jocke är väl inte tränare till så många i laget?

Inlagd: 2012-01-08, 16:18
Skriven av: jossa

Aliide återberätta gärna hur de upplever det när Hellner är ikapp Petter i backen!!! Önskar jag kunde spela in på min boxer.

Inlagd: 2012-01-08, 16:22
Skriven av: Joel Burman

Joel: http://m.nrk.no/m/sport/artikkel.jsp?art_id=17945291

öppna med chrome!

Inlagd: 2012-01-08, 16:23
Skriven av: Adrian

Det var inte riktigt lika stående ovationer som i SVT, mer ödmjuka inför Hellner, hur starkt han går etc. De hade gjort ett reportage om Hellners backträning i en slalombacke hemma i Gällivare och att Northug saknade denna, letade efter Northug i backen osv… Ni går Cologna strax i mål

Inlagd: 2012-01-08, 16:37
Skriven av: Aliide

jossa, nej visserligen. Men de ska ju rimligen ha stenkoll, och även ett delansvar, för hur åkarna lägger upp träningen inför säsongen och viktiga tävlingar. Därför tycker jag SVT är är alldeles för veka när de intervjuar. Jocke slapp ju undan med nonsenssvammel när Yvette försökte pressa honom häromdagen. Något har ju helt klart inte funkat när Rydan, Haag och Ingemarsdotter underpresterar (som helhet i TdS) som de gjort.

Inlagd: 2012-01-08, 16:37
Skriven av: Allan Vallan

Hehe, alltid moro å høre på kommentatorene til ”fienden”.

Men seriøst, mitt inntrykk av alle kommentatorene (både de norske og svenske altså) er rimelig saklige, og har stor respekt for alle utøverne.

I dag sto de kanskje tre største på pallen. For å vinne kreves helt spesielle egenskaper. Cologna har ikke hatt ett eneste dårlig løp, så han fortjente seieren uten tvil.

Ellers er jo touren lagt opp slik at det skal være mulig å hente inn mye på slutten. Det er nok viktig for spenningens skyld.

Hyggelig at de tre største står på pallen til slutt uansett. Respekt fortjener forsåvidt alle som karrer seg gjennom hele touren :-)

Inlagd: 2012-01-08, 16:43
Skriven av: Gunnar Bull

Adrian>> Kallar du Zeller, 32 år, för ”junior”?
Det som var viktigast för Kowa var fristilssprinten. Senast tog hon 6-10 sekunder där, nu 52. Hade hon startat en bit efter Björgen på långa jaktstarten hade hon nog tappat mer där.

Vad Hellner hade gjort utan allt strul kan man fundera på, men utan det hade han inte kunnat gjort en lika bra lång jaktstart med Mani och Kershaw. Så Cologna hade nog vunnit iallafall. Men tungt för Petter att i två fristilslopp i rad bli totalt avställd av sina två värsta konkurrenter.

Inlagd: 2012-01-08, 16:45
Skriven av: JonasE

wow härligt Hellner och Cologna imponerar igen! Petter tog tydligen slut ovant att se.

Inlagd: 2012-01-08, 16:47
Skriven av: SannaT

Vi skulle ju kunnat få en seger här. Cologna står inte still vid startlinjen, det borde väl ge några timmars straff.
http://svtplay.se/v/2669238/skidor/tour_de_ski__toblach._35_km_fristil__herrar?sb,p104208,2,f,-1 (tid 15.00)

Inlagd: 2012-01-08, 16:49
Skriven av: JonasE

Det enda som var tråkigt idag var att man fick se så otroligt lite av Hellners lopp. Det var inte många sekunder sammanlagt man fick se.

Inlagd: 2012-01-08, 16:56
Skriven av: Gabriel

Ja det var riktigt värdelöst producerat lopp. Jacob Hård istället för Jonas Karlsson hade också höjt stämningen några snäpp.

Inlagd: 2012-01-08, 16:59
Skriven av: Frans

Uppmärksamt av dig jag ser inget på det klippet och så länge han inte tjuvar i starten är det nog kört. Däremot borde vi gå igenom alla etapper och kolla efter andra möjliga regelbrott på Cologna som kan uppmärksammas.

Inlagd: 2012-01-08, 16:59
Skriven av: Joel Burman

Joel, förresten. Skaffa en ny box! Lite glad att min kraschade, kostade inte så mycket med en HD-box som kan spela in två program samtidigt!

Förövrigt kan man konstatera att åkarna är mer talföra hos NRK! Hos Yvette stannar de inte längre än nödvändigt!

Inlagd: 2012-01-08, 17:03
Skriven av: Aliide

Jonas E: Du har en bra poäng där hehe, tog nog fel på henne och någon annan.

Inlagd: 2012-01-08, 17:08
Skriven av: Adrian

Jag tycker att det är så skönt att TdS är över. Det är en tävling som går mig på nerverna. Man har 10dagar av tider att passa och ofta resultat att reta upp sig på.
Skönt att det är över.:)

Inlagd: 2012-01-08, 17:11
Skriven av: nisse

Dagens skönaste Blomqvist-kommentar:

”Det är en sliten Petter Northug, men det är en Petter Northug med Petter Northugs fighting…..huvud.”

Inlagd: 2012-01-08, 17:30
Skriven av: Gabriel

Målgangen til Northug i dag er det mest dramatiske jeg har sett på en idrettsarena. Det ser nærmest ut som han blir skutt når han passerer målstreken. Stuper totalt utkjørt inn i reklameskiltene! :)

Inlagd: 2012-01-08, 17:31
Skriven av: tolsrav

Vi svenskar har ju ibland lite svårt för Northugs attityd när han vinner (som han ju oftast gör), men det är ju bara att inse att han alltid är suveränt bäst i media – även när det inte går så bra. Intervju från VG:

– Hva blir det viktigste resten av sesongen?

– Det er vel noen klubbmesterskap og påskeskirenn som blir viktige å ta hjem.

Inlagd: 2012-01-08, 17:33
Skriven av: Allan Vallan

TdS består av för många lopp och sen tycker jag att man ska skrota loppet uppför berget; det är inte skidåkning.

Inlagd: 2012-01-08, 17:35
Skriven av: KnutG

Nu är det väl bara för Björgen att leta ny astmamedicin och knapra på till nästa år.

Inlagd: 2012-01-08, 17:41
Skriven av: Gurra G

GurraG;
Herregud så små enkelte svensker er.

Inlagd: 2012-01-08, 17:47
Skriven av: fabulator

Gurra G, ett till sådant inlägg och jag tar bort dina kommentarer.

Inlagd: 2012-01-08, 17:50
Skriven av: Oskar

KnutG, visserligen. Tourens idé är ju dock många lopp på få dagar i flera länder. Och gårdagens masstartslopp var verkligt bra och herrloppet idag var en riktig nagelbitare. Och även om det är totalt vrickat att åka längdskidor upp för en slalombacke så verkar det ju faktiskt som att åkarna vill åka, annars skulle nog Jönsson hoppat av tillsammans med de andra sprintsprcialisterna. Igår gick han för första spurtpriset, som han ju tog hem. Det fanns ju inget som tvingade honom att åka idag. Backen är en utmaning. Och trots kass produktion uppskattade jag loppet. Tänker inte klanka ner på upplägget förrän till sommaren eller något ;-)

Inlagd: 2012-01-08, 17:56
Skriven av: Aliide

Bra, Oskar! Och jag ser heller inte gärna fler trådar och kommentarer om kvinnokroppar!

Inlagd: 2012-01-08, 17:59
Skriven av: Aliide

Dagen är naturligtvis Colognas och Hellners bland herrarna. Men jag skänker också en tanke till Jönsson som valde att INTE hoppa av TdS när det såg som mörkast ut för Sverige. Att han valde att fullfölja bidrog säkert till att stärka lagmoralen.

Tolsrav: Instämmer. Såg otäckt ut när han dundrade in i målstolpen. Sedan låg han ju kvar så länge att man började bli orolig.

Inlagd: 2012-01-08, 18:23
Skriven av: Per

Oskar:
Ursäkta mig. Visste inte att det var så känsligt och tabubelagt. Lovar att hålla tyst i fortsättningen.

Inlagd: 2012-01-08, 18:54
Skriven av: Gurra G

Gurra, det är så tröttsamt med astma-snacket tycker jag. Bättre att fokusera på vad som händer i spåret istället.

Inlagd: 2012-01-08, 19:14
Skriven av: Oskar

Trodde astmasnacket var utretten gång för alla? Var nog inget fel på Björgens medecin utan snarare lite sämre form än hon hade före TDS, hon blir ändå 2:a mot en sliten men toppad Kowa.
Angående Northug så tycker jag han har varit mindre kaksig i år än vanligt…det tyder på mognad. Man kunde se samma mönster med tex Zlatan i yngre dagar och nu, det är stor skillnad.
Jag tycker det är rätt kul när norbaggarna är lite kaksiga, det blir mycket skönare när man väl slår dem då! :)
Glömmer aldrig inslaget med Jonrud Sundby inför Skiathlon-loppet i OS när han påstod att Hellner inte skulle ha en chans att hänga med på klassiska delen, humor!

Inlagd: 2012-01-09, 12:02
Skriven av: Adrian

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values