Inför Tour de Ski

Jag ville inleda detta inlägg med ”Lugnet före Stormen”, men det passar ju inte så bra eftersom Dagmar gjort rent hus här i Svedala de senaste dagarna. Det får bli något annat. Kanske det här?

Så var det då äntligen dags.
Och som jag har längtat.

För ett år sedan låg isarna tjocka utanför mitt fönster och det var riktig vinter. Idag är det tidig höst, eller kanske vår, beroende på hur man ser det. Tack vare ihopskrapad snö samt några maffiga snöfall finns det ändå hopp för vinterns stora skidupplevelse: Tour de Ski!

Det är alltså tävlingen där den mest kompletta åkaren ska krönas. Man tävlar i allt från sprint till längre lopp (35 km som längst för herrarna) och i både fri och klassisk stil nästan varje dag i över en veckas tid. Men det gäller inte bara att vara komplett som åkare, det gäller även att ha tur med både material och material. Minsta lilla krasch i en sprint kan vara dödsstöten för en åkare eftersom många bonussekunder seglar iväg. Och blir det smörrebom en etapp kan sekundrarna efter täten bli minuter!

Den viktigaste etappen av alla är utan tvekan den näst sista. Dels för att etappen innan (långa jaktstarten) brukar samla ihop fältet någorlunda igen och dels för att man har många bonussekunder att tjäna under denna klassiska masstartsetapp. Sen så är det ju inte helt fel att vara en fena på att skejta rakt uppför en slalombacke i hög fart, det brukar också ge bra utdelning!

De två

Inför årets tour har det mest snackats om två namn. Europas fjärde bästa idrottare Marit Björgen och sedan, enligt Expressen, sveriges hetaste idrottsman, Petter Northug. Är det någon som kommer att kunna rå på dessa två? Frågar man Petter är de största hoten på herrsidan Bauer, Hellner och Cologna. Eller för att citera Northug, ”översatt” av en Expressen-journalist:

”Bauer har alltid haft stor kapacitet, men jag tror Dario är det svåraste att slå. Han behärskar både sprint, klassiskt och skridskoåkning.”

Visste inte att Cologna åkte grillor!

Well well. Förra årets stora överraskning var ju Kershaw och Harvey. De låg bra med länge men halkade ner lite i slutskedet. Samma sak gällde Hellner som lågt bra med inför näst sista etappen men tappade en evighet mot täten i det svårvallade föret. Kan vi få en ny överraskning denna vinter? Varför inte Halfvarsson!

Nu när Marit Björgen varit lite sjuk och missat träning kanske kanske Kowalczyk och Johaug har chans att vara med om tätfighten. Bonussekunder hittar man numera högst upp i banan på näst sista etappen vilket lär passa en nätt Johaug. Har vi några andra pallaspiranter? Varför inte några fler norskor? Där finns det några duktiga sprinters som kan ta viktiga poäng i distansloppen också. Ska även bli kul att se hur bra Ida Ingemarsdotter har hittat formen. Vi vet att sprinta det kan hon igen, men åka distans? Ska bli sjukt spännande hur som helst. Sen att få se vår nollåtta Lisa Larsen också är ju bara för härligt!!

En hint om hur jävla överjävligt (japp här haglar svordommarna tätt) hemskt det verkar vara att genomlida en hel tour (jag pratar inte från tv-soffan nu) så kan man titta på antalet som fullföljde förra årets tour jämfört med hur många som åkte första etappen. 79 herrar stod på startlinjen till första etappen och endast 36 personer tog sig upp för slalombacken till målet sista dagen. På damsidan var det 32 som gick i mål av 58 startande.


Vår vän Jan Kocbach är redan nere i Oberhof och har provat banan, med kamera! Nu kan ni alltså äntligen leva er in i hur det kan vara att åka världscupbanorna utan att behöva åka dit! Jan själv om banan:

”Løypen var tøffere enn jeg har fått inntrykk av på TV tidligere. Den lange motbakken er skikkelig tøff – her må Northug gi alt for å komme seg opp. Til gjengjeld er det hvile med først en kort flate og deretter nedover på toppen. I tillegg til den ene lange er det to sugende motbakker til på 3.75 km runden.”

langrenn.com har man lagt ut alla tourens kartor och banprofiler. Bra att ha till hands.

Historiken

Här har ni alla pallare sedan touren infördes för några år sedan:

2007
Damer: 1. Kuitunen, 2. Björgen, 3. Shevchenko
Herrar: 1. Angerer, 2. Legkov, 3. Östensen (!)
2008
Damer: 1. Kalla, 2. Kuitunen, 3. Follis
Herrar: 1. Bauer, 2. Sommerfeldt, 3. Di Centa
2009
Damer: 1. Kuitunen, 2. Saarinen, 3. Majdic
Herrar: 1. Cologna, 2. Northug, 3. Teichmann
2010
Damer: 1. Kowalczyk, 2. Majdic, 3. Follis
Herrar: 1. Bauer, 2. Northug, 3. Cologna
2011
Damer: 1. Kowalczyk, 2. Johaug, 3. Longa
Herrar: 1. Cologna, 2. Northug, 3. Bauer

Alltså endast en svensk. I år tror jag på åtminstone en till pallplats för Sverige. Eller vad tror ni?

Sjukläget

Många har varit sjuka och en del är det fortfarande. Vad gäller Sverige så har ju Anna Haag, Emil Jönsson och Charlotte Kalla varit sjuk av de startande. Haag och Jönsson verkar vara helt återställda medan Kalla är frisk men önskade bättre läge. Även Anders Södergren blev ju dålig, men han har ju kastat in handduken helt. I Norge har Björgen varit dålig men är bra nu. Däremot är det värre med Skofterud och Sundby som fortfarande inte är helt krya?

Hur funkar det?

Jo touren är ingen enkel nöt att knäcka. För att vi tv-tittare ska vara konstant osäkra om vem det egentligen är som leder och sedan vinner har man infört mängder med bonussekundrar, jaktstarter och avdrag hit och dit. Jag har hört att det endast är de som läst civilingenjörsprogrammet med inriktning på teknisk fysik som förstår hur det funkar. En av dessa kanske är signaturen JonasE. Han har nämligen samlat ihop alla bonussekunder för varje etapp i en lång lista:

1. Prolog: Målgång
2. Jaktstart: Målgång
3. Sprint: 60-1
4. Skiathlon: 2/5 spurtpriser + målgång
5. Kortdistans: Målgång
6. Sprint: 60-1
7. Jaktstart: Målgång
8. Masstart: 2/5 spurtpriser + målgång
9. Final climb: ingenting!

Vid målgång ges 15,10,5 sekunder.
Vid spurtpris ges 15,12,10,8,6,5,4,3,2,1 sekunder.
Sprint som vanlig 60 till vinnaren.

Som ni ser har man ändrat så att fler än bara tre personer (tio) får spurtpris när de ligger utmed banorna. Det betyder att fler än Northug kommer köra hårt och få utdelning när det börjar lukta spurt, det är bra.

Väder

Enligt YR blir det nollgradigt i Oberhof på fredag och lördag. I Obersdorf där man kör söndag och måndag ser det också ut att bli nollgradigt! Spännande förhållanden med andra ord. Toblach däremot ser ut att få flertalet minusgrader och kanske lite sol också! Till de sista dagarna sträcker sig inte prognoserna men det lutar åt minusgrader även där. Skönt!

Vilka vinner?

Om man ska tro Betsson vinner Marit Björgen och Petter Northug. Båda ger endast runt en och en halv gånger pengarna. Tror man på Kowalczyk eller Cologna ger det fyra gånger pengarna. Hellner är relativt högoddsare med sina 16 ggr pengarna. På bwin.com ger Hellner 21 ggr pengarna så om ni hejar på honom är det nog Bwin som gäller. Ska man tro Skidpepps läsares tips så är det hårfint mellan Cologna och Northug men norsken drar ändå längsta strået. Där finns även Bauer och Hellner med bra. Ovanligt få verkar tror på ryssarna. På damsidan är det Björgen, Kowalczyk och Johaug som gäller. Alla tre har fått lika många tips på sig, dock har Björgen en förkrossande ledning i förstaplatser. Fyra ligger allas vår Kalla. Att Anna Haag skulle hamna på pallen är det inte många som tror, men det är några åtminstone!

Personligen tror jag nog det blir de två lägstaoddsarna tar hem det, men jag tror inte det blir en dans på rosor. De andra lär bjuda upp till stordans!

Första etappen

Vill vi gärna minnas, för den vanns utav Marcus Hellner förra året. Hoppas han får till en lika fin rökare detta år! Tidigare vinnare har även varit Northug och Teichmann mfl. Kalla har även legat med högt i denna lite konstiga distans som iofs börjar bli mer och mer vanlig i världscupsammanhang nu mer alla minitourer. Personligen tycker jag det är rätt så trist eftersom det blir så lite TV! Och apropå TV:

TV?

Alla loppen sänds i SVT, NRK och Eurosport. Bara att zappa mellan dessa kanaler för full koll. Läser på twitter att Yvette ska ner på touren. Antar att hon blir journalisten i mixed zone. Hade personligen föredragit Lotta Fahlberg.

Vi ska även testa en ny grej här och det är chatt genom Cover it Live. Tanken är att vi har denna livechat igång under prologtävlingen och om det funkar bra kör vi chatten igång under loppen och ett tag efteråt.

Etiketter: