03 april 2011, av Oskar

Northug förlorade en spurt!


Tyvärr var det inte en svensk… Istället var det Eldar Rønning som lyckades stakspurta ner självaste Petter Northug idag under Flyktingloppet över 44 km. Rønning var väldigt glad, enligt zport.se. Northug däremot var mindre nöjd…

Anders Södergren blev bästa svensk på fjärde plats sex sekunder efter Rønning!

Resultat herrar

I damklassen vann Marte Elden före Ida Ingemarsdotter, dock utan spurtuppgörelse. Elden var hela nio minuter före Ingemarsdotter i mål! Hade Elden kört herrklass skulle hon blivit 18:e herre.

Resultat damer

39 kommentarer till ”Northug förlorade en spurt!”

Innebär detta att de utlovade ”den som besgerar Petter”-pengarna från den där Facebookgruppen nu kommer att delas ut? Eller räknas inte denna tävling?

Inlagd: 2011-04-03, 21:14
Skriven av: toriv

det gäller om en svensk vinner.

Inlagd: 2011-04-03, 21:20
Skriven av: Paul

Ok, synd. Känns som om det inte kommer bli allför många gånger som tillfället att dela ut pengar dyker upp igen.

Inlagd: 2011-04-03, 21:23
Skriven av: toriv

Toriv: Från FB-gruppinfon:

Alla medlemmar i gruppen skänker 100 kr till den svensk som lyckas spurta ner Petter Northug i en distanstävling där båda åkarna har samma förutsättningar när de närmar sig upploppet.

Den gode Eldar Rønning är inte en svensk, tyvärr för honom för FB-gruppen har över 2000 medlemmar, det blir rätt mycket pengar om alla står för sitt ord och pröjsar den dagen det händer.

Inlagd: 2011-04-03, 21:31
Skriven av: Jörgen

Muligheten finnes, men dere må tørre å sette Emil Jönsson på siste etappe i stafetter, Hellner kommer aldri til å klare det…

Inlagd: 2011-04-03, 21:49
Skriven av: Neithiri

Tycker nästan att samtliga medlemmar i alla fall skulle ge en tia till Rönning, han är väl den första som slår Petter sedan han blev senior? (Bortsett från Vylegzhanin då, men jag vet inte om båda hade samma förutsättningar då Northug kom bakifrån och aldrig riktigt nådde fram. Om jag minns rätt vill säga.) En tia per person skulle ju också ge en del kosing.

Inlagd: 2011-04-03, 21:51
Skriven av: toriv

Neithiri: du har rätt, Jönsson som får gå ut med 30 sekunders lucka samt är än bättre på distans än vad han har varit under denna säsong skulle kunna vara den som tar hem det. Sen vet vi ju inte vad som händer framöver, Petter kommer också bli äldre och mindre explosiv om ca. 10 år.

Inlagd: 2011-04-03, 21:53
Skriven av: toriv

”(Bortsett från Vylegzhanin då, men jag vet inte om båda hade samma förutsättningar då Northug kom bakifrån och aldrig riktigt nådde fram.”

Att ligga i rygg precis innan upploppet börjar och få eget spår är ju optimalt.

Inlagd: 2011-04-03, 22:06
Skriven av: Benke Benbrott

”Att ligga i rygg precis innan upploppet börjar och få eget spår är ju optimalt.”

Nja, han sleit utrolig får å komme seg fram til den situasjonen, lå langt bak i feltet osv, var nok temmelig sliten da spurten startet, også var det ikke måkt i det sporet han valgte på oppløpet, så årsakene, eventuelt ”unnskyldningene” er mange i Petters favør ;)

Inlagd: 2011-04-03, 22:31
Skriven av: Neithiri

Toriv: 30 s lucka för Jönsson = inte samma förutsättningar när upploppet börjar, Northug har fått slita mera då.

Lika förutsättningar = masstart eller att de växlar någorlunda lika inför sista sträckan i en stafett… Även en handikappstart där det bara skiljer några sekunder.

Iaf som jag förstått det hela. Men ytterst upp till Oskar som satt upp villkoren.

Inlagd: 2011-04-03, 22:35
Skriven av: Jörgen

”Nja, han sleit utrolig får å komme seg fram til den situasjonen, lå langt bak i feltet osv, var nok temmelig sliten da spurten startet, også var det ikke måkt i det sporet han valgte på oppløpet, så årsakene, eventuelt “unnskyldningene” er mange i Petters favør ;)”

Om man bortser från hur det eventuellt såg ut i spåret som Northug fick så var det ett nästintill ultimat utgångsläge för spurten för Northug.

Att han var sliten är knappast något som hindrat Petter förut så det köper jag inte.

Jörgen skrev:

”Toriv: 30 s lucka för Jönsson = inte samma förutsättningar när upploppet börjar, Northug har fått slita mera då.”

Det där stämmer ju knappast. Det är som att påstå att de har samma grundkapacitet. Northug kan garanterat gå 30 sek snabbare än Jönsson och vara mindre sliten än honom vid upploppet.

Inlagd: 2011-04-03, 23:13
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Grundkapacitet är vanskligt och subjektivt att bedöma. Ska Jönsson ges 30 s handikapp för att bedömas vara likvärdig med Petter när de kommer in jämsides på upploppet? Hellner 1 minut? Södergren 2 minuter? Söderhielm 5 minuters handikapp?

Det kommer att hända förr eller senare att en svensk spurtar ner Northug i en ärlig och rak kamp, där båda haft lika förutsättningar och kommer in på upploppet tillsammans.

Inlagd: 2011-04-04, 00:26
Skriven av: Jörgen

Självklart kan man inte göra så. Jag reagerade bara på frasen; ”Northug har fått slita mera då.”, vilket i praktiken inte skulle stämma.

Dessutom tolkar jag; ”Alla medlemmar i gruppen skänker 100 kr till den svensk som lyckas spurta ner Petter Northug i en distanstävling där båda åkarna har samma förutsättningar NÄR DE NÄRMAR SIG UPPLOPPET”, som att de inte alls måste gå ut samtidigt.

Hela upplägget bygger ju på att en domare (Oskar) avgör vad som är ”samma förutsättningar”.

Går Northug ut 30 sek efter och är ikapp efter 6 km för att sedan bli nerspurtad av Jönsson tror jag nog att det skulle gå igenom. Och jag tror inte heller att Northug skulle skylla en sådan förlust på att han fick jobba ikapp 30 sek.

Inlagd: 2011-04-04, 00:41
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: håller med dig när det gäller Jönsson och 6km-scenariot. Däremot håller jag fast vid min ståndpunkt att när Vylegzhanin vann spurten så var inte fallet att: ”båda åkarna har samma förutsättningar NÄR DE NÄRMAR SIG UPPLOPPET” eftersom jag Northug fortfarande var en bit bakom när de närmade sig (om jag kommer ihåg rätt). Naturligtvis är det även en tolkningsfråga om när man börja ”närma” sig upploppet. Jag skulle nog säga att närmandet börjar 500-1000 meter före mål.

Inlagd: 2011-04-04, 09:42
Skriven av: toriv

Benke och Toriv: Om vi tar exemplet vi använde ovan med Jönsson 30 s före vid växlingen och Northug långsamt äter upp försprånget för att till sist vara jämsides när upploppet börjar. Jönsson visar sig dock ha mörkat och ha mycket krafter kvar varför han vinner spurten lätt. Ska han ha belöningen då?

Jag håller med om att det blir tolkningsfrågor vad gäller ”lika förutsättningar” resp ”närmar sig upploppet”.

Oskar dömer då men jag hoppas att den dagen norrbaggen faller tungt sker i ett masstartlopp eller där de växlar (nästan) samtidigt i stafetten så att det inte blir någon diskussion… :-)

Inlagd: 2011-04-04, 10:06
Skriven av: Jörgen

Neithiri: ”også var det ikke måkt i det sporet han valgte”

Spårval är ju en del av sporten.

Inlagd: 2011-04-04, 10:13
Skriven av: Joel Burman

toriv: när Northug förlora spurten mot Vylegzhanin..låg Northug i bra position inne på stadiun var väl 3a eller så in på upploppet som var rätt långt.

Inlagd: 2011-04-04, 10:14
Skriven av: jossa

Joel…Ja, absolutt, men man forventer selvsagt at arrangøren har giddet å måke begge sporene løperne har valget mellom på det oppløpet…

Inlagd: 2011-04-04, 10:28
Skriven av: Neithiri

jossa: jo, men det var väl inte så att han direkt låg i rygg och lurpassade på tredje platsen utan snarare att han i princip fick spurta sig dit. Möjligtvis att han fick glida med några tiotals meter. Så minns i alla fall jag det, men jag kan ha fel.

Jörgen: håller med om ditt drömscenario.

Inlagd: 2011-04-04, 12:49
Skriven av: toriv

Neithiri:
Jag kan hålla med dig i dit första inlägg,
Vylegzhanin och Legkov hade en lucka på några sekunder när det bara återstod nån km. Northug tog sig inte bara upp genom klungan utan också ifatt ryssarna (han var ifatt precis innan upploppet). Jag gissar att Petter gått på nära max och var för sliten… Vylegzhanin hade ju bara vilat bakom Legkov?

Inlagd: 2011-04-04, 16:22
Skriven av: Kristofer

Det här snacket om lika vilkor. Lika vilkor kommer aldrig att inträffa. Det måste räcka med att , den svensk som spurtar ner Petter och Petter är med i tätklungan när spurten dras upp. Får dom bara varsit spår och ingen annan som är i vägen, så måste det räcka.
Vill passa på och berömma Anders Södergren som genomfört två mycket bra Långlopp och det på bara 2 dagar. Mycket starkt. Det finns kapasitet men han har inte tempot att vinna. Tyvärr.
Skall oxå bli spännande att se Brink, Rickardsson och Södergren göra upp på SM-femmilen.

Inlagd: 2011-04-04, 18:16
Skriven av: Sten

toriv

Northug låg topp 3 hela sista 1.5 km i de loppet ryssarna drog stenhårt i täten på slutet blev lite lucka till Northug men från sista toppen var han i rygg på ryssarna..så läget var bra iför spurten för Northug..var formen som inte var helt 100 dengången så därför han förlora

Inlagd: 2011-04-04, 19:21
Skriven av: jossa

Jag ska gärna betala 100kr. Dock bör det väl vara en VC eller mästerskapslopp. Om Northug förlorar en spurt i klassisk stil i ett motionslopp i slutet av säsongen blir det något helt annat.

Jag kommer inte ihåg, men skulle det inte vara i fristil? Northug är inte så överlägsen i klassisk spurt.

Inlagd: 2011-04-04, 20:10
Skriven av: Alexander

Alexander: Kan tycka som du här vad gäller när belöningen ska falla ut. Vad gäller stilen är jag rätt säker på att det inte spelar någon roll ifall det sker i klassiskt eller fristil.

Oskar: Vad säger du, faller belöningen ut ifall det sker i ett jippo-, lång- eller motionslopp (alltså inte är WC, OS eller VM) ?

Inlagd: 2011-04-04, 22:11
Skriven av: Jörgen

Alexander…jo, han er totalt overlegen der også når han er i form, tok alle spurtprisene og vant 20km klassisk i Val di Fiemme under TdS :)

Inlagd: 2011-04-04, 22:17
Skriven av: Neithiri

Neithiri: aldrig är en lång tid, säg den idrottsman som aldrig har förlorat?

Inlagd: 2011-04-04, 23:36
Skriven av: Skidjan

Skidjan…”aldri” var mot Hellner ;)

Inlagd: 2011-04-05, 08:32
Skriven av: Neithiri

Hellner har jo bevist at han er istand til å spurte ned Petter, slik han gjorde på sprinten i VM. Men han er nok avhengig av en langspurt med god timing.

Inlagd: 2011-04-05, 08:43
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar…”sprint” regnes ikke, det er kun ”distanselangrenn” vi snakker om i denne tråden, i sprint taper Petter rett som det er…

Inlagd: 2011-04-05, 09:07
Skriven av: Neithiri

Jag har vårt att se vilken svensk som skulle slå Petter i en spurt i ett distanslopp. Däremot kan t.ex. Alex Harvey vara en som Petter får se upp med på allvar om Kanadensearen utvecklar sin distanskapacitet lite mer, och givetvis Rönning om det är klassiskt.

Inlagd: 2011-04-05, 15:26
Skriven av: Allan Vallan

Jönsson kan nog ge Northug en match i en staffet, han har ju bevisat att han klarar en mil i högt tempo.

Inlagd: 2011-04-05, 17:00
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Bara på distans,o gallium före o göken måste gala i väster,Zlatan måste ha nätat samma dag o dählie måste konvertera till Islam ,Då gäller det!

Inlagd: 2011-04-05, 17:44
Skriven av: Loke

Problemet med Jönsson är ju att hans skateteknik suger för distansåkning. Han hängde väl med Rickardsson i typ 2 km i Falun…
Så får han inte 1,5 minuters försprång blir han ifrånåkt långt innan spurten. Om det var klassiskt på sistasträckan skulle det vara en annan sak.

Inlagd: 2011-04-05, 18:11
Skriven av: Allan Vallan

Hellner borde väl har förutsättningar att slå Northug i en spurt klarar han av de i sprint borde han någon gång fixa de på distanslopp..mer troligt att Hellner fixar de än Jönsson i fritt..

Inlagd: 2011-04-05, 19:08
Skriven av: jossa

Loke: Du har en poäng där.

Inlagd: 2011-04-05, 20:04
Skriven av: Sten

När folk pratar om Jönsson som potentiell stafettavslutare och pallkandidat i dubbeljakter så ser de flesta nog ett par år framåt.

Att han är för dålig på distanslopp i fristil per dags dato behöver man inte vara Einstein för att veta, men hans utvecklingskurva pekar åt en hyfsat nordlig riktning. Och om en sådan som Johaug kan lära sig att åka stort (läs; större) så kan nog Jönssons stabbiga brottarkropp också greja det sinom tid.

Inlagd: 2011-04-05, 20:33
Skriven av: Benke Benbrott

Neithiri, jeg vet at konkurransen gjelder distanseløp.

Likevel mener jeg at Hellner i storform vil kunne slå Petter i halvdårlig form hvis han timer spurten godt.

Petter kommer sikkert til å tape flere spurter i årene som kommer. Vi ser jo at han er avhengig av toppform for å prestere disse fantastiske avslutningene.

Hørte forresten ikke mer fra Matti Heikinen som påsto at Petter ikke var noe bedre enn de andre lenger :-)

Inlagd: 2011-04-05, 20:38
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar…Tror ikke det var Heikinen som påsto det, var vel Sami Jauhojärvi?

Inlagd: 2011-04-05, 20:52
Skriven av: Neithiri

Mulig det. Da røpte jeg vel bare at jeg ikke vet så stor forskjell på andre enn svensker og nordmenn :-)

Inlagd: 2011-04-05, 21:24
Skriven av: Gunnar Bull

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values