05 mars 2011, av Oskar

I dag var jag turist


Ingen medalj, trots denna snygga snö-graffiti!

Min kompis Peter (om för övrigt var med i Falun för ett par år sedan) kom till stan igår. Idag skulle vi ut i skogen och hänga med norskar! Till en början fokuserade vi ganska mycket på loppet men när det visade sig att Charlotte Kalla började tappa blev det mer häng i skogen än fokus på tävlingen.

Det är helt sanslöst mycket folk överallt. Var man än går står det käcka norskar och norskor i lusekoftor och knäbyxor. Som om det är på skämt! Fast på riktigt!

Lite som när jag var i Paris första gången och såg att folk faktiskt gick omkring med baguetten under armen. Ju fler hurtiga norskar jag ser mer börjar jag tro att norrmännen i reklamfilmen för TV3:s Landskampen är på riktigt! Folk ser ut så där utan att vara ironiska!!!

Men stämningen är gøy. Alla hejar på allt och alla och speciellt idag var det stor folkfest med tanke på duracell-kaninens framfart i spåret. Jesus, har aldrig sett på maken på åkning! I och för sig ser det alltid ut som om Johaug går fort i spåret med tanke på hennes frenesi, men det var ju ändå tre mil!

Synd på Kalla att hon schabbla till det vid skdibytet. Hur mycket fart förlorar man egentligen på att inte byta? Jag tyckte hon skulle gamblat och gått utan att byta för att komma ikapp, men det hade hon kanske fått äta upp senare?

Kalla missade pallen vilket måste varit en liten besvikelse för henne. Efter loppet, i mixade zonen var det totaltjockt kring henne och jag var väl inte så himla angelägen att rapportera idag om jag ska vara helt ärlig, så jag vet inte riktigt vad hon kände.

Anna Haag berättade dock efteråt att hon var riktigt besviken med årets VM. Det kan man förstå då hon inte riktigt fått till det någon gång i Kollen. Hoppas näven knyts i fickan och planerna inför nästa mästerskap börjar filas på redan nu!

Sara Lindborg blev 30:a och Britta Johansson Norgren tog platsen därefter.

55 kommentarer till ”I dag var jag turist”

Var har du sett intervjun med Anna Haag?

Ser fram emot bilderna ifrån skogen idag! Såg ut att vara grymt fint väder för en gångs skull! Hade varit coolt med videoklipp också.

Inlagd: 2011-03-05, 15:03
Skriven av: Joel Burman

Man bockar o bugar för Johaug,vilken uppvisning!Sen undrar man hur fort denna tjej skulle kunna åka om hon fick lära sig hur man ska åka oxå! Överlägset starkaste motorn har hon i alla fall.Tack för uppvisningen!!!

Inlagd: 2011-03-05, 15:06
Skriven av: Loke

Det är alltid intressant att fundera över det icke-inträffade. 2004 höll FIS kongress i Miami, och då beslutades att Liberec skulle få VM 2009 istället för Oslo. Liberec fick det väl mest för att de sökt gång på gång.
I Liberec tog Norge 0 guld, 1 silver och 0 brons bland damerna (Steira på dubbeljakt). Herrarna firade stora triumfer, som ni säkert minns.
När det nu blev VM på hemmaplan 2011 för Norge så har damerna tagit 5 guld, 1 silver och 2 brons.
Man kan ju bara tävla mot de som finns på plats och i den form som de just då befinner sig i. Kontentan är alltså att allt växlar, att Norge får njuta ordentligt och att det kan se helt annorlunda ut i Val di Fiemme 2013.
Märkligt nog så tycks alltså längdåkningen ha blivit mer provinsiell. ”Icke-Norden” har hittills tagit 1 guld, 4 silver och 4 brons i de 11 längdtävlingar som avgjorts. I det här sammanhanget är Norden en lämplig enhet att utgå ifrån eftersom Sverige, Norge och Finland dominerat sedan sportens stenålder.

Inlagd: 2011-03-05, 15:09
Skriven av: Carl-Johan

Man kan ju hoppas att den nordiska dominansen gör att intresset i tyskland och italien minskar så vi kan få tillbaka intervall starterna. Så kan ju tyskarna hålla sig till skidskyttet och nordisk komb.

Inlagd: 2011-03-05, 15:11
Skriven av: Joel Burman

I dag var jag tysk. Skippade längdåkningen och såg på skidskytte i stället. Visade sig vara ett utmärkt drag också som finländare. (Mäkäräinen tog silver.)

Inlagd: 2011-03-05, 15:16
Skriven av: Frans

Frans: Zappade inpå lite skidskytte måste säga att det var skönt att det för en gångs skull var mer folk ute i spåren och på stadion i en längdtävling än på skidskyttet!

Inlagd: 2011-03-05, 15:18
Skriven av: Joel Burman

Joel: Jag tror t. o. m. rodel och bob får större uppmärksamhet i Tyskland än längd. Deras framtidshopp i längd är väl om Gössner satsar på det istället för skidskytte.

Inlagd: 2011-03-05, 15:27
Skriven av: Carl-Johan

Joel, hon sa det till oss i mixed zone efter målgång.

Inlagd: 2011-03-05, 15:29
Skriven av: Oskar

Oskar: Tack!

Inlagd: 2011-03-05, 15:40
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman;
Håller defintivt INTE med om dina åsikter ang. ”nordiska dominansen”.
Hoppas på en breddning i stället.

Carl-Johan;
Kolla senaste FIS-rankingen som jag skrev om.
Bland D19-20 är Johanna Meyer bästa svenska, rankad nr 24.
Hon har inte mindre än fem tyskor före sig i listan.

Inlagd: 2011-03-05, 16:42
Skriven av: Elin

Det blev fel, Johanna är rankad 34, inte 24

Inlagd: 2011-03-05, 16:48
Skriven av: Elin

Till nästa år måste ju Haag byta märke! hon säger ju att skidorna inte är bra :O !

Inlagd: 2011-03-05, 16:51
Skriven av: Markus

Haag tappade en hel del utför och även Roponen verkade ha dåligt under fötterna. Om inte något drastiskt händer på utvecklingsfronten bör de definitivt byta märke.

Inlagd: 2011-03-05, 17:06
Skriven av: toriv

Aftonbladet och Petter Northugg är en hemsk kombination. Aftonbladet vill sälja lösnummer och skriver upp Petters skitsnack. Måste finnas annat att skriva om. Knappt en rad om dom svenska åkarna.
Kalla var inte på topp i dag. Men vem var det förutom Johaug. Grattis till henne!
En sak som svenska tjejerna måste träna på är skidbyten. Lika kasst förra året som i år. Haag verkar inte bry sig. Synd, för i dubbeljakten har man inte råd att tappa 5 sekunder. I morrn kör grabbarna. Vi får väll se om någon vågar prova något. Att hålla ihop och fisåka och sedan bjuda Petter på ett guld. Det kan ju inte vara nått vi vill se.

Inlagd: 2011-03-05, 17:35
Skriven av: Sten

Haag hade smäre skidor än Roponen dom två hade nog klart sämst vad jag kunde se..

Inlagd: 2011-03-05, 17:39
Skriven av: jossa

Två saker irriterade mig idag med SVT:s experters kommentarer om Kowalczyk. Jag tycker att de borde ha lärt sig vid det här laget att även om Kowalczyk ser trött ut så orkar hon mycket ändå. Visst var hon tröttare än ettan och tvåan, men både Kalla och Steira släppte ju innan Kowalczyk gjorde det. Dessutom vann hon tremilen i OS, men efter att Björgen då hade satt fart så sa kommentatorerna också att Kowalczyk såg trött ut…

Värre än detta är att SVT:s experter, som ägnat kanske timmar åt att försvara Björgens bruk av astma-mediciner, idag sa att Kowalczyk var dopad under VM 2005. I själva verket var hon ren – i alla fall enligt dopingtesterna. Anledningen till att hon diskvalificerades är att hon i en tävling före VM hade haft ett ämne i kroppen som är förbjudet just under tävling (men inte annars). Hon använde det till att behandla sin inflammerade hälsena.

Inlagd: 2011-03-05, 18:05
Skriven av: Justiman

Elin, jag tror att Joel var ironisk, med en liten touch av ”jag hatar masstarter”. Breddning av sporten är det bästa!

Ännu bättre om vi förklarar för Ulvang att folk söder om Östersjön också inte gillar masstarter.

Inlagd: 2011-03-05, 18:11
Skriven av: Oskar

Jag blev förvånad över Steiras svaga åkning. Denna bana borde passa henne nästan lika bra som Johaug. Hon var ju den som släppte först. Har hon haft nya problem?

Inlagd: 2011-03-05, 18:17
Skriven av: nisse

Justiman: reagerade också på dopningskommentaren om Kowa, den var inte snygg alls.

nisse: tycker att Steira åkte ungefär som hon har gjort under VM i övrigt.

Inlagd: 2011-03-05, 18:28
Skriven av: toriv

Elin: Det är noterat! Okunnig kommentar av mig. Jag är bättre på historia än framtid…

Inlagd: 2011-03-05, 18:39
Skriven av: Carl-Johan

Oskar, Elin: Jag är den första att vara för breddning. Som Oskar påpekade var det mer ett raljant påsående över att jag är less på FIS ignorans för intervall starterna.

Inlagd: 2011-03-05, 18:44
Skriven av: Joel Burman

Jag tycker att masstarter kan vara kul. Damernas idag var väl bra? Och i tremilen i OS i fjol var det ju en fantastisk spurtstrid i slutet, vilket ju inte skulle hända på samma sätt om det vore intervall-start; då hade det ju varit en kamp mot klockan och det är inte riktigt lika kul att titta på som då två personer kämpar mot varandra de sista metrarna. Men herrarnas masstarter har mycket riktigt varit tråkiga.

Jag tycker nog att det finns plats för både masstarter och intervallstarter i mästerkap.

Inlagd: 2011-03-05, 19:10
Skriven av: Justiman

Justiman: De tycker nog de flesta härinne också men många är nog upprörda att det är en sådan tonvikt på masstartslopp på mästerskapen och att femmilen avgörs i masstart.

Inlagd: 2011-03-05, 19:14
Skriven av: Joel Burman

Justiman: tyvärr är det alltid så att folk per automatik menar herrar om inte ordet ”dam” finns framför. Dammasstarter brukar alltså vara helt ok (något som inte framgår av SVT:s usla hantering av problemet) medan masstarter är tråkiga uppvisningar i klungåkning i knappt fem mil.

Inlagd: 2011-03-05, 19:16
Skriven av: toriv

Det är skillnad på masstart på dam resp herrsidan. På damsidan är det generellt sett de starkaste åkarna som vinner, på herrsidan de starkaste spurtarna.

Inlagd: 2011-03-05, 19:20
Skriven av: Sam

Fantastisk uppvisning av Johaug! Om inget spektakulärt händer i morgon på femmilen så är det denna prestation som jag kommer att minnas från VM. Helt grymt! Tycker att Kalla också gör ett jäkligt starkt lopp! Hon har två fjärdeplaceringar i masstart och ett guld i klassisk sprint. Helt klart börjar hon bli en komplett skidåkare och det lovar gott!

Inlagd: 2011-03-05, 19:51
Skriven av: Håkan

Mina toppminnen

1. Hellners ryck i sin egen backe på sprinten!

2. Johaugs Uppvisning idag

3. Marit och Kowalczyks slutspurt i intervall loppet

4. Idas körning mot Saarinen i Hellner backen i pajas sprint finalen

5. Intervjuverna med Britta efter stafetten

Sämsta minnen

1. Klassiska delen på herrnarnas dubbeljakt var bland det mest knäckande jag varit med om.

2. Resultatlistan vid 2,2 km på 15km för herrar

3. Alla intervjuer med Larry Poromaa speciellt den första efter dubbeljakten när han envisades med att hellner hade bra skidor eftersom han slutade 3 sekunder efter spurttugg!

4. Alla Anna Haags individuella lopp

5. Kallas otaktiska körning i semifinalen om man får tro henne själv hade hon nog varit på pallen åkmässigt den dagen men det krävs mer i sprint än att åka snabbt!

Inlagd: 2011-03-05, 19:58
Skriven av: Joel Burman

Är det bara jag som reagerade lite surt på Björgen för att hon teamkör med Kowa för att hämta in Johaug? Tur att dom inte kom ikapp. Hon var nog sugen på femte guldet Marit. Men jag tycker inte att man gör så.

Inlagd: 2011-03-05, 20:08
Skriven av: nisse

Nisse, jeg satt her rød i ansiktet av forbannelse når hun dro foran Kowalczyk. Jeg så dobbeltjakten i OL for meg der hun dro Kowa frem til Steira.

Inlagd: 2011-03-05, 20:15
Skriven av: Tor

Fast det är ju en individuell idrott jag kan förstå att Björgen fick lite gullfeber till slut. Sen ska ju sägas att hon insåg nog själv att det var bättre att fokusera bara på Kowa för hon gjorde ju det inte så aktivt som på OS.

Inlagd: 2011-03-05, 20:18
Skriven av: Joel Burman

Marit spurtslår ju Kowa utan större problem så hon behöver ju inte dra överhuvudtaget.

Inlagd: 2011-03-05, 20:21
Skriven av: nisse

Samma sak med skidåkare här, de är indivitualister och har svårt att ta sig ur den kulturen. På sätt och vis är det fint, på sätt och vis väldigt dumt.

Inlagd: 2011-03-05, 20:27
Skriven av: toriv

Sämsta minnen:
Alla ”stolpe ut”
Cologna och Bauer som har det svårt
Alla stackare som blev bortvallade oavsett nation
All för-smart-för-sitt-eget-bästa-taktik

Inlagd: 2011-03-05, 20:32
Skriven av: Skidjan

Tråkig tävling idag, slutade titta efter en mil då resultatet var klart. Säg inte att Northug vinner imorgon då kan FIs slänga sig i väggen med masstarten

Inlagd: 2011-03-05, 20:34
Skriven av: Experten

Experten: Tvärtom kommer det ju bli rubriker oavsett om han vinner inte. Det är ju det FIS går igång på inte att vettiga och rättvisa mästerskap.

Inlagd: 2011-03-05, 20:36
Skriven av: Joel Burman

I dag var Marit Bjørgen utrolig sliten. Men, begynner å bli en del slitne svensker her på Skidpeppen også! :)

Inlagd: 2011-03-05, 20:50
Skriven av: tolsrav

Experten: at du synes det var tråkig har vel mest med svenske resultater å gjøre. Vi var vitne til stor idrett i Holmenkollen i dag.

Inlagd: 2011-03-05, 20:53
Skriven av: Tor

För en gångs skull var det ju inte ett tråkigt lopp idag, björgen vann ju inte. Det som var tråkigt att se var väl att Kalla gick från att ligga i rygg vid skidbytet till att helt utan förklaring tappa 20-30 sekunder på bara någon kilometers åkning, hon måste ha kroknat rejält.

Inlagd: 2011-03-05, 21:01
Skriven av: Sam

Det var så hon förklarade det efteråt hos Yvette. Hade kanske sett annorlunda ut om hon inte kört alla lopp.

Inlagd: 2011-03-05, 21:05
Skriven av: Joel Burman

Ja hon sa ju att hon blev trött. Hon var ju den enda tillsammans med Lähtenmäki som åkte allt. Och Björgen höll inte så många kilometer längre hon heller. Tuff bana och högt tempo och sliten kropp då är det ändå ok att bli fyra.

Inlagd: 2011-03-05, 21:11
Skriven av: nisse

Problemet var ju att hon ödade för mycket kraft när hon skulle komma ikapp – hon låg ju och puttade på Steira som hade betydligt sämre glid än övriga åkare där framme (möjligtvis med undantag för Kowa). Hade hon bara gått förbi på en gång så skulle hon ha kunnat komma ikapp och lagt sig i rygg mycket fortare. I alla fall kändes det så.

Inlagd: 2011-03-05, 21:14
Skriven av: toriv

Anna Haag om dagens lopp och hela vm hon är ganska självkritisk: http://www.annahaag.com/2011/03/05/vm-i-oslo-ar-over/

Inlagd: 2011-03-05, 21:15
Skriven av: Joel Burman

Joel: så dags det! Verkar på texten som att hon kan komma starkare ur detta. Det plus ett annat skidmärke båda gott inför framtiden!

Inlagd: 2011-03-05, 21:20
Skriven av: toriv

Jag hoppas också det. Jag kommer inte ha lika stora förväntningar på henne hädanefter.

Inlagd: 2011-03-05, 21:22
Skriven av: Joel Burman

Tolsrav: Feiret gullet på stafetten med skikkelig rødvin i går kveld, i kveld er det enda sterkere saker som gjelder.

Inlagd: 2011-03-05, 21:44
Skriven av: Jomar Blekkås

Tror Anna Haag gjort ett s.k mellanår, hon kommer tillbaks. Riktigt roligt med Johaug. Kul att se att någon annan än Kowa och Björgen göra upp om guldet.
Johaug, Kalla och Lähtenmäki kommer vara de tre riktigt stora i Falun.

Inlagd: 2011-03-05, 22:00
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Jomar…Du får feire litt for meg å da!
Må dra på jobben nå………!

Inlagd: 2011-03-05, 22:04
Skriven av: tolsrav

Jomar, Tolsrav: Jag trodde ni bara firade när det var Tröndare som vunnit guld!!

Inlagd: 2011-03-05, 22:26
Skriven av: Joel Burman

Joel: Nå nei, vi må nå feire litt når utøvere fra andre deler av landet vinner også. I kveld går det på trøndelags ”nasjonaldrikk”, på svensk kaffekask (?). Håper på en fin tevling i morgen

Inlagd: 2011-03-05, 23:09
Skriven av: Jomar Blekkås

Om inte Duracell skrivit livstidskontrakt med Johaug har de begått ett generalfel… Grattis Therese Johaug och Norge till det guldet!

Mäktigt gjort av Therese att knäcka Björgen och Kowalczyk så där. Vann med fet marginal dessutom. Imponerande! Hur kan man vara så där liten, tunn och späd som hon och samtidigt ha så mycket energi?

Betänk att Johaug fortfarande är så ung att hon kunnat åka i U23-VM som gick tidigare i vinter (vilket hon avstod), känns som om hon varit med i många år…

Inlagd: 2011-03-06, 06:40
Skriven av: Jörgen

Sen hade det varit intressant att se hur Maria ”Rydan”/”Dagsländan” Rydqvist presterat idag om hon inte varit sjuk. Hon hade fått vila betydligt mera än Kalla och Haag som jag tror var slitna. Men det får vi inte veta dessvärre.

Inlagd: 2011-03-06, 07:11
Skriven av: Jörgen

Hemligheten att hon var så överlägsen är just att hon är så tunn. En bana med så många höjdmeter passar perfekt för henne.
Undrar vad hon väger? 45kg? Men bra att åkare utan spurt får vinna även om Björgen sällan behövt använda sin.

Inlagd: 2011-03-06, 08:44
Skriven av: nisse

Betr tråkigt; händer inget.Norskan lossade ju rätt snart ändå. Just nu pågår ett urtrist masstartlopp där inget händer förrän sista hundra.Tänk ett Vasalopp med individuell start. Vilket rejs

Inlagd: 2011-03-06, 10:42
Skriven av: Experten

Varför 3-mil med individuell start. Bla därför att det kan ske omkastningar in i det sista

Inlagd: 2011-03-06, 10:48
Skriven av: Experten

Jag tror Rydis hade haft en god chans att spurta om fjärdeplatsen med Kalla faktiskt hade nog varit svårt att hänga med topptrion men man vet aldrig. Synd att hon inte fick chansen!

Inlagd: 2011-03-06, 10:53
Skriven av: Joel Burman

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values