02 mars 2011, av Oskar

Jauhojärvi dissar Northug

Vanligtvis är det Petter Northug som häcklar sina motståndare i och utanför spåret med sin glappkäft, men idag röt Sami Jauhojärvi till ordentligt till norska dagbladet: ”Northug har blivit sämre.”

Men han har ju ett guld och ett silver? försöker de sig på.

”Ja, men se på hans slutspurt. Den är inte så stark som den har varit. Han kan inte leka med oss längre, eller, han kan ju leka med mig – men inte med de bästa spurtarna.”

48 kommentarer till ”Jauhojärvi dissar Northug”

Han är nått på spåren Jauho Järvi tänk om lagen med bra skidor hade kört hårt på dubbeljakten då J*vlar hade det inte blivit nått Northug guld. Vilka ska se till att det blir hårdkörning på femmilen?

Inlagd: 2011-03-02, 18:16
Skriven av: Joel Burman

For å være ærlig tror jeg nok Sami er inne på noe her. Northug har vært råere i spurten tidligere. Ble ikke *helt* overbevist av spurten hans på søndag. Og tapet for Vylegzhanin i La Clusaz var besynderlig.

Likevel, han er god nok til å slå alle dersom han har dagen. Men rykk à la duathlon i Liberec tror jeg vi nok aldri får se igjen.

Inlagd: 2011-03-02, 18:19
Skriven av: drazyc

Nei enig. Han er blitt en mer komplett løper, men har nok tapt litt eksplosivitet på det.

Men han er vel den eneste løperen pr. i dag som er i favorittsjiktet på absolutt alt han stiller opp på.

Inlagd: 2011-03-02, 18:21
Skriven av: Tor

Northug gav sig av någon anledning på Modin på presskonferensen. Konstigt att han ger sig på någon som redan ligger ner. Och hans kommentarer verkar både gå ut på att han tänkte gå ifrån Modin och lägga sig bakom honom på sista sträckan. Helt klart är han dock inte överförtjust i Hellnerbacken.

Inlagd: 2011-03-02, 18:26
Skriven av: Per

Lågt att ge sig på Modin han såg grymt knäckt ut i mixed zone efteråt men ingen var väl egentligen förvånad. Han är verkligen inget reserv alternativ på den riktiga stafetten.

Inlagd: 2011-03-02, 18:31
Skriven av: Joel Burman

Per: Både gå ifrån och lägga sig bakom verkar märkligt? Hörde du rätt?

Eftersom Modin inte visat uthållighet på hela säsongen så är det väl självklart att man skall gå ifrån honom så de slipper Jönsson. Nu väntade Northug allt för länge och Jauhojärvi gjorde det enda rätta. Den andre finnen var dock inte tillräckligt stark för att hålla undan.

Inlagd: 2011-03-02, 18:32
Skriven av: uttern

Nja, vet ikke helt jeg, vi har jo ikke fått noen skikkelig målestokk enda, på sprinten da han dundret forbi Emil på oppløpet syns jeg han hadde bra drag på det, på jaktstarten syns jag han virket litt tregere enn forventet, allikevel tror jeg at om han kommer likt inn på oppløpet på stafetten så vil han vinne ganske lett, jeg er også sikker på at han hadde knust Harvey i dag om han hadde hatt Ola sin plass på oppløpet, men jeg må innrømme at jeg er ørlite usikker på dette jeg også.

Inlagd: 2011-03-02, 18:43
Skriven av: Neithiri

Många jag har snackat med tycker det var fegt av Northug o inte gå 10km loppet med intervallstart då det bara spär på honoms rykte som bara en masstartsåkare och det ligger nått i det.

Sen visst när han har dagen slår nog ingen honom i en spurt men vi får se om jag ändrar mig efter stafetten och 5 milen.

Inlagd: 2011-03-02, 18:43
Skriven av: Andreas P

15km loppet

Inlagd: 2011-03-02, 18:46
Skriven av: Andreas P

Hade någon frågat mig för två veckor sen hur det går om Hellner och Northug går ut tillsammans på sista sträckan i stafetten så hade jag varit tvärsäker: Northug vinner. Idag är jag absolut inte lika säker.

Inlagd: 2011-03-02, 18:49
Skriven av: Cliff

Det krävs fler lopp för att peta ner Petter från spurttronen, men han visar ju tecken på mänsklighet i det avseendet iaf.

Inlagd: 2011-03-02, 18:49
Skriven av: mindotterblirnästaKalla

Det var feil å ikke la Petter gå siste i dag, men Harvey er rå i staking og en meget sterk spurter generelt. Ikke helt sikker på at Northug hadde tatt ham i dag. Han er nok ikke like sterk etter å ha gått en lengre distanse, men jeg tror han er en mann å se opp for i årene fremover!

Inlagd: 2011-03-02, 19:08
Skriven av: drazyc

Tycker Jauhojärvi lekte ganska bra med Northug i Hellnerbacken. Norsken stod ju still.

Inlagd: 2011-03-02, 19:20
Skriven av: Frans

Han börjar iaf bli av med sitt mentala övertag, vilket kanske är nog så viktigt.

Inlagd: 2011-03-02, 19:21
Skriven av: aku89

Uttern: Så här sa han enligt Expressen:
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2350752/northug-om-modin-trodde-han-ville-ta-medalj

Inlagd: 2011-03-02, 19:22
Skriven av: Per

Nu ska man inte tro på allt som blaskorna skriver men stämmer det är han tillbaka på det gamla barnsliga spåret han var innan. Lite synd, började ju gilla han som skidåkare.

Inlagd: 2011-03-02, 19:25
Skriven av: Gunnar

Det var väl Petter som sumapde guldet för Norge. Om han nu är så grym som han vill låtsas varför satsade han inte hårdare på att hänga med Jauhojärvi?
Själv tror jag det beror på att han inte är så rapp längre i kombination med divatakter. En som åker näst sista sträckan blir aldrig hjälte och då ids han inte kriga för laget.

Inlagd: 2011-03-02, 19:42
Skriven av: Allan Vallan

Löjligt av Northug att säga så och felanalys dessutom. Han verkar alltid utse en huvudmotståndare (vanligtvis Hellner), men verkar ha glömt bort att man kör inte på det sättet som försteåkare i sprintstafett.

Inlagd: 2011-03-02, 19:46
Skriven av: uttern

Fast det roliga är ju att det var deras respekt för Jönsson som bäddade för kanadensiska guldet. Hattestad gjorde det bra utefter de förutsättningar han fick av Northug men det känns väldigt konstigt att inte se Northug på en slutsträcka!

Inlagd: 2011-03-02, 19:57
Skriven av: Joel Burman

Jag tror fortfarande att det var ett riktigt val, sett så här i efterhand, att ha Northug mot ironman Jauhojärvi. Jag tror att avståndet blivit för stort om Ola gått den råa 5 rundan och utsatts för Hellnerbacken i finskt härförande. Ola gjorde det bra med tanke på det usla utgångsläget. Jag tror den norska lagledningen hade väntat sig att Ola skulle få gå ut först. Nu fick han jaga och det gjorde han faktiskt bra. Harvey är erkänt stark och slog ju Northug för inte så länge sedan. Ingen skugga på Ola.

Inlagd: 2011-03-02, 20:07
Skriven av: Anna

Jag håller med. Northug är nog fortfarande bästa spirtarwn overall men han känns inte
längre överlägsen. Bra för sporten!

Inlagd: 2011-03-02, 20:30
Skriven av: Sam

Spurtaren

Inlagd: 2011-03-02, 20:30
Skriven av: Sam

Smart att lägga upp taktiken med målet att hänga av just Sverige.

Om man nu är så jävla dum, bör man i alla fall rikta besvikelsen mot sig själv istället för att trycka ned en knäckt Modin.

Inlagd: 2011-03-02, 20:38
Skriven av: Digit

Tecken på att det inte finns så många sponsorer i skidsporten i Kanada: Kershaw och Harvey är på NRK i sina vanliga kläder…

Inlagd: 2011-03-02, 20:51
Skriven av: Carl-Johan

Håller med om att om man fått frågan för 2 veckor sedan hur det skulle gå om Hellner o Northug skulle gå ut samtidigt på sista sträckan i stafetten kunde man lätt slängt in en månadslön på att Northug skulle ta det, jag tar nog och sparar min månadslön nu känns det som. Även om Northug forfarande får hållas som den vassaste i en man man duell känns han inte oslagbar längre.

Inlagd: 2011-03-02, 21:29
Skriven av: Göran

Bara för att Northug inte är lika överlägsen i spurterna längre, är han ju fortfarande förmodligen bäst. Men han tappar sakta men säkert det mentala övertaget han hade förut. Han har gjort allt för många mediokra insatser för att upprätthålla den oövervinnerliga imagen han hade förut. Att han sen inte kan låta bli skylla på allt och alla utom sig själv när han förlorar är ju bara komiskt.

Inlagd: 2011-03-02, 21:43
Skriven av: Gurra G

Jag trodde Northug hade vuxit ifrån de där mobbningstendenserna han haft men så fort det går lite emot och han inte får hjälp av någon i spåret så är han där igen och hugger. I fortsättningen, under det här VM-et åtminstone, ska jag därför kalla honom för snyltbaggen.

Inlagd: 2011-03-03, 08:36
Skriven av: Tobbe H

Tror inte northug har sämre spurt nu, men han måste slösa mer krafter under loppet. Tidigare kunde han ligga långt bak eftersom han visste att dom snällt skulle släppa fram honom när det var dags för spurt. Nu måste han ligga längre fram och bevaka dom andra, vilket kostar krafter.

Inlagd: 2011-03-03, 08:36
Skriven av: Manne

Jag kan ta dåliga förlorare, men dåliga vinnare är det värsta jag vet. Petter är bådadera verkar det som. Ibland får man för sig att han är rätt vettig ändå men då dröjer det sällan länge innan han går in och hånar någon som han slagit. Det tycker jag är lågt och även om det är med ”glimten i ögat” så hävdar jag att det inte går att skämta på det sättet om någon som misslyckats. Före ett race är helt ok, men inte i efterhand

Inlagd: 2011-03-03, 09:01
Skriven av: Jon

ville inte rickardsson ställa upp i teamsprinten? eller togs han inte ut?

Inlagd: 2011-03-03, 09:22
Skriven av: Petter senior

Han togs inte ut. Sen vet man ju inte om de diskuterat det på något sätt. På ett sätt kul att Modin får chansen då han är ett framtidsnamn och sprint är det han satsar på. Sen tycker jag att sprintbanorna gynnar distansåkarna här i Holmenkollen vilket är lite lustigt. Men vi ska inte klaga för jag tror inte Hellner hade tagit guld på en lättare bana.

Inlagd: 2011-03-03, 09:27
Skriven av: Gunnar

Jon, precis. Petters stora problem är att han är både en dålig vinnare och en dålig förlorare.

Ibland tar han sig i kragen och visar upp en mer sympatisk attityd, men han faller ofta tillbaka när han får en motgång.

Han borde kika lite på Aksel Lund Svindal. Det är en kille som är en riktig vinnarskalle, men som är man nog att bjuda på sig själv när det går åt skogen. Han har humor och glimten i ögat, samtidigt som han är en sann mästare.

Så här svarade Piller Cottrer på en mailfråga han fick i Vinterstudiobloggen:

”What do you have to say about Petter Northug? / Joakim Hellqvist
He is a great athlet maybe one of the best ever but with to less umylity.”

Lyssna och lär om du vill bli riktigt stor Petter. För det vill du väl?

Inlagd: 2011-03-03, 09:28
Skriven av: Gabriel

He is a great athlet maybe one of the best ever but with to less umylity ?????????

Inlagd: 2011-03-03, 09:30
Skriven av: Petter senior

umylity = humility?

Inlagd: 2011-03-03, 09:40
Skriven av: Jon

Richardsson ville inte åka teamsprinten efter fiaskot på 15 klassiskt.

Inlagd: 2011-03-03, 09:46
Skriven av: Cliff

Frans: varför surar dom finska herrarna nu? har dom fått storhets vansinne? kalla Dalen för diktator eller något sådant..Jauhojärvi sa efter finskamästerskapens sprintstafett att Ville N skulle åka sista..nu värkar han/dom inte nöjda med de..:)

Inlagd: 2011-03-03, 09:48
Skriven av: jossa

”umylity = humility?”

Ja det utgår jag från att han menar, den gode Pietro.

Inlagd: 2011-03-03, 09:51
Skriven av: Gabriel

Jossa: Alltså det är Ville Nousiainen som surar. Gillar honom inte alls. Jo, det har varit klart sen FM hur sprintstafettlaget skulle se ut. Fattar inte kritiken. Han klagade också på luckan som Jauhojärvi gett honom!

Sen klagade ha också på dåliga skidor i 15 km loppet! Vallateamet hade dock lyckats utmärkt och det är helt has eget val att åka på ett B-märke.

Ville har kört mycket eget upplägg i år, och skippat flera landslagsläger (han har dock byggt hus och blivit pappa så det är en del i förklaringen) men han verkar inte gilla Magnar Dalen.

Jag gillar inte Ville Nousiainen riktigt. Ni kommer säkert ihåg då han förstörde Matti Heikkinens chanser till seger i den klassiska jaktstarten i Oberhof i TdS förra säsongen. Tokjagade ikapp luckan som Heikkinen fått och drog fram klungan som sen spurtade ner Matti alldeles på slutet.

Inlagd: 2011-03-03, 10:11
Skriven av: Frans

Nousiainen verkar vara en lite svår person. Lite Matthias Fredriksson över honom. Jauhojärvi gjorde ju allting rätt i sprintstafetten. Men jag undrar om inte Finland vunnit med Heikkinen på sista (och då i samma form som på 15k och inte sin vanliga jojo-form).

Inlagd: 2011-03-03, 10:16
Skriven av: Anders

”men han verkar inte gilla Magnar Dalen.”

Han kan ju tycka vad han vill om Magnar Dalen, men hade Finland inte haft honom och hans kunskaper och erfarenheter från Holmenkollen och Norge, så hade inte Finland presterat som de nu hittills har gjort.

Magnar vet precis vad Dählie & CO körde på när de var som bäst i Lillehammer t ex, han vet hur den norska snön ska mästras. Och det visar sig nu.

Inlagd: 2011-03-03, 11:25
Skriven av: Gabriel

Du har helt rätt Gabriel. Magnar är jätteviktig för Finland. Hans kontakter till bl.a. skidfabriken (Fischer), hans skidbibliotek och vallakunskaper är jätteviktiga för Finland.

Men när det gäller hans position som tränare så håller jag med Ville en aning faktiskt. Inför säsongen var det snack om att Magnar skulle vara typ sportchef/manager och inte huvudtränare, men tror att ekonomin inte räckte till för ännu en tränare vid sidan av Niclas Grön. Men till nästa säsong tror jag att det blir så.

Inlagd: 2011-03-03, 11:39
Skriven av: Frans

Finland gör ett jättebra VM så här långt. Kul med ett guld på herrsidan. Kan mycket väl bli ett par medaljer till på resterande distanser. Damstafetten är nästan säker, och får bara herrlaget till fjärde åkaren (vem blir det Frans?) är de med i fajten. Sedan kan Lähteenmäki, Roponen och Heikkinen överraska på 3 resp 5-milen.

Inlagd: 2011-03-03, 12:21
Skriven av: Anders

Heikkinen åker inte femmilen.

Lallukka kör 3:e sträckan på stafetten. Han är en doldis men jätteduktig, kan helt klart bli medalj.

Roponen har inte lyckats hitta några skidor som glider bra på snön i Kollen, så hon blir knappast att räkna med på 3-milen. Britta bara svischade förbi henne utför på stafetten. Av kommentarerna att döma efter stafetten blir det antagligen nytt skidmärke för Roponen efter säsongen.

Inlagd: 2011-03-03, 20:47
Skriven av: Frans

Kändes inte helt bra idag att finskorna hade så mycket sämre skidor på skatesträckorna.

Inlagd: 2011-03-03, 20:52
Skriven av: toriv

Roponen är en bevikelse för mig den här säsongen, hade henne som stor favorit, trodde hon skulle ta steget upp som en av de bästa fristilarna i år. Är det skidorna som spökar eller har hon gjort något fel? Varför kör inte Heikkinen fristilen? Sliten, eller? Lallukka blir spännande, han är grym i fristil när det stämmer, men kan också vara rent usel ibland. I övrigt har Finland ett lag som ska vara med där uppe.

Inlagd: 2011-03-03, 21:05
Skriven av: Anders

Lallukka har gjort ett enda dåligt lopp i vinter och det var masstarten i LaClusaz. Det hade sina orsaker. Han hade inte gjort någon acclimatisering till höjden, flög dit mitt i snökaoset i på de europeiska flygfälten och fick en alldeles för lång resa och tvingades låna utrustning då hans skidor fastnat på nåt flygfält.

Heikkinen är ingen femmilsåkare, och tycker masstart är en usel tävlingsform. Därför bojkottar han den.

Läste att Roponen är den enda i världseliten som åker på 178 cm långa Atomic skidor. Så utbudet är skralt och hon har inte skidor för alla fören.

Inlagd: 2011-03-03, 21:17
Skriven av: Frans

Føler vel egentlig at jeg må trekke tilbake min tidligere kommentar her… Northugs spurt er like bra som før!

Inlagd: 2011-03-05, 00:07
Skriven av: drazyc

Hahaha, tipper Jauhojärvi er ”stolt” av den kommentaren i dag :)

Inlagd: 2011-03-05, 02:02
Skriven av: Neithiri

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values