S M Ø R R E B O M / Deja Vu

Minns ni Liberec 2009? Jag gör det lite för väl.

Jag trodde faktiskt vallarna hade läget under kontroll efter två misslyckade dagar här uppe i Kollen. Samma temperatur som igår. Samma fuktiga luft. Samma sak.

Gör om. Gör rätt.

Men inte.

FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN

En trappa ner pågår just nu presskonferensen med dagens pall. Jag tror jag avstår, tack. Istället tänker jag berätta vilken otroligt fin stämning det var utmed spåret idag borta vid Frogneseteren. Massor med campande skidgalningar och söta tjejer på skidor överallt. Som att promenera runt i en dröm.

När det var dags för start skyndade jag mig tillbaka till samma plats som jag stod på igår. Jag tänkte jag skulle mäta glidet hos svenskarna. Men jag kom av mig. Mycket att hålla reda på och när jag kollade svenskarnas tider gentemot resten av fältet efter bara någon km så såg jag redan där tendenserna: Sverige ligger efter!

Hopp byttes ut mot förtvivlan. Tappade kollen på tiden men såg tydligt när Legkov nästan var ikapp Rickardsson efter fem kilometer (där jag stod) att dagen var förstörd.

Enda glädjeämnet var väl att det inte blev norskt i topp (Sorry norska läsare, men vi måste får lite spridning på medaljerna). Finnarna hade åter prickat in föret helt perfekt. Kan någon (jag?) bryta sig in i deras vallabod NU och kolla vad för hemligheter dom lyckats koka ihop? För det börjar brinna lite i knutarna:

I morgon är det sprintstafett i KLASSISK stil och på torsdag och fredag är det svafetten där halva loppet som ni vet också går i KLASSISK stil.

Anders Södergen sammanfattade dagen ganska bra efter målgång:
– Det är tomt i skallen.

Är det bara skidorna?
– Formen behöver vi inte tvivla på. Den har vi allihopa. Det är små marginaler från att ha kanonskidor till att det ligger i och suger lite till att det inte fäster.

Han åkte på samma par skidor idag som han hade under skiathlon och då han var riktigt nöjd med skidorna, så själva materialet är det inget fel på. Inte heller glidvallan eller strukturen under.

– Det är fästvallan som är det svåra.

Därefter gratulerade han finska vallateamet för deras fullträffar och fortsätter:

– I fjol var det vi som hade det där övertaget på OS och i år hittar vi det inte riktigt.

Till skillnad från dubbeljakten då flera svenskar helt tappade glidet efter halva loppet var det annorlunda idag:

– Nej, det var ganska jämna förhållanden.

Är man uppgiven eller arg nu?

– Revanschsugen.

Johan Olsson däremot hade problem åt andra hållet, alltså inte tillräckligt med fäste.

– Jag hade inte fäste som räckte till för den här banan. Jag hade ändå rätt bra glid och sprutt i kroppen, men när Angerer kom i kapp så hade jag ruskigt svårt att hänga på uppför. Sen så stakade jag ifrån honom på platten hela tiden.

Olsson avlslutar med:
– Så här dåliga är vi inte.

Daniel Rickardsson är orolig inför stafetten:
– Just nu känns det inte så bra. Men vi kommer tillbaka. Alla vi fyra är ju i betydligt bättre form än vi visar.

Och:
– Jag tror vi kommer ha bättre grejer till nästa lopp.

Läs mer: Aftonbladet, Expressen, DN

Etiketter: