Bjørgen igen… finskorna tillbaka i toppen!

Justyna i ledning
Här leder Kowalczyk fortfarande

Bjørgen måste älska den där guldjackan så mycket att hon kör slut sig själv och Kowalczyk bara för att få bära den igen. Själv så hejade jag mer på Kowalczyk idag, om man bortser från svenskorna.

Saarinen var ute sent och testade skidor / värmde upp. Hon var sist ute i spåret innan start, kom åkades strax före föråkarna! Kanske var det ett vinnarkoncept!

Idag var jag placerad i höjd med lilla hoppbacken strax innan långslingan delar på sig. Man kunde se åkarna på långt avstånd vilket var coolt. Mäktigast av allt var när man såg Bjørgen och Kowalczyk på samma gång i den långa utförslöpan! Då trodde jag helt klart att polskan skulle ta hem det. Dok återstod det nästan fyra kilometers åkning och där var Marit starkast.

Jag försökte också räkna ut mellantider där jag stod utmed spåret. Trots komplett startlista var det fullkomligt omöjligt att ha koll på tiden, fota och samtidigt uppleva något. Det fick bli fokus på fotografering idag. En norrman intill mig hade ganska bra koll på tiderna och någon annan hade radion på.

När alla passeratat min plats sprang jag bort mot målet för att se upplösningen. Vid det laget förstod jag att det inte gått superbra för svenskarna, tyvärr.

Anna Haag, 14:e idag sa efteråt att glidet var sådär idag. Detta berodde, enligt henne, förmodligen på den mjuka vallan. Det verkar som om glidet har blivit svenskarnas akilleshäl. Kan det vara så att de aktiva måste lära sig att försöka gå på tunnare valla? Oftast är det ju det som är problemet, inte att man har dålig glidvalla, väl? Jag har förstått att det är ett otroligt finlir med hur mycket som läggs på.

Ida Ingemarsdotter som blev 28:e idag förklarade den lite sämre placeringen gentemot förra veckans att hon fortfarande är ganska ojämn när det kommer till distanslopp. Om det är så att det är varannan bra varannan dålig bådar det ju gott inför stafetten som jag hoppas att hon får åka. För jag tror ändå att hon kommer klara uppgiften att köra en förstasträcka lite bättre än Sara Lindborg. Ingemarsdotter är en man man (eller ja kvinna kvinna)-krigare av rang så jag litar på att hon levererar. Enda frågetecknet är huruvida hon kommer gå sprintstafetten dagen innan eller inte. Och med vem? Falk? Hur som helst, vi ska inte klaga på Idas insats idag. För henne är det faktiskt ett helt ok lopp!

Vi fick se en besviken Charlotte Kalla, dock bästa svenska, 11:e, hos Yvette efteråt. Otroligt missnöjd då Johaug kom ikapp och gick om. Men så är det med Kalla, hon kan slå till ibland i klassiskt, men då måste det vara perfekta vallningsförhållanden verkar det som. Här i Kollen är det svårt!!

Sara Lindborg, 25:a, såg glad ut efter målgång. Det betyder nog att hon var rätt så nöjd. Tyvärr fick jag inte höra hennes kommentarer. Bara att hon inte hade något att klaga på vad gäller materialet.

Ska vi bryta det svenska vallaspöket i morgon? Det tycker jag vi gör.

Till slut måste jag säga att Finland har seglat upp till en riktigt giftig konkurrent om guldet på stafetten!! 4 tjejer inom de åtta bästa!!! Nu är frågan bara: klarar dom av fristilssträckorna? Vad tror Frans?

Läs mer: Aftonblaskan, Exessen, DN

Etiketter: