Tour de Ski är över

Ni kanske har märkt att det varit lite magert med bloggande om touren under den sista helgen. Det beror inte bara på att det gått rätt så dåligt för Sverige utan också på att jag varit ute i skärgården och åkt skidor hela helgen. Halvtaskig uppkoppling och inte den bästa motivationen ligger alltså bakom.

En del (norskar) anmärkte att jag inte alls tog upp Johaug igår som en av de som skulle ha stor chans inför klättringen. När jag skrev det inlägget ville jag mest bara trycka publicera redan innan jag skrivit något så jag hade inte direkt tänkt igenom det så värst klart.

Hur som helst gjorde hon en helt makalös klättring idag. Jag fattar inte var krafterna kommer ifrån! Hon är ju tamigfan smalare än vad jag är och typ hälften så lång. Det är helt otroligt. Och gladare 2:a får man nog leta efter!

Men vilka skidor norrbaggarna skakat fram de senaste två dagarna också. Hujeda mig. Håller alla mina tummar på att det blir kallföre i Kollen, för annars är vi riktigt rökta tror jag.

Kowalczyk höll dock undan och tog hem totaltouren. Polskan som för några dagar sedan såg riktigt trött ut men lyckades hitta mycket krafter under vilodagarna (till skillnad från svenskarna som oftast blev sämre efter vilan) och höll ihop i slutet. Hon lät dock rätt oroad idag i en intervju innan start idag. Det lät verkligen inte som hon var säker på att hon skulle vinna.

Charlotte Kalla blev bästa svenska med en femteplats. Hon hade inte den där magiska blicken i dagens klättring, ni vet då hon kan göra vad som helst, så det blev ingen pallplats. Istället fick Marianna retro Longa den sista efter Kowalczyk och Johaug. Alltså jag älskar Longas blaffiga pannband, vita brillor och den svängiga frisörfrillan!! En sann skid-tant!

Vi måste också prata lite om Maria dagsländan Rydqvist. Som hon gick idag! 8:e bästa åktid, 20 sek snabbare än Kalla, och då utan att ha något speciellt att kämpa för. Jag tror hon börjar parkera sig på en fristilssträcka i VM! 15:e blev hennes slutplacering och det är grymt starkt av någon som fött barn ungefär ett halvår sedan.

Britta Johansson Norgren hamnade till slut på en 17:e plats av de 32 som fullföljde. Helt OK.

Dario Cologna höll undan på herrsidan och det var för väl. Jag hade nog blivit mentalt knäckt om Petter åkt ikapp och vunnit. Nämnde för en kompis idag att jag hade lagt ner bloggen helt då. Missförstå mig rätt nu alla, men jag har från och till jävligt svårt för baggen men speciellt hans ego. Det känns som att hans form är 50% skidåkare och 50% ego. Går det bra får han en sådan ego-boost att han ser ut att kunna göra vad som helst, och det är läskigt!

Bäste svensk blev Daniel Rickardsson som plockade en placering idag. Han hade möjlighet att ta en tredjeplats, men de åkare han hade omkring sig vid start var snäppet starkare när det var dags att klättra. Starkast av dem alla var Bauer som gled in på en tredjeplats.

Nästa svensk och enda som gick i mål bortsett från Richie var Marcus Hellner som nästan såg ut att ha gett upp allt redan innan start. Det var ingen riktig klös i åkningen, men man kan ju förstå varför. Stackars grabb. I många dagar har han legat med där i täten och som han har slitit och till slut blev det bara pannkaka av allt. Usch. 14:e blev han till slut.

Vanligtvis brukar jag alltid läsa alla kommentarer på hemsidan men de senaste dygnen har jag inte hunnit med alls. Ni får ha överseende med det. Ska försöka plöja igenom allt under morgondagen om jag får lite tid över.

Nu lägger vi detta bakom oss och gratulerar grannlandet i väster som fick till två bra andraplatser med galet snabba klättringar!

Nästa år…

PS. till slut måste jag bara säga att det är oerhört trist att endast tre damer och två herrar gick i mål av svenskarna. Jag förstår helt klart att folk blir sjuka, men om man nu vet att så många kommer klappa igenom, varför kör man då inte med full kvot? Vi fick väl skicka ner tre fyra åkare till? Förra året gjorde ju bland annat Magdalena Pajala sitt genombrott just i touren.

PS2. Hörde krönikör Karlssons snack på sportspegeln och det lät som om att han var oerhört pessimistisk angående svenskarnas placeringar och babblade på hur dåligt det gått. Men faktum är att hade vi suddat ut gårdagen, alltså vallamiss-dagen så hade det sett helt annorlunda ut. Visst kan man inte göra så, men man kan ju ändå tänka sig att svenskarna (kanske inte Hellner) skulle åkt mycket bättre om de hade OK skidor. Att säga att alla var usla är ju inte riktigt rättvist tycker jag.