27 februari 2010, av Oskar

Kan vi lägga ner Bjørgen-debatten nu?

Endast två dagar återstår av OS och då ska vi fokusera på skidåkandet!

Visst kan det vara intressant att diskutera vad som egentligen är doping och inte, men just nu börjar jag tröttna på att varenda inlägg översvämmas med kommentarer om Bjørgen och hennes astmamedicin. Så trött att jag säger: Nu får det räcka!

Är det så att ni vill fortsätta diskutera hennes mediciner får ni dra till något annat ställe, förslagsvis skidsport.com:s forum.

47 kommentarer till ”Kan vi lägga ner Bjørgen-debatten nu?”

Si det til Sveriges to største klovner, Gabriel og nisse…

Inlagd: 2010-02-27, 04:57
Skriven av: Neithiri

Tack – har tröttnat på det för längesedan dvs diskussionen om Bjørgen och hennes astmamedicin.

Inlagd: 2010-02-27, 05:33
Skriven av: Jörgen

Utan att diskutera Björgen, men vad gör dopningsjägarna i detta OS? Ett dopningsfall i hela mästerskapet, det var en ryska i hockeyn som tagit fel nässpray och fick en varning. Eller är alla rena tror ni? Det känns som att 7 fjärdeplatser skulle kunna bli färre.

Inlagd: 2010-02-27, 07:25
Skriven av: Jonas

Oskar det är ett fritt land med fria människor som får diskutera det som berör. Vi vill nog alla diskutera skidåkning och inget annat, men då saker dyker upp som Polskans utspel är det väl inte konstigt. Och Clown gärna det, dom roar åtminstone någon.

Inlagd: 2010-02-27, 07:29
Skriven av: nisse

nisse: visst är det ett fritt land med fria människor, men kommentarfunktionen på en hemsida som man själv äger är att betraktas som någons vardagsrum, inte en ”offentlig plats”. Om Oskar vänligt ber oss inte prata om vissa saker i hans vardagsrum, är det en självklarhet att respektera det. jag vet att jag hade kastat ut dig med huvudet före ur mitt hus om du inte hade respekterat de regler om allmänt hyfs som jag har i mitt hem.

Inlagd: 2010-02-27, 09:01
Skriven av: gummo

Selektiv verklighet? Jag är inte någon vän av detta men vi får väl hoppas på att anledning inte uppstår att nämna det förbjudna.

Inlagd: 2010-02-27, 09:26
Skriven av: nisse

WADA har godkänt att hon använder medicinen och det verkar ha gjorts ordentliga utredningar på att den inte ger några positiva effekter på icke dopade. Gott så. Det får man acceptera och tro på.

Sen att Kowalczyk går ut och säger så här:

”- Kanskje jeg også vil være astmasyk til de neste lekene. Jeg er fristet, helt seriøst. Hvis det er sånn det skal være, hvorfor skal jeg ha en ulempe fra start? Jeg kan enten gi meg, eller ha de samme forutsetningene, sier hun til Wirtualna Polska.

Kowalczyk forteller at hun har oppsøkt lege for å sjekke hvorvidt hun har krav på den samme astmamedisinen som Marit Bjørgen og flere andre i langrennsirkuset bruker, men at lungekapasiteten hennes er «en halv prosent» under grensene for å bli regnet som astmatiker.

– Jeg prøvde, men som helt frisk person hadde jeg en halv prosent under grensene. Det var på første forsøk. Jeg ville sikkert ha lyktes etter hvert, det er nok å prøve et par ganger, så hadde jeg fått papirene, sier hun til sports.pl.”

Det tycker jag känns som ett extremt stort problem för skidsporten och det är ohållbart. Vem som har rätt eller fel vet jag inte och jag gillar inte det polskan säger. Men det är onekligen en intressant diskussion. Och definitivt en som lämpar sig att föras på en blogg som skidpepp.

Inlagd: 2010-02-27, 10:25
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Hear, hear…

”Fokusera på skidåkandet”…är det inte just det som sker? Det är ju en diskussion huruvida man tror att astmamedicinen påverkar Marit Björgens ”skidåkande” mer än vad den borde. Sen att ingen här, varken norrbagg eller svensk, kan ha den minsta aning om hur det förhåller sig i verkligheten med den där medicinen och att allt bara är spekulationer är ju en annan sak.

Att en diskussion som denna uppkommer har helt enkelt att göra med att Björgen har tagit så många medaljer i detta OS. Om Smigun hade inlett med ett guld i 10km och sedan ett guld i kombinationen så hade knappast ett inlägg om att ”lägga ner snacket om Smiguns eventuella doping” inträffat. Då hade förmodligen dessa diskussioner varit allas favoritämne som aldrig skulle ta slut…

Inlagd: 2010-02-27, 11:51
Skriven av: hesserman

Skofterud går inte 30km, ersätts av Marthe.

Inlagd: 2010-02-27, 12:19
Skriven av: Anders

@Gabriel: Hvorfor er det et stort problem at friske personer ikke får astmamedisiner? Som sagt tidligere: WADA ønsker ingen fri flyt av astmamedisiner, bl.a. fordi den har bivirkninger og av helsemessige årskaker ønsker de derfor ikke at friske personer skal benytte seg av disse medisinene. Jeg kan ikke skjønne hvordan dette kan være noe som helst problem. Astmamedisinene utvider ikke luftveiene for friske personer.

Jeg er helt enig med Oskar. Synes det er helt uverdig at en del svensker her inne spekulerer i om Bjørgens prestasjoner er ”litt for gode” i dette OS. Derfor synes jeg ikke de kan stå uimotsagt heller.

Inlagd: 2010-02-27, 14:27
Skriven av: drazyc

”Hvorfor er det et stort problem at friske personer ikke får astmamedisiner? ”

Hur får du ihop dina tolkningar egentligen? Det är en gåta. Läser du något annat än vi andra här på bloggen kanske?

Det är ett problem om Kowalczyk FÅR medicinen. Det är inte ett problem om hon INTE FÅR den.

Inlagd: 2010-02-27, 15:09
Skriven av: Gabriel

är svenska krånligt eller? Det stod Lägg ner!

Inlagd: 2010-02-27, 15:16
Skriven av: Sanna

Om helt kärnfriska personer kan testa sig för olika åkommor om och om igen tills resultaten visar att de ska få dispens för dopingklassade preparat så har vi ett ordentligt systemfel. Då kan man inte lita på någon i den här branschen.

Det ÄR problematiskt.

Inlagd: 2010-02-27, 15:18
Skriven av: Gabriel

Återigen, jag tycker att det är helt OK att Björgen får sin medicin.

Nu diskuterar vi något annat. Ett utspel av Kowalczyk som kom häromdagen. Kan man inte diskutera aktuella frågor, vad de än må beröra, inom skidsporten här så är det dåligt.

Inlagd: 2010-02-27, 15:20
Skriven av: Gabriel

Jo men det blir lite trist när det genomsyrar varenda sida här på bloggen.

Inlagd: 2010-02-27, 15:42
Skriven av: Oskar

Kowalczyk fikk ikke medisinen! Det tyder på at systemet fungerer. Du bekymrer deg for mye og ser ”problemer” overalt.

Inlagd: 2010-02-27, 15:46
Skriven av: drazyc

Detta medicinsnack är faktiskt utmattande. Vissa människor driver sina käpphästar till det yttersta.Fram för roligare diskussioner är min paroll

Inlagd: 2010-02-27, 16:03
Skriven av: Gunnar K

Att tävla med astma och andra sjukdomar är ett handikapp är det inte därför det finns ett handikapp OS???? undrar Håkan

Inlagd: 2010-02-27, 18:44
Skriven av: Håkan B

@Håkan B: Oh yes. Torgny Mogren skulle deltatt i Paralympics altså.

Inlagd: 2010-02-27, 19:47
Skriven av: drazyc

astmamedicin är doping som ngt annat.

Norrmän som ska vara präktigast i hela världen, sätt dit dem. Riktiga astmatiker kan inte tävla i såna här tävlingar.

Inlagd: 2010-02-27, 23:17
Skriven av: maria

Så dere Marit etter spurten, hun gikk rett bort og gratulerte Kowalczyk med seieren, og sa at i dag var hun sterkest. Ingen harde ord eller beskyldninger, det er en stor idrettskvinne det.

Inlagd: 2010-02-28, 00:17
Skriven av: tkh

japp. Så borde idrott vara..

Inlagd: 2010-02-28, 00:27
Skriven av: Sanna

Bjørgen är ändå OS-drottning!

Inlagd: 2010-02-28, 00:31
Skriven av: Oskar

Var ska man dra gränsen? Hur sjuk ska man få vara och ändå tävla mot utövare som är helt friska? Om Lars Berger inte kan träffa fem träffar för att han är ”nervöst lagd”, är det då ok om han äter lugnande tabletter? Om Steira har för smala ben, är det då ok för henne att ta tillväxthormoner för att få mera muskler? Ja, ni förstår säkert vart jag vill komma. Kan man verkligen vara världens bästa skidåkare om man har en sjukdom som i praktiken förhindrar det?
Hur känns det att som frisk åkare bli omåkt av en person som man vet inte skulle ha klarat av det utan mediciner? Jag säger inte att något är rätt eller fel. Jag vill bara väcka en tanke….

Inlagd: 2010-02-28, 02:24
Skriven av: Ante

@Ante: Når det gjelder astma og astmamedisiner, er dette diskutert opp og i mente her inne veldig lenge. Det er veldig mange langrennsløpere som har astma og som er avhengige av medisiner for å konkurrere. Dette kommer av at langrennsløpere anstrenger seg unormalt mye i kulde. Astma er en folkesykdom. Vi kan ikke nekte astmatikere å bli idrettsutøvere.

Skal man følge en slik ”perfeksjonslinje” for hvem som kan bli idrettsutøvere, må vi vel også nekte nærsynte skiskyttere å bruke kontaktlinser? Nærsynthet forhindrer en i å konkurrere med personer som har perfekt syn. Kan verdens beste skiskytter virkelig ha svekket syn?

En av svenskenes store stoltheter i langrennssporet, Torgny Mogren, slet med astma og var avhengig av medisiner for å konkurrere i store deler av sin karriere. Vil du virkelig trekke ned Mogrens prestasjoner fordi han brukte astmamedisin?

Forresten pussig at du kun nevner norske idrettsutøvere i dine eksempler. Hva kommer dette av?

Inlagd: 2010-02-28, 03:32
Skriven av: drazyc

@drazyc

Utmerket post!

”Forresten pussig at du kun nevner norske idrettsutøvere i dine eksempler. Hva kommer dette av?”

Er vel ærlig talt ikke så viktig.

Inlagd: 2010-02-28, 04:31
Skriven av: Ubersnuber

Medicinera gör man för att uppnå hälsa inte för att uppnå prestation. I och med detta så kan man inte bortse från att prestationen kanske blev lite för bra. Och för mig som var med för 30-40år sedan så minns jag hur experterna med Arne Ljungkvist i spetsen bedyrade att Anabola steroider inte gav någon effekt på friska personer, det var bara en placebo effekt. Jo vi vet ju hur det blev med den saken. Och att Kowaltzyk skulle lägga så mycket energi på att få samma ”overksamma” behandling som Björgen trots att hon har tillgång till duktiga läkare indikerar att visst fan har det effekt.

Inlagd: 2010-02-28, 07:18
Skriven av: nisse

Det har nok mest effekt i hode til Kowaltzyk.

Er ikke idrettsutøver selv, men jeg har nedsatt lungekapasitet med 20%. Hos meg skyldes det ikke astma, men er en medfødt skavank.

De prøvde å gi meg asmamedesiner for å se om dette hadde noen effekt, men det hadde det ikke.

Så som legen min sa, noen idrettsutøver kan du ikke bli (takk og lov:))

Jeg vil aldri få samme kapasitet som andre, fordi det ikke finnes medesiner som hjelper meg da jeg ikke har astma.

Inlagd: 2010-02-28, 10:42
Skriven av: tkh

Det jeg ville frem til er at Astma er en sykdom, som det finnes medisiner for (som mange andre sykdommer), problemet er vel at som i de fleste medisinier finnes det også her preparater som for friske vil ha en annen virkning. Som f.eks. medisinen til de som har ADHD, den vil gjøre dem roligere, men for oss andre vil den medisinen være som narkotika (vi ville bli hypre).

Astma er ikke ett handikap, nedsatt lungekapasitet som ikke kan behandles er det.

Inlagd: 2010-02-28, 11:44
Skriven av: tkh

hej på er goa norrmän ni behöver ju inte svara på alla inlägg speicellt inte om debatten inte kommer längre… räcker väl med att inse att folk har olika åsikter ibland.

Inlagd: 2010-02-28, 11:47
Skriven av: Sanna

Jeg prøvde ikke å diskutere, bare forklare, for det virker som om en del missforstår hva astma er.

Jeg vet ikke om det er riktig at Marit eller andre løpere har astma, det sier jeg ingen ting om.

Bare at astma er en reell sykdom fordi som har det og at medisiner da kan hjelpe dem til å bli som ”alle andre”, ikke bedre.

Og hvorfor få jeg ikke svare, jeg har ikke snakket negativet eller surt om noen.

Inlagd: 2010-02-28, 11:59
Skriven av: tkh

@nisse: Vi vet ikke hvordan Kowalczyk har resonnert. For alt vi vet er det ikke sikkert hun har konferert leger med dette overhodet. Men vi vet at WADA og FIS har godkjent Bjørgens bruk av astmamedisin fordi de mener at dette ikke gir henne noen fordeler utover å redusere hennes astmaplager. Det er vårt eneste sikre holdepunkt i denne saken og bør være tilstrekkelig dokumentasjon for å legge denne diskusjonen død.

Inlagd: 2010-02-28, 12:32
Skriven av: drazyc

”Det er vårt eneste sikre holdepunkt i denne saken og bør være tilstrekkelig dokumentasjon for å legge denne diskusjonen død.”

Något oroväckande ståndpunkt…Med samma resonemang skall alltså vi alla aldrig ta upp en fråga som finns reglerad i lagstiftning, internationella överskommelser etc. för att det står skrivet att så ska det vara och därför bör alla diskussioner rörande dessa ämnen vara döda. Det skulle alltså innebära att all form av opposition mot det som gäller idag skulle förbjudas – känns inte direkt som ett lyckat scenario.

Att Wada och FIS har godkänt något ska inte hindra människor från att kunna spekulera, diskutera och fundera över om beslutet verkligen är rätt…

Att Marit med hjälp av dopinglistade preparat skall få komma upp till ”normal nivå” känns ganska kontroversiellt. I princip så borde man i så fall tillåta samtliga vita 100-meterslöpare att få dopa sig så att de kommer upp till ”normal” 100-meters nivå, dvs. en svart människas nivå.

Det handlar helt enkelt om vilka förutsättningar man har för en viss sport och ett visst utövande. Vita 100-meterslöpare har inte förutsättningar för att vinna ett sådant lopp och på samma sätt har inte Marit förutsättningar att tävla och vinna i längdskidåkning utan dopingpreparat.

Inlagd: 2010-02-28, 15:05
Skriven av: hesserman

@hesserman: Vi lever i en fri verden. Alle har lov til å si hva de måtte ønske. Du må ha rett til å være uenig med WADAs og FIS sin beslutning, men jeg må også ha rett til å spørre på hvilket grunnlag du kan være uenig. Jeg mener at dersom man selv ikke er en ekspert på området og kan argumentere godt for sin sak, bør man respektere WADAs avgjørelse. Spekulativ synsing fører ingenting godt med seg.

At langrennsløpere benytter astmamedisin er faktisk ikke spesielt kontroversielt. Det eneste som har gjort Bjørgens medisin til en sak, er at hun fikk dispensasjon for å bruke en astmamedisin som sto på dopinglisten inntil 1. januar 2010. Nå er den imidlertid fjernet fra listen fordi det er dokumentert at den ikke har noen prestasjonsfremmende effekt på friske personer.

Mennesker er skapt forskjellige. Noen har ikke naturlige forutsetninger for å bli toppidrettsutøvere, f.eks. fordi de ikke har riktige muskelfibre i kroppen. Det er klart at man både fysisk og psykisk må ha et talent for den idretten man skal utøve. Men astma er en folkesykdom, og det er en sykdom som gjerne følger av utøvernes anstrengelser under kulde. Å nekte astmatikere fra å bruke astmamedisin ville snudd opp ned på hele langrennssporten. Og mange store skiløpere opp gjennom historien måtte fratas sine medaljer dersom astmamedisiner i fremtiden skulle stemples som doping.

Inlagd: 2010-02-28, 15:31
Skriven av: drazyc

@drazyc: Jag tycker att det mesta som har sagts i saken har varit spekulationer, från båda håll. Att vissa menar att astmamedicinen inte påverkar ”mer än den borde” är också en spekulation oavsett om WADA har gjort tester eller inte.

”Mennesker er skapt forskjellige.” Det är detta som jag tycker är mest intressant med det hela. Var någonstans ska gränsen dras mellan vad som är en ”folksjukdom” och en sjukdom som rätt och slätt innebär att man inte kan hålla på med elitidrott, eller i alla fall inte vinna över de bästa? Vem är det som ska bestämma var denna gräns skall dras?

Jag tycker att vi befinner oss i en gråzon när det gäller Marits medicin just på grund av att den har funnits med på dopinglistan. Det är därför folk blir misstänksamma vilket jag inte alls tycker är konstigt. Det finns olika starka mediciner, även bland astmamediciner, och därför är det inte helt okontroversiellt att flytta över samtliga astmamediciner till den gröna listan.

Kortison är ett annat medel…det får man numera använda för lokalt bruk, dvs. behandling på hud, näsa, munhåla etc. Men det är inte tillåtet att ge kortison intravenöst. Hur blir det då med en person som måste ta kortison intravenöst för att komma upp till normal nivå? Det går ju säkert att dosera på så vis att man inte får fördelar utöver den ”normala nivån”. Det är också en gråzon…

Inlagd: 2010-02-28, 16:06
Skriven av: hesserman

@hesserman: då skall inte Björn Lind heller få komma upp i normal nivå eller tycker du att man skall bedöma honom efter en annan skala än Marit Björgen (då Lind börjat använda samma astmamedicin som Björgen). Och skall man ta ifrån Torgny Mogren alla hans medaljer?

Du skriver att det mesta bara är spekulationer, men WADA tog bort astmamedicinen från dopinglistan som en följd av vetenskapliga studier där man kommit fram till att astmamedicinen inte ger fullt friska någon effekt. Tycker du att all forskning är spekulationer? I min bok är forskning något helt annat än spekulationer.

Var skall gränsen dras? Ja det är väl därför som vi har WADA som just kan dra gränsen mellan vad som är tillåtet och inte tillåtet.

Inlagd: 2010-02-28, 16:44
Skriven av: swestam

Tydligen kan de inte dra gränsen…det hade varit mycket mer förtroendeingivande om dessa så kallade ”vetenskapliga studier” hade gjorts innan man listar ett preparat som doping. Att i efterhand konstatera att det kanske inte borde vara med är inte något som skapar förtroende eller respekt för en organisation som WADA. I min bok ska man tänka efter innan man gör något.

För mig kvittar det fullständigt om hela den här saken berör norrmän, svenskar eller ryssar. Det är ett annat problem här på bloggen, nämligen att de flesta saknar en förmåga att se objektivt på vissa saker, utan att nödvändigtvis ställa sig bakom sina landsmän i alla frågor.

Inlagd: 2010-02-28, 17:18
Skriven av: hesserman

Swestam: Jag tror inte att sista ordet är sagt i detta. Ta bara gränserna som ett exempel: om det nu stämmer det Kowaltzyk säger så har hon 19% sämre lungkapacitet, hade hon haft 20% så skulle hon fått mediciner för att bli återställd. Jag är helt övertygad om att det finns ingen människa som har 100% lungkapacitet. Så alla mellan 1% och 20% skall tävla med nedsättning men Björgen som tydligen hade 20% skall ha hjälp. Och till vilken nivå 19%? eller 0%. Nej detta är en katastrof av WADA.
Sedan Torgny Mogren, det var före det fanns dopingklassning på detta. I stort sett hälften av alla skidåkare använde astmamedicin i början på 1990talet tex hade 70% av Norska landslaget detta.Du tror väl inte att dom tog detta utan anledning, så WADAs studie om ingen effekt motsägs av verkligheten då i stort sett 40-50% har en viss nedsättning dessa 1-20% och får väl då en förbättring.

Inlagd: 2010-02-28, 17:59
Skriven av: nisse

@nisse: Helt rätt! Med vilken rätt ska WADA kunna bestämma vem som ska ha tillåtelse att ta sådana preparat och i samma veva även bestämma till vilken nivå detta ska lyfta upp dem till? Detta är en skandal i mina ögon…

Inlagd: 2010-02-28, 18:05
Skriven av: hesserman

Astmamedicin vidgar luftvägharna oavsett om du har astma eller ej. Jag är själv fullt frisk och hade lungor på 5,5 liter. Efter intag av astmamedicin hade jag lungor på 6.4 liter. Enkel matte 16% bättre lungkapacitet på 5 minuter. Kowalczyk är tyvärr för hennes del från fel land.

Tycker själv det är kul med denna fråga på forumet då all aktivitet på ett forum är bra.

Inlagd: 2010-03-01, 14:58
Skriven av: Lasse_kongo

Astmamedicin oavsett vilket preparat den bygger på ökar syreupptagningen och lungkapaciteten. Detta gäller även friska människor. Självklart. Björgen eller vem som helst som tar stark astmamedicin får förbättrad lungkapacitet. Det finns otroligt många läkarstudier på detta. Det finns en anledning till att astmamedicin är dopingklassat.

Inlagd: 2010-03-01, 17:38
Skriven av: Janne Läkare

Fast nu är det ju faktiskt så att flertalet astma-mediciner inte är dopingklassat längre. (Sedan 1 januari 2010)

Dvs de astmamediciner som intas via inhalation och innehåller salbutamol eller salmeterol är inte dopingklassade längre och man behöver inte längre dispens för att använda dem. Bara en deklaration vid kontroll att man tar dem. Dock är de fortfarande dopingklassade om de tas som tabeller eller liknande och kräver i så fall dispens.

Andra beta-2-stimulerare är fortfarande förbjudna.

Björgen använder tydligen Ventolin som innehåller salbutamol, som inte är dopingklassat om det intas via inhalator. Hur hon tar sin medicin har jag inte lyckats klura ut, men antagligen är det i någon annan form då hon behövde dispens.

Att dessa ämnen är dopingklassade i andra former än inhalation beror tydligen på att de kan verka muskeluppbyggande om man tar extremt stora mängder av dem. Betydligt större mängder än det är möjligt att få i sig via inhalator. Jag förutsätter att om någon skulle ha de doserna i kroppen så lär de åka dit för doping oavsett om de har dispens eller inte.

Inlagd: 2010-03-02, 15:38
Skriven av: kalle

Kalla hur förklarar du att Kowaltzyk säger att skall fortsätta att testa sig för att om möjligt få samma medicin som Björgen. Om det inte längre vore dopingklassat så kunde hon ju tagit det redan från årskiftet. Så det är något mer än bara Ventolin som kräver fortsatt dispens, för Kowaltzyk är nog väl medveten vad som gäller.

Inlagd: 2010-03-02, 15:44
Skriven av: nisse

När vi nu kan börja summera säsongen så tycker då jag att en oberoende utredning av Björgens sjukdom och medicin borde göras. Har detta gått rätt till? Av hänsyn till hennes medtävlare borde detta göras. För det borde väl vara uppenbart även i Norge att hennes resultat är uppseendeväckande. Och jag tror att många av hennes medtävlare är undrande.

Inlagd: 2010-03-14, 19:46
Skriven av: nisse

@nisse: Det er jo nettopp dette FIS og WADA har gjort. De har godkjent hennes bruk av medisin.

Bjørgens sesong oppsiktsvekkende? Tja. Hun har hatt en fenomenal sesong, men likevel svakere enn den hun hadde i 2005. Vi vet alle potensialet hennes. Men Kowalczyk vinner altså verdenscupen og var suveren frem mot OS. Det er naturlig at Bjørgen har mer overskudd enn Kowalczyk mot slutten av sesongen siden hun har gått atskillig færre renn enn Kowalczyk.

Inlagd: 2010-03-15, 00:20
Skriven av: drazyc

Björgen är bedömd av Norska läkare till en grad av astma som ger henne tillstånd att använda kraftigare medicin än övriga. Och Björgens kapacitet för fem år sedan har inget att göra med hur hon presterar nu.
Hon borde undersökas av oberoende läkare (inte Norska) för att få en bekräftelse på om hon verkligen är sjukare än övriga astmatiker som hon tävlar mot. Det är rimligt med hänsyn till övriga tävlande. Sedan att två organisationer godkänt hennes användning av denna medicin grundas ju på det Norska intyget. Jag är helt övertygad om att flera medtävlare säkert även Norskor undrar om detta har gått rätt till.

Inlagd: 2010-03-15, 06:22
Skriven av: nisse

Jag är ledsen, men jag håller inte alls med. Björgen är dopad. Om man använder otillåtna prestationshöjande mediciner (även om det är på dispens och tillåtet) så som hon gör, så är man dopad. Är man så sjuk att man inte kan delta med tillåtna medel så finns alltid paralympics, och det är inget fel på paralympics, fantastiska prestationer av människor med funktionshinder.

Inlagd: 2010-03-20, 17:03
Skriven av: Lena

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values