Otroligt! Ett riktigt spännande masstartlopp

Damernas tremil i Trondheim, eller Granåsen som loppet egentligen går i, var ju faktiskt rätt så kul att titta på, trots att det var masstart. Det blev en hel del omkastningar i täten under loppets gång och frågan är om det berodde på de olika spurtpriserna som delades ut. Petra Majdic såg ju ut att vara helt körd efter första spurtpriset och alla trodde hon var nere för räkning. Men sen på sista varvet kom hon som skjuten ur en kanot och bara swischade förbi grupp efter grupp tills hon helt plötsligt låg i täten igen. Trots väldigt bra åkt av både Steira och Johaug kändes det ändå lite som om de hade statistroller i dagens drama. Huvudrollsinnehavarna var istället det tre giganterna Kowalczyk, Majdic och Saarinen! Alla tre vill ta hem den totala världscupen som inför tävlingen leddes utav Majdic. Nu efter segern ligger hon i fortfarande i topp och det kommer bli riktigt tufft för de andra att försöka plocka på slovenskan. Nästa tävling är som sagt en sprint, och går i vår härliga huvudstad.

Svenskarna då? Jo, eftersom det var masstart och de inte låg i främsta klungorna fick man knappt se dem på hela tiden vilket var lite tråkigt. Man vill ju ändå kunna se de man hejar på. Charlotte Kalla gjorde ett av sina bästa klassiska lopp någonsin och blev elva. Tänk om hon hade haft den formen i VM-femmilen, ja då hade hon nog sopat mattan med alla. Hur som helst skönt för henne att hon får med sig ett bra lopp i klassiskt inför nästa säsong.

Anna Olsson hade också en bra dag. Anna som inte alls tränar lika mycket som resten av eliten lyckades ändå hålla ihop det och skidade in på en nittonde plats. Sara Lindborg blev 33:a och vår svenskjänkare Kristina Strandberg 34:a.

Det är trist att man inte tog in en till åkare när det visade sig att Lina Andersson blivit krasslig. Vem som helst är väl bättre än ingen. Varför inte Maria Rydqvist eller Sandra Hansson? Apropå uttagningar och Rydqvist så har hon skrivit en rolig och tänkvärd text på sin hemsida med titeln Tio små skidåkare:

Tio små skidåkare med samma fysik och villkor, en orkade aldrig motivera sig att träna hårt och så var de bara nio.
Nio små skidåkare tränade hela sommaren, en blev förkyld varannan vecka och så var de bara åtta.
Åtta små skidåkare satsade passionerat mot OS, en hade inte råd att fortsätta och så var de bara sju.
Sju små skidåkare åkte till tunneln i Augusti, en fick astma och diskbråck och så var de bara sju.
Sex små skidåkare for till Ramsau i September, en blev övertränad och så var de bara fem.
Fem små skidåkare åkte första tävlingen i Bruksvallarna, en saknade tävlingsskalle och så var de bara fyra.
Fyra små skidåkare åkte uttagningstävling i januari, en vallade bort sig och så var de bara tre.
Tre små skidåkare stod på startlinjen i OS, en var inte i form när det gällde och så var de bara två.
Två små skidåkare hade gått loss sista kilometerna, en ramlade i sista backen och så var de bara en.
En liten skidåkare kom ensam in på upploppet. Han sträckte armarna i skyn och tog en guldmedalj.
Tio små skidåkare med samma fysik och villkor. En uppfyllde drömmen och resten dom försvann….