14 mars 2009, av Oskar

Otroligt! Ett riktigt spännande masstartlopp

Damernas tremil i Trondheim, eller Granåsen som loppet egentligen går i, var ju faktiskt rätt så kul att titta på, trots att det var masstart. Det blev en hel del omkastningar i täten under loppets gång och frågan är om det berodde på de olika spurtpriserna som delades ut. Petra Majdic såg ju ut att vara helt körd efter första spurtpriset och alla trodde hon var nere för räkning. Men sen på sista varvet kom hon som skjuten ur en kanot och bara swischade förbi grupp efter grupp tills hon helt plötsligt låg i täten igen. Trots väldigt bra åkt av både Steira och Johaug kändes det ändå lite som om de hade statistroller i dagens drama. Huvudrollsinnehavarna var istället det tre giganterna Kowalczyk, Majdic och Saarinen! Alla tre vill ta hem den totala världscupen som inför tävlingen leddes utav Majdic. Nu efter segern ligger hon i fortfarande i topp och det kommer bli riktigt tufft för de andra att försöka plocka på slovenskan. Nästa tävling är som sagt en sprint, och går i vår härliga huvudstad.

Svenskarna då? Jo, eftersom det var masstart och de inte låg i främsta klungorna fick man knappt se dem på hela tiden vilket var lite tråkigt. Man vill ju ändå kunna se de man hejar på. Charlotte Kalla gjorde ett av sina bästa klassiska lopp någonsin och blev elva. Tänk om hon hade haft den formen i VM-femmilen, ja då hade hon nog sopat mattan med alla. Hur som helst skönt för henne att hon får med sig ett bra lopp i klassiskt inför nästa säsong.

Anna Olsson hade också en bra dag. Anna som inte alls tränar lika mycket som resten av eliten lyckades ändå hålla ihop det och skidade in på en nittonde plats. Sara Lindborg blev 33:a och vår svenskjänkare Kristina Strandberg 34:a.

Det är trist att man inte tog in en till åkare när det visade sig att Lina Andersson blivit krasslig. Vem som helst är väl bättre än ingen. Varför inte Maria Rydqvist eller Sandra Hansson? Apropå uttagningar och Rydqvist så har hon skrivit en rolig och tänkvärd text på sin hemsida med titeln Tio små skidåkare:

Tio små skidåkare med samma fysik och villkor, en orkade aldrig motivera sig att träna hårt och så var de bara nio.
Nio små skidåkare tränade hela sommaren, en blev förkyld varannan vecka och så var de bara åtta.
Åtta små skidåkare satsade passionerat mot OS, en hade inte råd att fortsätta och så var de bara sju.
Sju små skidåkare åkte till tunneln i Augusti, en fick astma och diskbråck och så var de bara sju.
Sex små skidåkare for till Ramsau i September, en blev övertränad och så var de bara fem.
Fem små skidåkare åkte första tävlingen i Bruksvallarna, en saknade tävlingsskalle och så var de bara fyra.
Fyra små skidåkare åkte uttagningstävling i januari, en vallade bort sig och så var de bara tre.
Tre små skidåkare stod på startlinjen i OS, en var inte i form när det gällde och så var de bara två.
Två små skidåkare hade gått loss sista kilometerna, en ramlade i sista backen och så var de bara en.
En liten skidåkare kom ensam in på upploppet. Han sträckte armarna i skyn och tog en guldmedalj.
Tio små skidåkare med samma fysik och villkor. En uppfyllde drömmen och resten dom försvann….

12 kommentarer till ”Otroligt! Ett riktigt spännande masstartlopp”

Jävligt spännande masstart imo! Svårt, för att inte säga omöjligt, att säga om det berodde på spurtpriserna eller ej.

Inlagd: 2009-03-14, 13:29
Skriven av: Andreas

Det berodde nog mest på mycket varierande före, där det var vatten i spåret som gynnade förföljarna. Skidbytena betydde också mycket, Japan verkar ofta lyckas bra med vallningen.

Inlagd: 2009-03-14, 13:37
Skriven av: Kurt

Masstartlopp på damsidan är oftast bra underhållning genom att det är körning hela vägen, idag hade dessutom skidbytena betydelse. I Majdics fall var det avgörande då hon hade överlägset bäst under fötterna på sista rundan. Godkänt lopp av Kalla men hon har mycket kvar att jobba med i klassisk stil. Men svagt av ledningen att inte kunna ställa upp med fullt lag. Obegripligt faktiskt för det kan knappast bero på ekonomien då det inte kostar mycket att kvista över till Tröndelag.

Inlagd: 2009-03-14, 15:08
Skriven av: Torbjörn

Nu tar Majdic cupen för hon lär ju inte missa på sprinten. Sen tycker jag att Kowaltzuk såg mera mänsklig ut i dag hon blev rejält trött av spurtpriserna.
Tycker det var ett bra lopp av Kalla hon hade några svackor vid 10km men sen höll hon jämt med täten.Detta trots att hon fegade utför och tappade många sekunder och 1minut på 30km är klart bättre än 1minut på 10km som det varit tidigare.

Inlagd: 2009-03-14, 15:28
Skriven av: nisse

Kristina Strandberg kan väl knappast vara bättre än Sandra Hansson?
6minuter efter det är mycket.

Inlagd: 2009-03-14, 16:47
Skriven av: nisse

Om alla masstartslopp var så här ändå. Detta var riktigt kul att titta på. Fast helt knäppt vad glidet är viktigt ändå?

Inlagd: 2009-03-14, 17:24
Skriven av: uttern

Alltså banan i Granåsen var ju också helt ypperligt lämpad för masstart. Sprintbanan var också helt sjukt bra, även om den var lite väl lång. Brett, fint, rejält uppför när det går uppför, tekniska men inte för svåra kurvor, inga sjuka branta uppförsbackar med stopp. Även mycket stakning krävdes på banan, den hade allt helt enkelt.

Inlagd: 2009-03-14, 19:00
Skriven av: Frans

Jeg tror dramatikken i dagens 3- og 5-milsrenn gjør det vanskeligere å få gjennom kravet om mer individuell start. Jeg tror ALDRI et renn med individuell start kunne hatt en slik nerve og spenning som dagens øvelser.

Selv liker jeg veldig godt individuell start, men i dag fikk jeg virkelig øynene opp for massestart. Det er nok dette som er fremtiden i langrenn.

Ja til massestart på tøffe baner!!

Massestart i flate løyper er kjedelig. Individuell start er gøy uansett vanskelighetsgrad på løypene. Men massestart i i tøffe løyper er toppen.

Det er vel ingen som helst tvil om at beste mann og kvinne vant i dag. Fantomløp av både Majdic og Jauhojärvi. Å vinne ei klassisk femmil i Kollen/Granåsen overgås vel kun av et OL-gull. Det sa også Jauhojärvi i intervju på NRK etter løpet.

Inlagd: 2009-03-14, 21:16
Skriven av: tor

Det som gjorde att dessa masstarter blev spännande var ju att många hade mycket att åka för med bonuspoäng och slutpoäng. I ett mästerskap finns inte bonus utan då är det bara mållinjen som räknas därför blir det skit tråkigt som på VM.
Så på mästerskap är det bättre med individuell start.

Inlagd: 2009-03-14, 21:39
Skriven av: nisse

Vel… ingen av de som dro opp tempoet hadde vel noe å kjempe for i verdenscupsammendraget. Både finnene, russerne og svenskene kjempet vel kun for seieren i løpet. Det var vel kun Northug, Cologna, Teichmann og Piller Cottrer som kjempet om verdenscuppoeng.

Jeg tror løpet hadde hatt tilnærmet samme utvikling uten spurtpriser.

Inlagd: 2009-03-14, 21:45
Skriven av: tor

Överraskande att ”sprint-Petra” vann tremilen i klassikt tycker jag. Trodde att Kowalchyk skulle vinna. Men det var ett spännande lopp, håller med om det.

Sen visar detta lopp hur långt efter svenskorna är när det gäller långlopp i klassiskt. Hoppas att de kan lyfta sig två eller tre snäpp till nästa säsong…

Inlagd: 2009-03-14, 23:05
Skriven av: Jörgen

Jag tyckte en minut efter på 30km var bra. Det är 2sek/km vilket inte är omöjligt att förbättra till nästa år.

Inlagd: 2009-03-14, 23:45
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values