Final climb – drygt 1 timme bort!

finalclimb.jpg

Klockan 11:58 i dag ger sig Virpi Kuitunen ut på Tour de Skis sista etapp, Final Climb. Först kör hon, och sedan alla jagandes, 5.8 km på en ”vanlig” bana innan slalombacken på över tre km ska övervinnas. Själva klättringen är 420 meter och ni som såg backen förra året vet hur sjukt jobbig den är. Det var där jag för första gången i världscupsammanhang fick se första växeln användas. Jag tror det var Frode Estil som var först med att ta till växeln där man använder stavarna som när man åker diagonalåkning i klassiskt fast man istället låter skidorna gå som i skate.

Som sagt, Kuitunen går ut först och sedan följer Charlotte Kalla 40 sekunder efter. Sist det gick ett jaktstartslopp om 10 km i fri stil i touren var Kalla 31 sekunder snabbare än Kuitunen. Idag är det lite kortare bana och det är 40 sekunder som skiljer dem åt. Så om det skulle gå som det gjorde sist, ja då kommer Kuitunen vinna, men om man tänker på att under det ovan nämnda loppet då Kalla plockade 31 sekunder på Kuitunen var det så att Kalla passerade Kuitunen innan hon gick i mål vilket kan lett till att hon slog av lite på takten i slutet. Jag tror iofs inte det men vi vet ju att Kalla trivs bäst med att jaga så om hon får jaga hela vägen så blir det nog ännu fler sekunder hon kan plocka. En annan sak är ju att det inte är en vanlig bana idag utan en tredjedel går ju uppför väldigt brant, och är det något som Kalla är bra på så är det att köra uppförsbackar på andra växeln. Hon är stark men om det blir så pass brant att hon inte kan köra på så fint som hon kan i vanliga backar, ja då kanske Kuitunen, som egentligen har sämre teknik en Kalla, får övertag eftersom hon är urstark vad gäller uthållighet, eftersom det kanske handlar mer om styrka än teknik i slutet.

Anna Hansson går ut ungefär 30 sekunder efter ett stort gäng åkare så om hon gör ett riktigt bra lopp har hon chansen att plocka minst fem placeringar. Det som talar emot det är att hon måste åka första två tredjedelarna helt ensam medan de som ligger före henne i spåret går ut i klunga och kan växeldra.

Anyway! Det är så spännande!! Nu håller vi tummarna!

Startlista

  • 11:58.00 – Virpi Kuitunen
  • 11:58.40 (+0.40) – Charlotte Kalla
  • 11:59.26 (+1.26) – Olga Rotcheva
  • 11:58.36 (+1.36) – Arianna Follis
  • 11:59.19 (+2.19) – Justyna Kowalczyk
  •  
  • 12:01.53 (+3.53) – Anna Hansson
  • 12:09.32 (+11.32) – Jenny Hansson

 

Läs lite mer: Expressen