Inför Kuusamo-sprinten, damer [uppdaterad]

kutio.jpg

Uppdaterad (fre 23:45): Anna Hansson skriver på sin hemsida att hon inte tänker köra sprinten i morgon utan kommer satsa helt på söndagens 10km. Det tycker jag låter som ett bra beslut!

Uppdaterad: Anna Dahlberg, Lina Andersson och Britta Norgren har kastat in handduken igen! Annas hälsena har inte blivit bättre och de andra två har fortfarande inte kommit ur sina förkylingar. TRÅKIGT!

Så nu ser laget ut så här istället:

 • Charlotte Kalla
 • Maria Rydqvist
 • Anna Hansson
 • Ida Ingemarsdotter
 • Sofia Bleckur

Det svenska damlaget är ganska likt förra årets lag. Det som skiljer är att man i år endast åker ner med fem personer istället för förra årets sex. Varför bara fem vet jag ej. Man kanske inte får. Anna Dahlberg som var skadad förra året var inte med, annars är det samma laguppställning bortsett från Bleckur och Strömstedt som inte får komma med. Laguppställningen känns ganska väntad.

Svenska Laget i Kuusamo 2006 (placeringar inom parantes)

 • Lina Andersson (7)
 • Ida Ingmarsdotter (14)
 • Anna Karin Stroemstedt (39)
 • Charlotte Kalla (46)
 • Britta Norgren (53)
 • Sofia Bleckur (71)

Svenska laget 2007

 • Lina Andersson
 • Anna Dahlberg
 • Ida Ingemarsdotter
 • Charlotte Kalla
 • Britta Norgren

Det ska bli roligt att se om Charlotte Kalla har utvecklats på klassisk-sprint-sidan. Förra året kom hon 46:a och bättre än så lär det nog bli i år, men räcker det hela vägen till final? Tveksamt, tror jag. Men det skulle vara en positiv överraskning!

Större förhoppningar bör vi nog ha på Linda Andersson. Eller, kanske inte, eftersom hon varit dålig ett tag nu men verkar äntligen blivit frisk. Kan tänka mig att den tuffa backen kommer vara i hårdaste laget för Lina om hon inte kunnat träna hårt senaste tiden. Öppet kort.

Anna Dahlberg visade i Düsseldorf med en tredjeplats att hon är tillbaka efter förra säsongens problem. Starkt med tanke på att hon vanligtvis brukar vara bättre i klassisk stil. Tyvärr har hon haft problem med en hälsena sedan Düssan men vi hoppas att den har läkt och att hon kunnat träna OK under problem-perioden! Dahlberg på pallen i fri stil borde ju betyda pallen även individuellt!

En som skulle kunna skrälla i år är Ida Ingemarsdotter som blev 14:e kvinna förra året. Hon kommer garanterat höja sig vilket kanske kan betyda final i år! Det vore ju för härligt. Enda orosmolnet är hennes knä som krånglat under sommaren. Till skidsport.com sa hon att hennes styrkor är:

”snabbhet, mod och ett starkt taktiskt kunnande”

Britta Norgren kommer också höja sig från förra året. Frågan är om det inte är samma sak som gäller för henne som för Charlotte, att det kanske inte är optimalt med klassisk kuperad sprint som passar bäst. Men tänk om Kuusamos bana skulle gå i fri stil. Shit då hade Britta och Charlotte varit feta.

De som endast skulle åka distansloppet på söndagen (Sofia Bleckur, Maria Rydqvist och Anna Hansson) får nu chansen att prova på sprinten på lördag! Hur bra dessa är i sprint har jag faktiskt ingen aning om. Men Rydqvist vann ju klassiska distansloppet i Bruks nyligen så hon är ju definitivt grym på att åka klassiskt. Hoppas dessa tre inte kör helt slut på sig på lördagen så att de inte kan prestera max på söndagen, där de egentligen hör hemma!

Now, hotet från utlandet

Vi börjar med att kolla hur det gick förra året i Kuusamo:

 1. Petra Majdic
 2. Virpi Kuitunen
 3. Marit Bjørgen
 4. Astrid Jacobsen
 5. Mona-Liisa Malvalehto
 6. Ella Gjømle

Storfavoriten Virpi Kuitonen är inte helt frisk och kommer förmodligen inte gå på lördag. Men en som troligen kommer gå är Petra Majdič, och hon tillsammans med Marit Bjørgen måste ju ses som storfavoriter. Jag måste dock säga att Majdič inte gick vidare från kvalet i Düsseldorf nyligen, hur är det med hennes form i år? Astrid Jacobsen kommer nog också ligga med där i toppen tillsammans med finskorna Mona-Liisa Malvalehto och Pirjo Muranen. Tyskan Manuela Henkel får vi inte räkna bort heller. Schweiziskan Seraina Mischol kom femma i Düsseldorf och fyra i Beitostølens klassiska sprint helgen innan vc i Beito och är med andra ord även hon farlig! Det känns som om det är rätt många som är med och krigar om toppen med andra ord! Förra årets sexa Ella Gjømle har haft twar och är inte ens uttagen.

Mitt patriotiska tips [uppdaterad]:

 1. Marit Bjørgen
 2. Anna Dahlberg Petra Majdič
 3. Astrid Jacobsen
 4. Pirjo Muranen
 5. Ida Ingemarsdotter
 6. Lina Andersson Mona-Liisa Malvalehto