20 februari 2019, av Jörgen

VM: Sprinten

Äntligen dags för VM i österrikiska Seefeld! Mästerskapen inleds idag onsdag med 5/10 km klassiskt (kval) vilket de våra inte behöver köra. SVT verkar tyvärr ha valt att inte ens visa kvalet på Play. Imorgon är det dags första riktiga VM-grenen – sprinten som det har pratats om mycket länge. Stina Nilssons medverkan har varit högst osäker på grund av skadan hon ådrog sig men nu har hon gett klartecken till start! Blir spännande att se i vilken form hon är, normalt en klar guldkandidat men nu mer osäkert. Maja Dahlqvist har visat mästartakter denna vinter i världscupen och får anses vara förhandsfavorit på grund av Stinas osäkra form. Jonna Sundling har tyvärr drabbats av förkylningar som stört, har nu lägre förväntningar på henne. Hanna Falk – orkar hon köra för fullt hela vägen är hon en medaljkandidat. Damernas sprint lär bli en nagelbitare. Bland herrarna har inga större förväntningar men i sprint kan allt hända som bekant.

Tidsprogram:

Torsdag 21 februari kl 12:00 – Sprint fristil kval
Torsdag 21 februari kl 14:30 – Sprint fristil finaler

Länk till startlistor, resultat och live timing

Uttagna svenskar:

Damer Herrar
Maja Dahlqvist
Hanna Falk
Stina Nilsson
Jonna Sundling
Calle Halfvarsson
Teodor Peterson
Oskar Svensson
Viktor Thorn

318 kommentarer till ”VM: Sprinten”

Största hoten mot svenskorna? De är flera.

Maiken Caspersen Falla (NOR) måste naturligtvis nämnas först. Regerande världsmästare bl.a. Inte åkt lika bra som hon brukar denna vinter men har nu vaknat till och vunnit de två senaste sprinttävlingarna i världscupen hon ställt upp i (Otepää resp Lahtis). Sägs ha fotproblem och att banan inte passar henne. Vi får väl se.

Sophie Caldwell (USA) – kan vara riktigt vass och en medaljkandidat om hon har dagen.

Jessica Diggins (USA) får inte glömmas bort speciellt som det handlar om fristil. Vann senaste världscuptävlingen i Cogne. Kan smälla till.

Joker: Eva Urevc (SLO) – bombade på i Cogne men orkade sen inte i finalen. Ett muskelpaket som påminner om Björgen (se hennes Instagram). Den dagen hon orkar hela vägen blir hon livsfarlig.

Tror inte riktigt på: Pärmakoski (FIN) – ingen dålig sprinter men mer en distansåkare med stor kapacitet. Fähndrich (SUI) och Ringwald (GER) är i form och kan gå till final men vinnare nej. Weng-tvillingarna (NOR) – nej här räcker de inte till. Neprayeva (RUS) och Belorukova (RUS) – nej, räcker inte till heller.

Inlagd: 2019-02-20, 09:37
Skriven av: Jörgen

Funderar på om det är lättare eller svårare att ta sig vidare från prologen i ett VM än i en vanlig VC-sprint?

Inlagd: 2019-02-20, 09:41
Skriven av: Slakmota

Två svenskor på pallen, Maja och Stina.
Gäller att hålla sig ifrån trassel med ivriga norskor.

Inlagd: 2019-02-20, 09:46
Skriven av: Kallner

Slakmota:
Lättare. Länderna får starta med max 4 åkare i VM. Reagerande mästare har en friplats.

Inlagd: 2019-02-20, 09:47
Skriven av: Nörden

Någon kanske nämner Skistad (NOR) men tror inte på henne redan i detta VM – de övriga kommer inte att låta henne styra fältet där framme nu när de var de har henne. Fruktar lite att hon kan ställa till med ett fall t.ex. försöker stänga när en svenska är på väg förbi.

Inlagd: 2019-02-20, 10:01
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Krista P. ska väl inte ens köra sprinten? Det var i alla fall budet i finländska medier igår…

Inlagd: 2019-02-20, 10:23
Skriven av: Freddy

Freddy: OK, visste inte om det. Nog klokt av Finland att spara henne.

Inlagd: 2019-02-20, 10:38
Skriven av: Jörgen

Nån som vet var man hittar startlistor?

Inlagd: 2019-02-20, 14:07
Skriven av: Ölandsfåk

Ölandsfåk: Håll ett öga på denna översiktssida (länk) om det dyker upp nedladdningsbara filer till höger på sidan i anslutning till aktuellt event (sprinten) då är det startlistorna..

Inlagd: 2019-02-20, 14:40
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Tack! Försökte leta där. Inte helt lätt att hitta grejer på FIS-sidan.

Inlagd: 2019-02-20, 14:46
Skriven av: Ölandsfåk

Startlistor kommer på kvällen innan, någon gång efter kl 18-20.

Inlagd: 2019-02-20, 15:11
Skriven av: swestam

@Jörgen: Nej Pärmäkoski får nog svårt, framförallt eftersom hon inte deltar!

Inlagd: 2019-02-20, 16:01
Skriven av: Kurt

Man borde spela på Anita Korva, det ger 500 ggr pengarna och är inte helt orealistiskt

Inlagd: 2019-02-20, 16:07
Skriven av: Kurt

Kurt: Har inte Korva varit sjuk?

Inlagd: 2019-02-20, 16:19
Skriven av: swestam

Vet ni hur det brukar vara med sändningarna på SVT Play? Kommer det vara möjligt att titta på sprinten senare under dagen utan att få resultatet ”spolilat”?

Inlagd: 2019-02-20, 16:49
Skriven av: Manne 2

Manne 2: Ja speciellt om du tittar på avslutade sändningar på SVT Play i efterhand, då ser du dessa från början dvs inget blir avslöjat. Börjar du däremot mitt i när dessa sändningar fortfarande pågår riskerar du att få se något som avslöjar eftersom spelaren startar i ”nutiden” i sändningen men i så fall är det bara att försöka undvika titta på bilden och dra tillbaka tidslinjen därnere till början istället för nutid.

Inlagd: 2019-02-20, 16:56
Skriven av: Jörgen

Frågan är vad Falla kommer ha för taktik? I för-vm körde hon så som man kunde föreställa sig att hon skulle kört, i tät med ett ryck i sista backen. Det höll dock inte, hon blev ordentligt uppäten på upploppet. Kommer någon vilja vara i täten inför upploppet? Damsprinten måste vara det mest svårtippade loppet, är en lätt bana där det handlar till 95% om timingen inför upploppet tillsammans med hur man sätter höghastighetsspurten och hur skidorna går.

Inlagd: 2019-02-20, 17:04
Skriven av: Emil

Manne2: som Jörgen skrev så är det är en liten risk när man ska titta på något som pågår. Jag brukar muta och bara kolla på nederkanten så jag kan spola tillbaka till start. Har aldrig varit något problem för mig nu när jag muta också.

Inlagd: 2019-02-20, 17:06
Skriven av: Gor

”Damsprinten måste vara det mest svårtippade loppet”

Må være noe av det dummeste jeg har hørt, om ikke Sverige vinner i morgen gjør de det aldri, lett bane med langt oppløp som passer alle de beste svenskene, gull, sølv og kanskje bronse til Sverige.

Det er jo ikke en kjeft utenom kanskje Stina som slår Maja på et slikt oppløp, og så har dere Jonna og Falk (lett bane betyr kansje gull for henne) i tillegg. Må være verdens mest lettleste sprint, spørmålet er kun hvem av svenskene som vinner.

Inlagd: 2019-02-20, 17:13
Skriven av: Neithiri

Neithiri
Passar Skistad jäkligt bra också men håller med om att den är bra för svenskorna. Men det finns ju också en annan del av det hela, viktigt att få till glidet. Har man inte det så kanske det inte spelar någon roll om man har storform för dagen.

Inlagd: 2019-02-20, 17:53
Skriven av: Janne

Neithiri: Visst, du har rätt i att banan passar två svenskor bra (men Stina lite sämre relativt sett). Men sedan blir det ju lik förbaskat mer svårtippat när det är kortare och enklare. Fler åkare kommer i spel då. Det kan mycket väl bli en tyska, amerikanska eller schweiziska som vinner i morgon. Ja, Udnes Weng kan också vinna. Ingen nämner henne. Och med det upploppet blir glidet viktigt som Janne skriver.

Inlagd: 2019-02-20, 18:44
Skriven av: Per

Nu får Calle lida för att han är så snäll och lättövertalad. Tidigare så lät han sig tramsa runt med Northug och nu det här. Media vet att han ofta ställer upp och utnyttjar honom. Jag har läst att han har fått någon ny som ska fungera som någon slags rådgivare men den killen tycks göra ett förbaskat dåligt jobb. Vilken kontrast mot våra äldre stjärnor på tjejsidan som gör allt rätt. Synd att han inte fått ihop det med någon av dem så att de kunnat lära honom att ha rätt fokus och inte dribbla bort sig själv. Ser att Thorn är ute och tramsar också, hoppas att han inte går i Calles fotspår.

Inlagd: 2019-02-20, 19:16
Skriven av: Tobbe H

Startlistorna är ute nu, hela 113 startande. Alla fyra svenskorna startar mellan nr 15 och 22 så inom dessa två minuter har vi svaret på hur de mår.

Inlagd: 2019-02-20, 19:27
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H … Den såkalte ”Ramm”-humoren er bare idioti, og ikke det minste morsom. Useriøse NRK ”lurer” skiløpere til og være med på alt slags tull og tøys i forkant av mesterskap.
Stakkars Calle som ble lurt med på dette pisset!

Inlagd: 2019-02-20, 19:39
Skriven av: pelle

Ja För en skull lät det igår på presskonferensen att Calle var tillfreds och lugn inför ett mästerskap. Nu blir det kanske sabb av alltihop på grund av att han får löpa gatlopp i media. För vad, Vilket allvarligt brott har han begått? Finns ju stor risk nu att det sabbar sprinten för honom och kanske resten av VM också. Tycker synd om honom.

Inlagd: 2019-02-20, 19:42
Skriven av: karlP

Mycket bra av Italien att de fyller alla sina platser på herrsprinten. 5 åkare!

Inlagd: 2019-02-20, 19:48
Skriven av: Nörden

Det enda man kan kritisera Calle för tycker jag att han backat. Northug skulle bara stått kvar i det här läget utan att ursäkta sig och klarat sig bättre. I och med att Calle ”ångrat” sig har han ju lite medgett att han gjort fel. Att media numera alltid intervjuar en massa ”Rydkvistare” innebär inte att majoriteten tycker att det är så farligt.

Inlagd: 2019-02-20, 19:54
Skriven av: karlP

Maja Dahlqvist vinner VM-guld imorgon.. Stavås Skistad tar medalj.

Calle H ska välja så enkel kvart som möjligt och sluta gå efter Kläbos heat.. Kan han spara kraft fram till en semifinal då blir han en av dom åkstarkaste där och han har lite större chanser på ett kort upplopp.. Troligtvis blir det Kläbo Pellegrino i en egen klass och så hård fight om bronset..

Inlagd: 2019-02-20, 20:42
Skriven av: JohanA

Jag tror inte på Stavås. Tror inte riktigt att hon har orken än att tåla en tävling i VM tempo. Tror mer på Falla än Stavås.
Maja tipset kan gå in.
Känns inte riktigt som att banorna riktigt passar Stina, För henne skulle det nog vara bättre om det vore lite tuffare banor. Men om jag skulle satsa pengar på en betting site skulle det nog vara på Falk. Inte för att jag tror att hon vinner men oddsen lär ju vara bra och hon kan vinna om heaten går rätt väg på den här banan, Vem som helst av de svenska tjejerna kan ju helt klart vinna utan att man skulle var jätteförvånad.

Inlagd: 2019-02-20, 21:00
Skriven av: karlP

Fast om jag skulle gissa även om banorna inte passar Stina perfekt så tror jag att hon vinner i morgon.
Falla tvåa och Maja trea ,Jonna fyra ,Falk femma, Diggins sexa

Inlagd: 2019-02-20, 21:05
Skriven av: karlP

Maja slår caldwell på upploppet. Stina trea.

Inlagd: 2019-02-20, 21:23
Skriven av: V.Vittoz

Tippar Falla som etta före Dahlqvist och Stavås.
För att vara Falla gav hon ovanligt bra betalt på oddset, var 3:e favorit där, Nilsson och Dahlqvist hade lägre odds.

Inlagd: 2019-02-20, 21:53
Skriven av: Hasse

Hasse, intressant bet med tanke på Maikens alla svaga upplopp i år. Tror personligen inte att hon har en chans emot Maja, Stina och kanske Jonna om hon är tillbaks efter sjukdom. Stavås har inte en chans på denna enkla bana där det kommer gå fort från början till slut. Tror Maja vinnner

Inlagd: 2019-02-20, 22:13
Skriven av: V.Vittoz

Skulle bli mycket förvånad om Falla vinner imorgon. Finns inget som tyder på det.

Inlagd: 2019-02-20, 23:17
Skriven av: Nörden

Alla som kritiserar Calle kan omöjligen sett tidigare utgåvor av Helt Ramm. Det är ett program som är 100% trams! Visserligen kul men likväl trams.

Trist att se hur allt hela tiden blir fel när Calle gör något. När Iversen är ute i media och pratar om vilka tjejer han vill sätta på så är det bara roligt, men när Calle sjunger ett skämt (skriven av komiker) om det så är det kvinnoförnedrande.

Inlagd: 2019-02-20, 23:23
Skriven av: Jan

Jan:
Håller verkligen med dig. Hoppas Calle lyckas bra imorgon. Viktigt att han får ut det bästa ur kroppen även om det innebär blir respass i exempelvis semi. Viktigt att han får en bra start så kommer han ha en bra känsla inför resterande loppen i mästerskapet. Tror fortfarande han har större chans i 15 km och såklart också teamsprinten.

Inlagd: 2019-02-21, 00:09
Skriven av: Nörden

V.Vittoz, jag hoppas verkligen du har rätt, härligt med sådan optimism, jag är mer en pessimist.
Falla har en otrolig mästerskapsstatistik och är oftast som bäst när det gäller, hon är nu bra från fotskadan och har en stigande form, har ju vunnit de 2 senaste sprintarna som hon varit med i och då hade hon ändå mer problem med foten. Vad gäller Stavås tror jag tvärtom att en lätt bana (som denna) som kräver fart gynnar henne eftersom hon tidigare inte orkat alla heat.

Inlagd: 2019-02-21, 04:15
Skriven av: Hasse

Har en känsla att Teo överraskar och tar sig till Final. Går i senare kvartar med lite lättare motstånd och sen tar sig vidare på LL till final. Dock slutar han 5:a väl där.

Inlagd: 2019-02-21, 05:05
Skriven av: Markus

Vaknade med nervös mage idag!
Halv arbetsdag, sedan hem och ladda med popcorn och VM-sprinten…

Ju närmare vi kommer start, ju mer osäker är jag på utfallet idag…
Enda säkert idag, herr Kläbo vinner lätt!

Inlagd: 2019-02-21, 05:42
Skriven av: ErrkaPetti

Hasse, du har ju rätt om Maiken…
Hon har ju ett fenomenalt facit på mästerskap, och, fortfarande ett bättre CV än Stina (både VM och OS-guld på Maiken)…

Tar Stina medalj idag (borde vara omöjligt med denna uppladdning) så säger det mer om konkurrensen än Stina själv (även om hon säkerligen är djävulen själv i gymmet;-)

Finns två åkare som dom flesta glömmer och som kan överraska idag och vinna; Skistad och Hanna Falk…

Skulle Hanna vinna idag kommer det gråtas oceaner av tårar av henne själv och hela Hannas stora fanskara!

Inlagd: 2019-02-21, 06:20
Skriven av: ErrkaPetti

Idag börjar VM på riktigt! Tippar utfall i semi och final idag:

Utslagna i semifinal: Fähndrich, Neprayeva, Ringwald, Falken, Sundling och Skistad.

Resultat final: Dahlqvist, Falla, Diggins, Caldwell, Nilsson och Urevc.

Blir positivt överraskad om Stina orkar och tar medalj, inte optimalt med skadan och allt så nära inpå VM men bara glad om får fel. Urevc sist i finalen, ”den nye Björgen” som hon kallas (pga musklerna) orkar inte hela vägen än.

Inlagd: 2019-02-21, 07:36
Skriven av: Jörgen

Soligt och stabilt kring plus fem i luften idag när tävlingarna går. Bra och rättvisa förhållanden.

Inlagd: 2019-02-21, 07:40
Skriven av: Per

Alla som pratar upp Falla och pratar ned Stina (alternativt de andra svenskorna). Är ingen naturlag att Falla skall vinna bara för att det är mästerskap (vilket om inte annat Stina visade på OS).

Inlagd: 2019-02-21, 07:53
Skriven av: swestam

Om den information vi får från landslaget stämmer så borde varken Stina eller Charlotte vara i bra form. Fördelen är att båda kan åka utan den vanliga pressen. Nackdelen är givetvis att båda får svårt att vinna medaljer.

Osäker dock om informationen om Stina stämmer. Om hon vinner idag så får Grip kanske komma med en bra förklaring, annars blir det kanske svårt att lita på honom i framtiden.

För 16 dagar sedan.
https://www.expressen.se/sport/kronikorer/ludvig-holmberg/stinas-instagram-lovar-valdigt-gott/

Inlagd: 2019-02-21, 08:41
Skriven av: Anders 2

Det blir lite väl mycket Sverige-Norge i spekulationerna tycker jag. Det har varit fyra skatesprintar i alperna hittills i år. Diggins har varit på pallen i tre av dem, de tre senaste. Caldwell har varit på pallen två gånger. Lägg därtill att Diggins har lika stor vinnarskalle som Stina och Falla, lika stor erfarenhet av mästerskap samt att hon är grym på den här typen av upplopp så kan hon bli livsfarlig. Det som möjligen talar emot henne är den korta banan. Hon hade tur i Cogne. Den marginalen kommer hon inte ha idag i kvart och semi.

Inlagd: 2019-02-21, 08:43
Skriven av: Per

Här är förklaringen.

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/hemliga-spelet-finns-manga-valvilliga-manniskor-men/

Inlagd: 2019-02-21, 08:55
Skriven av: Anders 2

Stina har varit så överlägsen denna säsong. Räcker att hon har 80 % av den formen så vinner hon.

Inlagd: 2019-02-21, 09:24
Skriven av: Nörden

Anders 2: Fast nu har du ju hört Stina själv berätta om hur det har varit. Om hur hon inte kunde knyta skorna, om hur det gjorde ont och om att det var en trappa där hon fick ta steg för steg i rehaben. Du måste ju kunna sätta dig in i vad det innebär att få en muskelbristning. Skadan är självklart ingen bluff. Det kunde vi se redan i Estland.

Inlagd: 2019-02-21, 09:49
Skriven av: Per

Nörden.. Var formen på bare 75% når hun tok ”spagaten” og skadet seg i Otepää, eller? .. :)

Inlagd: 2019-02-21, 10:12
Skriven av: pelle

pelle: Ja kan man väl säga. Nej men ärligt talat har Stina varit överlägsen under denna säsong i de flesta loppen. Tidigare säsonger har det handlat om Stina vs Falla men inte nu. Det får man inte glömma bort.

Inlagd: 2019-02-21, 10:15
Skriven av: Nörden

Vi har inte pratat så mycket om herrsprinten. Hoppet om svensk herrmedalj idag är inte stort. Ska vara Halfvarsson om han har en riktigt bra dag. Peterson om får en lidnersk knäpp och åker som i fornstora dagar men det ska vi nog inte hoppas på..

Medaljerna tror står mellan Kläbo, Pellegrino, Iversen och Chanavat. Utmanare Ustiugov samt de andra norrmännen. Bolshunov tror jag inte riktigt på idag, han är bättre i sprint om det är klassisk stil.

Inlagd: 2019-02-21, 10:41
Skriven av: Jörgen

Har Stina, Maja och Jonna som dom största favoriterna men att alla ska lyckas idag och bli en trippel blir tufft. Utmanare Skistad som denna bana passar perfekt men frågan hur mycket krafter som finns kvar i en final. Falla max en final tror jag, tufft med medalj för avslutningen passar inte henne alls, ska vara dålig vall på övriga medans hon har superglid, så kanske hon kan bli farlig också.

Inlagd: 2019-02-21, 10:49
Skriven av: Janne

Urevc är en stor utmanare också med tanke på den lätta banan.

Inlagd: 2019-02-21, 10:51
Skriven av: Janne

Tycker konkurrensen att vara bland de 30 är något tuffare på herrsidan mot normalt i mästerskap. Obegripligt att Harvey ställer upp efter fiaskot i Cogne.
Allltid någon hyfsad etablerad som ryker.

Inlagd: 2019-02-21, 11:35
Skriven av: Nörden

Ska bli jättespännande att se sprinten idag. Svenska tjejerna får en ny situation med att gå in i ett mästerskap med press på sig. Visst har Stina haft det förr, men inte de andra. Framförallt är det ju Maja som har press. Falk och Sundling har ju inte resultat som gör att det krävs medaljer av dem.

Inlagd: 2019-02-21, 11:41
Skriven av: fredde

Olilla verkar ångra sig lite att hon också rycktes med i jounalistldrevet kring Halvarsson. Nu är Halvarssongate slut säger hon nu och ville inte prata mer om det.
Finns det något mer ängsligt än svenska sportjournalister.Väldigt många kände att det måste ut och fördömma igår. Har Sverige blivit världens prydaste land.Till och med Norge undrar vad det hela handlar om och varför det blivit så uppblåst i Sverige,
Hoppas det inte har påverkat Calle för mycket.

Inlagd: 2019-02-21, 11:51
Skriven av: karlP

fredde: Sundling har ju absolut resultat som ger medaljförhoppningar. Men det är hennes sjukdom som gör att man tvivlar.

Inlagd: 2019-02-21, 11:51
Skriven av: Nörden

Otroligt vackert på bilderna från Seefeld. Det här blir längdskidpropaganda. Nervöst nu.

Inlagd: 2019-02-21, 11:52
Skriven av: Per

Falla har #7 och Urevc #11 blir intressant att se deras tider jämfört med de svenska som åker lite senare.

Inlagd: 2019-02-21, 12:01
Skriven av: Jörgen

Fall på Neprayeva!

Inlagd: 2019-02-21, 12:03
Skriven av: Jörgen

Var visst fel på live timingen som visade att Neprayeva var 40 s efter vid 0,6 km

Inlagd: 2019-02-21, 12:05
Skriven av: Jörgen

Nåt galet med mellantiderna för vissa åkare. Trodde de vurpat först men kan det inte stämma.

Inlagd: 2019-02-21, 12:05
Skriven av: Nörden

Vilken slakt av Maja! Och Falk visar att hon ska vara med i VM. Gate glose.

Inlagd: 2019-02-21, 12:10
Skriven av: Nörden

Hoppas både Sundling och Stina kommer igång lite nu efter kvalen. Båda har ju vart osäkra innan så kvalet kan vara något som väcker dem lite

Inlagd: 2019-02-21, 12:14
Skriven av: Markus

Bra kval av svenskorna och särskilt på Dahlqvist och Falk. Helt ok av Stina. Sundling tyvärr som väntat lite efter. Av favoriterna är det Diggins och Ringwald som kvalar lite sämre. Lotta Udnes Weng sensationellt utslagen. Så långt ungefär som förväntat, skulle jag säga (Udnes Weng undantaget).

Inlagd: 2019-02-21, 12:14
Skriven av: Per

Nörden: Falken har gjort bra kval tidigare i vinter, bl.a vunnit en i världscupen så ingen överraskning, bara att hoppas att hon har uthålligheten idag!

Maja vinner kvalet, det brukar hon inte göra.. Stina och Sundling vidare också. Blir en nervpärs sen i finalerna som väntar!

Inlagd: 2019-02-21, 12:15
Skriven av: Jörgen

Per
Jonna 26:a i kvalet i Lillehammer och där blev det en imponerande seger. Så hennes placering i kvalet behöver inte betyda någonting.

Inlagd: 2019-02-21, 12:21
Skriven av: Janne

Känns bra med Maja och Falken.Vad gäller Sundling lite oklart om det är positivt eller inte.
Har inte koll på statistiken men är inte det här ett sämre kval av Stina än vad hon har haft när hon vunnit loppen i år?
Om Maja tar första heatet så får man hoppas att de andra svenskorna håller sig borta från det om det har likvärdiga heat alternativ

Inlagd: 2019-02-21, 12:23
Skriven av: karlP

Stina gör en bra avslutning. Var efter Jonna vid mellantiden.

Inlagd: 2019-02-21, 12:29
Skriven av: Nörden

KarlIP: 3-3-3-1-3 är Stinas kvalresultat i skatesprint i år.

Janne: Bra spaning. Det kan vända!

Inlagd: 2019-02-21, 12:33
Skriven av: Per

Tror att svenskorna helst undviker varandras kvartar, få se om de visar när åkarna ska välja heat?

Inlagd: 2019-02-21, 12:34
Skriven av: Jörgen

Per ok då är det ju klart sämre idag
Jörgen vi får hoppas det.Skulle bli jättenervös om tex Maja och Falk skulle vara i samma kvart

Inlagd: 2019-02-21, 12:40
Skriven av: karlP

Maja tog kvart fyra istället för ettan??

Inlagd: 2019-02-21, 12:42
Skriven av: Jörgen

Heat 5 på damsidan ser tufft ut för att vara heat 5.

Inlagd: 2019-02-21, 12:46
Skriven av: Nörden

Heat 1: Caldwell, Visnar, Nilsson, Skistad, Belorukova och Scardoni.

Heat 2: Urevc, Falla, Neprayeva, Sundling, Brocard och Pulles.

Heat 3: Fähndrich, Falk, Laurent, Gimmler, Eide och Krehl.

Heat 4: Dahlqvist, T Weng, Bjornsen, Cebasek, Mateeva och Carl.

Heat 5: Lampic, Diggins, Ringwald, der Graaff, Kern och Beranova.

Inlagd: 2019-02-21, 12:47
Skriven av: Jörgen

Hoppas att Maja vet vad hon gör nu…lite defensiv i överkant där eller?

Inlagd: 2019-02-21, 12:47
Skriven av: Freddy

Förstår inte riktigt hur Maja tänkte där. De andra valde med tanke på att de trodde att hon skulle välja ettan. Istället blev det Stina som tog ettan och får bekänna färg mot Caldwell och Skistad. Bara att hoppas att det går vägen nu.

Inlagd: 2019-02-21, 12:49
Skriven av: Jörgen

Vart kan man se startfälten i heaten?

Inlagd: 2019-02-21, 12:49
Skriven av: fredde

Det är bara 2.30 min i sluttid. Smart att ta heat 4. Sedan komma i 1:a semifinal. Hanna och Maja ser fina ut.

Inlagd: 2019-02-21, 12:51
Skriven av: Packad

Haha FIS har dumpat mellantiden nu pga att den krånglade under damloppet. Inte bra under ett VM och allt.

Inlagd: 2019-02-21, 12:51
Skriven av: Nörden

Ajajaj kände att det var inte bra av Teo att han skulle starta kvalet. Inte bra. Han måste få tider att jämföras med i kval.

Inlagd: 2019-02-21, 12:54
Skriven av: Nörden

Sundling får det tufft i sin kvart men klar chans att gå vidare på tid (Urevc lär dra hårt). Falkens kvart ser enklare ut liksom Majas.

Inlagd: 2019-02-21, 12:54
Skriven av: Jörgen

Tufft för Teodor att ta sig vidare med den tiden va?

Inlagd: 2019-02-21, 12:55
Skriven av: fredde

Blomman blir så glad över Thorn åker snabbt och klappar sina händer :)

Inlagd: 2019-02-21, 12:56
Skriven av: Nörden

Trist för Teodor, utslagen i kvalet och får ej åka vidare.

Inlagd: 2019-02-21, 13:02
Skriven av: Jörgen

Vad beror Teodors kvalproblem på tro? Varför har han alltid problem där?

Inlagd: 2019-02-21, 13:04
Skriven av: fredde

Sundling tror jag fick en bra kvart.Falla brukar ju vara dragvillig och kan se till att det blir bra tider.Härligt att alla svenskor är i olika kvartar .Men som sagt .Hur tänkte Maja? .Det var ju upplagt att ta första.Eller sa Stina innan att oberoende vad så skulle hon ta första

Inlagd: 2019-02-21, 13:07
Skriven av: karlP

Maja brukar väl alltid välja kvartsfinal 4 eller 5 så inget att oroa sig för.

Inlagd: 2019-02-21, 13:12
Skriven av: swestam

Teo har varit lite (inte så lite) av ett mysterium under de senaste säsongerna. Känns som att han redan funderar ganska mycket på livet post-elitkarriär.

Inlagd: 2019-02-21, 13:12
Skriven av: Freddy

Junioren Graz från Italien hade kunnat gå in bland de 30 om han inte var tvungen att runda rumänen på upploppet.

Inlagd: 2019-02-21, 13:14
Skriven av: Nörden

Har svenska vallateamet någonsin misslyckats när det är soligt? Min känsla är att det alltid brukar vara bra då.

Inlagd: 2019-02-21, 13:18
Skriven av: Jon

Grymt bra kval förutom Teodor. Nästan så man börjar få förhoppningar även på killarna.

Inlagd: 2019-02-21, 13:21
Skriven av: fredde

Packad: De i heat 4 och 5 går till semifinal 2. Tror att du förväxlar med heat 3? Maja kan inte hamna i första semifinalen nu.

Inlagd: 2019-02-21, 13:28
Skriven av: Jörgen

Inte världens viktigaste spörsmål just nu kanske, men ändå, någon som har koll på varför inte Musgrave kör idag?

Inlagd: 2019-02-21, 13:29
Skriven av: Freddy

Ja bra kval av killarna.Tänk om alla killarna i landslaget har prickat in formen.Man börjar ju nästan få förhoppningar om stafetterna.
Hur brukade Oscar förra året när det gick bättre på sprintarna kvala? Är han en som blir bättre och bättre över dagen?

Inlagd: 2019-02-21, 13:29
Skriven av: KarlP

Thorn vinner kvalet. Och folk härinne har snackat om han inte är en sprinter. Fick dom äta upp.

Inlagd: 2019-02-21, 13:30
Skriven av: Nörden

Freddy:
Musgrave åker inte sprint längre.

Inlagd: 2019-02-21, 13:31
Skriven av: Nörden

Maja är nästan fyra sekunder före den åkare i hennes heat som var näst snabbast i kvalet. Hon kan få en rätt enkel väg till final om hon bara hänger med och sedan tar finishen i heaten. Så inte säkert att det är en nackdel för henne.

Inlagd: 2019-02-21, 13:31
Skriven av: Per

Freddy: Han sparar sig till skiathlonen på lördag

Nörden: Jag anser fortfarande att han inte är någon sprinter

Inlagd: 2019-02-21, 13:32
Skriven av: swestam

Ser att nyblivna norska mästaren i sprint Lotta Udnes Weng blev utslagen i kvalet (32) med 14 hundradelar.. Syster Tiril gick däremot vidare (11) liksom övriga norskor.

Inlagd: 2019-02-21, 13:34
Skriven av: Jörgen

swestam: Han är distansåkare och sprinter. Vinner man kval är man en sprinter.
Så länge man kan hävda sig i respektive lopp är man en distansåkare och/eller sprinter.

Inlagd: 2019-02-21, 13:45
Skriven av: Nörden

Tack för dubbel återkoppling om Musgrave, hade missat det.

Inlagd: 2019-02-21, 13:50
Skriven av: Freddy

Nörden: Kvalet är bara en fjärdedel av en hel sprinttävling, nu ska placeringarna avgöras.. Hoppas förstås på att Thorn har gott om krafter kvar och att det ska gå bra för honom!

Inlagd: 2019-02-21, 14:18
Skriven av: Jörgen

Man tycker ju synd om Teo förstås. Men det har inte sett bra ut under hela säsongen så helt oväntat är det inte.
Feluttagning? Ja.

Inlagd: 2019-02-21, 14:19
Skriven av: Kallner

Hoppas inte Thorn gör sina rusningar tidigt nu igen och bränner massa energi i onödan.

Och Calle, tänk nu taktiskt och lägg dig inte passivt längst bak. Det kommer gå snabbt i kvart o semi.

Inlagd: 2019-02-21, 14:22
Skriven av: Kallner

Jörgen:
Såklart. Men tar gärna ut glädjen i förskott. Annars kanske det inte blir nån glädje :)

Kallner:
Utifrån hans senaste form och resultat var det rätt uttagning. Men han är väldigt ojämn i kval och varit det under flera år. Minns en slottsprint i Sthlm för några år sedan när han startade först eller möjligen tvåa och han floppade rejält.

Inlagd: 2019-02-21, 14:23
Skriven av: Nörden

Sabla tur Stina hade!

Inlagd: 2019-02-21, 14:34
Skriven av: Nörden

Shit vilken gamble hon körde när hon valde kvart 1. Men det gick. Och Caldwell blev hon nog av med därmed. Imponerande av Skistad.

Inlagd: 2019-02-21, 14:35
Skriven av: Per

Blev orolig där när Stina var tvungen att fälla sig.. Att skadan skulle gå upp.. Men skönt att se att hon verkar OK!

Inlagd: 2019-02-21, 14:35
Skriven av: Jörgen

Norge verkar ha bra mycket bättre glid än svenskarna hittills. Jobba på det!

Inlagd: 2019-02-21, 14:40
Skriven av: fredde

Bra fällniing av Stina. Var det med vänstern?

Inlagd: 2019-02-21, 14:40
Skriven av: Per

Bra Jonna! Kan växa nu.

Inlagd: 2019-02-21, 14:40
Skriven av: Freddy

Jonna såg bra och kontrollerad ut i sin kvart, nu Falkens tur..

Inlagd: 2019-02-21, 14:41
Skriven av: Jörgen

Per: Ja, vänstern dvs andra benet..

Inlagd: 2019-02-21, 14:42
Skriven av: Jörgen

Jävla otur!

Inlagd: 2019-02-21, 14:44
Skriven av: Nörden

Norge har jättebra glid. Precis som i Lahti.

Inlagd: 2019-02-21, 14:44
Skriven av: Per

Norskorna har bra finish. Oroväckande bra. Semifinal 1 kommer bli grym.

Inlagd: 2019-02-21, 14:45
Skriven av: Freddy

Falken… Så synd…

Inlagd: 2019-02-21, 14:45
Skriven av: ErrkaPetti

Sicket glid Norge har. De bara susar förbi i backen ju. Blir tufft att matcha dom om vi inte jämnar ut den skillnaden inför semin.

Inlagd: 2019-02-21, 14:45
Skriven av: fredde

Norge har träffat rätt i glidet vill jag lova. Det kan avgöra i slutändan tyvärr.

Inlagd: 2019-02-21, 14:46
Skriven av: Janne

Nu känner man Norge-hatet komma…usch! Även inom mig.

Inlagd: 2019-02-21, 14:46
Skriven av: Nörden

Diska Weng!

Inlagd: 2019-02-21, 14:49
Skriven av: Nörden

”Skidorna suger i snön” konstaterar Falk. Hon låg helt rätt där. Normalt ska hon ta det.

Inlagd: 2019-02-21, 14:55
Skriven av: Per

Falken bra i kvalet men orkar tyvärr inte sen liksom flera gånger tidigare denna säsong. Tråkigt.

Inlagd: 2019-02-21, 14:57
Skriven av: Jörgen

Tycker Sundling och Nilsson ska försöka ha hyfsad fart i semin och försöka få bort Skistad. Om inte annars så få möjlighet att gå vidare på tid. Är inte lika optimistisk nu som innan angående svenskornas möjligheter. Tycker norskorna har bäst skidor och svenskornas känns inte optimala tyvärr.

Inlagd: 2019-02-21, 14:58
Skriven av: Janne

Jävligt märkligt att herrarnas bana tar 3 minuter och damernas 2.30…?

Inlagd: 2019-02-21, 15:01
Skriven av: ErrkaPetti

OTUR!!!!

Inlagd: 2019-02-21, 15:03
Skriven av: Nörden

Inte märkligt, herrarnas bana är ju längre..

När hade Calle tur senast? Typ never.

Inlagd: 2019-02-21, 15:07
Skriven av: Freddy

Calle kan ju inte börja fixa med staven när dom är på väg utför då tappar han ju viktig fart… även om de var jätte otur och även lite tveksamt glid spännande se hur de glider för Thorn

Inlagd: 2019-02-21, 15:08
Skriven av: jossa

Hva driver de svenske herrene med?

Inlagd: 2019-02-21, 15:12
Skriven av: pelle

Trist. Men tyvärr är Thorn ingen sprintåkare.

Inlagd: 2019-02-21, 15:12
Skriven av: Per

Freddy, visst förstår jag att herrarnas är längre, men, skillnaderna är väl mer än vanligt i tid?

Inlagd: 2019-02-21, 15:13
Skriven av: ErrkaPetti

Vad var de där för taktik då? fattar noll men tveksamt glid känns de också som får avvakta Svensson

Inlagd: 2019-02-21, 15:13
Skriven av: jossa

Per:
Han vann kvalet. Nog är han en sprintåkare eftersom han kapacitet att vinna ett kval.

Inlagd: 2019-02-21, 15:14
Skriven av: Nörden

Ännu en mäktig svensk herrinsats. Bäst när det gäller och inte i kvalet när det inte gäller, eller? Thorn bäst i kvalet, segern är vår !

Han har fart, Calle också. Vad skönt att inga av konkurrenterna har fart då Blomman!
Kanonanalys. VM i fart, då jävlar!

Inlagd: 2019-02-21, 15:15
Skriven av: barterhallen

Är det bara otur om man bryter staven själv vid starten?Antar att stavarna är exetremt lika vid tillverkning och tål ett visst tryck som man inte kan överstiga

Inlagd: 2019-02-21, 15:16
Skriven av: karlP

Är det som det ser ut med dålig glid för svenskarna så tror jag tyvärr inte det blir nå medaljer på en bana som glidet är så otroligt viktigt.

Inlagd: 2019-02-21, 15:16
Skriven av: Janne

Iversen har tur som vanligt. En sprintåkare och distansåkare är han förövrigt.

Inlagd: 2019-02-21, 15:18
Skriven av: Nörden

Svensson är ett taktiskt geni! Alltid!

Inlagd: 2019-02-21, 15:23
Skriven av: Nörden

Oskar Svensson är en sprintåkare. Det är viktigt nu att de jobbar med Calle mentalt. Jag är säker på att han hade höga förväntningar på sig själv idag men frågan är hur realistiska de egentligen var? Detta var inte hans lopp ändå. Formen är nog bra.

Inlagd: 2019-02-21, 15:24
Skriven av: Per

oskar verkar haft ok glid

Inlagd: 2019-02-21, 15:25
Skriven av: hq

Yes :)

Inlagd: 2019-02-21, 15:29
Skriven av: Nörden

Ingen fällning där från Stina. Hon får spara den till finalen.

Inlagd: 2019-02-21, 15:30
Skriven av: Per

Oj, hon såg trött ut där vid målgång Maja.

Inlagd: 2019-02-21, 15:35
Skriven av: fredde

Förstår om Skistad är besviken. Hon såg ju ut att glida om Stina där och ha en gyllene chans för final.

Inlagd: 2019-02-21, 15:36
Skriven av: fredde

Semi 2 långsammare. Tre svenskor i final!

Inlagd: 2019-02-21, 15:36
Skriven av: Jörgen

När skistad föll öppnade chansen till Guld upp sig för svenskorna.

Inlagd: 2019-02-21, 15:37
Skriven av: Markus

Bra smart åkt av Svensson..

Glidet märker man mindre vad på damsidan eftersom de inte blir lika hög far utför.. men tycker fort varande många Svenskor inte gör bra upplopp…Stina jobbar ju väldigt grymt varje gång utför och till toppen innan mål men sedan lite mer tveksamt

Inlagd: 2019-02-21, 15:37
Skriven av: jossa

Pust!!!!

Lite gladare nu!!
Maja, kommer hon orka finalen efter den tuffa semin? Ojojoj vad spännsnde det kommer bli…

Carl? Borde ju ge 250ggr pengarna på oddset!

Inlagd: 2019-02-21, 15:38
Skriven av: ErrkaPetti

Fan vad gött med action efter loppet! Helt rätt av Sergei att göra så.

Inlagd: 2019-02-21, 15:41
Skriven av: Nörden

Vad tycker ni? Vem har rätt där? Jag tycker ändå att Kläbo är tillräckligt mycket före. Om inte bör han diskas.

Inlagd: 2019-02-21, 15:41
Skriven av: Per

@Per: Norska åkare kan inte diskas

Inlagd: 2019-02-21, 15:42
Skriven av: Kurt

Fick flashbacks till Di Centas bråk med Northug en gång i tiden, nej men inte så snygg stängning av Kläbo där tycker jag

Inlagd: 2019-02-21, 15:44
Skriven av: Jörgen

Ja man slutar aldrig förvånas.Har juryn verkligen tittta på tv bilderna.Men att diska Klaebo det finns ju inte

Inlagd: 2019-02-21, 15:45
Skriven av: karlP

Jag kan verkligen inte reglerna. Men jag tycker nog inte någon gör fel spontant. Luckan finns ju för ett ögonblick. Men sen i mål får ju killen lugna sig. Skrika går väl an, men inte knuffas.

Inlagd: 2019-02-21, 15:45
Skriven av: fredde

Iversen har alltid tur. Trist åkare.

Inlagd: 2019-02-21, 15:46
Skriven av: Nörden

Dom filmar upploppet uselt!
Skitsvårt att verkligen se vad som händer där…
Vad tycker ni andra?

Inlagd: 2019-02-21, 15:49
Skriven av: ErrkaPetti

Håller med om att Kläbo borde ha diskats. Såg helt klart ut på repriserna. Otur för Skistad, tror hon hade vunnit semin.

Inlagd: 2019-02-21, 15:50
Skriven av: LarsW

Diska men Stina förra VM vet inte om Kläbo var mer föra nu än Stina den gången. för visst blev hon diskad då?

Svensson gör de så bra han kan känns de som lite synd på upploppet man taktiskt smart på något sätt fast de inte räcker..

Vinner Falla nu som hon varit sågad av många

Inlagd: 2019-02-21, 15:50
Skriven av: jossa

Verkligen ErrkaPetti. Bättre att köra vinkeln från prologen med den vida bilden.

Inlagd: 2019-02-21, 15:50
Skriven av: Nörden

ErrkaPetti, håller helt med. Men det är ofta så tycker jag inom längdåkningen. En del i att göra det mer tillgängligt är ju att skaffa bättre produktioner och bildvinklar.

Inlagd: 2019-02-21, 15:50
Skriven av: fredde

Herregud…

Inlagd: 2019-02-21, 15:53
Skriven av: Jörgen

Best når det gjelder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Inlagd: 2019-02-21, 15:53
Skriven av: pelle

Alltså Norge. Tur har ni!!!!!!
Förjävligt! För trång banan på slutet!!!!

Inlagd: 2019-02-21, 15:53
Skriven av: Nörden

Man ska aldrig såga Falla

Men fan vad de blev tomt nu så onödigt olyckligt

Inlagd: 2019-02-21, 15:55
Skriven av: jossa

Antiklimax…

Inlagd: 2019-02-21, 15:56
Skriven av: Tomas

Stina hade varit fyra om inte Maja och Jonna krånglat. Vilket antiklimax att vi inte fick se den här avslutningen. Falla hade fått jobba vill jag lova. Men det gäller ju att stå på benen också.

Inlagd: 2019-02-21, 15:57
Skriven av: Janne

Fan i h….. med fallet Stavos Skistad, eller hadde det blitt dobbelseier!

Inlagd: 2019-02-21, 15:57
Skriven av: pelle

Faktum är att banan suger. Sista delen. Som gjort för att kroka i varandra.
Tittar man på kapacitet är Nilsson och Dahlqvist bättre än Falla.
Är en dålig förlorare men är våldsamt trött på Norge och skidor. Kommer alltid vara det.

Inlagd: 2019-02-21, 15:58
Skriven av: Nörden

Falla hade nog fått stryk av både Maja och Jonna om de inte krokat ihop. Stina hade nog inte fått någon medalj utan kollisionen. Så tråkigt att det slutade så här.

Inlagd: 2019-02-21, 15:58
Skriven av: Jörgen

FY FAN!!!!

Nu får hon heta silver-Stina igen :-((

Inlagd: 2019-02-21, 15:58
Skriven av: ErrkaPetti

Nej så trist för Falla att när hon vinner så gör hon det för att svenskorna strular bort sig. Fast å andra sidan är det hennes sätt att vinna.

Inlagd: 2019-02-21, 15:59
Skriven av: Anna F

Grattis Falla. Hon är nu tveklöst den största sprintåkaren genom tiderna. Och hon gör finalen från start till mål så helt välförtjänt. Svenskorna sätter effektivt käppar i hjulet för varandra. Och hade Stina haft dagen hade hon gått ut på rakan före sista backen och attackerat. Men ändå otroligt starkt att få med sig ett silver.

Inlagd: 2019-02-21, 15:59
Skriven av: Per

Gratis-guld till Falla? Krävdes alltså två svenska stjärnfall för att norska damerna skulle lyckas ordentligt på en sprint den här säsongen…

Inlagd: 2019-02-21, 16:00
Skriven av: Freddy

Eide har mest tur av alla.
Till och med nära att Sundling blir trea utan en stav!
Säger allt vilket flyt Eide hade.

Inlagd: 2019-02-21, 16:00
Skriven av: Nörden

grattis Eide

Inlagd: 2019-02-21, 16:00
Skriven av: Emil

Jag lägger ned VM nu alltså. Helt ointressant att se resten.

Inlagd: 2019-02-21, 16:02
Skriven av: Nörden

Grattis Falla! Var stark hela dagen och såg till att hålla fart. Synd om Maja som såg starkast ut av svenskorna men Jonna hade kanske också kunnat utmana.

Inlagd: 2019-02-21, 16:04
Skriven av: LarsW

Ok då, vi får säga grattis till Maiken!
Ligger man först är risken minst för fall…

Inlagd: 2019-02-21, 16:06
Skriven av: ErrkaPetti

Iversen hade såklart inget att sätta emot när det verkligen gällde.
Hade nästan hellre sett att Klaebo vurpade än att en svensk dam tog guld…
En bra sprintbana ska inte kunna lura åkare som Chanvat och Sergei till att ta ”hundhuvudet” på toppen av backen.
Bye

Inlagd: 2019-02-21, 16:08
Skriven av: Nörden

Varje VM/OS tänker jag att man borde köra 2 sprintar, en i varje stil. Detta för att nån som ramlar etc ska få en till chans. Ta bort sprintstafetten istället, den är rätt trist.

Inlagd: 2019-02-21, 16:10
Skriven av: Jon

Maja är faktiskt på Stina lite i början av loppet så att Stina är nära att ramla. Har sagt det förr men det är otroligt dumt att köra tufft mot lagkamrater. Nu vet jag inte om det var Sundling eller Dahlqvist som körde på den andre här men likväl…

Inlagd: 2019-02-21, 16:10
Skriven av: Per

ErrkaPetti:
Helt värdelös produktion. Får inte ens se trean Gleb gå i mål…

Inlagd: 2019-02-21, 16:11
Skriven av: Nörden

Jag sätter mina pengar på att Jonna hade vunnit om de båda hade kommit ut ur den kurvan bakom Falla.

Inlagd: 2019-02-21, 16:12
Skriven av: Per

Så blev hon Silver-Stina igen idag. Ett resultat klart över förväntan med tanke på skadan innan. Hör till sprint att stå på benen och Falla ska nog vara mycket tacksam för att Maja och Jonna krokade ihop. Båda låg i vinnarläge strax bakom Falla som förlorat gång på gång denna säsong på upploppet. Men de två svenskorna låg tydligen för nära varandra. Jonna hade fixat bronset ändå om staven inte gått sönder också. Dubbel otur. Maja får nog chansen till revansch i teamsprinten, mer osäkert med Jonna.

Inlagd: 2019-02-21, 16:13
Skriven av: Jörgen

Sundling spurtade ju nästan ned Eide trots fall och bara en stav

Inlagd: 2019-02-21, 16:14
Skriven av: Emil

Om inte Klaebo haft norskt pass hade han intre stått på startlinjen i finalen.Men det är ju så det är och alla vet det .Ingen ide att bråka som Ustuigov.En norsk stjärna blir aldrig diskad när det gäller. Det är bara att acceptera.Ustuigov lär sig nog efter det här.Framförallt borde han fatta att han som ryss har ännu mindra chans att få rätt.

Inlagd: 2019-02-21, 16:14
Skriven av: karlP

Stina ska inte degraderas till Silver-Stina igen. Hon har varit helt outstanding denna säsong.

Inlagd: 2019-02-21, 16:14
Skriven av: Nörden

Per: Tror också att Jonna hade vunnit men det får vi aldrig veta nu tyvärr.

Inlagd: 2019-02-21, 16:15
Skriven av: Jörgen

Antiklimax fortfarande…
Naturligtvis glad åt Stinas silver och comeback, men ändå blev vi snuvade på ett magiskt upplopp i damfinalen…

Många besvikna denna dag: Skistad, Maja, Jonna, Fähndrich, Ringwald, Caldwell, Falken, Thorn, Calle…
Listan är lång…

Inlagd: 2019-02-21, 16:19
Skriven av: ErrkaPetti

I følge Thomas Pettersson i Expressen så skal ”Andra länder får ta hand om smulorna” … Da vet vi det …;)

Inlagd: 2019-02-21, 16:20
Skriven av: pelle

Nu får man vara deppig tills man får se Frida på Lördag.

Inlagd: 2019-02-21, 16:21
Skriven av: Markus

Typiskt mästerskapssprint, en massa konstiga saker som händer och norrmän som vinner

Inlagd: 2019-02-21, 16:22
Skriven av: Emil

Nörden – helt rätt. Aldrig mer Silver-Stina. Med tanke på hennes bakgrund känns det här som ett klockrent guld dessutom.

Men visst fasen är det SÅ TYPISKT att första antiklimax-läget på damsprinten den här säsongen kommer just i Seefeld??

Inlagd: 2019-02-21, 16:27
Skriven av: Freddy

Markus:
Tror du mer på Frida än Ebba och Kalla?

Inlagd: 2019-02-21, 16:28
Skriven av: Nörden

Nörden: Stina har fem VM-silver (inkl dagens) noll guld och brons. Hon tog tre silver i Falun och ett i Lahtis.

Inlagd: 2019-02-21, 16:28
Skriven av: Jörgen

Av intervjun med Calle förstår man att han hade tänkt köra samma taktik som Thorn. Det hade han möjligen kunnat gå vidare på tid på utan stavbrott, men ändå. Thorns kvartfinal var alltså taktiken de hade resonerat sig fram till? Man blir lätt matt. Ja, en stor besvikelse idag. Riktigt trist men så är det ibland. Det kommer nya race.

Inlagd: 2019-02-21, 16:34
Skriven av: Per

Nörden: Nej, men mest taggad på att se hur bra Frida kan göra det. Inte den man tror ska göra bästa resultatet man alltid är mest taggad för.

Inlagd: 2019-02-21, 16:34
Skriven av: Markus

Jörgen: Jag tycker ärligt talat att det är konstigt att du vill sänka Stina. Hon vann OS för ett år sedan, har gjort en enorm säsong, har vunnit fler VC-tävlingar än någon annan svensk förutom Gunde och kommer nu tillbaka från en allvarlig skada och blir tvåa. Det är en stor prestation tycker jag.

Inlagd: 2019-02-21, 16:38
Skriven av: Per

”Om inte Klaebo haft norskt pass hade han intre stått på startlinjen i finalen.”

Haha, ja det hadde ikke noe med saken å gjøre at Ustiugov prøvde å presse seg frem på innsiden der det ikke var plass nok til å være.. Klæbo var halvmeter foran russeren, og i idealsporet. Ustiugov prøvde seg på en frekk en, men ødela heldigvis stort sett mest for seg selv.

Forresten veldig synd med de svenske damene, men ekstremt moro med Eide på pallen som har hatt en særdeles vanskelig forsesong.

Inlagd: 2019-02-21, 16:39
Skriven av: mac

Har inte några förväntningar på sprintpojkarna då jag svårligen kan begripa använd taktik.

Inlagd: 2019-02-21, 16:40
Skriven av: GKA

Føler virkelig med svenskene her. Alt lå til rette for et gull. Tror kanskje ikke Falla hadde holdt unna på oppløpet, men synes hun så sterkere ut enn tidligere i sesongen.

Forstår meg ikke på Calle. Han virket ganske sterk og kunne kanskje fått en finaleplass, men blir alt for stresset.

Inlagd: 2019-02-21, 16:45
Skriven av: Sven

Calle och Thorns taktik var verkligen inte bra…

Inlagd: 2019-02-21, 16:47
Skriven av: Emil

Känns som svenskorna ställer till det för varandra mer än andra länders åkare. Känns lite onödigt att dom gick så tätt inpå men visst man förstår väl också att dom alla är ute efter guld men känns så onödigt att åkare från samma land ställer till det för varandra. Men bara bryta ihop och komma igen. Jonna visa att hon är tillbaka i form och tycker Jonna och Maja är ett självklart val i teamsprinten nu. Båda rejält revansch sugna vill jag lova.

Inlagd: 2019-02-21, 16:49
Skriven av: Janne

Teodor har visst varit sjuk.
Stina visade att hon ska åka fler distanser i VM. Teamsprint och stafetten.

Inlagd: 2019-02-21, 16:54
Skriven av: Nörden

På en sådan här bana gäller det att undvika att hamna i konstiga/trånga situationer och Falla hade fattat det mest och bäst – inget att säga om. Eides brons kan kvitteras mot Emils brons i OS 2014 och sådant händer. Alla tre svenskoran ville vinna och jag tror inte de tänker så mycket på vilken nationalitet motståndarna har när det är final. Det är guld som gäller.
Vi har ialla fall en medalj och det är mer än vad vi hade vid den här tiden förra VMet.

Inlagd: 2019-02-21, 17:00
Skriven av: hq

Ja men det har väl alltid varit Fallas taktik och det gäller att kunna utföra den också. Den kapacititen har varken Sundling eller Dalhqvist så de måste ju gå mer chansartat. En Stina i toppform hade nog vunnit det här ganska enkelt.

Inlagd: 2019-02-21, 17:09
Skriven av: joow

Alla svenskorna kände förmodligen att de hade chans att slå Falla på slutet. Så alla gick för det. Kan ändå känna viss förståelse för det. Vi var trots två fall, strul och stavbrott ytterst nära att ta två medaljer. Det visar på klass ändå.

Gillar förslaget på att Jonna och Maja får ta teamsprinten ihop. Eftersom Stina inte var riktigt tillbaka å så överlägsen somm innan skadan borde det vara rätt jämt mellan dem.

Inlagd: 2019-02-21, 17:11
Skriven av: Fredde

Var det noe særlig skiforskjeller i dag? Klæbo sa at han hadde helt ville ski fra kvartfinalen, men synes ikke det var så store utslag i dag.

Inlagd: 2019-02-21, 17:12
Skriven av: Sven

Nörden
Stina riskerar nog inte att åka klassisk åkning så troligen blir det ingen team sprint för henne. Men Jonna och Maja är inget dålig team.

Inlagd: 2019-02-21, 17:13
Skriven av: Janne

Fin dag for Norge! Men opp med humøret kjære svensker, på lørdag er det en nye muligheter, da venter Johaug på dere ;)

Inlagd: 2019-02-21, 17:13
Skriven av: Neithiri

Per: Äsch är bara på uruselt humör efter idag. Stina (och Eide) skulle inte ha fått någon medalj alls egentligen men nu blev det ett till silver, hennes femte VM-silver men det förtar inte hennes OS-guld. Skrev det också att det var bra gjort efter skadan och allt, klart över förväntan.

Dock gick vi troligen miste om en dubbel (guld + silver) när Jonna och Maja krokade ihop så där. Ett riktigt antiklimax.

Inlagd: 2019-02-21, 17:13
Skriven av: Jörgen

I hockey är det ju vardagsmat med kruff. Tycker ryssen gjorde helt rätt mot Klaebo som aldrig råkar ut för nån varning från juryn. Han bröt en längdbarriär. Ryssen var ju också redan utslagen då han blev femma så han inte inget att förlora på tävlingsmässigt att uppträdda på det där sättet.

Inlagd: 2019-02-21, 17:13
Skriven av: Nörden

Klaebo spelar på att vara en svärmorsdröm i intervjuer. Det gjorde aldrig Northug.

Inlagd: 2019-02-21, 17:17
Skriven av: Nörden

De som holder med Ustiugov angående situasjonen med Klæbo er troll eller idioter, denne situasjonen har vært vist så mange ganger nå at saken er krystallklar.

Inlagd: 2019-02-21, 17:22
Skriven av: Neithiri

Fruktansvärt tomt de blev bjöd bort en medalj onödigt men både visste nog att man var tvungen vara rätt nära Falla när dom skulle utför och ingen ville bjuda på någon extra meter..Men ändå inte så säker på att dom tagit Falla tycker på något sätt ingen Svenska imponerade extremt på upploppet..

Väldigt Starkt av Stina att få med sig en medalj. men man såg att hon inte riktigt orka finalen då hade hon vart om Falla när backen börjat och då hade Falla riskerat bi instängd om när dom andra två svenskorna attackerat.

Inlagd: 2019-02-21, 17:22
Skriven av: jossa

Jørgen. Om ingen hadde falt i dag hadde nok stavås skistad tatt gullet. Flaks for Majken at hun falt ;-)

Inlagd: 2019-02-21, 17:23
Skriven av: Tor

Jörgen: Ja, känner samma. Stor besvikelse. Förstår.

Frågan nu är väl vem som ska köra teamsprinten?
Sundling var i mycket bättre slag än jag hade trott. Dahlqvist tror jag nästan är given. Så Stina, Jonna eller Ida? Det är en liten chansning med Stina så kanske ställer de ändå över henne och kör med Sundling-Dahlqvist. Ida kör då skiatlon och Settlin får vänta på VM-start.

Inlagd: 2019-02-21, 17:24
Skriven av: Per

Neithiri
Är det på norsk pravdaTVs klipp du har sett att saken är klar

Inlagd: 2019-02-21, 17:29
Skriven av: karlP

Jag är lite förvirrad över svenskornas taktik. Försökte Maja gå om Falla i backen? eller ville hon bara ligga bredvid för att kunna vika in precis bakom? De körde ju som om de var en person och inte tre, inte så konstigt att det gick som det gick. Jonna gjorde väl egentligen inget större fel, hon kunde knappast flyttat på sig och råkar bara sätta staven framför skidan

Inlagd: 2019-02-21, 17:31
Skriven av: Emil

Falla har nu två raka guld i VM, starkt. Men förra gången krascha Stina och ryskan hennes två största konkurrenter och denna gång ställde Jonna och Maja till det så hon har haft rejält tur också och klantigt av sina konkurrenter. Tror faktiskt att Sverige kommer dominera rätt stort framöver i sprint med laget idag och så alla kommande yngre åkare som är på gång så ser riktigt lovande ut för framtiden. Angående Skistad så tror jag hon blir livsfarlig på lätta banor men när det blir lite tuffare banor så tror jag att hon inte kommer orka kval och tre heat för att vinna. Men vi får se, jag kan ha fel också men det är min teori alla fall om henne.

Inlagd: 2019-02-21, 17:34
Skriven av: Janne

Janne, det tror jeg også, men med litt mer kapasitetstrening på Skistad (er år eller to) så får dere nok konkurranse, hun hadde lett spurtet ned Nilsson i semien i dag.

Inlagd: 2019-02-21, 17:39
Skriven av: Neithiri

Neithiri
Självklart kommer hon bli bättre på kapacitets banor men tror nog det alltid kommer bli tuffare för henne på dessa medans hon kommer bli svårslagen på lätta banor tillsammans med Maja kanske

Inlagd: 2019-02-21, 17:44
Skriven av: Janne

Skistar är likt Carl en stor åkare. Har haft fördel av det som juniorer. Blir tuffare nu som senior. Har fart men inte uthållighet än. Hagström och Lundgren har bättre utsikter att lyckas framöver.

Inlagd: 2019-02-21, 17:45
Skriven av: Nörden

Även Linna Swahn är ju otroligt snabb på korta sträcker, bättre än Maja till och med på 100 meter i alla fall. Så där kan finnas en kommande sprint stjärna.

Inlagd: 2019-02-21, 17:46
Skriven av: Janne

https://www.svt.se/sport/langdskidor/anja-parson-1

Inlagd: 2019-02-21, 17:47
Skriven av: Nörden

Janne: Det samme ble sagt om Stina Nilsson da hun slo igjennom også.

Inlagd: 2019-02-21, 18:01
Skriven av: Sven

Sett finalen på play nu , fy fan vad luften gick ur mig. Sundling – Maja – Maiken hade nog varit pallen, det hade smakat så mycket bättre.

Får citera legenden Elofsson, bara att bryta ihop och komma igen. Siktet på lördag nu! Enter Ebba, Kalla och inte minst Frida!!

Inlagd: 2019-02-21, 18:03
Skriven av: V.Vittoz

Jörgen, tycker vi stänger den här tråden nu och fokuserar på lördag. #bitter.

Inlagd: 2019-02-21, 18:13
Skriven av: V.Vittoz

Sprint är sprint men ingen skugga faller över Stina Nilsson.. Hon åker med rätt pondus i kvartsfinal, semifinal och blir belönad i finalen även fast hon inte är i form.. Dahlqvist hade en mycket bra dag men tar tyvärr inte för sig tillräckligt mycket hon lägger sig fyra i finalen och det får hon sota för med bättre positionering har hon tät inför upploppet.. Sundling åker helt perfekt hon är 20 i kvalet och ändå är hon krasch ifrån medalj.. finalen åkte hon också bra taktiskt.

Svenskorna som lag gör däremot bort sig totalt man vet att Falla vill gå upp och köra så hårt som möjligt från start. Där måste svenskorna ta starten och lägga sig i bredd så att Falla måste runda dom för att komma fram.. Blir mycket kostsamt Fallas chans är att köra hårt och det gör hon och ligger man först uppför sista backen är medaljen nästan säkrad.. Att hon inte ens måste spurta för att ta guldet kan svenskorna bara skylla varandra för som inte snackat ihop sig tillräckligt.. Denna finalen kommer svida länge för Dahlqvist och Sundling dom tog inte chansen.

Inlagd: 2019-02-21, 18:42
Skriven av: JohanA

Försmädlig sprintfinal för tjejerna men det gäller att stå på benen. Det är bara att bryta ihop och komma igen som det heter :-) Säger det igen, Stinas OS-guld är verkligen guld värt. Man kan bara tänka sig hur det hade låtit nu annars.
Tycker jag ser alltför många stavar som knäcks i starten. Borde inte kunna inträffa då det är relativt lätt att beräkna knäckkraften och dimensionera därefter. Några fåtal gram mer betyder inte så mycket. Att de spröda stavarna går av när de träffas från sidan är en annan sak. Jag har för mig att jag till och med har sett någon tjej knäcka en stav i starten och då är ändå deras stavar ett par decimeter kortare.

Inlagd: 2019-02-21, 19:11
Skriven av: Tobbe H

Lutar åt Calle och Oskar i teamsprint.

Inlagd: 2019-02-21, 20:15
Skriven av: Mogge

Jag tror inte Oskar orkar en hel teamssprint (iofs orkade in Calle och Viktor knappt någonting idag) men det känns som C och V med sina bättre distansegenskaper har en större chans.

Inlagd: 2019-02-21, 20:24
Skriven av: hq

Jahaja… ja det är ju inte utan visst antiklimax man ser tillbaka på denna sprint. Förvisso hade det säkerligen för de flesta svenskar känts mer ok med stolpe ut om inte samtidigt Norge haft stolpe in. En sak kan nog alla vara säkra på och det är att utan trasslet hade svenskorna tagit två medaljer och jag hade så väl unnat någon annan svensk tjej att ta en individuell medalj efter den här säsongen. Vidare, hur mycket man än unnar Eide en framgång är hon det här mästerskapets Gregg, vi kommer förmodligen aldrig se henne på en pall någonsin mer i världscup eller mästerskap individuellt.

Men helt oväntat var det inte. Ser man till hur dagen gick på denna rätt menlösa bana var det tre tjejer som stack ut. Dahlqvist, Falla och Skistad. När två av dem ramlar bort var Falla den bästa och det är välförtjänt för denna Norges mest underskattade idrottare. Tur hade hon definitivt men hon satte sig i rätt position. Stina såg inte tillräckligt rapp ut och hade nog haft svårt oavsett. Jag tror Maja föll ifrån guldet men det är sak samma, man ska stå på benen. Men surt för hela skidvärlden att när det nu blev knall och fall så var det ändå Norge som drog längsta strået. Hade bara Carl tagit bronset på ett bananskal hade det kännts bättre.

Påherrsidan inga konstigheter förutom att det var en ännu sämre bana. Men att Ustiugov får gult kort är löjligt. Kläbo går riktigt fult i kurvan, men han är en värdig vinnare.

Från vallarna rapporteras att norrmännen lyckades bäst med struktur. Det blev varmare och blötare än tidigare dagar och svenskarna som haft bäst skidor på förmiddagen upplevde alla att de fick sämre surf senare. Dock fick man bättre svar när molnen kom.

Inlagd: 2019-02-21, 20:56
Skriven av: Anders

I den fantastiske form og med de farts-ressurser som Falla har nå, kan hun gå rett inn på den siste etappen på stafetten. Da får Norge denne rekkefølge Østberg, Johaug, Jacobsen og Falla …
Anders… Ustiugov fikk ikke bare gult, han ble disket på grunn av sin oppførsel..

Inlagd: 2019-02-21, 21:11
Skriven av: pelle

Anders: Tack för intressant rapport. Och instämmer. Falla får inte alltid den uppmärksamhet hon förtjänar. Åtminstone inte i relation till sina resultat. På TV-bilderna såg det ut som om Jonna var den som hade skaffat sig vinnarläget när de krokade ihop, men Maja var ju 15 ggr mer besviken efteråt så hon kände nog på toppen av backen att hon hade det. Hur går snacket om teamsprinten då? Vågar de köra med Stina, tror du?

Inlagd: 2019-02-21, 21:27
Skriven av: Per

Jaha, vad ska man säga om den här skitdagen. En enda stor fet taktisk besvikelse hela dagen.
Grattis Norge för Fallas guld. Hon gav allt och är en värdig vinnare.
Att inte Sverige tog guld på damernas är en stor missräkning. Tragiskt att höra Blomman och Pops hylla Stina för ”vunnet” silver när vi FÖRLORAT åtminstone guldet. Även om hon gjorde det bra förstås. Maja hade kunnat vinna hur lätt som helst.
Teos bortförklaring med en en-dagars förkylning låter väldigt illa.
Thorn otaktisk som vanligt.
Calle ÄR en clown. Han har startat 200 ggr och självklart ska han bryta staven och sen RUSA och förstöra sina chanser ytterligare. Klantigt.
Kläbo som smygstänger Usse och borde ha diskats.
Nä, sura ihop och komma igen.
Jag åkte i alla fall en stak-mil ikväll på 29 min så alltid nåt.

Inlagd: 2019-02-21, 21:37
Skriven av: Kallner

Känner mig orolig för hur det ska gå för Calle efter karriären. Han måste hitta sig själv.

Inlagd: 2019-02-21, 21:50
Skriven av: Nörden

Olilla sa att Calles stav måste ha fått ett slag innan. som försvagat den .Om det är så är det ju otroligt illa.Om man inte har kompetens att kolla om stavarna är hela i svenska landslaget får man ge nya stavar.det är ju inte första gången direkt.
Efter den här dagen känns hela VM trist. Blir nog ett skitvm från svensk synvinkel.Vallarna verkar ju inte vara i toppform heller som krävs om vi ska ta några medaljer framöver

Inlagd: 2019-02-21, 21:59
Skriven av: karlP

Kallner..synd att du inte visade den formen innan VM då hade du varit given på 10km

Inlagd: 2019-02-21, 22:01
Skriven av: Christian

Det spekuleras om att Calle hade fått ett slag på staven innan så den hade en brottanvisning.
Jaha, det gör ju bara saken ännu värre. Man ser till att man har koll på grejerna. Bara spekulationen om stavskadan talar för sig själv.
Lite som när Hans-Erik Larssons bindning lossnade 1974=ingen koll.

Ok, sen är det förstås ett styrkebesked att vi har 3 damer i finalen och de borgar för ett kul VM framåt.

Inlagd: 2019-02-21, 22:10
Skriven av: Kallner

karlP: touche

Christian: hade nog krävts 5 min snabbare på den banan.

Inlagd: 2019-02-21, 22:11
Skriven av: Kallner

Vem är Olilla?

Inlagd: 2019-02-21, 22:17
Skriven av: swestam

Ursäkta swestam .Jag lovar att jag inte ska skriva något illa om svenska landslaget mer ikväll

Inlagd: 2019-02-21, 22:23
Skriven av: KarlP

Måste vara historiskt otur. Bästa säsongen nånsin för svenska sprintdamer. Sen händer detta.
1. Stina som hade ett givet guld skadar sig innan VM och hinner inte komma i toppform.
2. Dahlqvist och Sundling krokar i varandra och åtminstone den förstnämnda hade säkerligen tagit Falla i en spurt.
3. Sundling bryter staven och missar bronset som var givet trots att hon krokade i med Dahlqvist.

Man kan jämföra med andra mästerskapslopp där vi haft stolpe in och ut men skulle nog säga att vi aldrig haft sån otur i ett enskilt mästerskapslopp utifrån de fantastiska förutsättningarna som fanns.

Inlagd: 2019-02-21, 22:30
Skriven av: Mogge

KarlP: ?

Inlagd: 2019-02-21, 22:38
Skriven av: swestam

Swestam jag är nog lite trött .Antog att du var ironisk med din kommentar om vem är olllila innan jag jag såg min stavning,Menade naturligtvis ojala,Trodde att ironin berodde på att jag kritiserade landslage

Inlagd: 2019-02-21, 22:47
Skriven av: KarlP

”Under VM kommer säker någon att falla, då vårt största medaljhopp står till Ebba, Frida, Stina och så Kalla.
Sen finns det andra svenskar som gärna en pallplats vill nå, och med rätt typ av valla säkert flera nationer kunna slå.
Nu får vi hålla våra tummar när dessa dyker upp i vår TV ruta så vi likt Norge kan ställa oss upp och tjuta.”

Inlagd: 2019-02-21, 22:52
Skriven av: Mats

Leste kronikken til Tomas Petterson. Han skriver ofte veldig mye om Norge. Han går jo ofte veldig høyt ut når det gjelder Sverige og da mener jeg han må tåle at det kommer noen mail fra norske fans på denne dagen. Jeg synes tidligere han var ganske nyansert i sine kronikker, men det har blitt mer og mer tabloid dessverre.

Inlagd: 2019-02-21, 22:57
Skriven av: Sven

Sven: Rimligt att kalla Sverige B-nation efter utfallet i sprintfinalen? Vad skall man då kalla Finland eller USA?

Inlagd: 2019-02-21, 23:02
Skriven av: swestam

Det er irriterende å se at en så talentfull løper som Halvarsson kløner det til nesten hver gang. Jeg skjønner ikke at landslagsledelsen ikke klarer å hjelpe ham. Sitter med en følelse at Calle hadde hatt mange mesterskapsmedaljer dersom han hadde vært på det norske landslaget.

Inlagd: 2019-02-21, 23:11
Skriven av: gif1

I efterhand kan jag svårligen förstå Sundlings agerande. Såg hon inte vem hon hade på utsidan?
Hur som helst skulle hon varit lite smidigare då hade allt löst sig till full belåtenhet för inblandade.

Inlagd: 2019-02-21, 23:16
Skriven av: GKA

https://www.youtube.com/watch?v=-0CigJJVHOE
Klaebo, passa dig för resten av vm

Inlagd: 2019-02-21, 23:17
Skriven av: Japp

GKA
Maja på utsidan som du säger, isåfall hon som ska passa sig och inte gå så tajt på Jonna som inte har nånstans att ta vägen.

Inlagd: 2019-02-21, 23:31
Skriven av: Janne

Stina öppnar nu upp att åka teamsprinten. Vad tycker ni, platsar hon?

Inlagd: 2019-02-21, 23:57
Skriven av: Janne

Om baksidan av låret på Stina klarar klassisk stil så är Maja och Stina det bästa alternativet (med Maja som avslutare). Jonna är inte lika stark i klassisk stil.

Inlagd: 2019-02-22, 02:20
Skriven av: Hasse

Hasse, vore det inte fantastiskt om Jonna & Maja fick en liten revansch och bilda team i sprintstafetten?

Kanske inte ett vinnarpar, men en medalj finns säkerligen inom räckhåll…

Inlagd: 2019-02-22, 06:17
Skriven av: ErrkaPetti

Är Stina i tillräckligt bra form för att åka i sprintstafetten?

Inlagd: 2019-02-22, 06:24
Skriven av: swestam

Vem vaknar idag och är mest besviken och ledsen över gårdagens sprint?
Skistad? Maja? Teodor? Calle? Jonna?

Många andra hade nog trott på ett bättre resultat…
Diggins & Caldwell och van der Graaff & Fähndrich är säkerligen skitledsna över gårdagens utfall…

Idrottens baksida, du tränar skithårt, förbereder dig till 110% och satsar hela ditt privatliv för en framgång, men kommer hem tomhänt… Usch vilket dålig känsla…
Idrott är få människors glädje och en massa massa precis bakom som missar allt.

Inlagd: 2019-02-22, 06:33
Skriven av: ErrkaPetti

ErrkaPetti: Men det är samtidigt tjusningen med idrott. Falk är en till som lär vakna upp i dag med loserkänsla och släpa sig till frukostbordet men hon är ju van. Jag skrev häromdagen här att slumpfaktorn i sprint är stor och nästan allt kan hända och tyvärr så besannades det illa kvickt.
Men nya lopp kommer och kanske får vi se den gamla Charlotte Kalla igen och en Ebba Andersson bättre än någonsin och kanske Frida Karlssons genombrott. Allt är möjligt även om slumpfaktorn nu är mycket lägre.

Inlagd: 2019-02-22, 06:59
Skriven av: Tobbe H

Vi kan inte släppa fram Maja och Jonna för att de ska få ”revansch”. Det är medaljer som gäller och bästa laget är Stina o Maja med Maja som avslutare.
Maja o Jonna får skylla sig själva för att de kraschade, orutin.
Tveksamt om Stina fått medalj utan fall igår.

Inlagd: 2019-02-22, 07:05
Skriven av: Kallner

Slänger iväg ett grattis till Victoria Carl också. Starkt att ta sig till final. Hon har lyft sig ordentligt och slog ju också Frida senast. Tillsammans med Ringwald kanske ett bronspar i teamsprinten.

Inlagd: 2019-02-22, 07:38
Skriven av: LarsW

Precis som Fredriksson och Ojala tycker jag att fel person fick det gula kortet. Men vad ska man vänta sig i en spor där man har en feg och darrig jury och oklara regler. Detta i en sport där det handlar om cm ifall det är regelbrott eller inte.

Inlagd: 2019-02-22, 08:02
Skriven av: Anders 2

Leste linken ovenfor. Expressens sannhetsvitner er Jelena Välbe og Kari-Pekka Kyrö… say no more.

Inlagd: 2019-02-22, 08:21
Skriven av: tor

Är det orutin om man blir indragen i en krasch utan egen förskyllan, på en tight bana? På riktigt? Alla kan ju trots allt inte ligga först.

Dessutom är väl budet att det sliter för mkt på Stinas lår att köra klassiskt. Spara henne till långa stafetten istället.

Inlagd: 2019-02-22, 08:45
Skriven av: Freddy

Men anyway. Det er jo ganske etablert at den som ligger først får velge spor. Incidenten med Klæbo og Ustyogov skjedde rett før en krapp venstresving. Trodde Ustyogov virkelig at Klæbo ville legge seg i yttersporet når han kom først til svingen?

Ekstremt dårlig taktisk av Ustyogov. Han felte seg selv. Både på banen og i målområdet.

Inlagd: 2019-02-22, 08:46
Skriven av: tor

Esten ser i syne:
https://www.dagbladet.no/sport/hun-falt-fra-vm-solv/70791065

Inlagd: 2019-02-22, 09:08
Skriven av: Slakmota

Sven, så Tomas Pettersson och Sverige i stort förtjänar alltså hatmejl och påhopp om ”överskattade svenska sopor” (efter en dag med sportsliga motgångar) för att han haft udden riktad mot Norge i ett gäng krönikor? Såklart han skriver tabloidmässigt i en tabloidblaska, men det är sällan som han inte har en poäng eller två tycker jag.

Inlagd: 2019-02-22, 09:13
Skriven av: Freddy

Ok, har funderat över natten och tycker så här om teamsprint m.m: Att Jonna är så stark redan nu efter sjukdom betyder att formen bara kommer stegras härifrån. Jag är säker på att hon hade tagit det igår utan fall. Hon är ett säkrare kort än Stina just nu i en klassisk teamsprint. Jag tycker Jonna-Dahlqvist i teamsprint alltså (Hasse: Jonna var ju på väg mot minst en andra plats i den klassiska teamsprinten i Otteppää precis så hon är mycket bra i klassiskt numera också.). Jonna laddade också ur mindre mentalt än Stina igår tyckte jag att man märkte på intervjuerna. Stina behöver mer träning nu inför avslutningen av sprintcupen och en eventuell stafettsträcka. Så låt henne träna på i fem dagar och ta sedan beslut på tisdag kväll om hon eller Jonna kör sistasträckan i stafetten. Frida-Ebba-Kalla är utgångsläget på sträcka 1-3 med Ida som Frida-alternativ på förstasträckan. Ida kör därmed skiatlon i morgon.

Inlagd: 2019-02-22, 09:14
Skriven av: Per

Hade det varit en svensk som kört som Kläbo hade jag velat haft han diskad och självklart borde han blivit diskad. Nu har juryn satt nivån, blir svårt att diska någon framöver. Räcker med att vara lite före så kan man bryskt tränga sig in och förstöra för en annan åkare. Har inte hört någon norrman säga att dom tyckte att han körde fel i denna situation. Hörde väl bara må rykte att kommentatorn på norsk tv tyckte att han körde tufft. Sen att Kläbo är totalt överlägsen är en annan sak men tycker han ska diskas här, han förstör ryssens möjligheter.

Inlagd: 2019-02-22, 09:16
Skriven av: Janne

Finns chans till att Maja och Jonna får chansen att revanschera sig tillsammans i teamspriten. Stina är inte riktigt i den fina form hon var innan skadan, vi såg att hon försökte avancera i sista backen men hade inte farten/kraften att göra det så hon lade sig bakom de två andra svenskorna istället. En Stina i kalasform innan skadan hade inte legat där utan agerat tidigare exempelvis på den långa raksträckan innan.

Samt det är klassiskt i teamsprinten, inte optimalt och sliter mer på Stinas lår med risk för att skadan går upp eller gör sig påmint? Maja är given. Jonna inte lika given men i form och är ingen dålig åkare i klassiskt, blev fyra senast klassisk sprint kördes i världscupen (i Otepää). Ida är säkert sugen på att få åka också men tror att hon får inrikta sig på distanserna istället.

Inlagd: 2019-02-22, 09:22
Skriven av: Jörgen

Per
Håller med dig fullständigt, Jonna var bättre än Maja i senast klassiska sprinten och kändes som hon hade kunnat vunnit eller som sämst kommit två om inte det olyckliga fallet kommit. Tycker nog Stina ska vila med tanke på vad dom sagt innan VM angående att åka klassiskt. Jonna och Maja är mitt lag. Stina i normal form är såklart given.

Inlagd: 2019-02-22, 09:23
Skriven av: Janne

Tycker det är svårt med Kläbo-Ustiugov. Kläbo är lite före och det är ju enligt regelboken att stänga. Men samtidigt kör Kläbo verkligen avsiktligt på Ustiugov när han stänger och det är knappast tillåtet. (Det borde i alla fall inte vara tillåtet men i och med gårdagens jurybeslut får man säga att det är tillåtet nu.) Skära av framför ja, men inte ändra riktning så att man kör på någons skida så kraftigt som Kläbo gör. Stängningen kommer alltså lite för sent. Att Ustiugov får gult kort för det tycker jag, som Ojala m.fl., därför är svårt att förstå. Däremot var det rätt att diska honom för det som hände efter loppet.

Inlagd: 2019-02-22, 09:24
Skriven av: Per

Samma bana på teamsprinten? Blir det i så fall aktuellt för damerna att köra utan fäste?

Inlagd: 2019-02-22, 09:25
Skriven av: olle

tor: Jag har ingen bestämd uppfattning om det aktuella fallet. Däremot skriver du en sak ”det är den som ligger först som får välja spår” som inte är riktigt sant. Om du ligger 1 centimeter före får du inte byta spår och kliva över konkurrenten. Vad jag förstår är det avgörande HUR LÅNGT FÖRE man ligger och det är väl det de inblandade tvistar om i det här fallet. Själv vet jag inte ens hur regeln låter så jag har ingen egen uppfattning. Förresten var det inte en högersväng eller minns jag fel?

Inlagd: 2019-02-22, 09:26
Skriven av: Tobbe H

https://www.youtube.com/watch?v=TRPJ53XPAFU

Det er jo ikke plass til Ustyogov der han forsøker å gå forbi. Ustyogov og Skar ligger jo side om side og Klæbo ca midt mellom dem.

Forklar meg hva Klæbo skulle gjort da. Skulle han gått den lengre omveien til venstre og heller hindret Skar og sluppet Ustyogov forbi? Det var jo ikke plass til Russeren innenfor når de kom til svingen.

Forklar meg akkurat hva Klæbo burde gjort?

Inlagd: 2019-02-22, 09:31
Skriven av: tor

Klart att tonläget Norge-Sverige är högt i media och att norrmännen nu kosar sig i damsuccén med hänsyn till hur säsongen sett ut. Emellertid – att som i VG:s bildtext påstå att Falla parkerade fältet (även om det i någon mån äger sin riktighet rent bokstavligt…) bör väl närmast ses som självbedrägeri…

Inlagd: 2019-02-22, 09:47
Skriven av: RW

Har skapat nytt inlägg nu här på Skidpepp inför skiathlonen imorgon lördag.

Inlagd: 2019-02-22, 09:47
Skriven av: Jörgen

Går väl iofs att argumentera för att Kläbo som ledare har rätt att gå kortaste vägen in i kurvan och Ustiugov då borde ha backat ned.

Hade varit en annan sak om det hade varit på en raksträcka och Kläbo bytt spår och klivit in rakt på Ustiugovs skidor.

Sedan håller jag helt med Per när det gäller sprintstafetten.

Inlagd: 2019-02-22, 09:58
Skriven av: swestam

tor: Hur ser regeln ut för tillåtet spårbyte? Har du en länk? Själv hittar jag den inte. Skulle vara intressant att läsa.

Inlagd: 2019-02-22, 09:59
Skriven av: Tobbe H

swestam: Ställer väl samma fråga till dig då. När är man ledare? Räcker det att vara 1 cm före?

Inlagd: 2019-02-22, 10:02
Skriven av: Tobbe H

Regel 343.10.2:

”The responsibility for a correct passing without obstruction is on the overtaking skier. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis
of the overtaken skier before skiing his/her best line.”

Sånn jeg ser det prøvde helt klart Ustyogov seg på en frekkas. Det var lett for han å forutse at Klæbo ville velge innersporet fordi det var hans ”best line”

Inlagd: 2019-02-22, 10:03
Skriven av: tor

Slakmota: Ja man kan ju undra om han rentav är blind? ”Resultatet kom i dag. I finaleheatene var det ingen som fulgte henne i friskøyting på den lange sletta på vei til oppløpet”. Läste också en annan artikel på VG nåt i stil med ”Falla bevisade än en gång att hon är världens bästa sprinter”. Lätt att säga när vinterns bästa nyss kommit tillbaka från skada…

Inlagd: 2019-02-22, 10:05
Skriven av: joow

Tobbe H: ja i princip

Inlagd: 2019-02-22, 10:10
Skriven av: swestam

tor: Tack för regeltexten, den var som jag trodde. The overtaking skier must have HIS/HER SKIS IN FRONT OF THE SKIS of the overtaken..
Så båda skidorna måste vara framför konkurrentens båda skidor. Jäkligt svårt att se från videon faktiskt trots att jag sekundstoppar den. Förstår att meningarna är delade i det här fallet. Avgörande tycks vara från vilket land man kommer :-)
Undrar hur juryn kunde bestämma sig. Bättre fria än fälla?

Inlagd: 2019-02-22, 10:16
Skriven av: Tobbe H

Förra säsongen när Stina vann OS men Falla vann sprintvärldscupen så hävdade man i Norge att Falla var världens bästa sprinter. Om nu Stina vinner sprintvärldscupen denna säsong kommer man då hävda att Stina är världens bästa sprinter?

Inlagd: 2019-02-22, 10:17
Skriven av: swestam

Blir lite mörkrädd för svenska herrarna och ledarna borde väl vara inblandade i taktiken i sprinten också. Dom har tydligen lagt upp taktiken att dom ska dra upp farten i första backen och sedan ligga i täten till mål. Som enda nation tyckte dom tydligen det skulle vara en perfekt taktik. Känns som man inte behöver vara en expert ens för att fatta att det skulle vara den sämsta taktiken som finns. Är det inte dags att någon med taktiskt sinne hjälper svenska herrarna, förresten Oskar Svensson körde ju perfekt, kanske inte var med på den svenska genomgången av taktik,kanske kan hjälpa sina lagkamrater?

Inlagd: 2019-02-22, 10:19
Skriven av: Janne

Ser man inte att Stina Nilsson är världens bästa kvinnliga sprinter så är man blind, behövs ju inte ens diskuteras

Inlagd: 2019-02-22, 10:22
Skriven av: Janne

Ja bedrövligt taktiskt kört igår av Thorn och Halfvarsson. Vi såg sen i herrfinalen när alla sex avvaktade och ville undvika att gå först nedför, de stod ju nästan helt stilla :)

Inlagd: 2019-02-22, 10:33
Skriven av: Jörgen

joow:
Esten är åtminstone fascinerande enögd. Absolut norrman, möjligen skidexpert, knappast journalist, i praktiken lobbyist och en mästare på att titta åt ett annat håll, när verkligheten besvärar.

Inlagd: 2019-02-22, 10:34
Skriven av: Slakmota

Janne: Många (enligt mig mycket korttänkta) hävdar att vinner man världscupen så är man världens bästa. Oavsett om man i inbördes rättvisa möten oftast har visat sig klart sämre. Finns många svenskar som också har den uppfattningen, även i detta forum har jag sett.

Inlagd: 2019-02-22, 10:35
Skriven av: Tobbe H

Man undrar ju hur samarbetet i svenska herrtruppen är, om nu klant 1 och klant 2- lägger upp en helt egen taktik som uppenbarligen inte Svensson är med på!

De kanske får ha smarthetsträning typ sudoku på träningslägren för att få igång hjärnverksamheten på dem…

Inlagd: 2019-02-22, 10:38
Skriven av: Åsa

Jörgen
Jag blir fruktansvärt frusktrerad när jag ser så dålig taktisk åkning som dom visa upp igår och förresten både Calle och Thorn har gjort det förrut flera gånger. Thorn slösar ofta på krafterna i början på något idiot ryck. Även om hon skulle gå vidare från kvart, hur mycket krafter finns kvar till övriga lopp?:-) Calle behöver vi inte prata om, finns så många exempel på otaktiska disponeringar i loppen där. Verkar som ledarna inte är nå bättre, dom får inte fram det till åkarna i så fall.

Inlagd: 2019-02-22, 10:40
Skriven av: Janne

Jeg skal ikke ta fra dere att Stina er verdens beste sprinter. Men i går var ”mesterskapsløper” Falla verdens beste….
Og att Dahlqvist og Sundling skulle lett slått til og hentet inn Falla på oppløpet var ingen selvfølge, de viste ingen mestertakter, hverken på kvart/semin….

Inlagd: 2019-02-22, 10:45
Skriven av: pelle

Tobbe H
Räknar man procentuellt hur många lopp Stina vunnit när hon inte har ramlat eller knäckt staven och utan att veta exakt kan jag tänka mig att den siffran ligger på runt 80 procent. Förstår inte vissa personers tankegångar:-)

Inlagd: 2019-02-22, 10:50
Skriven av: Janne

Möjligt och ganska troligt att Falla hade vunnit ändå, men det får vi aldrig veta tyvärr, hade kunnat blivit ett sjukt klassiskt upplopp med fyra av de snabbaste kvinnorna i världen. Om Skistad hållt sig på benen hade det lätt kunnat vara fem tjejer på linje in mot mållinjen. Så jag känner mig mest snuvad på en av historiens sjukaste spurter.

Inlagd: 2019-02-22, 10:51
Skriven av: Anders

Pelle
Falla vann igår såklart hon var bäst i det loppet. Sen att hon med största säkerhet inte vunnit om svenskarna inte ställt till det för varandra är en annan sak. I slutändan är det ingen som vet hur man fick guldet utan att 2019 var Falla världsmästare precis som 2017 där Stina ställde till det för sig och även ryskan. Falla ska tacka svenskorna för sina två guld tycker jag:-)

Inlagd: 2019-02-22, 10:54
Skriven av: Janne

Vad fick Ustiugov gult kort för egentligen? ”Russian ski star gets yellow card for attack on opponent after crossing finish line”

https://www.rt.com/sport/452107-sergei-ustyugov-johannes-klaebo-video/

Inlagd: 2019-02-22, 11:17
Skriven av: Anders 2

Ser at Calle ikke skal gå skiathlon på lørdag. Synes det er en merkelig vurdering å prioritere lagsprinten på søndag. Calle er jo Sveriges eneste håp på en skiathlon-øvelse. Noen som skjønner noe av dette valget?

Inlagd: 2019-02-22, 11:22
Skriven av: drazyc

drazyc: För att man anser att man har en medaljchans i sprintstafetten.

Inlagd: 2019-02-22, 11:23
Skriven av: swestam

Efter att för första gången ha läst regeltexten om spårbyte och flera gånger sett på videon som länkades ovan så kan jag ana att de olika nationerna är väldigt måna om att få med en representant i juryn. Det måste ofta vara väldigt svårt att avgöra om det varit regelbrott eller inte och till slut avgör kanske ett personligt tyckande. Undrar hur juryn ser ut och hur den utses.
Förstår inte hur ”tor” kan vara så säker i sin uppfattning.

Inlagd: 2019-02-22, 11:32
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H.

The responsibility for a correct passing without obstruction is on the overtaking skier. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis
of the overtaken skier before skiing his/her best line.

Hvem var ”overtaking skier”. Jo helt klart Ustyogov. Det var han som kom forbi. Og han prøvde å presse seg forbi johannes i det som var johannes best line. Dette visste selvsagt Ustyogov lenge før svingen.

Inlagd: 2019-02-22, 11:45
Skriven av: tor

Tobbe H: Enligt resultatlistan såg juryn ut såg här:

FIS technical delegate Annmari Viljanmaa (FIN)
FIS race director Pierre Mignery (FIS)
FIS Assistant technical delegate Mikaela Sundbaum (SWE)
Chief of competition Christian Krepper (AUT)
Member Mathieu Fort (FRA)
Member Mike Norton (CAN)

Således ingen norrman i juryn.

Inlagd: 2019-02-22, 11:50
Skriven av: swestam

Förbi var väl exakt vad Osten inte kom? Det tog ju tvärstopp! En bedömningsfråga för juryn.

Inlagd: 2019-02-22, 11:51
Skriven av: Slakmota

Nei han kom ikke forbi fordi han forsøkte å gå forbi i Johannes ”best line”. Selvforskyldt.

Inlagd: 2019-02-22, 11:53
Skriven av: tor

och då är Ebba sjuk känns som de är mycket stolpe ut nu

Inlagd: 2019-02-22, 11:54
Skriven av: jossa

Janne: Jag tycker inte Falla behöver tackla någon alls utan hon ser till att vara på rätt plats och inte strula till… är inte helt övertygad att någon av Svenskorna tagit henne vid något tillfälle ändå..

Inlagd: 2019-02-22, 11:57
Skriven av: jossa

Man såg ju att Ustiugov kom med högre fart bakifrån och Kläbo klev på hans skidor flera ggr.Ja han låg först men får man verkligen göra vad som helst då.Oärlig skidgren som lockar fram det sämsta ur åkaren.

Inlagd: 2019-02-22, 13:14
Skriven av: LUDDE

Tror FIS är lite nöjda med att det över sprint blir lite ski-cross vibbar. Man lägger gärna in en tvär böj som kanske kan framkalla några fall eller hopkörningar. Det går att lägga sprinten på en rundbana utan tvära kurvor.

Inlagd: 2019-02-22, 13:58
Skriven av: GKA

Juryn ser bra ut. Tillräckligt stor och från blandade nationer. Antar att det måste vara ett enigt beslut eller så har FIS-delegaten utslagsröst eftersom det är sex medlemmar och kan bli tre mot tre.

Inlagd: 2019-02-22, 14:12
Skriven av: Tobbe H

Det var ju tydligt att Kläbo stack ut skidan och klämde åt Usse för att markera.

Inlagd: 2019-02-22, 14:28
Skriven av: Kallner

tor: Nu är jag inte alls överens med dig. The overtaking är Kläbo eftersom det är han som viker inåt för att ta Ustiugovs spår. Ustiugov åker bara rakt fram och är den som blir overtaken.
Att Ustiugov skulle vara den som är overtaking är helt orimligt. Frågan gäller här enbart om Kläbo har sina skidor helt framför Ustiugovs skidor när han tar Ustiugovs spår. Är det så då agerar Kläbo helt regelrätt och Ustiugov får snällt acceptera att han blir hindrad annars inte. Själv är jag inte man att avgöra det utifrån videon.

Inlagd: 2019-02-22, 14:30
Skriven av: Tobbe H

Jossa
Lite på skämt det med att tacka. Men visst det gäller att hålla sig på benen men går inte sticka under stolen att båda gångerna försvann dom två värsta konkurrenterna för henne så självklart har hon haft stolpe in.
Även Stina försvann efter incidenten men hon tror jag nog hade fått tufft mot Falla.

Inlagd: 2019-02-22, 14:37
Skriven av: Janne

Stina hade flax, inte alls i toppslag för att fajtas om guldet. Syntes redan i kvalet. Dock bra åkt med tanke på det som förevarit. Säkert som amen i kyrkan har hon gått framåt med sprinten i kroppen.
Intressant att följa i fortsättningen.

Inlagd: 2019-02-22, 14:52
Skriven av: GKA

Maja, du gör allt så bra. Litet mera rutin hos Dig och de andra ”yngre” flickorna, ja – då kommer ännu bättre framgångar.
I sinom tid, VÄLKOMMEN till till Borlänge.

Inlagd: 2019-02-22, 16:36
Skriven av: Lisa i Borlänge

Janne: Absolut stolpe in blir de ju när dom bästa motståndarna vurpar bort sig glöm inte också Skistad.. men tycker verkligen faktiskt att Falla både 2017 2019 lyckats med att hitta säsongens bästa from när de gäller som mest och då sett till även undvika problem..

Sedan är jag inte alls så säker på att någon av Maja och Jonna hade tagit Falla ändå ingen av dom gjorde några riktigt bra upplopp i kvart och semi..

Inlagd: 2019-02-22, 17:08
Skriven av: jossa

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values