08 februari 2012, av Oskar

Capol byter jobb!!

På FIS hemsida kan man idag läsa att Jürg Capol slutar som ”Race Director” vilket lär få en hel del skandinaver att jubla eftersom många anser att han är hjärnan bakom alla hopplösa nymodigheter inom längdåkningen de senaste åren. Capol har suttit på tjänsten i nio år och går nu vidare till en ny tjänst inom samma sfär: Nordic Director for FIS Marketing AG.

”We sincerely thank Jürg for his services during the last nine seasons. Thanks to his open and friendly style he has been able to generate positive relations and an excellent cooperation with the FIS Cross-Country Committee chairman Vegard Ulvang has enabled them to affect much change in the discipline of Cross-Country Skiing.

Pierre Mignerey heter den franska 39-åringen som, efter att ha varit Assistant Race Director i två år, tar över Capols jobb. Naturligt, med andra ord. Hoppas bara han inte lärt sig för mycket av Capol…

Frågan är nu om vi får se några stora förändringar eller om Capol egentligen inte var den som hittade på allt trams? Allas vår Vegard Ulvang sitter ju kvar som FIS Cross-Country Committee chairman. Man kan ju alltid hoppas?

En annan förändring är att Sandra Spitz slutar efter säsongen. De flesta känner igen henne från de korta och innehållslösa intervjuerna på knagglig engelska med segrarna i längdloppen. Till hennes försvar så är det ju så att hon inte bara gör intervjuer utan är Event Coordinator vilket innebär mycket mycket mer än bara intervjuer. Personen som tar över efter tyskan heter Michal Lamplot och är från Schweiz. Frågan nu är: hur bra han är på engelska?

Tack till signaturen KnutG som upptäckte nyheten!

21 kommentarer till ”Capol byter jobb!!”

Prisa Gud! :-)

Inlagd: 2012-02-08, 12:03
Skriven av: Gabriel

Dags att sprätta upp champagne korkarna för en stund iaf!!!! En av de bättre nyheterna hitills denna vinter.

Inlagd: 2012-02-08, 12:05
Skriven av: Joel Burman

Egentligen ingen nyhet utan något som varit känt sedan i höstas att Capol skulle sluta som Race Director för att jobba med andra arbetsuppgifter inom FIS.

Inlagd: 2012-02-08, 12:12
Skriven av: swestam

Swestam, men varför sa du inget då? (det kanske du gjorde…?)

Inlagd: 2012-02-08, 12:22
Skriven av: Oskar

Om man får spekulera så kan man tänka sig att Ulvang också slutar när han nu är tvungen att lära sig franska språket för att kunna kommunicera med fransmannen.

Inlagd: 2012-02-08, 12:33
Skriven av: KnutG

Oskar: det var innan säsongen började som jag läste en notis om det (på FIS webplats tror jag), men då var det inte klart med efterträdare och så …

Inlagd: 2012-02-08, 12:48
Skriven av: swestam

Swestam, ok!

Inlagd: 2012-02-08, 13:38
Skriven av: Oskar

Äntligen! Capols uttalande efter att Petter åkte innanför banmarkeringarna i TdS var droppen.

Inlagd: 2012-02-08, 15:14
Skriven av: Jon

Det var ju riktigt komiskt att FIS bestämde sig för att det var ok att köra utanför granruskorna i Rybinsk. Borde inte det innebära att de ska ge Daniel en offentlig ursäkt?

Inlagd: 2012-02-08, 15:23
Skriven av: Gabriel

Bra att capol försvinner, men vad talar egentligen för att han ersätts av någon bättre?
Personer i den här positionen brukar inte utgöras av någon ”hardcore”-fan av sporten, utan prioriterar nog intäkter och krav från sponsorer högst.
Jag är kanske pessimistisk, men jag tror faktiskt inte det kommer att bli bättre. Har FIS någonsin lyssnat på kritik från de aktiva?
Många förändring som de har infört har gjorts utifrån spekuleringar (som passat in i deras verklighetsbild).

Inlagd: 2012-02-08, 19:11
Skriven av: Johan

Jurg Capol är ju tidigare längdskidåkare så han är nog ett stort fan av sporten. Han var med både i Falun och på Lillehammer.

Det har hänt mycket positivt under åren som Capol har varit race director.
* Tour de ski har tillkommit som har blivit en stor succé
* Världscupfinalen i Falun
* Ökat intresse för sporten
* Bättre arenaproduktion
* Fler sponsor
* fiscrosscountry.com
* Sprinttävlingarna har vidareutvecklats

Capol satt väl inte i juryen som gav Richardsson straffet i TdS.

Det är inget snack om att det finns flera saker inom FIS som kan förbättras. Framförallt runt regelverk och juryarbete.

Det är ju inte Capol som ensamt bestämmer tävlingsprogrammet i VM och Värlscupen. Tror det är FIS kongressen som beslutar om det.

När det gäller masstart vs individuell start så är ju det många land och åkare som vill ha masstart. Senast i Rybinsk ville ryska förbundet ha båda tävlingarna med masstart.

Inlagd: 2012-02-08, 21:14
Skriven av: Stefan

Är Pierre Mignerey fransman eller schweizare?

Inlagd: 2012-02-08, 21:47
Skriven av: Per

Sandra kanske tar över ”Bengt’s corner” på fiscrosscountry.com. Det måste vara det mest bisarra på den sajten. Vem är Bengt och varför har han en egen ”hörna” där?

Inlagd: 2012-02-08, 21:55
Skriven av: Per

Mignerey är fransman. Han är också tidigare skidåkare på 90-talet, men hade inga stora framgångar i spåret.

Inlagd: 2012-02-08, 22:12
Skriven av: Stefan

Per,

Denna Bengt är Bengt Erik Bengtsson. Han var tidigare FIS race director.

Inlagd: 2012-02-08, 22:17
Skriven av: Stefan

Varför tror så många att de varit Capols/Ulvangs fel att utvecklingen gått åt de hållet vi är idag..Jag tror inte de kommer bli några stora förändringar..
visst Capol har haft ett par klumpiga uttalanden som är skrämmande..

Inlagd: 2012-02-08, 22:19
Skriven av: jossa

”Capol satt väl inte i juryen som gav Richardsson straffet i TdS.”

Det är det ingen som har påstått heller. Det Jon syftar på är hans uttalande innan juryn sammanträtt ang Northugs överträdelse i Toblach.

Capol och Ulvang är ledande i FIS och de har ansvar för vad som sker. Så enkelt är det. Det finns säkert fler som är ansvariga, men i en organisation eller ett företag så har man personer som är ansikten utåt och det råkar vara Capol/Ulvang i det här fallet. Alltså är det naturligt att de får ta smällen.

Sen den här listan kan man ju ha synpunkter på:

* Tour de ski har tillkommit som har blivit en stor succé
– Jo TdS är rätt kul, det är roligt att följa åkarna under många dagar. Dock lämnar upplägget med bonussekunder in i absurdum, prologer och jaktstarter som tar bort bonusekunder, mycket övrigt att önska.

* Världscupfinalen i Falun
– Ser inte riktigt det positiva i detta. Förstår inte meningen med att ha en massa mini-tourer med bonussekunder som gör att åkarna inte ens själva vet hur de ligger till.

* Ökat intresse för sporten
Verkligen? Om det nu är ett större intresse för sporten (det är fortfarande skrämmande lågt om man jämför med skidskytte) så tror jag inte man kan tillskriva FIS den förtjänsten. Det kan i så fall bero på många olika saker, främst är det nog Petter Northugs barnsligheter som bidragit åtminstone i Sverige. Men jag tror inte sporten är särskilt mycket mer populär i de viktiga länderna, dvs Tyskland, Italien, Frankrike osv.

* Bättre arenaproduktion
-Ja det är säkert bra, men det ingår liksom i den nya tiden i samhället. Men det är väl bra att de följer med teknikmässigt.

* Fler sponsor
– Detta är ett stort minus för mig eftersom det har medfört att de förändrar sporten på tok för mycket för att det ska falla de stora TV-bolagen i smaken. Tänk om fotbollen skulle ha genomfört så många förändringar på så kort tid. Hellner har ju vid flera tillfällen sagt att längdsporten idag är inte ens samma sport som han växte upp med.

* fiscrosscountry.com
-En hemsida, så modernt.

* Sprinttävlingarna har vidareutvecklats
-Man har tagit bort B-finalerna, annars är det väl ingen jätteutveckling direkt som jag upplever som särkilt överraskande positiv.

Inlagd: 2012-02-08, 23:06
Skriven av: Gabriel

Bra!! Hoppas Ulvang också går snart.

Inlagd: 2012-02-08, 23:08
Skriven av: Alexander

Tour de ski är stort även blivit de bland åkarna så man måste se de som lyckat..

Inlagd: 2012-02-09, 09:18
Skriven av: jossa

fiscrosscountry.com lämnar en hel del att önska, eller hur?

Hoppas det blir till det bättre, finns en hel del som pekar på det. För inte har väl vinnar intervjuerna varit så intressanta? Dock bra att de görs oavsett snålt och tid och trista frågor. Det lär bli till det bättre det tror jag. Varför gillar så många europeer masstarter? Jag tycker det är usel TV-underhållning och är det inte många mediabolag som är inne och petar i detta?

Tack för skidpepp som alltid regerar i debatten;)

Inlagd: 2012-02-09, 14:13
Skriven av: Daniel Becker

Tycker skidskytteförbundet verkar mer sympatiskt.

Inlagd: 2012-02-12, 06:53
Skriven av: mattias

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values