”Nu är jag nöjd” – jag med!

”Nu är jag nöjd”

Hellner till SvD.

Efter allt trassel utmed vägen – tänk att touren ändå fick ett lyckligt slut!! Marcus Hellner, du fullständigt pulveriserade Northug i backen uppför Alpe Cermis idag!! Åhhhhh!!!!

Vi vet att Petter sa innan att det bara är vinst som gäller och att en andra eller fjärdeplats inte spelar någon roll, men vi vet också att en av norskens ärkerivaler är just Hellner, och honom vill man inte bli slagen av. Därför tror jag nog ändå att Northug gav allt för att haka på när Marcus kom ikapp. Men den här gången gick det inte, och i mål såg man hur sinnessjukt trött Northug var, vilket också tyder på maximal satsning.

Men, backar vi till då Hellner var i kapp Northug trodde jag aldrig att det skulle sluta så här. Min tanke var direkt att norsken trappade ner på tempot för att istället säkra andraplatsen genom att hänga Hellner när han kom flygandes för att sedan göra ett klassiskt Northug-ryck in i mål. Anders Blomqvist la orden ganska bra då:

”Det är en sliten Petter Northug. Men det är en Petter Northug med Petter Northugs fightinghuvud.”

Hellner till SvD:
”När jag gick förbi märkte jag att han försökte haka på och jag blev lite orolig ett tag. Han är bra på att ligga bakom…”

Än var det långt från över, tänkte jag. Men så gick det bara några sekunder och vips så var Hellner förbi och åkte ifrån!!!

Nu är det lätt att börja fundera på hur det hade varit om Hellner inte snubblat i sprinten, eller haft bättre skidor då vallateamet misslyckades, men vi får inte göra det. Nej nej nej, istället ska vi vara sjukt imponerade av Hellners sista tre etapper. Vilket scenförändring!! Uj Uj Uj!

”Jag tittade på han och tyckte att han såg hyfsat pigg ut. Jag var beredd på att han skulle bita sig fast. Men jag försökte bara hålla ett högt tempo och mala ner han.”

Och som han malde! När Gällivares mäktigaste köttkvarn drog fram blev allt runtomkring slamsor! Synd bara att inte fick till allra bästa åktid idag. Han var endast var en sekund efter Manificat och Legkov som också stormade upp på fjället. Om nu Hellner fått allra bästa åktid hade jag nog också smuttat på ordet ”Hellnerbacken” igen, men jag låter den backen ligga kvar i Holmenkollen ett tag till.

Men alltså hur grym är han inte!! SvD:

”Jag är väldigt glad över att få avsluta så här. Det var frustrerande många dagar i början när det mesta strulade. Det var missöden och några dagar med dåliga skidor. Nu fick jag visa att jag inte bara är en fristilsspecialist. Jag kan åka bra i klassiskt också och känner att jag klarar det mesta. Jag tycker jag har utvecklats som skidåkare.”

Nä, usch jag är så förkyld att jag inte pallar att skriva något mer, det blir ju bara pannkaka. Istället får ni ett gäng länkar att gotta er med:

Expressen1, 2 3, WorldofXC, Aftonbladet 1 2 3, DN, SvD, Längd.se, Sweski.com

Till sist, grymt jobbat av Nelson att komma topp 30 idag!