21 november 2011, av Oskar

Petterkrönika på AB


Foto från aftonbladet.se

Kristoffer Bergström, Aftonbladets skidfantast har gett sin syn på fenomenet Northug efter helgen. Bra krönika där jag blev påmind om Petters ålder, snart 26. I mina ögon är han alltid 21 och därför så himla hopplöst kaxig, men nu är han halvvägs till femtio och då ställer sig Bergström frågan, när ska Petter växa upp?

Några år har passerat sedan hans klassiska ”barneskirenn”, men frågan är om han någonsin kommer sluta upp med sina kaxigheter. Jag menar, han har ju förklarat att han håller på så just för att höja förväntningarna och trycket på sig själv, så att han verkligen måste prestera på högsta nivå. Säger han att Calle Halfvarsson är kass spurtare så gäller det att också plocka ner svensken.

Vad tror ni, kommer Petter köra med denna attityd hela karriären?

132 kommentarer till ”Petterkrönika på AB”

Att vara kaxig tycker jag är helt okey. Han får gärna säga att han är bäst – det är han ju till viss del. Problemet är när det går ut över hans motståndare.

Jag tror att Petter inser detta till slut men troligtvis efter hans aktiva karriär.

Inlagd: 2011-11-21, 11:27
Skriven av: Tor

Lättaste sättet är att bara inte bry sig. Det är exakt den typen av artiklar han vill ha i svensk media.

Ju mindre de skrivs om honom, ju tråkigare kommer han tycka de blir att hålla låda.

Inlagd: 2011-11-21, 11:30
Skriven av: A

Så lenge du og andre fortsetter og sutre slik som dere gjør, er det jo ingen vits i å slutte. Petter tjener også veldig gode penger på dette (Noe folk som deg bidrar sterkt til).

Inlagd: 2011-11-21, 11:32
Skriven av: mac

Bergström skriver, ”Mitt råd till Petter är att fundera på vad han vill ha sin välförtjänta plattform till. Han fortsätter vinna, Nordeuropa fortsätter lyssna, så varför inte framföra vad han brinner för? Nej, inte noshörningarna och inte Gunde Svan, utan något riktigt.”

Hvorfor? Er Petter en slags politiker/filosof som skal fortelle verden hva som er riktig eller galt i samfunnet? Han er langrennsløper for faen, han går fort på ski og har det moro, thats it. Og ja, han er litt barnslig, so what, big deal, dette er så latterlig :)

Inlagd: 2011-11-21, 11:40
Skriven av: Neithiri

Alla jamsar bara med, ingen vågar sätta ner foten och säga att lägg av, det är inte OK längre. Vore underbart om det kom någon som vågade stå upp mot Petter, så länge ingen vågar så kommer Northug att fortsätta förnedra och förminska andra människor.

Inlagd: 2011-11-21, 11:48
Skriven av: KE

Nehitiri… Jag förstår vad du skriver, och håller delvis med. Men i den position Northug befinner sig i dag, med den status och mediamakt han har, sänder hans beteende (med att slå nedåt på sämre och mindre meriterade åkare) ut att slags mobbingsignaler. Så han är nog politisk redan, vare sig han vill det eller inte.

Inlagd: 2011-11-21, 11:51
Skriven av: Manne

Petter är smart och vårdar sitt varumärke som är att vara den olydige busen. Journalisterna älskar honom för detta.Så ta inte Petter på allvar utan se det som underhållning. Konkurrenterna är vana och ser det nog på det sättet. Och glädjen när någon slår honom blir ju desto större.

Inlagd: 2011-11-21, 11:52
Skriven av: nisse

Dette er jo gull verdt for langrennsporten . Petter skaper overskrifter og byr på seg selv noe som gjør at interessen for langrenn er større enn noensinne. Dette er jo topp for langrenn som helhet. Større interesse betyr flere sponsorkroner, noe som igjen gir muligheten for flere løpere å satse på denne fantastiske idretten. Petter er en fantastisk langrennsløper som er gull verdt for idretten. La han få kjøre sitt show. Enten man liker det eller ikke er det bare positivt for langrennsporten sin del!

Inlagd: 2011-11-21, 12:04
Skriven av: Kalle

Jag är inte enig i att allt som skapar rubriker är bra för sporten. Doping eller osportsligt beteende gör mer skada än nytta trots förstasidor. Visst är Petter och Zlatan roliga, men jag menar att beteendet den typen av idrottsmän uppvisar trycker ned andra. Det är aldrig ok även om det är lustigt att sätta rubriker utifrån. Självklart kommer många småpojkar att ha dem som idoler. Det jag menar är förödande är när Zlatan skäller för att en ung landslagskille försöker under en match eller när Petter skäller för att unga skidåkare vill försöka spurta mot honom. De har makt och missbrukar den. Sådan slår jag alltid ned på oavsett om det sker på en skolgård eller på en internationell idrottsplan.

Inlagd: 2011-11-21, 12:28
Skriven av: Anna

Kalle: Tycker du verkligen att de rubriker som Petter skapar är bra för skidsporten? Hade det inte varit bättre om rubrikerna handlat om det sportsliga istället för hans uttalanden och målgester?

Att skapa rubriker är jättelätt. Nästa gång Northug vinner kan han vända sig och låtsas skjuta ner sina motståndare och skrika: -”Jeg er Anders Brejvik!”

Det hade skapat rubriker vilket enligt enligt dig bara är positivt för längdskidåkningen, eller?

Inlagd: 2011-11-21, 12:36
Skriven av: Tor

Petter gjør som han vil……så lenge han vinner.

Inlagd: 2011-11-21, 13:06
Skriven av: tolsrav

Jag tycker den sista meningen, dvs. frågan, är intressant. Tror att svaret helt beror på hur lång hans karriär egentligen blir; han lär ju inte bli bättre avslutare med åren så länge till. Som jag skrev nyligen i en annan tråd tror jag dock att finns det en överhängande risk att han inte kommer vara med så jättelänge till.

Inlagd: 2011-11-21, 13:12
Skriven av: toriv

Det är så roligt med de här jämförelserna mellan Northug och Zlatan.

För det första så är Northug stjärna i en mycket liten sport som säkert 98% av världens befolkning inte ens vet att den existerar. Zlatan är en av de bästa i världens största sport.

Sen kan man ha en viss förståelse för Zlatan. Han är en produkt av en speciell uppväxt med kriminalitet, fattigdom, misslyckad integration osv. Han är en liten gangster och har så alltid varit.

Petter är en vanlig bortskämd norrman som gillar att sparka på de som redan ligger. Men låt han hållas och se till att slå honom i spåret istället, det blir så mycket roligare då.

Vi minns ju alla La Clusaz förra året när vi mös då Petter levererade sina patetiska bortförklaringar om lössnö och vad det nu var som gjorde att Vylegzhanin spurtade ner honom. Då mår man gott, hehe. Det lär hända igen….

Inlagd: 2011-11-21, 13:16
Skriven av: Gabriel

Jepp. Journalister som lever av å lage tabloide overskrifter er nok de rette å lytte til hvis man skal bli klok ;-)

Inlagd: 2011-11-21, 13:18
Skriven av: Gunnar Bull

Jag förstår inte hur det kan svida så pass mycket hos oss svenskar. Petter visar i sina intervjuer att han är vettig, räcker så för min del. Det han gör innan målgång är enbart underhållande. Vad hade hänt om Northug varit svensk? Jo, då hade alla svenskar försvarat honom istället. Jag hoppas Petter fortsätter på sitt sätt, för det är ju så här han är. Han sätter skräck i varje skidåkare han möter för att sedan visa vem som är bäst. Han har sådan respekt hos andra åkare att de numera inte orkar dra upp något mördartempo.

Jag verkar vara en av få svenskar som håller på Petter

Inlagd: 2011-11-21, 13:23
Skriven av: Cigge

Tor, det er usmakelig og helt unødvendig å komme med slike referanser for å ”vinne” en debatt.

Selvsagt er det grenser for hva Northug kan og bør gjøre, og av og til tråkker han nok litt over den grensen, men i 98% mener jeg det er pressens framstilling av det Northug sier som gjør at det kan virke nedsettende. Aftonbladets idiotiske artikkel i går, om Northugs nye twitter hån bare understreker det for meg, og jeg har vanskelig for å tro at denne journalisten har noe annet motiv enn mange klikk på artiklen og å selv få en liten bit av Northugs berømmelse.

Inlagd: 2011-11-21, 13:29
Skriven av: Hanne

Tor…..Og hvem er Anders Brejvik…Er det en svensk bananskreller?…

Inlagd: 2011-11-21, 13:38
Skriven av: tolsrav

toriv..Thomas Alsgaard lot ikke til å ha tapt mye av sin eksplosivitet, da han som 31 åring avgjore VM- stafetten i 2003.
Dersom Northug klarer å holde motivasjon oppe, så kan han helt sikkert ha mulihet til å beholde sitt fortrinn, til og med OL 2018…..

Inlagd: 2011-11-21, 13:58
Skriven av: tolsrav

Jag tror jag tyvärr. Jag beundrar Petter som skidåkare, men samtidigt är han ofta barnslig. Det kommer man inte ifrån. (Därför är förresten ordet ”barneskirenn” så klockrent och dubbeltydigt när det gäller Northug ;-) Men jag tycker eg. mest det är hans eget problem. Gabriel: Tycker inte Zlatan faller ut positivt i en jämförelse med Northug. Han är lagkapten i landslaget men varken en förebild eller ledargestalt (om man inte anser att ledarskap är att kalla tränaren för fula saker och sedan kokettera i pressen med det).

Inlagd: 2011-11-21, 14:02
Skriven av: Per

tolsrav: vi får se, du kan ha rätt…

Inlagd: 2011-11-21, 14:24
Skriven av: toriv

Antagligen ja.

Inlagd: 2011-11-21, 14:25
Skriven av: Joel Burman

Per, jag håller helt med. Zlatan är en idiot. Det bevisar han återigen med sin bok. En gudabenådad fotbollspelare, men en självisk, osympatisk idiot.

Jag menar bara att man kan någonstans förstå att det har blivit så med den uppväxten. Rosengård på 80-talet var ingen lek.

Däremot har Petter ingenting som ursäktar hans beteende.

Inlagd: 2011-11-21, 14:28
Skriven av: Gabriel

Slike rubrikker som ”nesehorn-stuntet” er bra for skisporten på det viset at det skapes interesse og langrenn kommer på framsiden av avisene. Det aller meste er veldig overdrevet når d gjelder avisoppslag, og når d gjelder northug’s ironiske kommentar om Halfvarson, så tar pressen og vrir og vender på ordene slik at d blir framstilt på en slik måte at d skaper overskrifter. Når d gjelder Northug og hans innsats for rekruteringen er han virkelig en foregangsfigur. Knapt ingen annen langrennsløper i Norge stiller opp mere enn Petter på de ulike barnearramgemangene rundt omkring i landet, i tillegg til at han arrangerer sin egen sommerskiskole for ungdom. Og han er en utrolig motivator og inspirasjonskilde for oppadstormende barn og unge.

Inlagd: 2011-11-21, 14:28
Skriven av: Kalle

Nog skulle det bli en ganska tråkig stämning in den lilla skidvärlden om alla såg en vinst som ett tillfälle att håna sina medtävlare. Nej, det är bäst för idrottsmiljöns fortlevnad att segra med stil och glädje – som Marit Björgen och Johan Olsson.

Inlagd: 2011-11-21, 14:34
Skriven av: Hawkeye

Med Tora Bergers 4 dje plass på 10 km fritt på lördag, og beste etappetid på 3 dje etappen på stafetten i går. Så kan en fundere på hvilken plassering Magdalena Neuner hadde fått på 10 km. Hun er jo helt suveren blant skiskytterjentene i sporet……

Inlagd: 2011-11-21, 14:38
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Neuner har ju åkt en del WC å OS lopp på 10 km fritt bra titta på dom resultaten hur hon hävdat sig.. är de man kan jämföra med…

Inlagd: 2011-11-21, 14:52
Skriven av: jossa

Det är ju inte Petter Northug längre om han slutar vara kaxig. Då är han ju plötsligt som alla andra.
Kaxig får han gärna vara, bara han inte hånar sina konkurenter.

Inlagd: 2011-11-21, 16:00
Skriven av: Sten

Cigge: ”Vad hade hänt om Northug varit svensk”.
Att göra detta till en Sverige/Norge-konflikt är bara löjligt. Jag och många andra svenskar har skrivit att det inte spelar någon roll från vilket land en osportslig idrottare kommer. En osportslig idrottare är en osportslig idrottare oavsett nationalitet. Jag har absolut ingenting emot att Marit Björgen vinner eftersom hon respekterar sina motståndare och t.o.m. blir glad åt andras framgångar!

Kalle: ”Det aller meste er veldig overdrevet når d gjelder avisoppslag”
Det låter som att du tycker att det är negativt? Samtidigt skriver du att alla rubriker som Petter skapar är bra för skidsporten?

Inlagd: 2011-11-21, 16:13
Skriven av: Tor

Tror faktiskt inte att fler intresserar sig för längdskidor på riktigt, de må tycka det är kul/ruttet el dyl det som Northug håller på med och de rubriker det skapar, som ju väldigt lite handlar mer om sporten än att just Northug är längdskidåkare. Men jag har ju inget belägg för det, men jag tvekar om att de som roas av rubrikerna i kvällstidningarna sätter sig och ser ett individuellt femmilslopp en vacker vinterdag…

Så om det är bra för sporten, det vet i katten!

Inlagd: 2011-11-21, 16:50
Skriven av: Aliide

Om en proffsboxare hånar motståndaren hör det till showen, verkar det.
Men om en fotbollspelare nedvärderar motståndarna kan han bli avstängd. (Typ att vid öppet mål lägga sig ned vid bollen och ”nicka” in den.)
Om ett golfproffs skulle få för sig att håna en medspelare fick han väl böta nån miljon.
Hånar man en motspelare i ishockey riskerar man att bli överfallen. Garanterat.
Varför skulle hån vara OK i längdskidåkning?

Inlagd: 2011-11-21, 17:44
Skriven av: Hawkeye

Hawkeye: Vi får skola om Modin till ”polis” a la Hockeyn. Där han ser till att krascha bort Northug i alla lopp efter han varit hånfull. Han kommer ju ändå alltid 4-6 i alla sprintfinaler. Sen får han träna lite uthållighet så han kan göra samma sak på de längre distanserna.

Inlagd: 2011-11-21, 17:56
Skriven av: Joel Burman

God idé! Lite hockeytakter skulle sätta färg på sprintloppen. He he!

Inlagd: 2011-11-21, 19:02
Skriven av: Anna

PETTER GULDTHUG är en gudabehövd skidåkare som skapar ett stort intresse för skidåkningen.

Till och med invandrare börjar småkolla på skidåkning för att de tycker om Petter Northugs stil. Jag avgudar hans stil den är allt som inte dem bohemisa skidåkarna från stenåldern hade.

Den svenska bitterheten, avundsjukan, jantelagen, och allmänt missunsamma inställningen lyser upp här som en strålkastare. KOM IHÅG att ju mer medier, bloggar och forum skriver om Petter desto mer kommer uppmärksamhet kommer han att få. Lägret kommer alltid vara delat det är 50% för 50% mot. Vi måste acceptera det och respektera han för det, så om det är någon som ska växa upp så är det ni för jag är och kommer alltid att vara än Guldthug anhängare.

Inlagd: 2011-11-21, 19:29
Skriven av: höken

Problemet er at dere tror så jævlig på hva Aftonbladet og pressen skriver.

De kaller jo alt for ”hån”. Og så tenker dere at: ”Ja, sånn er det. Petter håner sine konkurrenter”.

Jeg er ikke enig i det i det hele tatt. Petter har akkurat like gode relasjoner til sine konkurrenter som alle andre. At han er barnslig og skojar mye, javel. Men hån?

Nei, sorry. Det er på tide at dere ser på dere selv med et kritisk syn, istedet for å ta alt ut over Petter.

Inlagd: 2011-11-21, 20:05
Skriven av: Gunnar Bull

höken: Dina Sverigehatande inlägg känns aningen överdrivna. Opinionen är ganska delad i Norge också. Dessutom finns det många här som faktiskt bygger sin åsikt på genomtänkta, personliga värderingar. Det är lätt att dra upp gamla floskler om Svenskar för att nedvärdera dem.

Men däremot tror jag absolut det finns väldigt många som älskat Northug om han vore Svensk, och är osäker på hur många av de som säger sig att de skulle bedöma honom likadant om han vore Svensk verkligen skulle göra det. Allt är inte svart eller vitt.

Annars är det jävligt svagt att så många (svenskar och norrmän) är så lättpåverkade av media. Oavsett vilket håll man påverkas åt. Svaga hjärnor.

Inlagd: 2011-11-21, 21:09
Skriven av: Benke Benbrott

Benke Benbrott: Om mitt sverige hat känns överdrivet vad är då detta Petter hat då eller är du helt enkelt för blind för att se sanningen.

Jag är svensk är uppvuxen med mycket skidåkning och detta föraktande som jag har fått för supportrar som pratar sig varma om svenska skidåkare är ett resultat av vuxenmobbning av en person som inte kan kommentera dina inlägg eller andras för den delen.

VG gjorde enundersökning idag 21/11 frågan var ”har dere respekt för Petters utfodring i skidsåren. Resultatet var 76% JA. Det säger allt så kom inte med dina önske fantasier om att norrmännen är ett delat läger i frågan då 3/4 delar är står bakom Petter.

Du med resten av er inklusive de som sköter skidpepp hade hållt käften om det hade vart en svensk skidåkare som hade betett sig likadant och hade försvarat han mot arga motstånadare.

Jantelagsverige syns som mest när man är i dessa forum eller är själv i olika delar av europas fjällvärld och åker skidor och pratar om skidåkare med utländska skidåkare. Svenskar har en negativ bild på det mesta som sticker ut som överlägset så länge det inte är en svensk själv som är överlägsen. Jag vet åker varje år två tre fjällresor ut i europa och då möter man folk från detta inskränkta skitland som annat folk från.

Inlagd: 2011-11-21, 22:24
Skriven av: höken

Höken: tror du har rätt dålig koll på hur folk funkar om du tror att någon härinne hade tyckt det hade varit ok om någon svensk åkare hade gjort samma sak. Jag har faktiskt lite större förståelse om Petter gör något än tvärt om, vilket känns lite konstigt. Inte kan jag förklara det heller men jag antar att man helt enkelt har vant sig…

Inlagd: 2011-11-21, 22:33
Skriven av: toriv

höken: Om du läst mina inlägg här så skulle du veta att jag inte är en Northug-hatare. Dina Svart-på-vitt-analyser är patetiska. ”Du med resten av er inklusive de som sköter skidpepp”. Herregud.

Vuxenmobbning av Northug från min sida? Du är pinsam som antar att jag är en Northug-hatare bara för att jag skriver på skidpepp och nu gav ett objektivt svar.

Jag tycker att Northug gått över gränsen någon enstaka gång, men tycker generellt att hans utspel och målgester inte ens är i närheten av att bli upprörd över. Ibland tycker jag till och med att det är roligt och ibland krystat och skittråkigt, men för den delen inget att bli upprörd över. Dessutom är han en fantastisk längdåkare.

Mina önskefantasier backas upp av en undersökning som daglbadet.no gjorde idag: ”Vad syns du av Petter Northugs oppförsel?” 58% – morsomt. 42% – Det er barnslig. Relativt tudelat.

http://stem.start.no/result.php?id=18681

Inlagd: 2011-11-21, 22:34
Skriven av: Benke Benbrott

B Benbrott: Det är ganska så avancerat ordförråd du kommer med;)
Du måste vara en ganska så lättstött människa ja inte bara du även resten av dessa små människor som blir stött av migmen att bli de av världens bästa skidlöpare som du säkerligen skulle kunna vara farsa till säger ganska så mycket utan att säga för mycket.

Att ta med en mätning där inte datum står med är inte heller okej och vem bryr sig för du vet mycket väl att Petter är en gåva för sporten och vi har mycket att tacka honom för. Kom ihåg han var en av dem som propagerade starkt för FIS att falun skulle ha vm 2015. Visst det fanns några små svennar med i bilden men hans ord vägde tyngst.

Blomman tyckte gesten var rolig då det var en vadslagning bakom det hela men det bryr sig inte mobben som redan har sina förutfattade meningar om. BRA att du kan backa upp Northug och ignorera hans showande vid sidan om fortsätt med det och låt oss andra hylla han utan att folk ska säga till en vad att tycka

Inlagd: 2011-11-21, 23:37
Skriven av: höken

höken:

Jag skrev ju att den var från idag. Tror du att jag hittar på? Men du verkar gilla när det är enkelt så här har du: http://www.dagbladet.no/2011/11/21/sport/vintersport/ski/langrenn/petter_northug/19106529/

Spännande att du inte bryr dig längre när du fick en undersökning upptryckt under näsan som inte var lika övertygande (för dig) som den du själv så stolt kom dragandes med.

Och du fortsätter att anta en massa saker. Jag gillar Northug. En fantastisk skidlöpare som jag kommer sakna när han lägger av. Showandet gillar jag till och med för det mesta, och behöver inte ens ignorera för att uppskatta hans kvalitet i spåren.

Säkerligen kunna vara farsa åt var det ja. Jag är ungefär lika gammal som Petter.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Oskars frustrationspost direkt efter Norges stafettseger skrev jag direkt att jag tyckte var patetisk. Den där krönikan i Aftonbladet var ett skämt. Jonas Karlssons utspel var som att misshandla sig själv. Ynkligt.

Jag är är fullt medveten om att Petter, till skillnad från dig varken hatar Svenskar eller Sverige. Ser redan fram emot nästa tävlingshelg.

Kommer du själv vara aktiv här då, eller är det beroende av hur stor roll Northug får?

Inlagd: 2011-11-21, 23:54
Skriven av: Benke Benbrott

Å bruke avstemninger i aviser blir nok feil uansett hvilken veg man tolker dem.

Jeg er ikke typen til å stemme på slikt, men skulle jeg valgt om hvorvidt jeg synes det var barnslig eller morsomt ville jeg nok valgt barnslig. Det betyr ikke at jeg synes at å peke nese eller noe av det han sa om Halfvarsson kan regnes som hån eller å sparke nedover.

Jeg synes nok höken går for langt i sin kritikk av svensker, men det er ganske spesielt for meg å se at det jeg antar er voksene mennesker, kritiserer Northug når de (her tenker jeg ikke på Benke) i mine øyne går mye lenger selv.

Inlagd: 2011-11-22, 00:28
Skriven av: Hanne

Hanne: Du har så klart en poäng angående omröstningar på nätet. Men höken började (moget va?).

Poängen med att det ändå finns många norrmän som trots samma nationalitet tycker att Northug är barnslig. Då är det väl inte otänkbart att det faktiskt finns Svenskar som helt enkelt bedömer Northugs beteende utefter sina egna värderingar, och inte nationalitet?

Men lika övertygad är jag om att många Svenskar som inte gillar Northug skulle gjort det om han vore Svensk. Precis som att många Norrmän som gillar Northug nu inte hade gjort det om han vore Svensk.

Att köra höken-metoden och dra den berömda kammen över alla som inte gillar Northug är ungefär lika värdelöst som att grina varje gång Northug sticker ut lite grann.

Inlagd: 2011-11-22, 00:56
Skriven av: Benke Benbrott

Höken:
Jag har skrivit några gånger nu att att det inte spelar något roll från vilket land en osportslig idrottare kommer ifrån. Menar du att jag ljuger?

”Blomman tyckte gesten var rolig då det var en vadslagning bakom det hela men det bryr sig inte mobben som redan har sina förutfattade meningar om.”

Många har tagit upp detta som ett slags försvar. Vad spelar det för roll om det ligger en vadslagning bakom? Är det okay att bete sig illa och sedan gå helt fri för att det är en vadslagning?

”Vi måste acceptera det och respektera han för det”

Vi skall alltså respektera personer som vi anser inte uppvisar respekt emot andra… herregud.

Inlagd: 2011-11-22, 08:41
Skriven av: Tor

Petter verkar ha varit likadan redan i unga år:

http://www.youtube.com/watch?v=5WywgPmYdfk

Något som även verkar gälla många andra – f-n vad jag garvade när jag såg Södergren! :)

Inlagd: 2011-11-22, 09:59
Skriven av: toriv

Nordtug er det store forbilde for mange. Jeg synes det er morsomt men også viktig at han tørr å lage litt show.
Det ser utrolig dumt ut med toppidrettsutøvere som smiler og kommer med totalt ”surra” bortforklaringer etter ha blitt nr 15. (eks Anna Haag)
Jeg håper virkelig Northug forsetter showet for han har fått mange stillesittende barn og ungdomer her i Trøndelag, til og bli superinntresert i ski og lanrenn..(alle 5-6 åringer er Petter på oppløpet)
Så la de ”surmaga” sippe og kaste skit på målgangen som er like overraskende hver gang…Kan ikke bli bedre!

Inlagd: 2011-11-22, 13:30
Skriven av: tolsrav

”alle 5-6 åringer er Petter på oppløpe”

För mig är det en skräckbild du målar upp. Jag bävar verkligen för en framtid där skidsporten får fler osportsliga deltagare som lever på att håna sina motståndare.

I fotboll får man gult kort om man t.ex. firar ett mål genom att gå fram till en motståndare och räcker upp händerna.

Inlagd: 2011-11-22, 13:39
Skriven av: Tor

tolsrav… Han kan nog fixa show utan att förlöjliga dom som är klart underlägsna honom. Se bara på Bolt, han kan showa spexa ochva kaxig utan att förnedra.

Inlagd: 2011-11-22, 13:44
Skriven av: Manne

Jag tror också det här snacket om att Petter är bra för skidsporten är rent skitprat. Visst drar han uppmärksamhet till sig. Men inte till längdsporten. De som är intresserade av att se Petter håna sina motståndare ( eller bjuda på show som en del uttrycker det) kommer inte sitta och titta och följa längdåkning den dagen Petter lagt av. Vad har då längdåkningen tjänat?

Inlagd: 2011-11-22, 13:50
Skriven av: Gurra G

Basert på diskusjoner her og i svenske aviser tror jeg rett og slett terskelen for hva som oppfattes som et hån må være betydelig lavere i Sverige enn i andre land.

Jeg er enig i at Petter kunne spart seg mange av de barnslige kommentarene sine, samt at jeg ikke liker imaget hans som en red-bulldrikkende, pokerspillende skjørtejeger. Mange i Norge har litt problemer med imaget til Petter generelt, og enkelte uttalelser spesielt (de teiteste uttalelsene kommer på pressekonferanser når journalister prøver å vri morsomheter ut av ham).

Men at han stopper på målstreken på VM-stafetten, eller at han peker nese til motstanderne nå sist helg synes jeg er veldig uskyldig moro. At det oppfattes som hån og nedverdigelse av motstanderne kommer jeg aldri til å forstå noe ut av. Petter er gjerne barnslig, men dere som blir fornærmet av sånt er like barnslige.

Kanskje toleransen er litt større i Norge enn i Sverige rett og slett.

Inlagd: 2011-11-22, 13:57
Skriven av: Tor

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article8230842.ab
Men derimot fysisk angrep, er totalt forkastelig!
Mens Petters (showige) målgang var ikke i nærheten av skriflig varning, gult kort eller böter…..

Inlagd: 2011-11-22, 13:59
Skriven av: tolsrav

”Basert på diskusjoner her og i svenske aviser tror jeg rett og slett terskelen for hva som oppfattes som et hån må være betydelig lavere i Sverige enn i andre land.”

Norsk media skriver väl minst lika mycket om Northugs uppförande som Svensk media? Några exempel:
Zlatan digger Northugs svenskehets
Her peker Northug nese til svenskene – igjen!
Northug hånet svensk aviskommentator
Stenmark likte Northugs svenskehån
Nordtømme om Northugs svenskehån: – Det var kult
Tyskerne slakter Northugs oppførsel: – Respektløst!
Northug ler av svenskehetsen

”At det oppfattes som hån og nedverdigelse av motstanderne kommer jeg aldri til å forstå noe ut av.”
Jag kan bara tolka Northugs gest (den som finns längst upp på den här sidan) på ett enda sätt och det är att retas. Vilken betydelse har gesten i Norge?

Inlagd: 2011-11-22, 14:29
Skriven av: Tor

Kan den svenske Tor’en være så snill å bytte nick?

Inlagd: 2011-11-22, 14:35
Skriven av: mac

Tor… Olika människor läser in olika saker i händelser dom ser, eftersom vi alla bär på skilda erfarenheter. Att säga att andra är barnsliga för att dom inte tolkar saker som du, tycker jag är att gå lite långt.

Northug har idag en position som herrskidåkningens överlägset mäktigaste och framgångsrika stjärna. Utifrån den positionen är det lätt hänt att till synes oskyldiga bus får innebörden av ren och skär mobbing.

När jag för första gången hörde Northug köra sin klassiska ”barneskirenn”-replik, såg jag en busig och fräck uppstickare. När jag hör honom köra liknande kommentarer idag, är det en översittare jag ser.

Inlagd: 2011-11-22, 14:48
Skriven av: Manne

Jag undrar om det skulle bli nån reaktion från FIS om alla åkare uppträdde som Petter?Visuellt skulle det vara kul om alla körde med långnäsan nästa gång.

Inlagd: 2011-11-22, 15:15
Skriven av: KnutG

Skulle man fira mål i Hockey som Petter firar segrar i skidor skulle man nog få rätt mkt stryk..

Inlagd: 2011-11-22, 15:24
Skriven av: jossa

säger bara finns rätt många likheter mellan Petter å Zlatan ingen av dom klarar av motgångar utan att de är någon annans fel känns de som..

Inlagd: 2011-11-22, 15:26
Skriven av: jossa

Ny dag nye avisoppslag:
Petter må gå i Tromsø-drakt i Kuusamo, han tapte enda et veddemål.
http://www.dagbladet.no/2011/11/22/sport/vintersport/ski/langrenn/petter_northug/19122224/

Inlagd: 2011-11-22, 16:34
Skriven av: Neithiri

Tror virkelig det er litt for mye jantelov i Sverige… Der har Norge kommet mye lengre enn Sverige

Inlagd: 2011-11-22, 16:56
Skriven av: Liz Arnold

Förstår ingen att Northug vill kallas för ”Långnäsa”, så varför inte kalla honom för det.
Alla vet ju vem det är nu. Petter ”Långnäsa” Northug.
Vore kul TV om kommentatorerna kallade honom för det.
Många andra skidåkare har haft
smeknamn, eftersom Northug vill bli ihågkommen som en stor skidåkare vill ju han också ha ett smeknamn. Han sa det själv.
Grabben har ju humor.
Nu drar ”Långnäsan” upp spurten,…..

Inlagd: 2011-11-22, 17:24
Skriven av: KE

KE ”Många andra skidåkare har haft smeknamn”

Har dere ikke allerede et på ham da? Nollthug, men det passer kanskje ikke så bra lenger ;)

Inlagd: 2011-11-22, 17:47
Skriven av: Neithiri

Liz Arnold, Det är nog lite skillnad på osportsligt beteende och jantelag. Det vi reagerar på här är ju inte att man tror att man är något utan att man beter sig på ett sådant sätt att man sårar och trycker ned andra. Efter tio år i Norge så måste jag säga att detta är något vi alltid tagit allvarligt på där jag har jobbat. Men så är det ju jag som varit chefen iofs. När det gäller Petter har väl hans utspel kunna tolererats så länge han varit ung. Nu är han etablerad och då förväntar man sig ett passande uppträdande. Det ställs högre krav på personer med makt och erfarenheter, vilket både Zlatan och Petter kan sägas ha, än på ungtuppar. Men sen vet ju alla här inne att både Zlatan och Petter ställer upp för ungarna som är aktiva i respektive sporter.

Inlagd: 2011-11-22, 17:54
Skriven av: Anna

Tror det var Sommerfeldt eller möjligen Angerer som talade om att de tyska åkarna kände sig förorättade av Petters uppträdande för något år sedan.

Inlagd: 2011-11-22, 17:58
Skriven av: Anna

Mac: ”Kan den svenske Tor’en være så snill å bytte nick?”
Jag heter ju Tor men får väl kalla mig SweTor – för att vara sportslig. ;-)

Tolsrav: ”Men derimot fysisk angrep, er totalt forkastelig!”
Hanna Falk kanske hade förlorat ett veddemål?

Liz Arnold: ”Tror virkelig det er litt for mye jantelov i Sverige”
I den här frågan vet jag att du har helt fel. Det har har väl snart skrivits tusen gånger att det inte spelar någon roll från vilket land en osportslig idrottare kommer.

Neithiri: ”Nollthug, men det passer kanskje ikke så bra lenger”
”Noll” behöver ju inte syfta på vinster utan kan ju syfta på respekt för sina motståndare.

Inlagd: 2011-11-22, 18:07
Skriven av: SweTor

Anna: ”Tror det var Sommerfeldt eller möjligen Angerer som talade om att de tyska åkarna kände sig förorättade av Petters uppträdande för något år sedan.”

Det stämmer:
”Jeg respekterer alle jeg går mot. Nordmenn og svensker. Petter bør også respektere oss andre. En stor idrettsmann gjør ikke sånn, sier tyskernes Axel Teichmann”

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10090708

Vissa vill dock inte kännas vid detta eftersom det inte passar in i deras bild av ”dom avundsjuka svenskarna”.

Inlagd: 2011-11-22, 18:10
Skriven av: SweTor

Det känns som att jag har på mig hela galna gänget härinne bara för att jag backar upp Petter 1000% blint.

Det spelar ingen roll vad ni säger eller vad Petter gör för skojigheter i mina ögon = galenskaper i era ögon.

Jag vill inte provocera er men det är roligt att han skapar så mycket känslor att vuxet som ungt folk sitter här och skriver ut sina tankar om han. Jag vet att ni har en hatkärlek till han det är bara att läsa mellan raderna på de flesta inlägg här.

Vore han svensk skulle ni backa upp han till tusen, visst en tråkig gråsvensk skulle säkert vara skeptisk men på det hela taget skulle han vara älskad av er på skidpepp inklusive de som har hand om denna blogg.

Jag vet att många är på mig läser med förtjusning det men det är samtididgt att man går ihop backar upp varandra och håller på med nätmobbning mot de oliktänkarna. INTE OKEJ.

Jag avgudar Petter en norrman som kommer och kör över svensk drägget i skidspåren är ju en njutning och lika mycket ni vill se en svensk vinna lika myckt vill jag inte se en svensk vinna.

Har hoppat över till Norge, barnsligt? kanske det men det är bara se er själva i spegeln om ni kan ha distans till det ni skriver.

Inlagd: 2011-11-22, 18:11
Skriven av: höken

Alle prater om skikongen Petter Northug, men stakkaren Marcus Hellner, han er det ingen svenske som prater om, er han helt glemt…..

Inlagd: 2011-11-22, 18:13
Skriven av: tolsrav

höken:
”Jag vet att ni har en hatkärlek till han det är bara att läsa mellan raderna på de flesta inlägg här.”

Det märks att du läser mellan raderna för det är uppenbart att du inte läser själva raderna.

Det ”svensk drägget i skidspåren” – vilka åkare är det?

tolsrav:
”men stakkaren Marcus Hellner, han er det ingen svenske som prater om, er han helt glemt”
Har du sett det senaste inlägget på den här bloggen?

Inlagd: 2011-11-22, 18:26
Skriven av: SweTor

höken:
Läste på ett av dina inlägg bl.a:

Kom ihåg han var en av dem som propagerade starkt för FIS att falun skulle ha vm 2015. Visst det fanns några små svennar med i bilden men hans ord vägde tyngst.

Jag sökte på Wikipedia vad svennar står för:
Svenne är en nedsättande benämning på en person som lever som en så kallad medelsvensson[1], en stereotyp som lever ett tråkigt och konventionellt liv, vilket härvid inte anses eftersträvansvärt. Svenne kan också avse svensk i negativ mening.

Små svennar? Menar du Charlotte Kalla, Anna Haag och Emil Jönsson?
Tycker du att de också symboliserar den svenska bitterheten, avundsjukan, jantelagen, och är allmänt missunsamma?

Inlagd: 2011-11-22, 18:49
Skriven av: KE

Höken… Det är skillnad på person och sak. Det är framförallt Petters uppträdande som jag kritiserar, inte honom som person. Hur han är privat är jag egentligen inte så intresserad av, det är upp till honom. Men så länge han är med och tävlar finns det vissa sportsliga grundprinciper han har att förhålla sig till.

Samtidigt kan jag förstå utvecklingen. Det är inte så konstigt att den nya man-mot-man-skidåkningen medför hårdare attityder åkare emellan och mellan fans och åkare. Och därför är det på tiden att FIS ser över sina regler och anpassar dom till dagens skidåkning.

Inlagd: 2011-11-22, 18:56
Skriven av: Manne

Jag imponeras över att ni orkar diskutera Petter N så intensivt. Han är som han är och kommer inte att ändra sig. Bortse från alla utspel och bry er inte om dom. Dom aktiva har nog slutat bry sig för länge sedan. Uppmärksamhet är Petters livsluft, sluta bry er så kvävs han långsamt.

Inlagd: 2011-11-22, 19:06
Skriven av: nisse

nisse: fast Höken har ju fått det hela att ta en ny vändning. De diskuterar ju inte Petter längre utan de försöker få personen i fråga att läsa inläggen ordentligt innan han skriver något. Lite gammal hederlig Internet-syssla helt enkelt.

Inlagd: 2011-11-22, 20:16
Skriven av: toriv

Morsom artikkel på Dagbladet http://www.dagbladet.no/2011/11/22/sport/ski/langrenn/petter_northug/calle_halfvarsson/19125437/

Det ser ikke ut til at Halvarson tar ”hånet” like tungt som visse andre.

Inlagd: 2011-11-22, 20:42
Skriven av: Tor

Alltså, det är inget konstigt att det rörs upp känslor när framgångsrika idrottsmän uppträder respektlöst eller retfullt mot kollegor. Detta är något som man reagerar hårt på i hela världen.

För någon månad sedan gjorde Mario Balotelli ett straffmål, varpå han ställde sig med armarna i kors och stirrade på målvakten som just släppt in ett mål. Det blev ett jävla liv i hela England över det. Kommentatorer och folk var helt skogstokiga.

Förstår ni vad som hänt om han istället hade gjort långnäsa mot målvakten!? Han hade fått flera matchers avstängning och böter av klubben.

Det finns en poäng med att ha en vårdad uppförsel inom idrott. Inom längdskidåkningen har detta aldrig varit något problem, men nu är det kanske dags att börja fundera över en uppförandekod, om ungdomarna börjar ta efter Petters fasoner.

Inlagd: 2011-11-22, 20:46
Skriven av: Gabriel

Hva synes egentlig Northugkritikerne om Usain Bolt. Jeg synes nemlig han oppfører seg på nesten eksakt ( jeg tenker på hvordan han blant annet peker på sine konkurrenter og rister på hodet, og hvordan han omtaler dem før og etter løp) samme måte som Petter, og har egentlig aldri sett noen som kritiserer ham. Ikke at Northug kan måle seg med Bolt som idrettsutøver, men det er jo ikke poenget.

Å sammenligne Northug med Zlatan i forhold til dette, blir helt feil for meg. Zlatan prøver jo ofte å være ekkel når han omtaler andre negativt, Northug prøver å være morsom, forskjellen er enorm i mine øyne. At det skal være så mye alvor i sport er litt rart for meg, så lenge man ikke mener noe vondt med det synes jeg det å gjøre litt narr er langt innenfor det jeg ønsker i langrennsporten.
Å sammenligne med hockey er i hvertfall tull, der er det jo helt akseptert å slenge så mye dritt til motstanderne man bare kan, så lenge man ikke er rasistisk. Også vold virker å være noe mange ønsker seg som en del av sporten, og da synes jeg at man kan begynne å snakke om dårlige forbilder.

Inlagd: 2011-11-22, 20:58
Skriven av: Hanne

Hanne, på vilket sätt har Usain Bolt varit nedlåtande mot sina medtävlare? Det har jag aldrig någonsin sett. Han garvar, dansar och spexar. Han firar segrarna med glädje, inte med hån och han respekterar sina motståndare.

Larvigt att jämföra honom med Northug.

Northug och Zlatan är mer lika i så fall. Båda är osympatiska skitstövlar.

Inlagd: 2011-11-22, 21:09
Skriven av: Gabriel

Hanne: men det är ju inte så många som tycker att Petter har sagt så mycket dåligt, det de klagar på är hans uppträdande. Bolts spexande sker innan loppet och då kan man ta det med en nypa salt eftersom man vet att han inte vinner. Om han hade gjort något liknande i slutet av loppet, dvs. när han vet att han kommer att vinna, så skulle det nog bli fler reaktionen. Hans negativa uttalanden efter lopp har jag totalt missat så jag kan inte kommentera dem.

Inlagd: 2011-11-22, 21:14
Skriven av: toriv

Gabriel: en av de saker Hanne syftar på (tror jag) är när han blir presenterad innan start och pekar först åt ena hållet och skakar på huvudet, sedan åt andra hållet och skakar på huvudet och till slut på sig själv och nickar.

Inlagd: 2011-11-22, 21:15
Skriven av: toriv

Toriv, du menar så här:
http://youtu.be/JV42i4v-2f4

Han syftar inte på sina motståndare, utan visar bara att inte ska springa åt höger eller vänster. Han ska rakt fram.

Jag har aldrig sett en enda tidningsartikel om att Bolt hånar någon.

Inlagd: 2011-11-22, 21:27
Skriven av: Gabriel

Gabriel: det var så jag tolkade Hannes inlägg, ja. Sen delar jag inte din tolkning av vad han menar. :)

Men att det inte finns någon tidningsartikel om det visar väl bara att vi svenskar bara är jantelagiga mot norrmän?

Inlagd: 2011-11-22, 21:33
Skriven av: toriv

Toriv, haha! Ja så måste det vara. Jantelagen gäller bara norrmän.

Inlagd: 2011-11-22, 21:50
Skriven av: Gabriel

For ordens skyld jeg mener ikke at Bolt håner noen, hverken med sin peking eller med sine ”ingen andre har noen sjanse mot meg” uttalelser. Jeg tror han tuller og tøyser og synes det kun gjør det mer gøy å se på. Han er jo ofte kjempe respektfull når han omtaler sine konkurrenter også.

Det er bare det at det jeg mener det samme om Northug. Å håne noen er i noe helt annet enn å peke nese i min verden, og når man ser at selv Halfvarsson ikke ser galt i Northugs uttalelser da synes ikke jeg han har gjort noe kritikkverdig. I episoden med Modin er jeg mer kritisk, for basert på Olssons uttalelser virket Modin såret.

Og jeg er 100% sikker på at hadde Northug gjort som Bolt før femmila i kollen så hadde det blitt flere oppslag på aftonbladet, og en stor debatt her.

Inlagd: 2011-11-22, 21:54
Skriven av: Hanne

Hanne: men du måste ändå erkänna att majoriteten av de kritiska posterna i denna tråd för tillfället kritiserar Petter pga saker som han gör men som Bolt inte gör, eller?

Inlagd: 2011-11-22, 22:24
Skriven av: toriv

Hanne… Har då aldrig sett eller hört Bolt förlöjliga någon efter att han besegrat dom. Det är ett stort tabu inom idrotten och över huvet taget väldigt sällan man ser någon göra. (kom gärna med exempel på motsatsen.) Och det är nog därför många reagerar så på Northug.

Att säga att man kommer att vinna innan loppet tycker jag är helt i sin ordning. Det är förvisso kaxigt, men det kräver också att man kan leva upp till sina ord. Och framför – det går inte ut över någon annan. Men när man i samband med seger gör en förlöjligande gest mot en besegrad konkurrent, då hyllar man inte bara sig själv, utan då poängterar man även för alla hur dålig någon annan är. Och sånt beteende hör enligt mig inte hemma på en idrottsbana, även om jag kan förstå att många tycker att det är roligt.

Så länge Northug, som många kallar det, ”bjuder på sig själv”, tycker jag också det kan va kul. Men ofta är det ju andra han bjuder på när han själv inte vinner. I sprintstafetten i VM var det Modin som var för dålig, och i stafetten i OS var han snabb att påpeka att han inte var någon Brink.

Inlagd: 2011-11-22, 22:40
Skriven av: Manne

Manne…Fasitsvaret er vel så enkelt som at Petter lekte litt med konkurenttene da han spurtet inn til seier på stafetten.
Og i vanlig ”Northugstil” demonstrerte han tekniske egenskaper og spurtstyrke på meget høyt nivå da han avgjore stafetten………..

Inlagd: 2011-11-22, 23:06
Skriven av: tolsrav

Tolsrav… Förstår inte riktigt hur det var en replik till mig..?

Ja, Northug är en stor skidåkare och jag har mycket njutning av att se honom åka skidor. Bl.a. hans taktiska briljans i sprintstafetten i OS har jag sett många gånger på youtube. Men jag förstår inte hur det hör hit? Det är inte Northugs skidåkning jag kritiserat och jag vill inte att han ska bli förbjuden att tävla.

Det jag har kritiserat är hans uppträdande mot andra åkare och deras fans och jag tycker det är på tiden att han börjar bete sig efter de meriter han faktiskt har.

Inlagd: 2011-11-22, 23:16
Skriven av: Manne

jag vill inte diskutera så mkt men i vilka andra sporter hade men kunnat göra som Petter gjorde på söndag? tror inte de år så många i lag idrott då hade de blivit bråk,,tennis stora böter..golf avstägning på livstid :)

Inlagd: 2011-11-22, 23:29
Skriven av: jossa

Tja, jeg ser helt ærlig ikke forskjellen på peke nese og å peke på konkurrentene, selvom Bolt gjør det før løpet, jeg gjetter på at han er omtrent like sikker på å vinne som Northug er når de gjør sine stunts… Heller ikke den generelle måten de omtaler sine konkurrenter på er særlig forskjellig synes jeg, begge er en mix av rimelig nøytrale og respektfulle utsagn og ironiske vitser, av og til på sine konkurrenters bekostning. Dog skal det nevnes at jeg synes media er noe flinkere til å videreformidle Sistnevnte for Northug. Skal se om jeg kan finne noen slike uttalelser for Bolt i morgen, helt sikker på at jeg har sett flere, men er mulig det er fra før løp og ikke i etterkant.

Ingen av dem er i nærheten av gode tapere heller.

Jeg aksepterer at det finnes de som mener at Northug er fornedrende i måten han snakker om konkurrenter på ( jeg har mye vanskeligere for å tro at den store helheten faktisk synes å peke nese, eller å skrense er det) jeg mener det er mer eller mindre vellykkete forsøk på å være morsom. Og det synes jeg burde være akseptert i et moderne samfunn, også i idretten selv om det tradisjonelt ikke har vært det. Hadde Northug alvorlig hevdet at Modin var dårlig hadde jeg selvsagt ikke likt det. Jeg tror også at veldig mye av denne kritikken kommer av at man i utgangspunktet ikke liker Northug og dermed tolker det han gjør og sier så negativt man kan, i motsetning gabriel og Bolt. Men jeg tviler på at det finnes noen som er villige til å innrømme at de lar seg påvirke av slikt.

Inlagd: 2011-11-22, 23:40
Skriven av: Hanne

Jossa…Men Petter var ikke i nærheten av muntlig varning, skriftlig varning, gult kort, eller den høyeste staff som er bøter. Så FIS har nok en helt annen oppfatning av Petters morsomme målgang………..

Inlagd: 2011-11-22, 23:51
Skriven av: tolsrav

Hanne, det siste avsnittet ditt er noe av det klokeste jeg har lest på dette forumet.

Anbefaler alle å lese Hannes innlegg i sin helhet.

Inlagd: 2011-11-22, 23:53
Skriven av: Gunnar Bull

jossa, ”men i vilka andra sporter hade men kunnat göra som Petter gjorde på söndag?”

Tja, Basket f.eks, så Charles Barkley peke nese til Michael Jordan da han traff på en trepoenger en gang :)

Inlagd: 2011-11-22, 23:54
Skriven av: Neithiri

Hanne skriver ofta mycket kloka inlägg. Så också denna gång.

Inlagd: 2011-11-22, 23:57
Skriven av: Benke Benbrott

tolsrav: skulle nog försvara Petter vad han än gjorde..de

De jag säger är att de Petter gjorde på söndag inte hade fungerat i nästan någon annan sport utan att något hade hänt..

Inlagd: 2011-11-23, 00:04
Skriven av: jossa

Neithiri: några exempel Hockey efter att man avgjort en match i sudden fotboll solklart.. golf efter att man vunnit i särspel men där respekterar man ändå motståndarna i gör inga hånfulla tecken mot dom..

Inlagd: 2011-11-23, 00:08
Skriven av: jossa

Hanne… Kan det inte även vara tvärtom? Att du p.g.a. att du gillar Northug, och genom intervjuer i norska medier har en bredare bild av honom, tolkar det han säger och gör som skämt och att han inte menar illa?

Jag menar inte att han menar illa. Men han befinner sig i en situation där han måste förvänta sig att hans ord och handlingar ofta förmedlas rakt av utan vidare förklaringar och uppfattas av folk som inte känner honom och vet vad han egentligen menar. Och eftersom han befinner sig i en sån enorm maktposition kan han också skapa stor skada, även om han egentligen bara vill skoja lite.

Jag kan säga, att om jag varit åtta-tio år när jag sett VM-stafetten förra året, eller när jag läste honom prata om Modin, hade jag inte tyckt det var ett dugg kul. Jag hade varit helt knäckt.

Inlagd: 2011-11-23, 00:23
Skriven av: Manne

En bild säger mer än tusen ord, helt otroligt att en vuxen man kan göra så, en förebild?
Om han ev. får barn så kan han visa bilden och stolt säga,gör så här.
Bilden kommer att leva kvar mycket längre än all text.
Det bara löjligt att säga att det var ett vad, bilden visar sanningen, gesten kan inte misstolkas.
Det är bara pinsamt.
Han driver ju med de som älskar honom också, de är bara lurade.

Inlagd: 2011-11-23, 07:33
Skriven av: KE

Manne, jeg er ikke så dum at jeg tror at mine meningsmotstandere lar seg påvirke mens jeg er den eneste som kan se den objektive og ekte sannheten. Selvsagt påvirkes også jeg av min nasjonalitet, mitt første inntrykk og av det norske mediebildet av Northug, som forsåvidt også fokuserer mest på det som kan tolkes negativt.

I dagens samfunn kan man ikke skjerme barn (og voksne svensker (obs ironi)) for ironi og sarkasme, og ikke synes jeg man trenger det heller. Northug kan ikke være ansvarlig for hvordan media framstiller ham, og hvordan enkelt uvedkommende mennesker tolker deler av hans uttalelser, det for stå for deres regning. Han er ansvarlig for det han faktisk sier, i den tonen han bruker og at det ikke oppfattes som støtende av de han omtaler. Her bommet han muligens med Modin og det bør han i såfall få kritikk for. Men hvis alle offentlige personer skal slutte med alle spøker og uttalelser som kan tolkes negativt, da synes jeg vårt samfunn blir mye fattigere.

Hadde det vært mitt åtteårige barn som hadde blitt knekt av VM-stafetten så tenker jeg at det hadde vært en god anledningen til å forklare litt om hvordan man kan tolke handlinger på forskjellige måter og at det ikke nødvendigvis er sånn at alt som virker slemt er ment slemt. Jeg hadde muligens også sagt noe om at langrenn tross alt er underholdning og ikke blodig alvor, selvom det ofte kan føles slik.

Inlagd: 2011-11-23, 07:59
Skriven av: Hanne

Hanne… Jag håller inte med. Jag tycker att en idrottsstjärna med Northugs genomslagskraft har ett ansvar även för hur fans och åskådare uppfattar hans uppträdande. När man pratar med utländsk media, dessutom tidningar, kan man inte lita på att tonfall och ironier uppfattas på rätt sätt. Åtminstone inte när man är ute i tävlingssammanhang och representerar sitt land och sin sport. Då får man ta ansvar för de ord man faktiskt säger.

Sen tror jag inte att repliker uppfattas lika skämtsamt om dom berör någon man själv har mer relation till. För att ta ett exempel… Om Northug hade sagt exakt samma sak som han sa om Brink efter stafetten (med exakt samma glimt i ögat), om Marte Kristoffersen istället, hade nog reaktionen varit en helt annan i Norge.

– Jag kommer aldrig att göra en Brink. Jag tål att köra med syra till skillnad mot vad han gjorde. När jag pressar så pressar jag fram till mål, säger Northug.

Så det är lätt att ta skämt så länge dom inte faller över någon man själv har en relation till.

Med detta sagt vill jag verkligen inte kasta någon skugga över Marte, som är en fantastisk skidåkare som säkert kommer få stora framgångar framöver.

Inlagd: 2011-11-23, 09:36
Skriven av: Manne

Hanne: ”Tja, jeg ser helt ærlig ikke forskjellen på peke nese og å peke på konkurrentene, selvom Bolt gjør det før løpet,”

Om det nu är sina konkurenter som Bolt peker på när han skakar på huvudet – vilken konkurennt är det han pekar på när han pekar FRAMMÅT och nickar?

Inlagd: 2011-11-23, 09:50
Skriven av: SweTor

SweTor: Bra du endret litt på nicket :)

For øvrig tror jeg Bolts greie er å først titte seg til sidene, og vise frem at de som står der ikke har en sjans, deretter ser han/peker han fremover mot mållinjnen for å nikker for å si at han skal dit først.

Inlagd: 2011-11-23, 10:07
Skriven av: mac

Det är väl så att många av oss ser idrott som mer än bara tävlingar. Idrott för oss svenskar är fostrande. Barn lär sig hur man uppträder mot andra i knattefotbollsklubbarna. Vi sammankopplar att vara en stor idrottsman med att vara schysst och reko. Vi är uppväxta med idrottsideal. På skolgården lär vi barnen att uppträda på samma sätt. När barn går över gränsen och pekar näsa eller fräser åt andra att det inte är någon ide att de försöker, hånar eller talar nedlåtande, rättar vi dem. Men även i skolan hamnar vi också tyvärr i att lärare tar mobbarens parti och ber offret förstå att det hela bara är skoj.

Jag gillar idrottens fostrande inverkan och därför smärtar det att se att beteenden jag skulle slå ned på på skolgården blir en del i någon slags show som är menat att roa på någon annans bekostnad.

Så har jag sagt mitt i denna saken:)

Inlagd: 2011-11-23, 10:11
Skriven av: Anna

”Men även i skolan hamnar vi också tyvärr i att lärare tar mobbarens parti och ber offret förstå att det hela bara är skoj.”

Anna, detta är väldigt, väldigt bra beskrivet av situationen med Northug och hans försvarare här inne.

Inlagd: 2011-11-23, 11:02
Skriven av: Gabriel

Det store ”varemerke” til Fèdèrtion Internationale De ski, har vært og er pr dags dato, trønderen Petter Northug, men så i tillegg har de da noen langrennsløpere også..

Inlagd: 2011-11-23, 11:41
Skriven av: tolsrav

Så hvis du føler deg mobbet, så ER du mobbet?

Skjerp dere!

Inlagd: 2011-11-23, 12:07
Skriven av: Gunnar Bull

Northug är en otroligt bra skidåkare. Men för mig personligen blir han aldrig så stor som Björn Dählie eller Marit Björgen – oavsett hur många segrar han vinner. Som stjärna hade Dählie även en vuxen mans karaktär, värd att beundra.
Visst, han gjorde en Claes Berglund och åkte i segerglädje baklänges över mållinjen, men i deras fall fanns det inga konkurrenter på upploppet. Det är en stor skillnad.

Inlagd: 2011-11-23, 16:57
Skriven av: Hawkeye

Världens största och bästa fotbollspelare, Leo Messi, säger inte ett knyst. Han gör inte en fluga förnär. Han låter sitt spel tala. Och han är världens mest beundrade fotbollsspelare. Ändå. Leo Messi blir aldrig tråkig. Man blir inte tråkig när man är bäst.

Northug hade varit lika stor som han är nu, kanske ännu större, utan allt trams som han håller på med.

Inlagd: 2011-11-23, 17:10
Skriven av: Gabriel

Hehe. Ja messi kunne aldri funnet på å gjøre noe usportslig;)

Inlagd: 2011-11-23, 21:22
Skriven av: Hanne

Imorgon kl 22:00 på Debatt i SVT ska tydligen Petters uppförande debatteras. Kan ju bli intressant. Undrar om dom ska diskutera Usain Bolts dåliga uppförande också? Vad tror du Hanne?

Inlagd: 2011-11-23, 21:46
Skriven av: Gabriel

Jeg tror de kommer til å være veldig enige med deg og hverandre, og skulle de blandet inn noen annen idrettsutøver med ”negativ” oppførsel enn Zlatan vil jeg blir ekstremt overrasket, men jeg synes jo ikke det nødvendigvis betyr at jeg tar feil og du har rett. Snarere tenker jeg det vil understreke mitt poeng at det faktisk har litt med nasjonalitet og innstilling å gjøre…

Inlagd: 2011-11-23, 22:03
Skriven av: Hanne

Tack Anna och Manne, det finns hopp…

Kommentarer som ”en rolig grej” är inte bara obehagliga utan också så det låter vid mobbing. Men det ska vara ok nu? Ni kanske höll med på skolgården också?

Att överhuvudtaget göra sig rolig över någons olycka är helt oförsvarbart. Men att göra det visar väl vilken nivå han befinner sig på. Rätt sorglig figur som firar en seger genom förnedring. Man kan ju undra om han inte har något allvarligare problem.

Som någon har sagt, motsvarande finns ju inte i någon annan sport.

Inlagd: 2011-11-23, 22:16
Skriven av: Ignatius

Ni som tycker det är en rolig grej, skulle ni tycka det var ok om era barn gjorde samma sak?

Inlagd: 2011-11-23, 22:21
Skriven av: Ignatius

Ignatius: ”Motsvarande finns inte i någon annan sport”??? Nei, i fotball for eksempel ville ikke sånt blitt reagert på en gang. At du ikke ser det, er jo latterlig.

Og jeg ville bare ledd om mitt eget barn gjorde det samme. For det er skoj det er. Mobbing er ondsinnet, og noe helt annet enn vi snakker om her.

Men hvis du ikke forstår at ”peke nese” er skoj, da nytter det vel ikke å snakke med deg uansett.

Inlagd: 2011-11-23, 22:51
Skriven av: Gunnar Bull

Lilla sportspegeln hade igår en omröstning om Northugs långnäsa. 26% av barnen kryssade för alternativet ”han är bäst och får göra som han vill”.

Och detta sätter fingret på det som berör mig – att längdsporten (som jag älskar) saluförs med budskapet att den som är bäst får behandla dom som är sämre som den vill, just för att den är bäst. För det är faktiskt det FIS gör när man på inget vis reagerar mot sportsliga hån på idrottsbanan.

Jag har full förståelse för att folk tycker jag är blödig och löjlig, men jag tillhör den grupp som fått lära mig via spindelmannen – att med stor makt kommer stort ansvar :)

Inlagd: 2011-11-24, 11:13
Skriven av: Manne

Eller Bamse: Är man stark måste man vara snäll.

Jag håller med i allt ni skriver Manne, Gabriel, Ignatius, Hawkeye, Anna, KE, jossa med flera.

Inlagd: 2011-11-24, 12:15
Skriven av: SweTor

En liten svensk begreppsförklaring kanske också kan vara på sin plats. På Wiktionary står följande om ”räcka lång näsa åt”:

”…Gesten görs genom att sätta handen eller händerna med utspärrade fingrar framför näsan som en förlängning av denna i riktning mot någon vilket är ett tecken på hån eller förakt.”

http://sv.wiktionary.org/wiki/r%C3%A4cka_l%C3%A5ng_n%C3%A4sa_%C3%A5t

Därmed tycker jag att jag sagt mitt i detta ämne för den här gången.

Inlagd: 2011-11-24, 12:46
Skriven av: Manne

Manne, klockrent.

Men det betyder säkert ”något heeeeelt annat” i Norge. Det brukar vara så när det gäller Petter.

Inlagd: 2011-11-24, 12:52
Skriven av: Gabriel

Og når jeg ser hvor forskjellig vi mennesker tolker hverandre, så blir jeg igjen minnet på hvorfor det finnes krig her i verden.

Inlagd: 2011-11-24, 13:04
Skriven av: Gunnar Bull

En sårad själ är en för mycket, alla är inte starka, tror de flesta har minnen från sin barndom, en handling eller ett ord, som man aldrig glömmer. Ett ord bara i förbi farten kan räcka.
Som kanske påverkar hela ens uppväxt och vuxna liv.
Petter kanske medverkar, uppmuntrar andra att ta efter hans beteende, är det värt priset?
Är han värd att hylla?
Han kanske ska tänka längre än näsan räcker?
Fram för andra hjältar.

Inlagd: 2011-11-24, 13:42
Skriven av: KE

Takk og pris for at skikongen tilhører Norge, og at han i tillegg skøyer litt med svenskene, det kan jo ikke bli bedre..116 kommentarer så langt i emne ” Petter”, det forteller hvem som er den store helten innen langrennsirkuset.

Inlagd: 2011-11-24, 14:05
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Ja, du sier noe der! Jeg synes det er ekstra deilig å tenke på at han er trønder:-)

Inlagd: 2011-11-24, 14:14
Skriven av: Helmer

Det handlar väl inte bara om hur det ska tolkas. Det handlar om att Petter mycket väl vet vad det får för effekt. Han vet att det skapar osämja, i större eller mindre grad, se exempelvis bara på detta forum. Har vi blivit gladare av det?
Varför vill man utnyttja sin ställning till att bidra med det i världen? finns det inte redan tillräcklig med problem? Det är rätt ointressant om någon tycker att det är kul. Blev våra liv bättre av dessa diskussioner? om inte..dåså.

Inlagd: 2011-11-24, 15:02
Skriven av: Ignatius

Det är inte svårt att få 116 kommentarer.
Nästa gång kan Petter sparka en motståndare i skrevet efter målgång. Det kommer ge mer än 116 kommentarer men gör honom knappast till någon hjälte.

Inlagd: 2011-11-24, 15:11
Skriven av: SweTor

Nästa gång…
Kan vi ju låta bli att ö.h.t. kommentera alls. Så får han stå där ensam med det…

Inlagd: 2011-11-24, 17:45
Skriven av: Björn

Bjørn…Neste gang blir emnet ”Anna Haag” då skal vi diskutere hennes patetiske, eventyrfortellinger fra loppet..;)

Inlagd: 2011-11-24, 18:02
Skriven av: tolsrav

Eller for å være helt korrekt: Bortforklaringer..

Inlagd: 2011-11-24, 18:13
Skriven av: tolsrav

Jeg håper virkelig at alle dere sarte sjeler her inne ikke lar de enda sartere barna deres se på håndball, fotball eller annen kontaktsport.

Tenk, der DYTTER de faktisk til hverandre, og river og sliter i trøya også. Og heldigvis får vi ikke høre hvor stygge de er i kjeften, for da hadde vel hele TV’en blitt bannlyst.

Sveriges nasjonalsport, ishockey, tør jeg ikke en gang nevne…

Men klart – dette er jo ingenting i forhold til Northug, som faktisk skämtar med sine konkurrenter :-)

Inlagd: 2011-11-24, 18:14
Skriven av: Gunnar Bull

Tolsrav:Takk og pris for at skikongen tilhører Norge, og at han i tillegg skøyer litt med svenskene, det kan jo ikke bli bedre..116 kommentarer så langt i emne ” Petter”, det forteller hvem som er den store helten innen langrennsirkuset.

Helmer: tolsrav: Ja, du sier noe der! Jeg synes det er ekstra deilig å tenke på at han er trønder:-)

Trönder?

Googlade på nätet
hittade detta:

Trönder

Kanin

Historia / Ursprung
Rasen härstammar från Norge. Den är framavlad av fullmäktige T. Hannemo från Trondheim, mellan åren 1916-1918.

Rasstandard / kroppsbyggnad
Glänsande svart med jämnt fördelade vita hår. De vita håren är vita i hela sin
längd. Antalet vita hår varierar, detta påverkar täckfärgen från ljus till mörk
variant. Idealet är att inga grupper av vita hår förekommer. Som grupp räknas
mer än 10 st vita hår tillsammans.
Bottenfärgen är blågrå.

Ögonfärg: mörkbrun.
Klofärg: mörkbrun.
Vikt: 4,01 kg och högre.

Den store helten är alltså en trönder =D

Inlagd: 2011-11-24, 18:38
Skriven av: KE

Si meg har dere gått fullstendig fra vettet i denne tråden?…buhu… han pekte nese til meg… buhu…kanskje han sparker oss i skrittet neste gang…buhu…
Burde premieres for bloggens mest fordummende og latterlige tråd.

Inlagd: 2011-11-24, 18:43
Skriven av: Neithiri

tolsrav: Petter är ju en mästare på bortförklaringar. minns VM stafetten (sprint) sedan masstarten i frankrike..
Inte hade han själv gjort något fel utan vara andras lösaspår åkare ivägen…

Inlagd: 2011-11-24, 19:09
Skriven av: jossa

Ja, då är det sagt. Nu är det bara att njuta av lite skidåkning så blir det nya diskussioner på Söndag…

Inlagd: 2011-11-24, 19:43
Skriven av: Ignatius

Titta her
http://www.artige.no/150#b17603

Inlagd: 2011-11-24, 23:47
Skriven av: Liz Arnold

skrolla neøver på linken

Inlagd: 2011-11-24, 23:52
Skriven av: Liz Arnold

OK, nu lugnar vi ner oss lite igen. Det finns faktiskt ett hundratal andra skidåkare som också åker längdskidor!

Inlagd: 2011-11-25, 00:02
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values