20 november 2011, av Oskar

Petter…

..en mindre sympatisk skidåkare får man leta efter!


Här förklarar sig Petter

Så, nu har jag fått gnälla lite. Om ni undrar vad jag reagerade på så var det hans långnäsa till resten av löparna när baggen passerade mållinjen. Det var sådär. Fast that’s life. Så länge Northug kan leka med resten av världseliten så kommer det vara så här.

Men, otroligt roligt att detta specialkomponerade svenska lag gjorde så bra ifrån sig ändå! Marcus Hellner åkte ju grymt fint på sin förstasträcka och Daniel Rickardsson skötte sig bra. Kul att vi inte är låsta vid att ha exakt samma kombination varje gång!

Känns också oerhört härligt att vi har en till avslutare i form av Calle Halfvarsson. Nu fick vi ju inte få se hur ett lopp i full fart skulle sluta med Calle, men positioneringsarbetet skötte han ju galant. Visst, inte lika bra som Northug, men det kan man ju inte förvänta sig. Från att vara bland de sista i klungan tog han ju sig hela vägen fram till tredjeplatsen.

Det var ju förståeligt att Halfvarsson inte var framme och höll uppe tempot på sistasträckan, men vad gjorde alla andra i klungan? Fisåkning funkar ju inte om Northug är med i leken.

Hur som helst, klart godkänt lopp av svenskarna, kul att vi har Calle nu när Södergren & Co inte är i glimrande form. Dock väldigt synd att man inte skickar ut två lag i spåret! Det hade väl räckt med två personer till på plats så hade det blivit gött!

På damsidan var den norska dominansen rätt så väntad. Och jag håller med Bjørgen, det är inte bra för längdsporten att norskorna är så brutalt bra just nu! Men visst, norskorna är riktigt bra, men samtidigt får vi komma ihåg att mängder av toppåkare från mellaneuropa slutade inför denna säsong och därför är inte motståndet så himla fint som man kan önska sig.

Nu får vi verkligen hoppas att tyskorna mfl hittar lite unga förmågor som levererar, annars finns det risk att sporten kommer krympa rejält! Tänk er om man förlorade hela Tysklands tv-tittare, då blir det kris i sponsorintäkter.

Oj, nu måste jag kliva på tåget.

Läs mer: Aftonbladet Verdens Gang DN

173 kommentarer till ”Petter…”

Jag tycker det inte är någonting att bry sig i, utan det är bara underhållning. Sedan slutar man aldrig att imponeras av Petter och det är bara media som blåser upp hans små hyss till gigantiska propotioner.

Inlagd: 2011-11-20, 15:10
Skriven av: Steve

Unødvendig tråd, begynner å ligne svenske tabloidaviser med Lasse Anrell i spissen dette, skam deg Oskar!

Inlagd: 2011-11-20, 15:12
Skriven av: Neithiri

Man undrar ju lite hur länge han får hålla på innan FIS tar honom i örat. Nästa gång kan han väl dra ner byxorna eller spotta någon i ansiktet?

Det är knappast bara svensk media som tar upp detta:
http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10031882

Inlagd: 2011-11-20, 15:15
Skriven av: Tom

Tycker inte heller att det var så farligt, helt enkelt en vanlig dag på jobbet för Petter.

Inlagd: 2011-11-20, 15:15
Skriven av: Sanna

Det kortaste inlägget som förmodligen kommer få flest kommentarer :)

Inlagd: 2011-11-20, 15:17
Skriven av: Martin V

Det Petter gjør like før målstreken handler om et veddemål han tapte, han sa det nettopp i et intervju, det har ingenting med ”håning” å gjøre. Det har derrimot denne tråden, at dere kan synke så lavt som dette er utrolig!

Inlagd: 2011-11-20, 15:18
Skriven av: Neithiri

Petter visar hur bra han är. Alla är ju precis skräckslagna när de åker tillsammans med Petter. Jag tycker att det är underhållning och roligt att det händer något kring skidåkningen. Petter är kung – finns inget mer att säga.

Inlagd: 2011-11-20, 15:19
Skriven av: Cigge

Jo han har sina dåliga sidor. När det går så här långt är problemet inte Northug utan vilka etiska regler som gäller inom sporten. Eftersom debatten om Northugs sämre beteenden har blossat friskt här inne tidigare känns den inte fruktbar.
Vad som kan vara intressantare att diskutera är var den generella gränsen för psykning/hånande av andra åkare går innan FIS bör göra något. FIS har ju ett moraliskt ansvar för vilka signaler som sporten sänder ut till alla som följer den.

Är det tillåtet att räcka lång näsa?

Är det tillåtet att visa ”fingret”?

Är det tillåtet att dra ner brallorna och visa röven?

Jag tycker sportsligt uppförande är en av grundbultarna inom idrott så FIS borde nog börja grunna lite.

Inlagd: 2011-11-20, 15:19
Skriven av: Allan Vallan

Dette var da ingenting å ta på vei for. En normal seiersgest.

Inlagd: 2011-11-20, 15:24
Skriven av: Tor

Patetiskt att ens göra en sak om det. Var ju ingenting. Ska detta analyseras i en månad nu? Släpp och gå vidare för fan.

Inlagd: 2011-11-20, 15:24
Skriven av: Benke Benbrott

Oskar burde kanskje vente litt med å poste innlegg etter skuffelser. Det er fort gjort å skrive ting man angrer på i affeksjon.

Inlagd: 2011-11-20, 15:24
Skriven av: Tor

Neithiri:
Så länge det handlar om ett vad/veddemål får man alltså bete sig hur som helst?

Jag förstår faktiskt inte hur man (även om man är norrman) kan försvara sånt här på en idrottsarena. Hade en svensk gjort samma gest hade jag varit precis lika kritisk.

Inlagd: 2011-11-20, 15:25
Skriven av: Tom

Tor, om en åkare drar ner brallorna och visar röven åt de andra – är det också en normal segergest?

Inlagd: 2011-11-20, 15:25
Skriven av: Allan Vallan

Det her sier Petter i et intervju efteråt.
Det er ingen hån mot Sverige men et veddemål at han skulle gjøre et stunt visst han vann i kjent stil.
Men media tolker det annerledes. Og Svenskene får mere at snakka om .

Inlagd: 2011-11-20, 15:26
Skriven av: Bolla

Det Cigge skriver over er jo helt riktig.

”Petter visar hur bra han är. Alla är ju precis skräckslagna när de åker tillsammans med Petter. Jag tycker att det är underhållning och roligt att det händer något kring skidåkningen. Petter är kung – finns inget mer att säga.”

Vi trenger underhållning i en ellers trist vardag.

Inlagd: 2011-11-20, 15:29
Skriven av: Bolla

Dette kalles underholdning! Go Petter!

Inlagd: 2011-11-20, 15:29
Skriven av: Henrik

Allan; det tror jeg ikke. Har aldri sett det før i alle fall.

Inlagd: 2011-11-20, 15:30
Skriven av: Tor

Bolla: Nej, han sa att det inte var ett hån mot de andra utövarna. Allt är inte Norge vs Sverige.

Inlagd: 2011-11-20, 15:31
Skriven av: Benke Benbrott

Ni som vill ha underhållning: Hur långt tycker ni att Petter skall få gå? Är det OK om han t.ex. ger fingret nästa gång?

Spelar ju inte någon roll om detta är ett vad eller inte. Man kan ju inte bete sig hur som helst och sedan komma undan med ”det var bara ett vad”.

Inlagd: 2011-11-20, 15:34
Skriven av: Tom

Man förstår varför inte FIS vill ha så många stafetter i WC. Med dagens bana hade det varit bättre att åkt klassiskt intervall istället för det går inte att skapa något när inte backarna är längre och brantare, framförallt inte i fristil. Hoppas det inte blir snöbrist nästa år också för det här var en stafett jag hade stora förväntningar på men slutade med en klungspurt med halva startfältet.

Inlagd: 2011-11-20, 15:34
Skriven av: JonasE

Ingen som la märke till Roethes solklara blockering av Ryssland och Sverige på upploppet? Borde ha lett till diskning eftersom han helt plötsligt byter spår trots att han redan har öppet spår. Norge behövde använda sina andra lag för att sabotera för de övriga lagen. Italien föll, men det fick vi inte se i TV. Kan Roethe ha varit inblandad när det hände. Jag tror iaf att det är mycket troligt.

Visst Norge är väldigt bra på längdskidor men man behöver inte bete sig osportsligt för det

Inlagd: 2011-11-20, 15:34
Skriven av: Nicklas

Petter är som han är. Det är hans varumärke att reta sina motståndare. Tristare är ju att övriga åkare har sådan respekt för honom att man bara åker och tittar på Petter. Det blev ett lopp helt enligt Northuggs önskan. Hoppas på skärpning av övriga! Och för att vinna stafetter mot Norge så måste alla fyra göra ett topplopp, det gjorde man inte idag.

Inlagd: 2011-11-20, 15:34
Skriven av: nisse

När det handlar om segergester i allmänhet kan man kanske skilja på dem som riktar sig mot den egna prestationen,typ Dählis helikoptermålgång bröderna Blomqvist i vasaloppet, Northugs upplopp i Falun med publiken med mera.

Den andra typen som riktar sig mot konkurrenterna är jag mer tveksam till överlag. Exempelvis denna och svenske Akira Corassanis segergest I TUF eller vissa hockeyspelares hån mot motståndarfans med mera.

Eller så är jag bara för traditionell…

Inlagd: 2011-11-20, 15:36
Skriven av: Martin V

Tom, ”Är det OK om han t.ex. ger fingret nästa gång?”

Nei, og det kommer han heller aldri til å gjøre, ikke rive av seg buksa og vise sin ”nydelige” stuss heller, faen så mye rart dere skriver.

Inlagd: 2011-11-20, 15:39
Skriven av: Neithiri

Håller helt med dig Martin. Ingen konstigt med att gå i mål på en skida, sträcka upp händerna, ta en flagga eller åka baklänges. Det som är problemet är när man inte visar sina motståndare respekt genom att titta på dom och göra olika gester.

Inlagd: 2011-11-20, 15:40
Skriven av: Tom

Var finns reglerna om hur man beter sig i spåret?I de reglerna står det säkert vad man får göra och inte göra.Northug har säkert koll.

Inlagd: 2011-11-20, 15:45
Skriven av: KnutG

Spiller ingen rolle hvorfor Petter gjør dette. Petter vet hvordan dette provoserer svenskene og derfor gjør han det. Jeg er skamfull av og være fra samme land som Petter. Hvem som helst kan få han. Dette gjør en bare ikke på en idrettsarena mot sine motstandere. Petter er dårlig vinner og enda dårligere taper. Noen mener dette ikke er noe og bry seg om, sant det, men MANGE nordmenn også synes dette er tåpelig av Petter. Han hadde oppført seg slik enten han hadde vært norsk eller svensk.

Inlagd: 2011-11-20, 15:46
Skriven av: HO

Neithiri skrev: ” ikke rive av seg buksa og vise sin “nydelige” stuss heller”.
Fan vad trist att han inte kommer att göra det – tänk vilken PR det skulle gett för sporten!

Inlagd: 2011-11-20, 15:46
Skriven av: Allan Vallan

Fattar inte att ni orkar bli upprörda över Petter faktiskt.

Måste verkligen instämma om att det är en katastrof att inte ha två lag anmälda till VC stafetter som körs i Norge. Kortsiktigt och dumsnålt är vad det är.

Inlagd: 2011-11-20, 15:47
Skriven av: Joel Burman

Jag blir less på barnsliga dåliga förlorare. Efter att ha läst den här utmärkta bloggen ett bra tag så förväntar jag mig mer.

Petter är lite för kaxig för min smak, och har gått över gränsen vid ett par tillfällen. Det gjorde han inte idag.

Inlagd: 2011-11-20, 15:49
Skriven av: mattias

Visst är det synd att alla har sådan respekt för Northug. Som det blev i dag, så fanns det bara en som kunde vinna. Calle förlorade chansen när Röte hängde på Petter. Sedan fixade ju ändå Calle en pallplats. Bra gjort. Kommer alldeles säkert att göra många bra lopp framöver.

Inlagd: 2011-11-20, 15:49
Skriven av: Sten

KnutG: Under TdS hade han inte direkt koll på reglerna. Osportsliga blockeringar som ledde till bestraffning.
*****
Är det många som har tagit sig en tidig söndagsfylla här eller är ni på allvar så här upprörda över målgången?

Tycker att Northug klivit över min gräns ett par gånger, men i det stora hela borstar jag av mig hans småhån likt han själv borstade av dräkten i dag.

Inlagd: 2011-11-20, 15:49
Skriven av: Benke Benbrott

Allihopa, jag skriver precis vad jag vill, för det här är varken Dagens Nyheter eller Aftonbladet eller VG. Det här är en blogg. Och jag tyckte hans långnäsa var vidrig. Punkt. Och jag hade inte jublat om Halfvarsson gjort likadant, det måste ni förstå!

Hur som helst, jag har fyllt på med lite mer text nu där uppe. Läs det istället.

Inlagd: 2011-11-20, 15:50
Skriven av: Oskar

mattias, vad är det för fel att diskutera vad som är fair play inom längdåkning?
Precis som HO skriver skulle jag vara lika trött på den här typen av osportsligt beteende även om det varit en svensk.
Om du sen inte gillar bloggen finns det säkert andra sidor att hänga på.

Inlagd: 2011-11-20, 15:52
Skriven av: Allan Vallan

Sistasträckan:
SVENDSEN 22:31.1
BACH 23:19.3
STAROSTIN 23:28.7
ROETHE 23:31.0
PERL 23:36.5
REICHELT 23:37.0
CHERNOUSOV 23:44.3
KOZISEK 23:56.9
LEGKOV 24:12.0
NORTHUG 24:15.1
HALFVARSSON 24:15.6
PERRILLAT 24:15.9
NOUSIAINEN 24:18.1
HAMILTON 24:20.2
HOFER 24:44.5
WENZL 24:46.7

Löjligt

Inlagd: 2011-11-20, 15:53
Skriven av: JonasE

HO..Nei f:n grabben, vi gir ikke bort Trøndelags store stolthet, som i tillegg er verdens beste langrennsløper…

Inlagd: 2011-11-20, 15:56
Skriven av: tolsrav

Oskar: Få eller någon tycker väl ATT du skriver något man inte håller med om är fel? Men det betyder knappast att man måste hålla med.

Tycker att det första, korta du skrev som rubrik var patetiskt, men för den delen fattar jag väl att du kan och bör skriva precis vad du vill.

Inlagd: 2011-11-20, 15:58
Skriven av: Benke Benbrott

Förstår inte dom som tycker att Petters beteende är bra PR och samtidigt blir förbannade för att Oskar med flera skriver om händelsen. Totalt ologiskt.

När det gäller PR undrar jag om det verkligen är den här typen av PR som man vill ha för skidsporten? Vill man verkligen locka till sig den typen av idrottare som tycker att detta är tufft?

Inlagd: 2011-11-20, 15:58
Skriven av: Tom

Om Jönsson fortsätter att utvecklas som distansåkare kan han också bli en intressant slutman i en stafett. Annars håller jag med de andra som tycker att detta var en nyttig erfarenhet för Halvarsson, hoppas han kan lära av den.

Slutligen grattis Norge till en dubbel dubbelseger idag. :)

Inlagd: 2011-11-20, 15:59
Skriven av: Steve

Mener fult ut at dette må være lov. Petter viser gang på gang at han er best, samtidig skaper han underholdning.
Er greit lei av kravet om at alle idrettutøvere skal være så ydmyke. Når du kommer i mål full av adrenalin, er det bedre å høre en ”Petter”, enn en overdrevent ydmyk person som presiserer at det kun er flaks han/hun vinner.

Den konstante ordkrigen som pågår mellom Northug og Hellner osv, legger jo opp til slike hendelser. Suck it up..

Inlagd: 2011-11-20, 16:04
Skriven av: Henrik

Benke, jag såg klart loppet precis samtidigt som taxin från hotellet kom, så det fick bli en snabb (men ärlig) kommentar så att ni hade någon tråd att hålla hov i. Sen när jag kom till tågstationen kunde jag skriva lite mer, vilket jag gjorde. Nu sitter jag på tåget och kan skriva ännu lite mer!

Inlagd: 2011-11-20, 16:06
Skriven av: Oskar

Tom: Håller med dig om att det är ologiskt att tycka att det Petter gör är underhållning och samtidigt klaga på Oskar. Men samtidigt verkar den åsikten bara tillhöra ytterst få här.

Vidare så tycker jag faktiskt att det saknas lite kaxighet i det svenska laget på både dam- och herrsidan och om lite publicitet om Petter kan ge oss det så tackar jag inte nej.

Inlagd: 2011-11-20, 16:07
Skriven av: Steve

Calle behöver inte skämmas över sin insats. Han spurtade in som trea och före alla andra. Ingen i klungan ville ju göra nåt. Calle hade ju bestämt sig och sagt det från början att hålla koll på Petter och det gick väll rätt bra. Men han skulle varit med längst fram när Petter gick upp i tät. Då hade han ju haft rygg på honom ända in. Behöver ju inte ha vunnit för det, men chansen hade varit större.

Inlagd: 2011-11-20, 16:07
Skriven av: Sten

Jeg skjønner godt at ingen er interessert i fartsøkning når Northug er med.

Northug har jo vist seg tilnærmet umulig å slå når det går fort og alle er slitne.

I en spurt på et sprintløp (mye likt dagens siste etappe der det ikke gikk fort før de siste 1,5 kilometrene) har han jo fått stryk ofte.

Så skulle han slås i dag måtte alle spurte med friske bein.

Inlagd: 2011-11-20, 16:07
Skriven av: Tor

Väldigt synd att Hifer föll, tror ha skulle haft en bra chans att utama Northug. Då menar jag så Northug fick spurta lite alla fall, för de behövde han inte nu.

Inlagd: 2011-11-20, 16:11
Skriven av: Markus

Henrik: Allt är inte svart eller vitt. Man kan komma i mål och vara glad utan att förnedra sina motståndare. Ingen har något emot en överlycklig vinnare. Sedan har du nog missat att det inte är något ordkrig MELLAN Northug och Hellner eftersom det bara är Northug som krigar.

Inlagd: 2011-11-20, 16:13
Skriven av: Tom

Allan: Jag tycker detta är den bästa svenska skidbloggen, eller skidsidan vid överhuvud taget, så sluta läsa tänker jag inte göra. Men en stor del av det jag gillar är de oftast relativt nyanserade diskussioner som görs (även om masstart, Petter Northug och Sandra Hansson är tre nyckelord som ofta gör att tonen blir lite väl hård även här). Det inlägg som först postades här (och nu tack och lov ser ut som ett mer vettigt inlägg) var i sig lika antagoniserande som vilken långnäsa som helst. Tycker inte man är ute på för djupt vatten om man kritiserar det. Sen bidrog jag väl inte själv med något större djup i analysen med att kalla hälften av posterna här för barnsliga, det måste jag medge.

Det är definitivt inte onödigt att föra en diskussion om fair play, om det finns problem. Jag håller dock inte alls med om att detta var/är ett sådant tillfälle. Northugs gest var kaxig, men om man behåller perspektivet så är den inte något att uppröra sig över. Då var t ex Anna Olssons Schumacher-beteende mot Celine Brun-Lie många gånger värre (även om ilskan var befogad). Dessutom blir det väldigt trist när en del menar att bara för att man är okej med denna situation så skulle man varit okej med ett fuck you också, det är liksom inte nödvändigtvis den logiska slutpunkten för den åsikten.

Men jag kan inte ta tolkningsföreträde för någon annan, like lite som någon annan kan ta tolkningsföreträde för mig, och där stannar väl allt i slutändan. På internet som i det verkliga livet.

Inlagd: 2011-11-20, 16:13
Skriven av: mattias

Det var en barnslig og tullete gest, ja, men utpsyking? Det virker som om dere mener at toppidrettsutøvere er skjøre som små barn.

Dette er kun et problem for åskådare som ikke fatter humorformen.

Inlagd: 2011-11-20, 16:15
Skriven av: GunnarBull

Jag har ju själv barn. Hur kul är det om de börjar ta efter detta och tycka att det är så man ska göra när man har vunnit?? Bra för sporten att dessa värderingar sprider sig till barnen och visar vad som gäller? Tänkt lite längre.

Om mina barn gjorde så skulle jag bli mer än något förvånad och besviken. Men men, man kanske är gammaldags som tycker att man ska hylla sina medtävlare.

Inlagd: 2011-11-20, 16:18
Skriven av: Ignatius

Mattias du Stavknäckar Hellner som brukar vara ett hett diskussionsämne när det gäller dubbeljakten ifrån Vancouver.

Inlagd: 2011-11-20, 16:19
Skriven av: Joel Burman

Henrik:

Håller till viss del med dig, men när du skriver ”Ordkrigen mellom Northug och Hellner” så visar det bara hur hjärntvättad du är. Finns inget ordkrig mellan dem. För det krävs det att Hellner skulle säga liknande saker tillbaka mot Northug vilket han i princip aldrig har gjort.

Inlagd: 2011-11-20, 16:20
Skriven av: Benke Benbrott

Joel: Hur kunde jag glömma den? svenskjævel!!!

Ignatius: Det där är ju en väldigt intressant och allvarlig poäng. Håller med dig i hjärtat, avskyr alfahane-beteende generellt och vill egentligen inte se mer av det i min favoritsport, eller hos våra ungdomar generllt. Samtidigt så blir det svårt i skidåkningen med fler masstartlopp där spurter och det psykologiska övertaget får så stor betydelse.

Samtidigt tycker jag också illa om hela konceptet med ”förebilder”, tycker inte man ska avkrävas en uppfostrande roll som man inte bett om, oavsett om man är elitidrottare eller om man är popstjärna (och de senare skiter ju som bekant rätt mycket i det=)). Det enda man kan göra är väl att lära sina egna barn att respektera sina medmänniskor och hoppas på det bästa.

Inlagd: 2011-11-20, 16:33
Skriven av: mattias

Joel Burman misstar uppenbarligen Hellner för Angerer, men det är ok. Det blir mycket lättare för Norge om de kan tro att Hellner ödelade 3-milen för Northug.

Inlagd: 2011-11-20, 16:38
Skriven av: Benke Benbrott

Northug är en bra skidåkare men samtidigt en ovanligt barnslig trönder som även många norrmän har svårt för. Vad jag vet är han den ende idrottsman i världseliten, oavsett sport, som återkommande uppför sig så här. Och det tycker jag säger en del.

Inlagd: 2011-11-20, 16:48
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H…Er nok sykt redd du glemte Muhammed Ali, nå…;)

Inlagd: 2011-11-20, 16:55
Skriven av: tolsrav

Är man världens bästa skidåkare ser många upp till den personen, då får man uppföra sig som en sådan också. Min dotter är en duktig (iaf än så länge)skidåkare som förra året vid ett barnens vasalopp talade om för sina kompisar hur mycket bättre hon var. Jag tillrättavisade henne men det kanske var dumt, hon bara är ju sån och hon ville ju bara stärka sitt varumärke.

Inlagd: 2011-11-20, 16:57
Skriven av: Pelle M

mattias; vad gjorde Anna Olsson mot norskan??

Inlagd: 2011-11-20, 17:07
Skriven av: Snögubben

Pelle M, ja världens bästa på att hängåka och spurta, visst allround. Men snabbast i spåret när det kommer till individuell start? Inte. Såg vi t ex igår.Dags att ignorera honom och hans fasoner. Läge att göra det här åtminstone!

Inlagd: 2011-11-20, 17:18
Skriven av: Aliide

Äh, det var väl inte så farligt. Mest tröttsamt.

Inlagd: 2011-11-20, 17:23
Skriven av: Anders

tolsrav: Vad jag minns av Clay/ Ali så lekte han med motståndarna men räckte aldrig lång näsa åt dem. Men jag kan minnas fel och hur som helst så är det ett par generationer bakåt i tiden så idag är han nog den ende som uppför sig så här.
För övrigt om det är en klimatförändring på gång med snöfattiga vintrar i Europa (och de två senaste vintrarna ett hack i kurvan) så är framtiden inte ljus för skidsporten. Dalar intresset i Tyskland då försvinner mycket sponsorpengar.

Inlagd: 2011-11-20, 17:32
Skriven av: Tobbe H

Jajonejkanske….man borde väl strunta i honom men det går ju liksom inte så länge han är bäst. Skulle bli rätt paff om tre kronor skulle göra bläbläbläbläää till ett förlorande lag. Äh nu lägger jag ner…får njuta av hans skidåkning ist.

Inlagd: 2011-11-20, 17:35
Skriven av: Pelle M

Varför räcker man lång näsa åt någon? När jag var liten(mycket länge sen)gjorde man det för att reta någon annan. Varför gjorde han det.Vadslagning sa han i TV Diskussion uppstår om rätt eller fel.Fel tycker jag men ingen stor grej för mig. Som helhet gör han en del dumma saker som det blir rubriker av.

Inlagd: 2011-11-20, 17:41
Skriven av: KnutG

Pelle M ”Skulle bli rätt paff om tre kronor skulle göra bläbläbläbläää till ett förlorande lag”

Hahaha, ja, mot Canada f.eks, det skulle jeg likt å se :)

Men ærlig talt, Petter er slik, han holder på med litt av hvert, her er et godt råd, drit i det, slå ham i steden.

Inlagd: 2011-11-20, 17:47
Skriven av: Neithiri

Jomar Blekkås…Siste sesong var diskusjon – Hvem skal kjøre 3 dje etappen på norges stafettlag ?
I år senere så ”bongner” det av løpere som kan bekle rollen… Herligt!

Inlagd: 2011-11-20, 18:12
Skriven av: tolsrav

Vad betyder ”slik”?

Inlagd: 2011-11-20, 18:13
Skriven av: Pelle M

Avundsjuka svenskar finns det tydligen gott om här. Northug tar fram dem sämsta sidorna hos ER men det ser inte ni för ett mer klagande, tjafsande och sin iver att uttala sig sitt beklagande över den mest överlägsna skidåkare sen Kung Dählies tid.

Northug är en ung grabb som fortfarande som tar livet med en klackspark och ser saker med glimten i ögat på saker och ting. Sen att ni Jantelagsvenskar blir upprörda ger bara bränsle åt han och han kommer aldrig att sluta så länge han ser att det ger rubriker så SLUTA FÖRVÅNAS.

Jag läser Tyska tidningar och lite franska tidningar i den mån jag kan om Petter Northug och han får inget genomslag där som hos gråa svenskar ger han. Den uppmärksamhet han får är bara i positiva ordalag det är NI som är barnsliga som hakar upp er över en pionjär som gör så att skidsporten ökar och inte dör ut.

Övrigt vill jag ge en känga åt Oskar som skriver för det mesta missunsamma artiklar om norge, och norska utövare.

Inlagd: 2011-11-20, 18:17
Skriven av: höken

Pelle M
”Petter er slik” betyder Petter är sådan

Inlagd: 2011-11-20, 18:17
Skriven av: Alexander

For en herlig start på v-cupen! En topp v-cup helg!
Herlig med Northug i form så tidlig av sesongen i år:-)

Inlagd: 2011-11-20, 18:23
Skriven av: Helmer

Japp, Northug kommer att äga den här säsongen som den fantastiske skidåkare han är.

Jag undrar bara om Hellner och Richardsson har ”gått till brunnen” mycket mer än tidigare år och att detta är en medveten strategi för att få betalt längre fram. Hoppas det, annars är det bekymmersamt. Speciellt Richardsson. Han är långt från sin kapacitet nu.

Inlagd: 2011-11-20, 18:42
Skriven av: Gabriel

Har tittat på längdskidor i 20 år men nu bestämt mig för att nu är det nog, FIS med Ulvang som gjort ett upplägg som endast passar dom som kan spurta. Att sen FIS tillåter en som Northug att bete sig hur som helst är ännu värre med barn och ungdommar som tittar på detta och sedan tar efter, han skulle ha en avstängnning.

Men det spelar ingen roll för mig längre, helgerna framöver så blir det ingen vinterstudio mer.

Lycka till alla svenskar i spåret!

Inlagd: 2011-11-20, 18:48
Skriven av: Lusekofta

Det som stör mig mest är att folk tar upp det överhuvudtaget. Jag skiter fullständigt i vad baggen gör och inte gör vid mållinjen.

Inlagd: 2011-11-20, 18:57
Skriven av: M P

Lusekofta;
”FIS med Ulvang som gjort ett upplägg som endast passar dom som kan spurta”

Menar du att det var FIS som skulle ökat farten på sista sträckan.
Har inte ”lusåkarna” någon del i detta?

Skidskytten Emil Hegle Svendsen vinner sista sträckan med ca 50 sekunder!

Inlagd: 2011-11-20, 19:12
Skriven av: Elin

Lusekofta..Men dagens tevling var faktisk en helt ordinær stafett, som har hatt samme opplegg så lenge jeg kan huske..( stafetten kom på programmet mange år før Ulvang ble fødd). Og Northug utførte selvfølgelig jobben han er satt til, nemlig å gå først over mål! …….

Inlagd: 2011-11-20, 19:24
Skriven av: tolsrav

Elin, jag tror du är ute efter att medvetet missförstå Lusekofta:)

Inlagd: 2011-11-20, 19:25
Skriven av: Anna

Tolsrav, pirkerier det där. Det som avses är givetvis längdskidsportens ändringar i stort. Inte raljera för att någon uttrycker sig oklart.

Inlagd: 2011-11-20, 19:27
Skriven av: Anna

höken: Hur kommer det sig att detta var huvudnyhet på t.ex. vg.no om det bara är svenskar som bryr sig?

Det är flera här som skrivit att dom tyckt samma sak om det varit en utövare från ett annat land som gjort samma sak. Även många norrmän tycker att Northug är osportslig.

Att Northug skulle vara ung använder du som en ursäkt – kolla på Halfvarsson så ser du att man kan vara ung utan att bete sig som en barnrumpa.

Inlagd: 2011-11-20, 19:29
Skriven av: Tom

Höken, flera tyska åkare har uttryckt frustration över att de upplevt Northug som respektlös tidigare. Jag vet inte hur det är idag.

Inlagd: 2011-11-20, 19:33
Skriven av: Anna

Lusekofta…Og i tillegg er du vel en av mange svensker som er meget skuffet etter dagens tevlinger. I dag var dagen, da svenske stafettløperne skulle knuse de Norske gutta. Hør bare her: Ricardsson/ Krogh og skiskytter Berger/ Olsson.. Skulle nærmest vært et ”barneskirenn” for de svenske løperne …………

Inlagd: 2011-11-20, 19:54
Skriven av: tolsrav

Tolsrav: sista sträckan var nog så nära ett barneskirenn man kan komma.

Inlagd: 2011-11-20, 19:57
Skriven av: toriv

Skulle suttit fint med svenska segrare men om vi inte räcker till är det bara att gratulera vinnarna vid dagens skidtävlingar i Sjusoen

Inlagd: 2011-11-20, 20:04
Skriven av: KnutG

Språkförbistring: vad betyder barneskirenn? Finns vissa ord som är lite knepiga..

Sedan handlar det inte om avundsjuka vad det gäller Northugs beteende ”höken”

Inlagd: 2011-11-20, 20:10
Skriven av: Aliide

Aliide: om jag ska vara ärlig så vet jag inte, men har alltid tolkat det som barnskidlopp, dvs. något man leker hem. Fast idag tycker jag att ordet bättre än vanligt speglar hur sträckan gick till.

Inlagd: 2011-11-20, 20:15
Skriven av: toriv

En ting er å si at man hadde reagert på samme måte hvis en svensk hadde oppført seg som Northug, noe annet er å faktisk gjøre det.

Jeg tillater meg å tro at nasjonalitet har en del innflytelse på hvor man faller ned i Northugspørsmålet, selvom det nok finnes unntak.

Jeg synes ikke Northugs påfunn er så morsomme i seg selv, men det stor underholdning å se hvor mye det faktisk provoser noen at man peker nese.

Inlagd: 2011-11-20, 20:32
Skriven av: Hanne

Norge och norrmän…..bonnpojkar och jenter som helt enkelt ”mangler klasse” eller vad det nu skulle kunna heta på den där dialekten som norrmän envisas med att kalla ett språk…

Om vi ser oss om i stora vida världen och där det finns riktiga rivaliteter i sporter som faktiskt betyder något. Ta tennis till exempel. Om Rafael Nadal skulle peka näsa till Roger Federer efter en vinst….nä, det skulle naturligvis vara helt otänkbart.

Är man däremot uppvuxen i skogskoja i Tröndelag är ett tölpartat beteende det normala och det man kan förvänta sig. Inget att förvåna sig över med andra ord…

Inlagd: 2011-11-20, 20:40
Skriven av: John

John: klart inte Northug är ensam. Har du hört talas om Ronnie O’Sullivan?

Inlagd: 2011-11-20, 20:47
Skriven av: toriv

Toriv: Ja, han är alkis numera efter att han inte klarade av att spela tuff längre.

Inlagd: 2011-11-20, 20:50
Skriven av: John

Får ser hur det går för Northug när han inte är bäst längre…

Inlagd: 2011-11-20, 20:51
Skriven av: toriv

toriv..”The Rocket”

Inlagd: 2011-11-20, 20:55
Skriven av: tolsrav

OT: måste bara tillägga att Ron spelade grymt i Amsterdam med tanke på att han är en alkis…

Inlagd: 2011-11-20, 20:56
Skriven av: toriv

tolsrav: precis! Men nu får vi nog fortsätta prata skit om Petter igen…

Inlagd: 2011-11-20, 20:58
Skriven av: toriv

Pinsam diskusjon. Jeg synes det var en flott helg, herlig at Johan Olsson vant i går, og like herlig at Petter vant i dag.

Att han skojar lite med dom andra konkurrenterna tåler nog dom bättre än några humörlösa åskådare.

Håper det blir mer konkurranse på damsidan etterhvert.

Inlagd: 2011-11-20, 21:10
Skriven av: Gunnar Bull

Vet inte om det är just skitsnack vi för här… Men då han lyckas vinna ett individuellt lopp och åker ett stabilt lopp och leder loppet igenom och utan att håna motståndarna kommer jag att gratulera honom till segern, men det känns som ett drömscenario. Jämför med Björgen som gratulerade och gladdes över Kallas andraplats.

Inlagd: 2011-11-20, 21:11
Skriven av: Aliide

En sak jag har tänkt om Petter inför den här säsongen är att jag hoppas han inte vinner Vasaloppet. Tror det finns en risk att han gör det, och vad händer sen? Jag vill ha honom kvar som längåkare många år till av flera anledningar, men om det går alltför bra (vilket det har gjort den senaste tiden) så kan det nog blir så att han lägger av pga brist på motivation. Åtminstone har jag fått lite sådana vibbar från honom ibland.

Inlagd: 2011-11-20, 21:18
Skriven av: toriv

toriv…Ja det er nok mer behagelig å prata skit om Petter, en å ta en diskusjon om dagens tevlinger på Sjusjöen….:)
Så emnet her på bloggen etter dagens stafetter er:
”De röda skidande pinnara”
og ” Petter”…….!

Inlagd: 2011-11-20, 21:23
Skriven av: tolsrav

tolsrav: fast det hindrar ju inte dem som vill att diskutera tävlingarna om de vill…

Inlagd: 2011-11-20, 21:31
Skriven av: toriv

Blev något ”vill” för mycket, men du fattar.

Inlagd: 2011-11-20, 21:32
Skriven av: toriv

Tycker att stafetten var hyfsat spännande ändå på sista sträckan, självklart förstod man ju vart det barkade, men ändå. De andra åkarna måste börja lära sig åka som Northug… antagligen därför ingen ville köra, för allvarligt vem på sista sträckan hade kunnat åka ifrån Northug idag? Legkov som jag trodde var den som skulle dra rörde ju inte ett finger, tacka fan för det för hur många gånger har inte han gjort det och inte fått lön för mödan? De dragvilliga åkarna är utdöende.

Inlagd: 2011-11-20, 21:40
Skriven av: Laggarbacken

Toriv, Tolsrav: Instämmer. Fattar inte varför alla är så sugna på att diskutera Petters målgest istället för loppet? Är ju old news se’n typ tre år och rätt tråkigt. Ett Aftonbladetämne som letar sig in på skidpepp.

Inlagd: 2011-11-20, 21:41
Skriven av: Per

Tillägg till mitt inlägg lite högre upp*

Tänk er en femmil om några år som går lika fort som sista sträckan på stafetten idag… Då skulle det tidsmässigt gå fortare att köra en med inviduelstart ;)

Inlagd: 2011-11-20, 21:45
Skriven av: Laggarbacken

Laggarbacken: snart är vi där!

Inlagd: 2011-11-20, 21:51
Skriven av: toriv

Det ble som en søndagstur på siste etappen. Sjur Röthe vekslet vel ca. 45 sek. bak, og tar lett igjen løperne i front. Er mest skuffet av Legkov kjøring på etappen………

Inlagd: 2011-11-20, 21:54
Skriven av: tolsrav

Per: trevligt att hitta själsfränder. Men faktum är att jag inte har mycket att säga om dagens tävlingar – det mesta har redan sagts (under en annan tråd).

Vad gäller det svenska laget till nästa helg så hoppas jag Lindborg och Jönsson får plats. Falk kanske? Modin? Jens? Lite tveksamt eftersom det är svårt att veta vilka som ska bort förutom Hansson och Fredriksson. Södergren kanske kan träna istället? Å andra sidan behöver han få i sig lopp för att komma igång…

Inlagd: 2011-11-20, 21:57
Skriven av: toriv

Tolsrav: du bör inte vara skuffet, detta är det enda möjliga sättet att köra på när Petter är med (har man lite tur så är det han som ramlar när det drar ihop sig).

Inlagd: 2011-11-20, 21:58
Skriven av: toriv

Det är fler förändringar till det bättre denna säsong, så det är nog inte lång tid kvar innan det blir individuell start på femmilen och Cortina – Toblach

http://blogg.svt.se/vinterstudion/2011/11/bra-skidnyheter/

Inlagd: 2011-11-20, 22:06
Skriven av: Aliide

Det har vel også med det psykiske overtaket Petter har på konkurrentene , spesielt når han er i form. Men hans spurtferdigheter gikk vi glipp av i dag, i og med at løpet var avgjort för opploppet…..

Inlagd: 2011-11-20, 22:10
Skriven av: tolsrav

Toriv: tkr också det är mkt intressantare diskussion. Jag tror definitivt Jönsson får chansen, även Falk, Modin, tror Fredriksson ersätts med Fredrik Jonsson eller ngn annan från 2015 laget. Hansson ersätts nog av Lindborg och drömmen skulle vara och se Stina Nilsson i en sprint men det är bara dröm tänkande ;)

Inlagd: 2011-11-20, 22:15
Skriven av: Markus

Markus: Jönssson istället för Fredriksson och Falk istället för Hansson. Sen då, vilka tar du bort för att få in Modin och Jonsson? (Eller har Jönsson gratisplats till hela helgen i form av VC-vinnare?)

Inlagd: 2011-11-20, 22:24
Skriven av: toriv

Vi har väl en större kvot när det är en tour? eller har jag fel? :)

Inlagd: 2011-11-20, 22:28
Skriven av: Markus

Tolsrav,
Precis! Vi var nog fler som trodde att Legkov i vanlig ordning skulle ånga på där framme. Men Legkov vill ju som alla andra vinna, och ska man vinna ska man slå Northug. Hans taktik föregående säsonger har ju bevisligen inte fungerat så med tanke på dagens lopp har han kanske bytt taktik inför denna säsong? Eller så var han bara lite slö ;)

Inlagd: 2011-11-20, 22:28
Skriven av: Laggarbacken

Aliide: jo, det är bra förändringar. Verkade vara några som var emot 60s startintervaller mellan de seedade här på Skidpepp, men det blev aldrig någon riktig diskussion. Var nästan fler inlägg då informationen om att detta skulle testas kom ut. Jag tycker i alla fall att det fungerade bra, både sportsmässigt och TV-mässigt. De semantiska frågorna är mindre intressanta.

Inlagd: 2011-11-20, 22:29
Skriven av: toriv

Laggarbacken: jag blev först sur på Legkov och tyckte att han var lat, men sen insåg jag att det var hans enda chans. Nu är jag mest sur på Clara för att han inte hjälpte Johan att dra upp tempot på tredje sträckan…

Inlagd: 2011-11-20, 22:30
Skriven av: toriv

Förra året hade vi 9 damer till start i Kuusamo..min tour så säkert fler platser i år åxå..

Gilla åxå 60 sek mellan dom bästa i start.

Inlagd: 2011-11-20, 22:37
Skriven av: jossa

Ja trorockså man har en större kvot under mini tourer så många får förhoppningsvis chansen att åka :)

Inlagd: 2011-11-20, 22:42
Skriven av: Markus

Skal bli meget vanskelig og ta fra Johan Olsson ledertrøya i verdenscupen etter løpene i Kuusamo.
Det virker som grabben har stålkontroll pr dags dato…..

Inlagd: 2011-11-20, 22:49
Skriven av: tolsrav

tolsrav, jag tycker körningen på sista var perfekt, inklusive Legkovs. Precis som andra har varit inne på verkar det som de andra åkarna har tröttnat på att göra meningslöst dragjobb.
Hoppas bara Hellner och Södergren oxå lär sig – då kan det bli en finfin 5-mil i Kollen :)

Inlagd: 2011-11-20, 22:55
Skriven av: Allan Vallan

Stor kvot låter bra – det finns många som förtjänar chansen och många som förtjänar att vara kvar. Vi får väl se hur det blir med Fredriksson.

Tolsrav: beror helt och hållet på hur bra han klarar klassiskt. Finns ju tyvärr en risk att han får återfall, något som inte känns helt orimligt med tanke på hans tur med skador och sjukdomar.

Inlagd: 2011-11-20, 22:55
Skriven av: toriv

Om dere vil ha nordmenn til å kommentere/diskutere her så må dere oppdatere ”forumet” til disqus som VG.no eller Dagbladet.no

veldig uoversiktlig!

Inlagd: 2011-11-20, 22:59
Skriven av: halla

Dagens lopp var vintage Petter Northug. Positionsförmåga snarare än spurtsnabbhet avgjorde som ngn var inne på. Och det är klart att andra än han klarar det. Utan Norge lag 3 i loppet hade dock Halfvarsson helt säkert varit i rygg på Petter inför upploppet och då vet man aldrig vad som hade hänt. Svenskar och andra som vill utmana gör rätt i att studera dagens lopp och lära. Tyvärr verkar loppet inte gå att se i efterhand då svt lagt upp ”fel” slutfas (damernas ointressanta).

Inlagd: 2011-11-20, 23:05
Skriven av: Per

Halla: Skidpepp är Skidpepp och VG.no är VG.no. Det är bara att välja vad man föredrar. Sen är det ju aldrig fel att ge Oskar förbättringstips om man vill…

Per: helt sant! Detta var nog årets anti-spurt. :)

Inlagd: 2011-11-20, 23:09
Skriven av: toriv

Om Olsson leder etter neste helg avhenger mer av Northug og Colognas sprintform synes nå jeg, får de minst 50 sekunder i bonus har han vel ikke sjanse uansett hvor god han er i klassisk!

Har han hevet sin egen sprintform derimot, da kan det bli bra, men jeg mener at Northug er storfavoritt til å være i gult etter neste helg uansett.

Inlagd: 2011-11-20, 23:14
Skriven av: Hanne

En liten reflektion. Om vi fastställer att Petter med sina tilltag hånar sina konkurenter. Varför körde han inte nått tugg mot Johan när han fick stryck i lördags. Visserligen utalade han ett tvivel på att Johan hade ont, men ändå inga dumma uttalanden.

Inlagd: 2011-11-20, 23:16
Skriven av: Sten

Toriv: Tips på ny träningsform för att träna positionering i masstartsspurter: fortast fram i en liftkö i Sälen. ;-)

Inlagd: 2011-11-20, 23:26
Skriven av: Per

Det är kanske inte säkert om Olsson kör i Kuusamo, med tanke på skadan och klassiskt, vi får se.

Northug såg bra sammanbiten ut efter att ha förlorat med över en halv minut… Tror inte han gratulerade Olsson till segern, hoppas jag har fel.

Inlagd: 2011-11-20, 23:43
Skriven av: Aliide

Hanne: men nu förutsätter du att Petter och Cologna kommer placera sig riktigt bra i sprinten. Finns en stor chans att de gör det, men det lär vara fler duktiga sprinters på plats (t.ex. Jönsson och Modin) som kan ställa till det. För att inte tala om vad en vurpa eller stavbrott kan göra. Men jag håller med, pga detta (och Johans skada) får de nog gälla som lite större favoriter.

Per: jag åker inte utförs, men jag håller med! :)

Inlagd: 2011-11-20, 23:45
Skriven av: toriv

Det är på tiden att Fis reglerar upp hur man får uppföra sig på skidåkningens arena. Det har många andra idrotter gjort för länge sedan. Så länge FIS inte vidtar åtgärder mot olika saker som händer under tävlingssammanhang, betyder detta att dom står bakom handlingarna.

Vad Northug egentligen menade är oväsentligt. Han gjorde långnäsa åt konkurrenterna – en universal gest för att förlöjliga någon – och frågan är om detta är ett okej beteende på en idrottsbana.

Personligen blev jag inte särskilt provocerad av just detta. Men det är givet att det som den mäktigaste idrottsmannen gör ger ringar på vattnet. Nästa gång är det förmodligen någon som drar steget lite längre, så det är lika bra att FIS reglerar detta i tid. För det kan inte vara upp till skidåkarna själva att bestämma exakt hur man kan bete sig i tävlingssammanhang. Vill dom förolämpa varandra får dom göra som Zlatan och skriva en bok.

Inlagd: 2011-11-21, 08:12
Skriven av: Manne

Är Hanna Falk skadad, hon nämner något om sin baksida på sin Twitter? Låter inte bra. Vi har väl 9 platser till Kuusamo både på dam- och herrsidan (full kvot på distans och halva kvoten i sprint, samma som i Tour de Ski).

På damsidan lär inte Jenny Hansson få chansen utan då är det fyra ytterligare damer som skall med. Då tänker jag mig Falk (om hon är frisk), Lindborg, Öberg och Nilsson. Stina Nilsson kanske är önsketänkande från min sida men med tanke på att det är ett sprintlopp och att det inte finns något klart alternativ (utifrån resultaten i Bruks och om räknar bort långloppsåkarna så vore det i så fall Lisa Larsen).

Inlagd: 2011-11-21, 08:32
Skriven av: swestam

Det intressanta blir ju när olssons skada läkt ordentligt o ch han är i bra klassisk form så att vi kan ställa upp med

Daniel
Johan
Calle
Marcus

Inlagd: 2011-11-21, 08:34
Skriven av: A

A: är inte säker på att Calle kommer hålla undan för Södergren när säsongen lider – de gamla brukar ju komma på slutet och de unga brukar tappa. Generellt sett alltså.

Inlagd: 2011-11-21, 09:22
Skriven av: toriv

Att Northug är mer än lovligt barnslig/osportslig står väl helt klart men visst höjer det intresset för sporten. Det jag däremot inte kan låta bli att reagera över är att flera skriver ovan att Petter är den bästa åkaren! Håller definitivt INTE med! Just nu är det Johan Olsson i mina ögon! Medans Petter N är bäst på att hitta rätt positioner och spurtar bäst i masststaret o stafetter. Nästa vecka får vi se vem som är den bästa klassiska åkaren och sprintern för tillfället. Cologna o Jönsson tippar jag!

Inlagd: 2011-11-21, 09:23
Skriven av: Göran

Vad borstade Northug bort från sina armar? Smutsen från byket, de ovärdiga som varit för nära och besudlat kung Northug.
Hur ska man annars tolka gesten?

Inlagd: 2011-11-21, 09:50
Skriven av: KE

KE: går att tolka på många andra sätt, så klart. Inte ovanligt att borsta av sig lite efter ”en dag på jobbet” t.ex. Men visst, vill man reta sig på det så går det utan problem.

Inlagd: 2011-11-21, 10:15
Skriven av: toriv

A: Och sen får vi tillbaka Emil också kan vi köra Jönsson-Richie-Olsson-Hellner. Då ska ni få se på Barneskirenn!

Inlagd: 2011-11-21, 10:17
Skriven av: JonasE

JonasE: jag är inte säker på att den uppställningen skulle vara bättre än Richie-Olsson-Södergren-Hellner om Olsson blir frisk och om Södergren kan komma igång ordentligt igen (gubben är ju trögstartad).

Inlagd: 2011-11-21, 10:30
Skriven av: toriv

Ett promenadlopp i stil med vilken masstart som helst!

Det var bättre förr när alla kämpade från start till mål!?

Inlagd: 2011-11-21, 10:52
Skriven av: Skidsnackar'n

Kan bara inte låta bli att lyfta fram Ivan Babikovs tweet om Kuusamo:

”Dark, cold, bad food and no snow…”

:)

Inlagd: 2011-11-21, 10:59
Skriven av: toriv

Skidsnackar`n, ”Det var bättre förr när alla kämpade från start till mål!?”

Jeg syns tvert imot de var direkte dumme før i tiden, de benyttet seg jo ikke av sine egenskaper, de bare gikk og gikk og håpet på at alle andre ville sprekke, for så til slutt oftest å stå igjen som taper. Fauner forstod dette og la seg i ryggen til Dæhlie, han var faktisk den første langrennsløperen innen feltgåing med vett i skallen.

Inlagd: 2011-11-21, 11:11
Skriven av: Neithiri

Är de sant att nästa helg går skidorna i TV11 ?? tycker de är kostigt om dom går där..

Inlagd: 2011-11-21, 11:20
Skriven av: jossa

toriv>>
”byn där solen aldrig går upp, där konstsnödimman gör att sikten aldrig är mer än 50 meter och där temperaturen sällan stiger över 15 minusgrader”
Modin ifjol om Kuusamo.

jossa>> Tv4-gruppen har rättigheterna till finska längdlopp, så det är risk för att det blir (pyttelilla) Tv11 som sänder.

Inlagd: 2011-11-21, 11:25
Skriven av: JonasE

Jossa, det kan nog stämma. SVT har ju inte alla wc-loppen i sitt paket av någon outgrundlig anledning. Kuusamo verkar hamna utanför? Sedan finns ju alltid Eurosport.

Inlagd: 2011-11-21, 11:25
Skriven av: Oskar

Neithiri… Jag håller helt med dig. Hela poängen är ju att använda sina egenskaper på bästa sätt för att vinna. Så det kan inte finnas något fel i att hängåka och samla krafter inför en spurt.

Däremot tycker jag FIS måste jobba för att distanserna och bansträckningarna är på ett sånt sätt att även dom med andra egenskaper än en stark spurt har en chans.

Jag tycker en spurtuppgörelse är jättespännande som en möjlighet på ett masstartslopp. Men när den börjar kännas som enda möjligheten, blir det tråkigt. Man vill ju se olika egenskaper mötas mot varandra, inte bara ett gäng spurtare.

Inlagd: 2011-11-21, 11:33
Skriven av: Manne

Manne…Bra skrevet, enig i at det kunne vært gjort mye med løypene, korte motbakker og lange slake utforbakker er ikke smart, der sklir alle teten inn igjen. Det bør være lange harde motbakker og bratte utforbakker som igjen kjapt går over i en hard motbakke slik at ikke de som er avhengt like lett kan ta seg tilbake til tet. Men så er det selvsagt også opp til de som har dagen å sette fart.

Inlagd: 2011-11-21, 11:47
Skriven av: Neithiri

Manne, man kunde ju även ha spurtpris var 500e meter och flest poäng i mål vinner…
Lite mer allvarligt är jag helt enig med dig – men det är nog ändå svårt att bara med bansträckning komma åt den stora fördel man har med lägre vindmotstånd när man ligger efter någon i spåret. Har inte sett några mätningar men när nu snittfarten på ett lopp börjar närma sig 30 km/tim är det säkert närmare 10-15% lättare att hänga än att bryta vind.

Inlagd: 2011-11-21, 12:04
Skriven av: Allan Vallan

Ska man gissa laget till Rukla? 9 platser för både dam och herr.

Olsson, Hellner, Halfvarsson, Rickardsson, Södergren, Jönsson, Modin, Jonsson och Jens Eriksson/Teodor Petersson.

Kalla, Haag, Rydqvist, Ida, Brodin, Falk, Pajala(?), Lindborg och Öberg.

Inlagd: 2011-11-21, 12:19
Skriven av: JonasE

Jonas E : bra truppp men skulle vilja ha ni stina nilsso det skuulle vara jätte kul. Även kanske tio söderhjelm

Inlagd: 2011-11-21, 12:52
Skriven av: markus

JonasE… Låter som en vettig gissning. Jens åker nog om han fått ordning på sin ”mystiska sjukdom”.

På damsidan borde det väl va ett frågetecken även efter Öberg? Är inte hundra på att hon blir uttagen…

Inlagd: 2011-11-21, 13:00
Skriven av: Manne

JonasE: det var ju någon som tidigare tyckte att FIS borde straffa Finland för deras dopningsproblem med att ta bort VC-tävlingar. Verkar som om åtminstone ingen åkare skulle klaga om Kuusamo togs bort… :)

Inlagd: 2011-11-21, 13:02
Skriven av: toriv

Är Falk skadad? läste något om baksida på hennes twitter, Kul att se Stina i så fall, Öberg känns också tveksam. Korsgren/Wikén istället?

Inlagd: 2011-11-21, 13:44
Skriven av: Göran

Så här skrev hon på sin blogg för några dagar sedan:

”Nu har Annika hjälpt mig med baksidan här hemma så jag hoppas den stramhet/kramp jag känt i den försvinner snabbt. Men jag tänker ändå vara försiktig de närmsta dagarna så att det försvinner helt.”

Har dock inte hört något om vad denna stamhet/kramp kan komma ifrån eller när den dök upp för första gången.

Inlagd: 2011-11-21, 13:54
Skriven av: toriv

Lindborg går med alls säkerhet in i laget sedan Falk så klart om hon är skadefri..mkt tveksamt om man tar ut Stina Nilsson man tog inte ut Lisa Larsen i samma ålder fast hon hade två super lopp innan WC premiären de året..
är rätt öppet om platserna kan jag tycka alla av Larsen Pajala Öberg Nyström Söderlund Korsgren Wiken kan bli uttagna..

Dementiev blev 6a i sin comeback slagen med ca 25 sek på 10 km k

Inlagd: 2011-11-21, 14:50
Skriven av: jossa

Jossa: har du någon referens till Dementievs resultat? Inte för att jag tvivlar utan för att jag gärna vill veta mer (om motstånd osv.).

Inlagd: 2011-11-21, 15:03
Skriven av: toriv

Hoppas att det finns snö i Kuusamo och att tempen är mer normal jmf 2010. Tv rättigheterna säljer finnarna själva därför utanför övriga paketet

Inlagd: 2011-11-21, 15:16
Skriven av: KnutG

Ingen Emil i Kuusamo, tyvärr…

Inlagd: 2011-11-21, 15:55
Skriven av: Anders

Resultat Dementievs comeback

http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=19526

Inlagd: 2011-11-21, 16:02
Skriven av: jossa

Anders: tråkigt! Referens till mer info?

Inlagd: 2011-11-21, 16:03
Skriven av: toriv

Jossa: tack! Verkar ju ha varit hyggligt motstånd.

Inlagd: 2011-11-21, 16:04
Skriven av: toriv

Men det är ju mer än sjukt att om man köpt rättigheterna till ett (el snarare flera WC-lopp samt VM 2014) väljer man att köra dem i en skräpkanal som endast sänder gamla såpor och TV-serier som inte längre visas i marksända TV4. Och så petar man in ett skidlopp mitt emellan. Storsatsning på längdskidor, undrar var de kommer lägga VM? TV4 Komedi? Storsatsning på längdskidor, jo, men visst!

09:50 (10:50)
Cheaters [Repris]
Amerikansk realityserie från 2007.

11:30
Skidor
Sprint. Damer och herrar. Världscupen. Från Kuusamo, Finland. [6737038]

13:15
Distraction [Repris]
Amerikanskt underhållningsprogram från 2005.

Inlagd: 2011-11-21, 16:04
Skriven av: Aliide

Får bli Eurosport helt enkelt…

Inlagd: 2011-11-21, 16:06
Skriven av: toriv

Om Jönsson:

http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2628656/jonsson-missar-sprintpremiar

Inlagd: 2011-11-21, 16:07
Skriven av: toriv

Fan såg fram emot Emil diagonala ned Petter på söndag och vinna facebooks-bonusen. Får väl i Rogla istället.

Stina Nilsson är helt klart möjlig. Men vad jag förstått om hennes styrkor verkar nog Dusseldorf bättre (eller?). Och hon kan ju få åka båda också.

Inlagd: 2011-11-21, 16:12
Skriven av: JonasE

Och som vanligttar norrmännen ut sin trupp till nästa WC innan Sverige gör det. Börjar bli jävligt less på att varje vecka vänta och vänta och vänta…

Kvinner
Marit Bjørgen, Rognes IL
Therese Johaug, IL Nansen
Vibeke Skofterud, Slitu IF
Kristin Størmer Steira, IL Forsøk
Marthe Kristoffersen, IL Varden
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Celine Brun-Lie, Njård
Heidi Weng, IL i BUL

Menn
Petter Northug jr., Strindheim IL
Sjur Røthe, Voss IL
Tord Asle Gjerdalen, Fossum IF
Eldar Rønning, Skogn IL
Chris Jespersen, Byåsen IL
Øystein Pettersen, Lillomarka Skiklubb
John Kristian Dahl, Strindheim IL
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Ola Vigen Hattestad, Ørje IL
Finn Hågen Krog, Tverrelvdalen IL

Huvva, man tycker synd om alla som hade platsat i alla andra lag men som inte får vara med.

Inlagd: 2011-11-21, 16:18
Skriven av: JonasE

Finska truppen är åxå klar..

Inlagd: 2011-11-21, 16:24
Skriven av: jossa

Krista Lähteenmäki, Riikka Sarasoja-Lilja, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen, Laura Ahervo, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Mona-Lisa Malvalehto Ann-Mary Ähtävä, Marjaana Pitkänen, Maria Grundvall, Tanja Kauppinen ja Maija Hakala.

Matti Heikkinen, Ville Nousiainen, Lari Lehtonen, Sami Jauhojärvi, Tero Similä, Anssi Pentsinen, Ari Luusua ja Martti Jylhä Jussi Simula, Juha-Matti Mikkolainen, Matias Strandvall, Lasse Paakkonen ja Mikko Koutaniemi

Inlagd: 2011-11-21, 16:28
Skriven av: jossa

Jesper Modin, är han klar för start i Kuusamo? Dags för honom att ta nästa kliv i utvecklingen nu.

Inlagd: 2011-11-21, 16:48
Skriven av: John

Hur fasiken fick Hängdalen en plats i Norge? Inen av distanserna passar honom och han körde kasst senast. O andra sidan ser jag inte vem som ska ersätta honom när MJS hjärta krånglar. Kanske Golberg?

Inlagd: 2011-11-21, 16:51
Skriven av: JonasE

10 km fritt kanske kan passa Tord Asle Gjerdalen kanske finns någon bra förklaring till de dåliga resultatet vad vet vi..sedan kan man väl leva lite på gammla meriter att tag landslagsåkare å VM medaljör..

Inlagd: 2011-11-21, 17:01
Skriven av: jossa

Äntligen.

Damer
Anna Haag, IFK Mora SK
Charlotte Kalla, IFK Tärendö
Hanna Brodin, Åsarna IK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Jennie Öberg, Piteå Elit
Lina Korsgren, Falun-Borlänge SK
Lisa Larsen, Sundbybergs IK
Maria Rydqvist, Älvdalens IF
Sara Lindborg, Östersunds SK

Herrar
Anders Södergren, Östersunds SK
Calle Halvarsson, Falun-Borlänge SK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF
Jesper Modin, Piteå Elit
Johan Olsson, Åsarna IK
Lars Nelson, Åsarna IK
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Teodor Peterson, Åsarna IK

Kan det skapas en Kuusamo-tråd blir jag extra glad.

Inlagd: 2011-11-21, 18:09
Skriven av: JonasE

Verkar inte vara någon som nappade på masstartskonceptet med spurtpris på var 500e meter och flest poäng i mål vinner.

Det kanske inte var så seriöst men jag kunde inte släppa iden att få lite sprutt på herrarnas degiga lopp så nu när tekniken finns varför inte testa/utveckla följande koncept:

Alla åkare har en högupplöst GPS med radiolänk.

Var 10e sekund tas en mätning och alla åkare får poäng motsvarande avstånd till ledaren.

Den med minst poäng i mål vinner.

Ganska enkelt att implementera och bums är det slut på fisåkningen – och grym TV-underhållning skulle det bli!

Inlagd: 2011-11-21, 20:20
Skriven av: Allan Vallan

Allan: var 10:e sekund är kanske lite väl ofta. Kanske värt att prova, men jag är skeptisk.

Jag skulle nog inte ens kalla tycka att det vore samma sport eftersom det ligger än längre bort från det gamla hederliga än vad masstart gör.

Dessutom, de som startar i dåligt startled är nästan körda på en gång.

Inlagd: 2011-11-21, 22:11
Skriven av: toriv

Jo kanske knepigt just i starten – men på en 5-mil kunde man börja mäta efter sisådär 5 km.
Poängen med att mäta ofta som möjligt är att premiera den/de som drar. Det ska aldrig löna sig att ligga på rulle. Kanske skulle det bli lite väl mycket röj där framme men å andra sidan skulle det bli en djä..a fart på loppet – den totala motsatsen till dagens masstarter bland herrarna!

Inlagd: 2011-11-21, 22:22
Skriven av: Allan Vallan

Allan: ingen tvivlar på att det skulle blir fart. Du ser inte några problem med att coacha under dessa förutsättningar?

Inlagd: 2011-11-21, 22:30
Skriven av: toriv

Nja, tror inte det. Dels skulle det vara ganska uppenbart för åkarna själva hur de ligger till och ledarna längs spåret kan ha info i realtid om ställningen.
Har funderar lite på hur ett lopp skulle kunna arta sig och jag tror det skulle kunna bli grymt spännande på en 5-mil med ordentlig spårbredd/många spår som i Kollen. På en 5-mil kunde det även finnas visst utrymme för taktik också, typ ligga just bakom i 3 mil och ”hetsa” de som drar och hoppas på att de kör sig i källarn och sen gå loss. Poängen är dock att det inte går att vänta till sista kilometern med att sätta in en stöt, vilket skulle göra speciellt en masstarts 5-mil mycket mer spännande.

Inlagd: 2011-11-21, 23:21
Skriven av: Allan Vallan

Allan: tja, varför inte. Du kan ju alltid ringa Vegard och presentera idén för honom. :)

Inlagd: 2011-11-22, 09:40
Skriven av: toriv

Allan i vallan… Eller så kan man ha en femmil med utslagning. Dom som ligger sämst till plockas bort varje varv, så det bara återstår tre eller fem som får göra upp om det sista varvet.

Inlagd: 2011-11-22, 09:54
Skriven av: Manne

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values