Hellner ny totaltrea!

Ett riktigt spännande lopp idag! I och med att det är tour och bonus delas ut här och där känns det ganska spännande nästan hela tiden. Kul! Däremot gör spurtpriserna att loppet blir rätt så ryckigt och nästan hela tiden är gruppen samlad och det känns som om ingen verkar bry sig om att göra en utbrytning utan allt blir en enda stor taktikfest! Kul i toursammanhang men helst inte i vanliga världscupen och mästerskap tack!

Marcus Hellner åkte riktigt bra idag men hade kunnat gå ännu bättre om han inte hade ramlat strax innan en av spurtpriserna. Det märktes i slutet att han krafterna började tryta och att han inte skulle vara med i toppen i målgång men så länge han inte tappade för mycket tid var det ju lugnt. 11 sekunder efter i mål är klart godkänt, även om det i sin tur betyder att han om han orkat hänga med in i mål och skippat något spurtpris hade det resulterat i liknande tider. Fast då kanske Cologna hade fått ännu mer bonus utmed banan…

Ja det blir mycket att tänka på som skidåkare (och tv-tittare) nuförtiden. Förr var det bara att bomba på mot klockan och hoppas att man var snabbast. Idag är det helt andra egenskaper som krävs för att vinna, ja om man inte är helt makalöst stark och kan köra ifrån hela rasket, men det är det väldigt få som klarar, åtminstone på herrsidan. Idag gäller det att kunna ta position, åka snålt, taktiskt och samtidigt kunna göra små interims-spurtar då och då. Hujedamig!

Mycket snack om Hellner, men vi får inte glömma att Daniel Rickardsson blev sexa idag! Riktigt riktigt bra! Åh det var så härligt när fyra svenskar låg i bredd under det tidiga skedet av loppet. En sådan fröjd för ögat!

Anders Södergren fick äntligen till ett helt OK lopp, tyvärr verkade det som om han gick mot ett icke-existerande spurtpris på ett av varven. Klantigt! 29:a blev karln i mål.

Emil Jönsson försökte gå mot några spurtpriser men hade tyvärr inte krafterna att bränna fram och sno sekunder från täten. Men i sin helhet gjorde gossen ett riktigt bra distanslopp, 33:a, 40 sekunder efter Heikkinen som vann.

Northug har ännu inte visat bländade form. Vid en av spurtpriserna låg han och blockerade allt för mycket enligt FIS och blev därför straffad och av med 15 bonussekunder. Petter:

”Det här är ett skämt. Jag tycker inte att jag gjorde något fel. Jag blev attackerad från höger och vänster (Cologna och Hellner på varsin sida) och försökte gå som mycket som möjligt i mitten.”

Några som var besvikna på banan var (enligt Aftonbladet) Olsson och Södergren. De ansåg att den inte var tillräckligt utslagsgivande. Olsson:

”Det är en parodi att åka omkring på en golfbana när det finns så mycket fina berg att köra i.”

Totalen efter halva Tour de Ski

1. Dario Cologna
2. Devon Kershaw +45.9
3. Marcus Hellner +1:06.1
4. Alexander Legkov +1:06.7
5. Alex Harvey +1:23.8
6. Matti Heikkinen +1:24.2
7. Petter Northug +1:42.6
8. Lukas Bauer +1:51.2
9. Martin Jaks +1:54.1
10. Ilia Chernousov +1:58.9

11. Daniel Rickardsson +2:01.5
17. Johan Olsson +2:22.2
20. Emil Jönsson +2:31.6
38. Anders Södergren +4:19.7
56. Jesper Modin +7:29.1

Man kan ju undra var tyskarna tagit vägen?! Bästa tysk ligger 21:a! Och Italienarna? 14:e ligger Frasnelli. Däremot går Kanada otroligt starkt! Två bland de fem bästa är riktigt grymt!! Bra för sporten! Northug är kvar på sjunde plats och Olsson klättar till 17:e. Rickardsson kliver två pinnar upp från 13:e. Jönsson tappar, vilket var väntat.

Totalställningen

Läs mer: Expressen, DN

Etiketter: