25 januari 2009, av Oskar

Smørrebom!

norge1.jpg

Emil Jönssons glid var ju fan sämre än mitt uppe i Grönklitt i eftermiddags! Vad höll vallarna på med? Eller var det norrmännen som vet något som vi inte vet? Jönsson ryckte ju på krönet och hade lucka men blev ändå omåkt. Jo jo jag vet att vinddraget gör en hel del men det här var ju bara för mycket.

Enda svensken i herrfinalen, Mats Larsson, såg rött från start till mål, måste varit en jobbig känsla…

Hur som helst var gårdagen mycket mer spännande än dagens sprint. Måste säga att det är ruggigt trist att ha en 180°-kurva på krönet – bäddat för konflikt och avstannande. Mer åkning tack!

Kul att se Peter Larsson och Thobias Fredriksson åka mer än kvalet – synd att de var så trötta i kvartarna.

Läs mer: DN, Aftonbladet

18 kommentarer till ”Smørrebom!”

Man kunde se i målfållan efter finalen att nästan alla norrbaggar åkte på ruggade skidor. Det är nog det norrmännen vet bättre än svenskarna.

Grattis Tor, men i VM tror jag Emil vinner =-)

Inlagd: 2009-01-25, 17:59
Skriven av: Oskar_A

Hattestad gikk på Northugs gamle rubbete ski, som Northug arvet fra Frode Estil for ganske mange år siden.

Inlagd: 2009-01-25, 18:02
Skriven av: Tor

Nja tyckte inte fredriksson såg ”trött” ut, tyckte han gjorde sitt bästa lopp på år och dar. Kan han hänga med jönsson och hetland ja då står han sig ju ganska bra…

Inlagd: 2009-01-25, 18:13
Skriven av: Martin

Litt morsomt å følge med her på forumet. Når Jønsson vinner så er han BEST.

Når han taper så har han ikke truffet med smøringen. Implisitt så ville han sannsynligvis vært BEST med bedre smøring.

Hattestad har vunnet 4 av 5 sprinter, og fikk andreplass forrige helg på en i følge han selv dårlig dag. Smøringen treffer han med, selv uten smøre-Scania.

Ikke ta dette ille opp, men det skrives ganske mye om Kuitunen, og at hun skylder på ryggen når hun taper.

Med Jønsson skyldes det på smøringen, selv om alle lag har samme forutsetninger til å treffe med smøringen – ja kanskje Sverige har best sjanser med sin fine smørebuss. Hattestad har vært en mye bedre sprinter enn Jønsson hittil i sesongen, på samme måte som Olsson er bedre enn alle nordmenn på 15 km klassisk.

Inlagd: 2009-01-25, 18:14
Skriven av: Tor

Det är nog uppenbart att Emil och Mats hade betydligt sämre glid, men dom får skylla sig själva att dom inte bytte till ruggade skidor som norrbaggarna. Men vi får hoppas att det inte blir några vallaproblem vid VM så att bästa man vinner.

Inlagd: 2009-01-25, 18:55
Skriven av: nisse

Det synes ellers som om langrennsinteressen blant media er langt større i Norge enn i Sverige. I Norge skrives det om langrennskonkurransene selv om nordmenn ender langt bak. Og det er alltid sammendrag å finne på nrk.no uansett resultat.

På svt.se og svenske medier generelt er det vanskelig å finne noe som helst dersom det ikke er svensker på pallen.

Det samme gjelder reportasjer og analyser i forkant av konkurransene.

Inlagd: 2009-01-25, 18:57
Skriven av: Tor

Nisse: beste mann vinner alltid. Å smøre riktig og holde seg på beina er en del av konkurransen det også.

Jeg synes du fremstår som en dårlig taper ved å fremstille sånne beskyldninger. Jønsson er profesjonell skiløper, og har et stort team av profesjonelle folk rundt seg. Det er begrenset hvor mange ganger man kan skylde på smøring og omstendigheter ellers. Beste mann vinner. Alltid!

Inlagd: 2009-01-25, 19:00
Skriven av: Tor

Man måste använda båda ögonen, vi brukar beklaga motståndaren när uppenbara saker händer som missgynnar dom (även Norrmän). Det kallas sportmanship.

Inlagd: 2009-01-25, 19:09
Skriven av: nisse

Tor@: om Emil hade förlorat en spurtstrid mot Hattestad och vi eller han skyllt detta på dåligt glid, då hade det inte varit OK. Men nu hade Emil mycket sämre glid än norrmännen. Poängen är ingen svensk hade något bra glid idag, och då måste vi få påpeka det, eller? Sedan tyckte jag att Emil uttryckte i svensk tv att han inte kände sig 100-% fräsch idag

När det gäller de svenska damerna så hade tyvärr inte hjälpt om de hade haft bättre glid idag. De svenska sprintdamerna, med undantag för Kalla och Anna Haag som inte körde sprinten idag, har helt enkelt inte styrkan att ligga långt fram och kriga om toppositionerna i ett helt sprintlopp. När Majdic eller någon av finskorna eller italienskorna rycker halvvägs i sprintloppet så måste svenskorna ligga med i toppen för att kunna gå med, och för att ligga med i toppen av loppet måste man ha styrkan att kriga om topplatserna under hela loppet. Och det har varken Lina Andersson eller Anna Olsson eller någon av de andra som deltog i dagens sprint. (Det såg vi också i sprinten i Kanada). Den svenska som verkar vara på uppåtgående just nu är Britta Norgren.

När det gäller den svenska mediebevakningen så är det alltid så att svensk media bara klarar av att bevaka den person som man utsett till stjärna, inte också de övriga svenska deltagarna. Detta må gälla alpint (Anja Pärson), skidskytte (Anna-Carin Olofsson) eller längdåkning (Charlotte Kalla). Misslyckas dessa stjärnor så är det bara skit och då behöver man inte nämna de övriga svenska deltagarna (även om de gjorde ok eller bra prestationer utifrån sina egna förutsättningar.

PS. Imponerande kört av de norska juniortjejerna både igår och idag. De blir inte lätta att tas med i junior-VM. DS

Inlagd: 2009-01-25, 20:04
Skriven av: swestam

Men hörru Oscar, jag tyckte verkligen att Thobias Fredriksson åkte bra idag! I nuläget är han vår bäste man för en VMsprintstafett på de udda sträckorna tycker jag, med Jönsson som avslutare.
Lind känns som att han bara kommer ramla/bli fälld, och Mats Larsson känns osäkert om han orkar kämpa i tre tuffa sträckor. Jag kan aldrig tänka mig Tobbe släppa när det står medaljer på spel!

Vad tycker ni?

Inlagd: 2009-01-25, 20:46
Skriven av: Lisa

Sprintstafett är en annan femma, men visst, jag kanske var lite för hård mot honom idag. Jag blir alltid så glad när han går vidare, han är så svängig! Men samtidigt blir jag lika besviken när han inte går vidare från sitt heat.

Vad gäller sportmanship osv så brukar jag gnälla extra mycket på norrmän och det beror just på att de är så jävla bra hela tiden! Jag gillar många individer i norska laget, de är jävligt roliga, men när de vinner mot svenskarna så blir jag så jävla sur…

Sen så är det väl ingen bortförklaring idag, det där med vallningen, för det var ju en markant skillnad mellan glidet. Som swestam säger, hade vi åkt på spö i en spurt så fine, men idag var det ju dubbelt så bra glid i norbaggarnas skidor.

Inlagd: 2009-01-25, 20:58
Skriven av: Oskar

Ja ok. Beklager. Jeg ble visst litt for nærtagende. Selvsagt skal man få påpeke åpenbare forskjeller i glid sånn som i dag.

Samma det. Den som vinner VM er best uansett. De fleste klarer å få bra glid på skøyteskiene.

Inlagd: 2009-01-25, 21:14
Skriven av: Tor

Swestam – instämmer i mycket av det du skrev (men skulle ha skrivit Helena Jonsson istf ACO). Du får med stor sannolikhet rätt i att det blir mycket norskt på damsidan i JVM.

Såg att Britta IGEN gick vidare från kvarten som lucky looser… Är det något som hon satt i system? :-)

Herrarna: grattis Norge och hoppas att det går bättre i VM för de våra.

Inlagd: 2009-01-25, 21:42
Skriven av: Jörgen

Är det någon som har hört uttrycket:bra form bra skidor,dålig form dåliga skidor.

Inlagd: 2009-01-26, 12:01
Skriven av: lkh

Några tankar efter helgens VC…

15 km klassiskt herrar kommer att bli ett sjukt jämt och spännande lopp på VM. Finns det nån som INTE kan vinna det loppet? Olsson, Bauer, Södergren, Hjelmeset, Rönning, Jauhojärvi, Vittoz, Cologna, Teichmann, Sundby, Rotchev…

Jag har hela säsongen (när jag sett hur Kowalzcyk halkat runt på bakhala skidor) undrat vad som kommer att ske när hon slutligen hittar bergfästet på sina skidor. Det såg vi i lördags.

Svenska vallateamet misslyckades totalt att hänga med hur vädret utvecklade sig på sprinten. Svenskarna åkte bra i kvalet. Anna Olsson hade kanonskidor i första kvarten, sen tilltog snöfallet.. och ja.. resultatet såg vi.

Vem vallar Petra Majdics skidor? Gled ifrån Saarinen trots att Aikku hade fördel av vindsuget.

Tur att sprinten på VM går i fristil. Ingen mår bra av 5 norrmän i topp. Inte norrmännen själva heller. Man tröttnar på att ständigt följa med norska mästerskap.

Inlagd: 2009-01-26, 15:20
Skriven av: Frans

Vad tror ni om torsdagen vem vinner
Haag/Kalla och Olsson/Hellner/Södergren? Tror det kan bli hård kamp. Hoppas det finns prestige att försvara.
En intressant notis: Kuitunen har skadeproblem kan inte träna, möjlig förklaring till utskåpningen eller bortförklaring vad vet man?

Inlagd: 2009-01-26, 16:08
Skriven av: nisse

Kalla har fått en bakterieinfektion i munnen av en visdomstand, så det är inte helt säkert att hon tävlar på torsdag.

Deltar hon och är form tror jag hon slår Kalla i spurten. Hellner eller Olsson vinner herrloppet.

Inlagd: 2009-01-26, 21:34
Skriven av: swestam

Skall naturligtvis vara Haag som fått en bakterieinfektion, inte Kalla. Jag ber om ursäkt för min felskrivning.

Inlagd: 2009-01-26, 22:10
Skriven av: swestam

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values