Inför Rybinsk, herrar

Förra året kom inte en enda svensk till Rybinsk. I år blir det lite fler men inte många. Däremot ska det bli riktigt intressant och se hur årets första masstartlopp utvecklar sig. Det är ju ändå hela 3 mil för herrarna. Blir det sällskapsresa i 2.8 av dessa eller får vi se lite ryck och klungor m.m.? Jag är rädd för att det bara är en gigantisk klunga hela vägen. Det positiva jag kan se i det är att chansen att Marcus Hellner går bra då ökar ju avsevärt med tanke på hans spurtkapacitet och taktiska egenskaper från sprinten som vi fick se i slutet av stafetten i söndags. Så länge det inte går för fort med andra ord, för Marcus har ju inte visat upp några toppresultat i lopp med individuell start (37:a i Beito) än.

Johan Olsson vill nog ha revansch från hans fantastiska masstartlopp från VM där han ledde men tyvärr fick bita i snön efter att en italiensk vätskegubbe kommit i vägen. Han visade ruggigt bra form i söndags på stafetten så det bådar gott. Då var det klassiskt, vi får se hur det går i fritt.

Eftersom Mathias Fredriksson valt att stanna hemma och träna, och jag vet inte om Stattin tänkt skicka dit några reserver, så är det bara Rikard Andreasson också som kommer med till distansloppet. Vi får se hur långt han hänger med, han kom på 57:e plats i Beito…

Vad gäller hotet från andra länder så är startfältet lite sådär. Många har valt att stå över tävlingarna för att kunna träna inför Tour de Ski, men Northug är tillbaka. Vi fick se lite utav honom i söndags där han gjorde en minst sagt konstig stafettsträcka efter att både Rønning och Hjelmeset kört som galningar i spåret för att få en lucka till Petter. Istället valde han att stanna upp helt och vänta in fältet och sen lägga sig sist i gruppen. Han kanske visste att han inte var helt i form än, eller att han inte ens kan åka bra skidor på egen hand – måste ha klunga för att lyckas? Well, om han har hittat formen och det går sakta i klungan kan han bli riktigt farlig om det vankas spurt – det har vi sett förr.

Ingen av de allra mäktigaste tyskarna kommer till Rybinsk, bara Sommerfeldt dyker upp. Eller bara och bara, han blev sexa och näst bäste tysk förra året i just Rybinsk! Norge var inte där förra året så räkna med lite norskar bland dom tio bästa i år. Vilka det kan bli är lite svårt att säga.

De jag tror på mest är ryssarna! Hemmaplan och ett litet svagare startfält gör nog susen för dem. Förra året hade de fyra inom de tio bästa, ska de klå det i år?

Förra årets topp tio:

 1. Alexander Legkov
 2. Emmanuel Jonnier
 3. Tobias Angerer
 4. Pietro Piller Cottrer
 5. Jean Marc Gaillard
 6. Rene Sommerfeldt
 7. Vincent Vittoz
 8. Ivan Arteev
 9. Eugeni Dementiev
 10. Sergej Shiriaev
 • TV-tider lördag:
 • SVT24 08.55-09.50, Damernas 15 km
 • SVT24 10.55-12.25, Herrarnas 30 km