Inför Beitostølen, herrar

Du är det mindre än ett dygn kvar till värdscupen drar igång på allvar. Jag är så upphetsad att jag är orolig att jag kommer klanta mig ikväll när jag ska spela skivor på Arkitekthögskolan i Stockholm. Kom gärna dit!

Tillbaka till tävlingen.

Som ni har sett så är det svenska herrlaget inte komplett. Mathias Fredriksson och jokern Jerry Ahrlin kommer inte till start. Detta gör inte så himla mycket för lördagens tävlingar men kanske mer om söndagen, mer om det i morgon. Nu, individuella tävlingarna!

Södergren visade grym form förra veckan och jag hoppas att han kan köra lika ruggigt bra skate som han gjorde klassiskt förra lördagen då han knäckte den svenska eliten totalt. Han har sagt till Eurosport att om han inte kommer bland de tio första är blir han riktigt besviken.

Sen har vi Marcus Hellner, en ungtupp som för något år sen sa att han snart ska spöa Northug. Hellner som senast de tävlade mot varandra (Düsseldorf) kom en decimeter efter. Tyvärr får Hellner inte den chansen att klå Northug i morgon eftersom norrmannen inte kommer till start pga magproblem.

Rikard Andreasson har visat förr att han är grym i fri stil, ska bli kul och se om han lyckas permanentera sin plats på skatetävlingarna framöver. Han kom femma i lördags och sa efter loppet till langd.se att han var ”relativt nöjd” med det loppet.

Johan Olsson var inte med i Bruksvallarna på grund av förkylning men enligt Lars Selin har han ”varit stark under hösten”. Ni minns väl hans grymma lopp på VM:

”Johan Olsson, höll på att göra sitt livs lopp och ledde med bara några kilometer kvar. Men då sa det stopp! När det vankades vätskelangning i den minimala zon funktionärerna förpassats till hamnade en italienare ivägen för Olsson som kom i 40 pannor och det sa bara pang. Olsson blev liggande i någon minut och så var det loppet förstört. Så jävla hemskt.”

Det där var taget ur mina gamla skidpeppmail. Usch.

Vilka fler som kommer köra för sverige på lördagen vet jag inte. Vi får vänta till klockan 18.00, då släpps startlistorna!

Så här ser FIS rankinglista ut:

 1. Tobias Angerer
 2. Vincent Vittoz
 3. Eldar Rønning
 4. Odd-bjørn Hjelmeset
 5. Alexander Legkov
 6. Frode Estil
 7. Axel Teichmann
 8. Anders Södergren
 9. Franz Göring
 10. Rene Sommerfeldt

Fyra tyskar, en fransos, tre norrmän och en svensk. Nu kan vi ju dra bort Estil från listan för han har ju lagt av och då hamnar Mathias på en tionde plats. Han startar ju som sagt inte.

Utländska åkarna

Tyskarna kommer med en hel pluton grymma åkare, där säkert fem stycken har chans att ta hem det. Jag tänker så klart på Angerer, Teichmann, Göring, Filbrich och Sommerfeldt. Hua! xc-ski.de tror att Angerer och Teichmann kommer gå bäst.

Fransoserna kommer också med ett starkt lag. Farligast blir nog Vittoz, Jonnier och Gaillard. Vittoz, som egentligen är bättre fristilsåkare än klassiskt tog hem en nationell testtävling i just klassiskt nyligen.

Ryssarna är ju alltid ryssarna! Jag har försökt hitta någon laguttagning på www.allsport.ru men jag gav upp. Antar att det blir de gamla vanliga rävarna Rochev, Dementiev, Legkov mfl. Alltid farliga.

Italiens farligaste blir helt klart Di Centa. Förra helgens Beitolopp var han där körde, och vann, före alla norrbaggar!!

Sen har vi så klart norrbaggarna själva som kommer med ett sjukt stort lag eftersom de får ställa upp med nationella åkare. Här har många åkare chansen. Jag skrev tidigare om att Øystein Pettersen har problem med astman och nu verkar det bli så att han inte kommer åka om det blir kallare än -10 grader. Kollar man på väderleksrapporten för Beitostølen ser man att det ska bli -10 på morgonen på lördag men varmare mitt på dagen. Alltså gränsfall. Outsidern Morten Eilifsen som var snabbast av alla norrmän förra helgen bör vi se upp för! Två skidskyttar kommer till start också, Berger och Bjørndalen, och de har visat förr att de inte är att leka med. Äh, egentligen borde jag rabbla upp tio norska åkare till men jag orkar inte!

Vi ska heller inte glömma finnarna och schweizarna! Men tiden rinner ut för mig, jag måste sticka nu!

Men jag tippar på denna utgången:

 1. Vincent Vittoz
 2. Marcus Hellnar
 3. Anders Södergren
 4. Giorgio Di Centa
 5. Alexander Legkov
 6. Morten Eilifsen
 7. Tobias Angerer
 8. Tore Ruud Hofstad
 9. Ole Einar Bjørndalen
 10. Tord Asle Gjerdalen

Må bäste svensk vinna!