SM i Kalix
SM efter världscupsäsongen brukar vara de sista tävlingarna för säsongen för många åkare, genomförs i Kalix denna gång. programmet är som följer:
Torsdag 3 april
10 km klassisk stil intervallstart herrar 12:00 damer 14:00
Fredag 4 april
Teamsprint fristil semifinaler 12:00 finaler 15:00
Söndag 6 april
30/50 km fristil intervallstart damer 10:00 herrar 12:00
Lagt in inlägg nu inför SM i Kalix i nästa vecka här på Skidpepp
Så SM visas inte på SVT som det brukar utan bara på Expressen?
Hur ser det ut, kommer Sundling vara med? Vad är statusen på Svahn? Förmodar att hon inte är med?
Ruben: Sundling är anmäld. Svahn har lagt ned resten av säsongen. Ilar och Frida åker väl inte heller och tveksamt med Hagström.
Den stora frågan är vilka som är med på SM.
– Ebba lär vara med
– Kommer Frida?
– Kommer Sundling?
Om någon av dessa tre inte åker, kommer Evelina Crüsell ha god chans på SM-brons på torsdag. Jag är inte säker på att vare sig Ribom eller Ilar slår henne på den distansen i den form hon är i nu. Vore kul om Svahn är med, men i vilken form i så fall? Märta Rosenberg verkar inte vara riktigt i topp sent på säsongen.
Ebba, Frida och Jonna går före, men därefter kommer nog Crüsell just nu på klassiskt. Kul i så fall.
Ser swestams besked. Då är Crüsell brons-favorit i min bok på torsdag.
Kanske skall förtydliga. Enligt denna artikel så har Svahn lagt ned säsongen och Fridas tränare säger att åker hon inte i Lahtis (vilket hon inte gjorde) så åker hon inte heller i SM: https://www.expressen.se/sport/langdskidor/nytt-bakslag-hela-sasongen-ar-over-for-linn-svahn/
Ilar skall operera foten imorgon (sades i Expressen-sändningen från Kiruna idag). Hagström lämnade återbud till Reistadloppet pga sjukdom och då är det väl tveksamt om hon åker SM. Enligt Anna Dyvik så åker Maja alltid dåligt efter 1 april så hon är väl också ett osäkert namn.
I så fall blir detta Ebba, Jonna och Ribom av A-landslagsåkarna. Ribom har ju varit mycket upp och ned denna säsong men hon är ju ifrån Kalix så knappast troligt att hon skulle avstå.
Då gör Ebba och Jonna upp om guldet på 10km klassiskt. Ribom förstahandsfavorit till bronset men mycket möjligt att möjligt att Crüsell i den form hon är i nu faktiskt är vassare än Ribom. Lousie Lindström är anmäld och kan vara en utmanare också.
Varför kör man tremil för damerna? Ska det tolkas som ett statement från svenska skidförbundet att man inte står bakom den internationella ändringen till lika distanser för herrar och damer?
Manne: Det är en sak med de som åker världscup. De är de bästa och mest vältränade kvinnliga skidåkarna. Det är nog en annan sak med SM där man vill ha med så många som möjligt. En skidklubbarnas tävling i mångt och mycket. Något av ett breddarrangemang, även om man tävlar om vem som är bäst. I Norge kär man inte sällan mästerskap på 5 kilometer. Det gör vi inte i Sverige, men det är nog bra att inte överdriva loppens längd.
swestam, Louise Lindström är en duktig skidåkare. Att hon ska ta medalj i den här konkurrensen får nog ändå betraktas som en högoddsare. Får vi ytterligare bortfall bland de bästa, då ökar förstås möjligheten. Märta Rosenberg, Elin Henriksson med flera finns också med.
Manne: I Norge kör man också en tremil för damer på NM. I USA på amerikanska mästerskapen kör man 40km-lopp både för damer och herrar har jag för mig. Möjligtvis att det kommer ändras i framtiden men finns egentligen inga fysiologiska skäl som talar mot att ha en femmil för damer på nationell nivå.
Det var ju trist att vi inte fick se Jonna något mer i vc efter 5-milen, så jag kommer att vara nyfiken på vad hon kommer att prestera.
Och i år har vi verkligen en perfekt värdemätare med för Jonnas och andra åkares insatser, nämligen VM-drottningen Ebba!
Varför sänder inte svt?
Peos: SVT sänder bara den en del av SM som avgörs under SM-veckan.
Här är en del av kriterierna för att arrangera SM-veckan.
Värdstaden ska ha möjlighet att arrangera SM-veckan under tidsperioden vecka 2-6 eller vecka 11-13 beroende på planeringen av längdskidåkningens internationella tävlingsprogram. Beslutet om vilken vecka som blir aktuell åligger RF och SVT.
När SM-veckan arrangeras i de södra delarna av landet är bara den tidigare perioden aktuell. Då blir det tyvärr ett ganska avslaget mästerskap.
Men nästa säsong blir det bättre. Då går SM-veckan i Umeå, 25-29/3.
Ronerik… Fast om det är orsaken, menar man alltså att nationella damåkare är sämre tränade än herrditon? Sen åker den allra största motionärsgruppen i Sverige ett lopp om året, på 9 mil. Så självklart är dom tränade nog för en femmil.
Swestam…. Att man gör så i Norge har jag noterat, men USA-varianten var ny för mig. Tack! Det låter er vettigare tycker jag – samma för damer och herrar, när man nu infört en sån förändring i skidsporten.
3- och 5-milarna på SM körs fortsatt med intervallstart trots att det sedan länge är masstart internationellt. Detsamma gäller i Norge och Finland.
Om man förväntar sig att de nationella förbunden ska genomföra samma förändringar
som FIS är man ganska dåligt påläst.
Impact21… Jag förstår inte varför du är otrevlig ( vilket jag tycker man är om kallar andra dåligt pålästa)? Jag är väl medveten om att femmil och tremil körts med intervallstart länge och jag har kritiserat även det. Men jag förväntar mig att man ska köra lika lopp för damer och herrar, eftersom detta var något Sverige lobbade internationellt för. Jag håller med om att du verkar bättre påläst i denna fråga än mig, så du får gärna berätta vad man har för argument för att damerna ska köra annorlunda än herrarna?
Vad gäller intervallstart vill jag ju gärna ha intervallstart även internationellt, så det är nog anledningen till att jag inte klagat på det på ett tag. Lite inkosekvent kanske. Men av princip tycker jag SM ska följa det internationella programmet och det har jag pratat om länge.
Manne: Jag tror det är av mer praktiska skäl än att det skulle vara någon form av statement från de nationella skidförbundet. Jag tror man är rädd att det skulle bli för små startfält om man körde femmil för damer. Just nu är det 43 damer anmälda till tremilen och 78 herrar anmälda till femmilen.. Sedan gäller det att få tid för att köra två femmilar samma dag.
Och det är ganska stora skillnader mellan den absoluta toppen och skiktet under på damsidan (större än på herrsidan).
På JSM kör man inte heller fullt ut med de distanser man kör med på JVM och det tycker jag är bra.
Men det är möjligt att man med tiden kommer gå över till en femmil även för damer på SM.
Swestam… Jag tror du har rätt, jag skrev så lite för att det är en laddad fråga och går att tolka på det sättet. Sen var jag lite nyfiken på om det var nåt önskemål som framförts från klubbarna. Jag tycker det blir lite märkligt att man kör olika distanser för herrar och damer på SM, när svenska skidförbundet lobbat för lika distanser internationellt, På nåt vis blir det ju att man håller kvar vid ett tankesätt som man beslutat sig för att lämna. Men jag tror du har rätt, att man valt att inte ändra på SM i en farhåga om att få för små startfält och att man ville hinna med två lopp på en dag. Samtidigt kan ju halvt på skämt framföra att dom båda argumenten talar emot varandra – mindre startfält gör det lättare att hinna med två femmilen på en dag.
Jag tycker det räcker med tremil. Kollade in femmilen Lahtis och det kändes lite väl långt Kanske fyra mil skulle vara en kompromiss i saken men då blir väl några lite arga och besvikna. Men det är nog en minoritet.
gka… Är det bara för damer du tycker femmil är för långt, eller både herrar och damer?
Jag personligen tycker femmil egentligen är för kort. Jämför man med dom arbetstider man hade på Sixtens tid och innan dess, borde det snarare vara 6 eller 7 mil.
Men det jag vände mig emot nu var att man kör olika distanser för herrar och damer på SM, trots att svenska skidförbundet varit med och drivit frågan om lika distanser internationellt. Jag får inte riktigt ihop det.
Manne: Jag föreslår att du slänger iväg ett mejl med dina funderingar i saken till någon lämplig person på skidförbundet, exempelvis längdchefen Lars Öberg, och skriver här vad de svarar? Kontaktuppgifter finns på förbundets webbplats.
För att få åtminstone EN riktig kraftmätning per säsong så är det självklart att femmilarna ska gå med ind start på SM. Även damerna ska köra femmil och för att spårstatus ska vara likvärdigt ska loppen inte gå samma dag.
Ja på SM måste det vara intervallstart på de långa distanserna annars blir ju 75 procent av startfältet varvat och plockat av banan när toppåkarna dundrar fram. I alla fall på damsidan. På SM i Borås i februari så varvade Ebba hälften av startfältet och det var på bara 20 km. Om de nu inte kör på minst 10 km-slingor men när hände det senast?
Och ja, damerna borde köra 5-mil på SM också. När ska annars åkarna under toppen som sällan eller aldrig får chansen i världscupen få köra en 5-mil? Osannolikt måhända men kanske dyker det upp någon åkare som kommer mer till sin rätt på 5 mil än på 3 mil som inte skulle fått visa det annars.
Förstår inte denna diskussion om intervallstart på de längre loppen på SM.
På tremilen åkar man på en 7.5km-slinga och på femmilen på en 8.35km-slinga.
Manne, Ja det räcker med kortare distannser för både och. J
Om man inte förstår varför det är olika tävlingsformer inom längd med ind start eller masstart så är det beklagligt. Och det gäller även om man åker 6 varv och det bildas mindre grupper under loppet. Masstart tillhör stafett, sprint och långlopp vilket har sin charm och utmaning.
Masstart ställer ökade krav på banor. Handlar det om fristil behövs extremt breda banor som nog inte alla arrangörer har. I Kiruna skulle det varit masstarter i söndags, då i klassisk stil, men det förändrades till individuell start. Banorna ansågs för farliga, och man riskerade massor av fall i utförslöpor och kurvor. När man kör tätt tillsammans uppstår ytterligare risker.
Längre tillbaka fanns inga andra masstarter än stafetterna. I övrigt åkte man med individuell start. Att hugga ut och schakta till breda bansår i terrängen är inte särskilt miljövänligt, och blir knappast heller vackert i de skogarna sommartid. Är kravet dessutom att slingan ska vara kanske 8 kilometer, blir det inte bättre.
Senast man körde tre- och femmilen som masstart på SM var 2015 så detta är ju en ickefråga.
Läser att Anger, Burman, Hagström och Lundgren är sjuka och inte kommer till SM.
Även frågetecken kring Poromaa, Skoglund och Ersson som blivit sjuka efter Lahtis.
Ribom saknas också.
Man får nöja sig med Ebba mot Jonna istället.
Ett vanligt fenomen. När semestern kommer och man kan slappna av efter att ha jobbat hårt en tid. Vad händer, jo man blir sjuk. Har hänt mig många gånger. Sundling har redan varit sjuk och Ebba blir nog sjuk precis till semestern i Zanzibar eller var det var.
Har redan tippat att Crusell tar brons på torsdag. Det blir alltmer troligt, även om hon säkert gärna matchat mot flera av de som saknas.
Kul att lite otippade åkare kan ta medaljer.
Ebba mot Jonna är verkligen inte fy skam.
Idag har Björn Lind och Thobias Fredriksson prisats av kungen.
Låter som ett aprilskämt. Extremt korta karriärer men dock med fina medaljer.
Match i matchen om Ebba är först i mål.
Kallner… Tobias Fredriksson hade väl ingen kort karriär? Var väl nästa 35 när han gav sig… Däremot tog han ju ganska lång tid på sig att slå igenom, juniorframgångarna till trots.
Extremt korta lopp åkte de nog båda två i alla fall.
Jag har aldrig förstått denna aversion mot ”korta lopp”, eller, mera bestämt Sprint?
Är det mer ädelt att åka 50km än 1500m?
I friidrotten är dom största löparstjärnorna nästan alltid sprinters, eller, åtminstone inte över 1500m löpning.
Usain Bolt tjänade tiodubbelt på sin karriär än sina samtida långdistanslöpare…
LS Håller med helt och fullt, på en femmil händer det inte mycket , för att inte tala om SVT-s långlopp. Det visar sig att TV-tittarna hellre ser sprint och teamsprint , därför flyttar man ju dessa lopp till bästa publikdagarna (lördag och söndag). Det måste vara att det anses var ett kraftprov att åka långt och sakta, nä tacka vet jag sprint, då händer det något, innan man somnat
Jag håller på Märta idag efter giganterna Jonna och Ebba.
Tror inte det finns nån aversion mot sprint, dom flesta gillar det. Däremot är ju längdskidåkning från början en uthållighetssport varför en del personer värderar distanslopp högre. Med det sagt har ju även distansloppen numera blivit en fråga om fart och explosivitet, så för en sån som mig har en del av det som en gång lockade med längdskidåkning försvunnit. Långa intervallstartslopp finns ju knappt kvar, tyvärr. Men det hindrar inte att jag även uppskattar sprint.
Jag tror dock längdåkningen skulle försöka hitta tillbaka till uthållighetsbiten igen, parallellt med fartbitarna. För jag är säker på att det finns en publik även för detta.
Ebba vinner nog damloppet idag med tanke på hur det ser ut i spåret.
Manne: Ja, jag tror de flesta av oss som följt sporten länge var emot när nymodigheter som fristil, masstarter och sprint kom in i bilden. Det ultimata var ju tunga femmilar längs med en lång slinga djupt in i skogen, enspårigt naturligtvis, riktiga kraftprov med långa istappar i Juha Mietos, Thomas Wassbergs och Maurillio De Zolts skägg med tio killar i släptåg bakom sig som de hunnit ikapp sen i spåret.
Fina minnen men nej, alla sporter förändras och moderniseras med tiden och det är bara att gilla läget och ofrånkomligt. Tror att längdåkningen varit mycket mindre som sport idag om inte hade förändrats. Numera mera omfattande och bred som sportprodukt från supersprint till långlopp över 100 km. Få åkare som är riktigt allround.
Även uppför (TdS och Åre) samt nerför (Polen) slalombackar förekommer eller har förekommit. Mera action och händelser inom sprint och teamsprint än i en traditionell femmil med intervallstart. Sen är jag emot vissa saker som det dumma nuvarande poängsystemet i världscupen och att de slopade jaktstarten i TdS sista etapp men går ju inte att gilla eller få allt.
Sen kan man ju alltid välja vad man vill följa eller titta på. Om är totalt ointresserad av sprint, långlopp eller fristil kan man strunta i att titta på dessa.
Jag själv ja har långsamt men säkert ändrat uppfattning om ”nymodigheterna” och har accepterat att de finns samt inser deras tjusning. Tror att det med mixed kommer mera framöver och även kommer att bli en måsterskapsgren men om på bekosnad av en befintlig gren eller blir utökning av mästerskapsprogrammet återstår väl att se.
Mitt damtips stärktes ju enormt av herrloppet.
Det finns väl inte en enda ljusglimt gällande Halfvasson denna säsong. Kanske dags att lägga laggen på hyllan. Platsen i A-truppen känns inte längre motiverad.
Tyvärr verkar inte resultaten på SM bli mycket att bry sig om. Även herrsegraren Erik Rosjö menar att det var bottenlöst. Calle ”protesterade” genom att hamna på plats 51. Det är nog för sent att åka skidor, även i Kalix.
Helt ovärdiga förhållanden. Bara Ebba som kunde åka rimligt bra, och vinner med mer än 2 minuter. Genuint tråkigt! Man skulle flyttat hela tävlingen till Kiruna.
Bra om det skall frysa på under nätterna inför helgen.
Ebba är överlägsen men vad ska man säga om alla andra åkare. En besvikelse!
Om jag läser resultaten rätt på dagens 10km klassisk intervall, ja, då hade Ebba Andersson bättre åktid än 72st i herrklassen…
Ebba grym, eller är herrarna katastrof?
LS – Tänkte detsamma. Tror nog det mest säger något om nivån på herrarna. När t.ex. Johaug vinner i NM så är det säkert många fler norska herrar som är bättre än henne.
Efter loppet sade Ebba att det var ett av hennes bättre lopp denna säsong,
Nu är Ebba äntligen lika bra som innan covid, kul!
Det verkar som att många människor går i gång på att kasta skit på andra, t.ex Calle. Men ärligt det är inget nytt att han säckar ihop i perioder. Det hände även när han var som bäst.
Jörgen…. Du missförstår mig nog. Jag tycker också att det var nödvändigt med förändring, och sprinten gillar jag skarpt. Men jag tror det även finns utrymme för mer uthålliga tävlingsformer i traditionell skidåkning. Att man knappt tävlar mer än 20 km på en säsong tycker jag är trist. Och aldrig intervallstart mer än 20 km… Förnyelse är nödvändigt, men man behöver inte kasta all tradition i soptunnan som jag tycker FIS har gjort. Skidskyttet har t.ex varit mycket mer varsamma med sitt arv när dom gjort förändringar.
Idag tävlar de finska damerna i finska mästerskapen över 5 kilometer fristil. 126 åkare till start. Det verkar helt rimligt med så korta distanser så sent på säsongen när inga vanliga tävlingsbanor kan ordnas. Gårdagens tävling på 10 k i Kalix tog över 35 minuter för alla åkare utom en. Mycket ovanligt.
Efter clownens ”insats” under gårdagen hoppas jag förbundet betalat ut pengar för sista gången
Det finns ingen anledning att använda öknamn på åkarna. Om alla hittade på olika tillmälen på dom som dom ogillar, blir det omöjligt att diskutera. Jag tycker inte heller att gårdagens mycket speciella SM-lopp ska påverka landslagsuttagningarna. Men med det sagt kan jag inte se mycket som motivera att Calle Halfvarsson ska bli uttagen till a-laget. Det skulle jag ha väldigt svårt att förstå.
Okej, det var inte optimala förhållanden igår, so what? Det är april, våren kommer även till Kalix. Dessa förhållabden kommer vi dessutom få vänja oss att tävla i oavsett tidspunkt på året och plats i framtiden.
Fantastiske att se skillnaden på ett fullblodsproffs som Ebba Andersson och Calle Halvarsson. Ebba kommer ifrån en stentuff Ski Classic-Helg och går in och gör jobbet. Calle går in och går upp i backarna. Hadde jag varit klubbledere och vallare i Halvarssons klubb hade jag varit vansinnig. Noll respekt.
Varför går det inte följa dagens teamsprint via Fis hemsida? Finns någon annan sida där man kan följa tävlingens resultat, förutom Expressen?
Fis kan inte hantera klubblag.
Det skulle vara tidernas skräll om Halfvarsson och Burman inte kommer med i landslagsgruppen
Ronerik: http://live.skidor.com/6049#result@50648@1@-1
Är alltid så när man åker stafett på nationell nivå att det inte går att följa via FIS live.
En anledning att jag är sur över den udda tävlingen igår, är att Evelina Crüsell inte tog brons. Jag hade i två inlägg förutsagt att bronset var vikt för 20-åringen. I normala fall hade det också blivit just så. Jag missunnar ändå inte Sofia Henriksson den framgången. Hon har inte haft alltför rolig säsong, där hon ändå visat bättre form under senare halvan.
En annan som är sur, eller i alla fall pratar om nio väldigt sura sekunder, är Crüsell själv. Hon pekar ut felet hon gjorde med att haka på Ebba för länge när hon kom farande. Det går fler tåg för Crüsell. SM-medaljer blir det.
Tillbaka till det miserabla systemet med semifinal i sprintstafett. Topp 2 + 11 tider total går vidare om jag förstod det rätt. Brukade det inte bara vara 10 lag i final tidigare när de körde med semi? 15 lag är det i den nya varianten.
Att kalla det sprintstafett är också att ta i. Varje åkare kör totalt under dagen 6×1,5 km = 9 km vilket är mer än distansstafetten på 7,5 km!
Om denna tävlingsform ska vara kvar kan de väl åtminstone korta ner den så att de bara kör 500-700 meter/varv på en teknisk bana med korta branta backar och många kurvor.
Apropå Halfvarsson så skulle han med tanke på hur knackigt det gått senaste säsongerna kunna ta en paus nästa säsong och bara träna och ladda stenhårt till Falun-VM för att slå till med en medalj där och avsluta karriären på topp! Lär inte bli så men det vore kul att se.
Calven… Burman kan man förstå, han gjorde en bra säsong ifjol och är ändå fem år yngre än Calle. Men Halfvarsson är 37 år nästa säsong och har knappt kunnat tävla dom två senaste säsongerna. På vilka grunder skulle han tas ut?
Är det mycket fall? Både Berglund och Gisselmann och säkert flera andra tappar massor vissa sträckor och är snabbast på andra.
Calve: Ja, särskilt i en kurva där halva startfältet i en av herrsemifinalen åkte omkull. Berglund krokade ihop med en av de andra åkarna och föll och tog en hel del tid innan både kunde trassla ur sig och komma upp benen.
Skapat ny tråd här på Skidpepp nu där gällande kommande säsongs landslagstrupper kan diskuteras.
En önskan inför framtiden… Kan alla reportrar snälla sluta ställa den extremt ointressanta frågan: ”Hur ska ni fira det här?”
Till och med FIS-damen som intervjuar vinnarna på engelska efter varje lopp har börjat fråga det nu.
Vad ska de svara? Måste allting firas? Vad förväntar sig reportrarna för svar? Det känns som en helt meningslös fråga.
Lite i skymundan. Tove Ericsson tycks ha fått upp farten igen efter en jobbig tid då resultaten helt uteblev. Hon klarade inte av den ensidiga träningen som Ski Classics krävde utan blev i princip sämre i allt. Glädjande att det börjar släppa för henne då vi behöver alla talanger vi får fram och hon har mycket utveckling kvar framöver för potential finns.
Det ska bli intressant med ett skidlopp på 30 km för töserna. Inte åkts i år på denna distansen så vitt jag är rätt underrättad. Vm- drottningen vinner. Ett inte alltför djärvt tips.
Motsatt kön får mäta sina krafter på den inkörda distansen 50 km. Mer öppet här.
Det här med att ha sm-tremil så sent att alla de bästa svenska åkarna i Världscup, Skandinavisk cup, Ski Classics, Smart energy cup och Bauhaus cup inte har något att vila upp sig inför, utan alla dyker naturligtvis upp. Tänker jag innan jag läser anmälningslistan. Fem av de tjugo svenskorna med lägst fispoäng ställer upp. De andra femton gör något annat. Är inte det märkligt? Förutom förkylningstider måste det säga något om statusen på sm, hur kul de tycker att det är att åka skidor mm.
Man kan ju bara tävla mot de som är med men nog blir medaljerna lite devalverade när så många av toppåkarna inte är med. Men vem minns det om 20 år?
2026 avgörs sm veckan i Umeå 25-29 mars och sänds i SvT. Förhoppningsvis har man då hunnit fira klart efter OS.
3-milen på SM förra året var det bara 32 till start. Nu verkar det vara 50 i alla fall men betydligt färre toppåkare tyvärr.
Jag tror alla toppåkare vill åka SM och att det fortfarande har en hög status. Bara lyssna på Maja i den intervjun som Expressen gjorde med henne nu under SM. Sedan är ju vissa åkare inte några våråkare med andra är det.
Ni som ser loppet… Vad har hänt med Ebba?
Åkt fel alltså. Då blir det lite spänning ändå. Kanske.
Bra och fasta förhållanden idag.
Hur går det nu?
Undrar hur mycket längre Ebba åkte än de andra.
På många sätt en mycket bra damtremil. Härliga banor, större publik än på många WC-lopp faktiskt, mycket bra lopp av Lisa Eriksson och Moa Hansson och en spännande slutstrid i bra väder. Precis som Lisa Eriksson sa själv så är det inspirerande att få till det så bra inför träningsperioden och både Eriksson och Hansson har haft det kämpigt ett tag på varsitt håll.
Dagens sändning var förresten nog den bästa hittills av Bonniers och de hade nog plussat på med ett par extra kameror tror jag.
800 meter.
800 meter. Hon på Expressen sa att hon tappat ca 2 minuter. Låter rimligt.
Fin åkning av Ebba, Jonna, Lisa Eriksson och Moa Hansson idag. Skellefteåtjejerna motsvarade inte riktigt förväntningarna.
Om det stämmer att hon tappade 2 minuter så tog hon alltså in 40 sekunder redan till mellantiden vid 3,5 km då hon ”bara” var 1:20 efter! Sjukt ändå att hon nästan lyckades vinna då Sundling åkte bra också.
Det kan inte stämma det där med ca 2 minuter?
Ebba är 1.20 efter vid 3.5, efter 5 km är hon fortfarande 1.19 efter, så hon verkar inte ha kunnat åka så mycket snabbare än andra på kort tid. Vid 11.5 är det nere på 52 sek så Ebba tar sin tid på sig att ta igen det hon förlorat.
Intressant är att vid 25.9 km är Ebba bara 0.4 sek efter Jonna, och man kunde då tänka att Ebba skulle vinna men Jonna har krafter att svara med och är sedan 2.8 sek före i mål.
2 minuter är väl att ta i. Kanskje hade Ebba tagit ledningen vid 3,5 med ca 15 sekunder om inte hon inte kört fel. Så kanske tappede hon 1 min och 40 sek. Plus stresspåslaget, det genererer ju säkert tid det med.
Moralisk vinnare var den som var tvåa i mål i ett tragikomisktlopp. Stort tack till Ebba för spänningen.
Är man moralisk vinnare om man på grund av sitt eget fel åker fel och därmed missar ett guld. Jag tycker inte det.
Ja 2 minuter måste varit en överdrift.
Några läxor att lära från denna säsong för Ebba. Det gäller att vara fokuserad hela tiden! 2 st gula kort med en tråkig diskning som följd. En onödig vurpa på VM-femmilen som troligen kostade henne en medalj och så ett tappat SM-guld pga felkörning.
Inga sådana misstag på OS nästa år tack!
Bra kört av Berglund. Segermariginal på nästan två minuter är inte fy skam, även om det är det man vill se av honom när några av dom bästa saknas. Troligen bara Poromaa som hade kunnat rå på honom idag. Jutterström visar än en gång att han står sig bra i traditionell åkning på nationell nivå.
Swestam, Tyvärr så var Ebba snabbast efter banan än hur man räknar. Din favorit vann dock men åkte långsammare.
Ruben, Ebbas vurpa i VM orsakades av en annan åkare (race incident).
Andra gula kortet delades ut av en tysk domare för att en tyska skulle få fördel.(kallas korruption).
Ebbas vurpa på femmilen var helt och hållet hennes eget fel.
Ebba förivrar sig ibland vilket kostar både VM- och SM medaljer av ädlaste valör.
Med lite distans till gårdagen måste jag säga att Lisa Erikssons och Moa Hanssons tremil var riktiga topplopp för deras del och troligen deras bästa lopp hittills. Med tanke på att pga omständigheterna utvecklades loppet till en liten prestigekamp mellan de två i toppen där de gav allt och Eriksson och Hansson ändå var på ett anständigt avstånd. Nej, riktigt bra och det syntes med blotta ögat också.
Ebba blev VM drottning för andra VM i rad, ingen är ofelbar, några misstag per säsong kommer göras. Jämfört med andra åkare så gör hon väldigt lite fel och har den högsta lägstanivån, gott så.
Ebbas felåkning på tremilen gav loppet spänning viket glöms bort. ”Inget ont som inte har nåt gott med sig” som det gamla ordspråket säger om ni minns.
Tom: Det med VM-drottning kan nog diskuteras – Ebba tog 3 guld, Jonna lika många guld men dessutom ett brons. Båda varsitt fall som troligen kostade guld. Men den diskussionen har vi redan haft här på Skidpepp som landade i två VM-drottningar och en prinsessa i Frida.
Jörgen
Ursäkta mig, men är det nya kriterier för skiddrottningar helt plötsligt? Individuella guld har alltid rankats högre. Ebba är drottning i Trondheim ingen annan.
Individuella guld som räknas. Finns ingen anledning att försöka rätt något som inte var centralt i inlägget.
Ebbas fall på femmilen kostade inget guld, Frida hade givetvis vunnit ändå.
Jan: Tja, Ebbas första VM-guld i skiathlonen hade sannolikt inte varit guld för Ebba om Jonna inte trillat och då hade det varit 4-2 i guld (2-1 individuellt) i Jonnas favör så Ebba hade lite flax där. Johaug höll Jonna som favorit i det läget och var oroad för de blev inte av med Jonna, både Johaug och Ebba har inte bra spurt och vi såg att Jonna inte var trött efter fallet så de hade fått det svårt utan fallet.
Sen gjorde Jonna det bra i båda stafetterna som vi alla har i färskt minne. Jonna är VM-drottningen tycker jag personligen, baserat på de samlade insatserna under VM men jag har samtidigt förståelse och respekt för att andra kan tycka annat.
Jag invände mot att du tvångsmässigt skulle rätta någon som kallade Ebba för VM-drottning fastän det är helt rätt oavsett kontrafaktiskta scenarior på 20km.
I övrigt invände jag mot att du insinuerade att Frida inte skulle vunnit Guld om inte Ebba ramlat. Det är ett påstående helt taget ur luften, alla som såg femmilen noterade att Frida hade full kontroll och tillskillnad mot Ebba är ryck i sista backen ett tydligt vapen hon har.
Vad gäller skiathlon så ja Jonna hade haft en bra chans men det är långt ifrån säkert att hon vunnit då hon tappade på täten och inte heller hade en speciellt vass spurt då Frida åkte fortare på själva upploppet.
Man kan konstatera att Sverige gjorde ett makalöst VM i Norge, och tog alla 6 guld på damsidan, och dessutom några ytterligare medaljer.
Jonna Sundling fortsatte sin vinstrad på sprint i internationella mästerskap. Nu 4 i rad. Hon spelade en avgörande roll för de gulden i Teamsprint och stafetten, där särskilt hennes avslutande stafettsträcka tilldragit sig stor uppmärksamhet. Jonna tog även brons i skiathlon, där hon missade att vara med i striden om guldet genom oturligt fall.
Ebba Andersson vann minnesvärda sekundstrider mot Therese Johaug både på Skiathlon efter spurt sida vid sida, och på 10 kilometer klassiskt. Förutom de två individuella gulden gjorde hon en bra sträcka, och var med och bärgade stafettguldet.
Frida Karlsson var tiondelar från medalj på Skiathlon, tog brons på 10 km klassiskt och tog en imponerande guldmedalj på 5-milen, Första kvinnliga 5-mils-guldet i VM-sammanhang.
Maja Dahlqvist och Emma Ribom var också med i var sitt lagguld.
Det känns lite futtigt att strida om vem som gjorde de märkvärdigaste insatserna under VM eller att matematiskt avgöra vad som övertrumfar annat. I mångt och mycket var det en laginsats. Stötteapparaten med vallare, tränare och lagkedare med flera gjorde ett alldeles utmärkt jobb. Flera åkare träffade en riktig toppform precis till VM. Det var makalöst kul att se.
Jag tycker vi visste ungefär var vi hade Jonna, medan Ebbas framgångar och att hon här var tillbaka i formen från VM-23 var mer överraskande, men verkligen roligt.
Självklart är Ebba VM-drottning. Att åkaren med flest individuella guld är VM-drottning är lika givet som att den snabbaste åkaren vinner guld. Oavsett vad man personligen anser.
Johaug hade 10 raka individuella mästerskapsguld innan Ebba spräckte den sviten. Internationellt hade hon 8 raka segrar i Skiathlon, samt 12 segrar på de 13 senaste.
När Ebba blev VM-drottning i Planica var det många som nedvärderade den prestationen för att Johaug hade slutat. Nu blev det en kamp mellan den gamla drottningen och den nya. Där Ebba avgick med segern efter 2 fantastiska dueller.
Mycket snack om fall här (VM), eller vi kanske hellre kan kalla det vurpor.
Både Jonnas vurpa (skiathlon) och Ebbas klanteri (50km) var 100% deras egna fel, och att spekulera om att dom annars tvärsäkert skulle vinna, obegripligt…
Om nu vurpor skulle gillas som virtuella VM/OS-guld, frågan är då hur många virtuella guld som Linn Svahn har?
LS: Hon skulle fortfarande vara utan guld. Stor skillnad på att falla under loppet och inte ens vara med på start.
Som gka skrev är Ebbas fall en race incident.
Med ditt resonemang borde väl din idol vara den största klanten. Svahns båda fall är definitivt hennes eget fel.
Håller med Ronerik i denna diskussion. Sedan finns det inget rätt eller fel hur man utser VM-drottning, definitionen är liksom inte inskriven i någon lagstiftning.
Signaturen Impact21 har en sjuklig besatthet av Stina Nilsson och Ebba Andersson. Varje inlägg går ut på att påtala deras förträfflighet.
Ebba hade maximalt flyt under VM. Johaug visade under resten av säsongen hur stor skillnaden egentligen är.
Signaturen Stefan har en sjuklig besatthet av Ebba Andersson. Varje inlägg går ut på klaga på hennes förträfflighet
Ebba hade otur under säsongen men prickade formen till VM perfekt. Ingen annan hade kunnat prestera så bra
Ebba-hataren Stefan är tillbaka med samma skitsnack som vanligt. Alla dina inlägg upprepar bara samma sak.
Jag tror att alla utom du förstår att Ebba inte var i toppform före VM. Att Ebba vunnit 4 av de 6 senaste individuella VM-gulden på distans är inte tur.
Med ålderns rätt törs jag säga att traditionellt har individuella segrar rankats först och högst när VM-kungar och VM-drottningar utsetts, Så i min bok är Ebba Andersson VM-drottningen för året. Men det är fritt fram för var och en att utse sin egen :-)
Förresten är det ett utmärkt bevis på bredden i toppen när vi har svårt att bestämma vem som sitter på tronen. Händer sällan, senast var det kanske Svan-Wassberg, i så fall något år sent 80-tal, nästan 50 år sedan.
Tobbe H
Bra inlägg! Konstruktivt om skidåkning med eftertanke uppskattas. Jag håller med. Vi har aldrig sett något som vi såg denna säsong. Särskilt på damsidan har det aldrig varit så, även om vårt damlag haft stegrande framgångar under de senaste åren.
Ska vi tacka Kalla för detta? I vilket fall var Charlotte Kalla en förebild för Ebba vill jag minnas. Det som hände 2008-2009 och senare, kan ha haft stor betydelse för vad vi sett nu.
Dessutom ett uppvaknande herrlag. Kul!
Impact21 – självklart är det Linn Svahns fel när hon vurpade både i Trondheim och i Ulricehamn 2021.
Tyckte redan då, vad gör hon så långt bak i sitt heat på denna smala bana?
Men, Linns skador har ju varit obegripligt allvarliga, trots att visuellt sett ganska simpla ut.
Fortfarande, jag hävdar att Jonna Sundlings medaljsamling skulle sett lite annorlunda ifall Linn varit i normalt slag alla senaste fyra mästerskapen.
Spekulationer? Javisst!
Detsamma kanske vi skulle säga om Frida Karlsson – Hennes prisskåp är inte alls i paritet med den kapaciteten hon har, tyvärr.
Stefan – Vi kan lika gärna vända på resonemanget. Johaug hade maximalt flyt under resten av säsongen men under VM så såg vi de riktiga styrkeförhållandena då både hon och Ebba var formtoppade och hade bra skidor. Är det till och med så att detta resonemang är det mest troliga? Ja det vill jag påstå. :)
Ronerik: Ja, Kalla är säkert den främste inspirationskällan för många av dagens landslagsåkare och det med all rätta.
Emelie Öhrstig vann VM-guldet i sprint 2005 med Lina Andersson som silvermedaljör, det var väl den första glimten i det dåvarande fleråriga mörkret för svensk damskidåkning sedan Billan och Ordina slutat.
Britta Johansson (senare Norgren) blev ”Chock-Britta” och fick stora rubriker i pressen året efter 2006 i samband med i OS i Turin, för med dagens mått rätt beskedliga insatser men så svältfödda var vi med framgångar på damsidan på den tiden. Kallas TdS-vinst kom ett par år senare 2008 och resten är historia. Kalla fick snart sällskap av goda samtida åkare som Anna O, Ingemarsdotter, Haag m.fl. innan dagens stjärnor kom in i landslaget senare.
Dagens nestorer i A-damlandslaget Maja och Jonna var 13-14 år när Kalla vann TdS och ett par år yngre när Öhrstig vann sitt VM-guld. Stina Nilsson är född året innan Maja och Jonna så räknar henne till samma generation.