Goms
Nu i helgen körs världscupen i Goms, Schweiz, programmet är som följer:
Fredag 26 januari
Mixstafett 4×5 km 15:30
Lördag 27 januari
Sprint fristil prologer 13:00 finaler 15:30
Söndag 28 januari
20 km masstart fristil damer 09:30 herrar 13:30
TRUPPEN TILL GOMS
DAMER
Ebba Andersson, Piteå Elit
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor
Moa Lundgren, Åsarna IK
Emma Ribom, Piteå Elit
Jonna Sundling, Piteå Elit
Linn Svahn, Östersunds SK
HERRAR
Edvin Anger, Åsarna IK
Gustaf Berglund, IFK Mora SK
Jens Burman, Åsarna IK
Emil Danielsson, Högbo GIF
Jonas Eriksson, IFK Mora SK
Marcus Grate, IFK Umeå SK
Johan Häggström, Piteå Elit
Olof Jonsson, Trillevallens SK
William Poromaa, Åsarna IK
Björn Sandström, Piteå Elit
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Får länderna ställa upp med dubbla stafettlag? Blir interessant att se om de stora stjärnorna kör mixstafett eller om vissa står över. Utan en Calle i form känns det väl osäkert inför herrarnas sträckor, särskilt om det blir klungspurt igen.
Mats: Mixstafetten körs i ordningen man/kvinna/man/kvinna och det står i reglerna att nationerna har rätt att anmäla två lag.
Vem skall vi nu spy galla över när Calle är hemma hos fru & barn och repar sig??
Skämt å sido, men lite sanning bakom ovan mening…
Blir trångt bland alla som vill åka distansloppet på söndag – givna är ju Ebba Frida, Moa I, Moa L, Linn…
Vem av Jonna & Emma skall fylla upp distanslaget? Borde bli Jonna…
Moa Lundgren lär ju inte platsa i sprint-sexan på lördag, så måste vara uttagen bara till masstarten på söndag, eller hur?
Jag har en önskan denna helg – låt Nadine Fähndrich få en framgång på hemmaplan – senaste i Davos gick det ju inte så bra…
LS: Både Jonna och Emma går före Moa Lundgren om dom vill åka men känslan är nog ett Emma vilar
Sverige kan få till två bra lag i mixstafetten där det bara är 5 km att åka exempelvis:
Sverige 1: Burman – Frida – Poromaa – Svahn
Sverige 2: Grate – Ribom – Anger – Jonna
Ja, tar inte med Ebba ovan dels p.g.a. kort distans, hinner hon få upp ångan? Och dels pga osäker på hennes form.
Anser för övrigt det är helt rätt av Calle att åka hem och träna/ladda om, han hade det motigt i helgen som gick.
Fristilssprint så då borde väl rimligen Hagström gå före Lundgren eller? Om inte Karlsson väljer att avstå men det vore ju märkligt nu när hon är i så bra sprintform.
Masstarten borde köras av Andersson, Karlsson, Ilar, Sundling, Svahn och Lundgren eller Ribom. Svahn vill nog gärna behålla sin 2a-plats i totalen. Frågan är om Ribom har piggnat till eller behöver vila. Hon ligger ju bra till i totalen också för en tredjeplats. Kanske borde hon fokusera på sprintcupen endast.
Jossa – Moa Lundgren är med i truppen för att åka masstarten på söndag, men, enda chansen för henne att få åka sprint är om Frida medvetet avstår, eller, sjukdom/skada på någon av dom sex givna…
Hade Moa Lundgren gjort det bättre i Oberhofs finalpass, då hade det varit svårare med sprintlagsuttagningen.
Frågan är om inte Dahlqvist platsar i masstarten bättre än Lundgren? Hennes fristilssträcka var betydligt bättre än Lundgrens i stafetten. 32 s snabbare åktid trots att hon körde hela det långa upploppet, dvs lite längre. Lundgren brände dock ut sig i starten när hon försökte gå ikapp Pärmäkoski direkt och fick sota för det så kanske inte en rättvis jämförelse.
Tror att Häggström är given på 2 lag kanske t.om på 1 lag…
Sverige 1: Häggström-Frida-Poromaa-Linn
Sverige 2: Oskar S-Ebba-Burman-Jonna
LS: hade inte spelat någon roll om hon gott till final rätt ska vara rätt platsen var vikt åt Hagström har men engång börjat hålla sig till stil måste man göra det hela säsongen
ja även Maja kanske skulle gått före som Ruben säger
Fördel Sverige när kvinnorna kör sista och fördel Norge när männen kör sista. Blir inga större luckor på herrarnas sträckor. Men med Carl och ev. Diggins på sista kan det bli svettigt för oss! Frågan är om Diggins ställer upp…
Det blir en oviss och spännande Mix- stafett. Många länder som får ihop 2 duktiga damer och 2 herrar :
Norge definitivt, Tyskland och Finland också, troligen Schweiz och Italien, kanske Frankrike också. det är inte självklart att Sverige kommer på pallen!
Lite larvigt med mixed stafett kan jag tycka. En stor gren inom skidskyttet, men har aldrig slagit inom längdåkning. Nu på skidskyttets VM i februari tävlas både i mixed stafett och single mixed stafett.
Ska mixed stafett köras i världscup, måste det även införas på mästerskap. Annars är det bara en ploj.
Till saken hör att Sverige har så svagt herrlag, jämfört med våra damer. Det blir en synnerligen ojämn konstruktion med mixed lag för osss.
Mixade lagtävlingar finns inom en hel del andra idrotter och är en accepterad tävlingsform som uppskattas väldigt mycket av de aktiva. Det är bara längdåkningen som är så konservativ och har stretat emot så länge.
Hoppsan jag glömde ju ett land som också kan aspirera på seger i Mix stafetten nämligen USA. Det kanske bara är bra att de mindre länderna får en större chans att vinna något också. = att öka intresset för Längdåkning rent allmänt.
Jörgen: tror inte det finns en chans att Grate åker även Ribom måste få vila lite nu åkt allt. Poromaa Burman Ebba känns som dom givna
Swestam
Jag menar fortfarande att mixad stafett i så fall behövs även i mästerskap. I alla fall på VM. Annars hänger de tävlingarna i luften.
Vem går före?
Ett sätt att se det är. att de som har bra placering i totala världscupen skall få välja vad de vill åka:
Linn Svahn, nr 2 får åka vad hon vill
Frida Karlson nr 4
Emma Ribom nr 5
Jonna Sundling nr 9
Moa Ilar nr 10
Ebba Anderson nr 11 är nog inte så sugen på sprint.
Övriga Moa Lundgren 23, Maja Dahlqvist 35, Sofia Henriksson 39 och Johanna Hagström 40
Om det finns utrymme känns det viktigt att Maja Dahlqvist får åka sprint. Övriga utanför topp-10 i mån av plats.
Ribom kanske behöver vila, och kan få råd om det, men avgörandet bör ligga hos henne.
Jag tycker att Ebba och Frida också kan vara lag 1; om de vill. 5 km är för långt för rena sprintåkare men kanske kan man säga att både Linn och Jonna klarar det då de börjar bli hybrider. Det beror lite på om man förväntar sig en spurt eller om man förväntar sig att damåkaren måste kunna ta ikapp det som herråkaren tappar…
Att ensam jaga ikapp, då tror jag att dagsläget säger: Frida, Ebba, Linn, Jonna i den ordningen.
Att vinna en spurt efter 5 km åkning (också med hänsyn till dagsform och med samma åkare)
1. Linn, Jonna, Frida, Ebba.
Tom: Men dom flesta sprint åkare som vi har klarar galet sträckor upp till 10 km Jonna Linn Emma har alla varit högt på WC nivå där Jonna och Linn även gjort bra 30 km så är dom i from är 5 km noll problem och det verkar två av dom vara,
Jossa1:
Ja, de kan åka bra i masstarter men kan de ensamma hålla rätt tempo. Jag tror t.om Linn kan vinna en femmil, en samlad masstart. Men jag tror inte Linn kan vinna ett individuellt distanslopp än.
Tom: Linn i form tror jag fixar 5 km väldigt bra Emma gjorde ett bra 10 km i Gällivare Jonna har redan varit på pallen på 10 km lopp och 5 km borde passa dom ännu bättre.
Ribom och Linn i from borde vara väldigt giftiga på 5 km Jonna vet vi redan är det i skarpt länge
Jossa – har du namn, eller är Jossa1 någon annan??
Bytt…
LS: samma fattar inte hur ettan kommit dit två gånger
Vad är oddsen på att Calle som nu åkt hem sabbar hela Nordamerika-turnén för laget genom att släpa med sig något nytt virus som smittar ned hela laget?
En fördel i mixedstafetten är att herrarna åker sträcka 1 och 3. När Calle gått ner sig har vi ingen herråkare med kapacitet som samtidigt kan spurta. Burman och Poromaa är bra, men jättesega på slutet. Lär väl tyvärr bli spurt på varje sträcka. Det innebär i så fall att våra damåkare får starta med att ta ikapp 10 sekunder.
Med damerna sist tror jag Norge missar pallen igen om alla ställer med bästa lag. Sverige, USA och Tyskland ser jag som vassare. Sverige 2 med om vi inte ställer upp med Grate.
Det enda rimliga är att ställa upp med Moa, Moa, Maja och Johanna i mixstafetten. Något annat vore direkt oansvarigt.
Finns ju inget mästerskap att spara sig till så ingen anledning att vaska stafetten. Ebba behöver snarare lopp för att komma i toppform.
Handlar det om att ställa upp med starkast möjliga lag vore det lämpligt med:
– Angerer, Karlsson, Poromaa, Svahn (Skulle kanske vara yngsta laget i stafetten – och ett av de bästa)
Andralaget kan vara ett lag där man ger andra än de vanliga chansen
Troligen går det ruskigt fort på sträckorna. ”Långtradare” göre sig inte besvär.
Fridas uppgift, i nuvarande form, kunde vara att rycka sönder fältet på andra. Kanske bara 3-4 lag kvar i täten, och förhoppningsvis tillräcklig lucka till övriga.
Jag skulle nog köra Burman-Andersson-Poromaa-Karlsson. Minns banorna som ganska tuffa från JVM, men kan såklart vara delvis felaktigt eftersom juniorerna är ojämna. Burman dock given även om det enbart är 5km, gjorde överlägset bästa sträckan av svenska herrarna i Oberhof och har varit lite bättre i klassiskt på slutet. Tror också Ebba kommer vara riktigt vass i helgen så skulle nog välja henne före Svahn. Är Frida lika bra nästa helg på skejt som i Oberhof på klassiskt så tror jag hon kan avgöra på sista även om hon går ut i tät med flera lag.
Det är tveksamt om Linn och Jonna och de andra sprintfantomerna vill köra mixed, då det är sprint dagen efter.
Jag hade tagit ut Burman, Ebba, Poroma, Frida.
Men det är inte damerna som är ”problemet” som skall lösas i våra stafettlag…
Nej inga mästerskap, däremot ligger ju vissa bra till i cuperna och det är många tävlingar kvar. Men det bör ju va åkarnas eget beslut. Att ha två lag tycker jag känns tveksamt, om inte lag två är väldigt b-betonat. Jag delar för övrigt Jans uppfattning att Ebba nog behöver få tävla. Jag skulle nog köra Anger, Ebba. Poromaa, Sundlig.
Frida Karlsson gjorde en magisk sträcka på stafetten senast. Det handlade då om klassisk stil. För att möjliggöra för Frida att krossa fältet vore det lämpligt att hon åker en klassisk sträcka. Allt handlar ändå om vilket lag som blir uttaget. Skall Frida och Ebba åka är det Frida om är avslutare. Skall Frida däremot åka klassiskt får man välja någon annan på slutsträckan, i första hand Linn.
Både Ebba och Frida är ju väldigt jämna i stilarterna men min känsla är att Ebba nuförtiden är lite starkare i klassisk stil där hennes energiska diagonal kommer väl till pass. Frida har de senaste åren tagit kliv i skejt och jag håller henne lite högre där. sålänge hon håller ihop tekniken. Dock har hon imponerat stort i stakningen de senaste veckorna.
Det där med mixade lagtävlingar har jag aldrig tyckt om, varken i tennis golf friidrott eller skidskytte (som ett exempel).
Gällande längskidsporten skulle jag kunna tänka mig att göra om Teamsprinten (sprintstafett) till en mixad tävling, speciellt i VM och OS – varje nation skall då få mönstra två mixlag i tävlingen…
Varför tillåta två lag? Jo, vi gör ju om två tävlingar till en gemensam, och, två lag gör ju konkurrensen större dessutom.
Frågor på detta?
Hehe… Jag har länge kritiserat FIS för att införa nya tävlingsmoment direkt på mästerskapsprogrammet utan att testa dom på vc och lägre nivå först. Men nu när dom gör som jag vill att dom testar saker på vc-nivå först, t.ex mixedstafetter, blir dom kritiserade för det av någon annan. För mig är det dock en självklarhet att testa på lägre nivå först, och så gör man i dom flesta andra sporter också. I skidskytte körde man t.ex. mixedstefetter på vc först. Sen hade man en vc-tävling med vm-status, innan man till sist införde det på det ordinarie vm-programmet.
När det gäller längdåkning och mixedstafetter har ju en fråga varit om det ska ersätta dom vanliga stafetterna. Många anser ju att det blir för många tävlingar annars på mästerskapen. Själv är jag kluven. Vanliga stafetter har lång tradition och jag gillar dom på mästerskap. Samtidigt är konkurrensen skral och på herrsidan har Norge vunnit alla stafetter sen Britney Spearslåg på topplistorna. Mixedstafetter löser inte alla problem, men har nog lite högre potential.
LS. Inte två lag. Då tar man ju bort en av poängerna med konceptet, att fler nationer får chansen. Man borde för övrigt ta bort möjligheten till två lag även på vc. Är d r t förresten nån som känner till nån annan sport med lagmoment där man får ha två lag? Det är ett knasigt koncept och begränsar för mindre nationer. Var ju nån stafett på den tiden man fick ha tre lag, när Norge fyllde hela pallen…
I kälksport får man ställa upp med flera lag även på mästerskapen. Kälkarna är dessutom svindyra och tyskarna har alltid de bästa. Där bryr man sig inte om bredda sporten, men i längdåkning måste man tydligen göra det…
Manne: Orientering och kälksporterna är idrotter där man får ha flera lag. Bechvolleyboll också tror jag.
Annars håller jag med dig om att det är bra att testa nya tävlingsformer på världscupen innan man inför dem på mästerskap.
Jag tycker att man skall införa mixstafetten på VM men då skall den inte ersätta någon annan tävlingsform. Visst det blir ett intensivare tävlingsprogram men man kanske måste överge tanken att de bästa åkarna skall åka allt på VM.
Orientering har bara ett lag per land i den mixade sprintstafetten på VM. På VC tillåts flera lag.
Idrotter där man tävlar med samma partner/lag varje gång som kälksport och beachvolleyboll är något annat tycker jag. Då kvalar man ofta som lag och tränar som lag. Pardans, paråkning och isdans hör väl också dit. Ibland tävlar man ju hela karriären med samma person. Då blir laget mer som en enda organism.
Men när man tar ut lag precis innan start och har ett a- och ett b-lag blir det helt meningslöst tycker jag. Det är liksom inte: ”Norge 2 vann, vad roligt! Det har jag alltid unnat dom!”
Men ja, orientering är likvärdigt.
I dagens nätupplaga av ”Verdens Gang” meddelas att pga ”ekstreme reisekostnader” blir det en något reducerad norsk trupp som reser till Nordamerika i februari. Norska skidförbundet sliter med dålig ekonomi. De har räknat ut att varje aktiv som reser till Nordamerika kostar förbundet NOK 60.000. Från FIS kan man dock räkna med ett resebidrag på NOK 9.000 för varje aktiv som ingår i FIS’ ”red group” som är de 15 bästa på sprint respektive distans efter årets TdS enligt en en sammanställning som görs på resultat gjorda de senaste tolv månaderna. De norskar som inte återfinns i ”red group” får inte åka. Några läkare och fystränare följer heller inte med.
Följande får åka: H Weng, AÖ Slind, Kalvå, Skistad, LU Weng, Myhrvold, S Theodorsen (friplats SC, Golberg, HÖ Amundsen, Kläbo, Krûger, Tönseth, Nyenget, Valnes, E Northug, Taugböl, A Evensen.
Följande får inte åka med: TU Weng, JT Jenssen, Dönnestad, Iver T Andersen.
Jan-Ove: Bara en detalj, det är väl sjukgymnast (fysio) och inte fystränare som de inte har med sig.
Fy fan för Norge!!
Herregud, den ekonomiska stormakten med skidsport som nationalsport, hur i helvete tänker man här gällande Nordamerikanska turnén??
Ruska fram pengarna, hur svårt skall det vara?
Dessutom, hur i helsike skall dom andra nationerna ha råd att åka till Kanada & USA när Norge, ett Norge med hög svansföring inte har råd att skicka regerande världscupsvinnaren Tiril Udnes-Weng?????
Kommer vi få tävlingar däröver med ett fåtal startande?
Fan, nu är jag jävligt arg!!
LS: Norska skidförbundet har stora ekonomiska problem så det finns inga pengar att ruska fram.
LS… Vad är du arg på?
Nadine Fähndrich sa på Salomon’s instagram att hon minns sprintbanan i Goms väl från U23 VM, att hon vet vilket fel hon gjorde då och att hon inte tänker upprepa det. Interessant, jag kollade inte det loppet då så vet ej vad hon syftar på.
Manne – Swestam – finns ingenting att skylla på om man inte kunnat sköta sin ekonomi i Norges Skidförbund…
Det som stör mig är att när det nu är dags att visa upp VC-cirkusen i Nordamerika, då skickar med tio herrar men bara sju damer – och inte ens Tiril Udnes Weng får åka med?
Norden skämmer ut sig.
Jag är inte arg men förvånad att ett av världens rikaste land och skidförbund inte har råd att skicka de skidåkare de har rätt till i deras nationalsport.
Hur kommer det sig att Norska skidförbundet går på knäna och inte klarar hålla budget?
LS… Så du är arg på å Norska skidförbundet att dom misskött sin ekonomi? Jaja, alla irriterar vi oss på olika saker. Att det norska förbundet har dålig ekonomi är dock inge nyhet och att dom då får göra prioriteringar därefter är väl rätt rimligt?! Att det slår mot Nordamerika-turnén är ju synd, men inte så konstigt då det är en kostsam resa. Men jag kan hålla med om att det är en ovan situation att det är norrmännen som får snåla. Att andra förbund som Finland behöver va återhållsamma är vi mer vana vid.
Skulle inte en sån som T U Weng kunna betala för sig själv? Hon delade ju förstaplatsen i penningligan förra säsongen med FK och borde ha råd. Skidförbundet kan väl betala tillbaka senare när de har råd. Eller går det inte att göra så?
Tycker för övrigt inte 17 åkare är direkt få. Att det är färre damer förklaras ju av att det är fler norska herrar i röd grupp.
Man kan tillägga att beslut om detta togs i höstas, så det är inte någon plötslig kris utan en planerad sparåtgärd.
Problemet för Norge är ju att de är så bra i allt, inte bara längdåkning utan även backhoppning, nordisk kombination, alpint……. Många hål att stoppa i för ett litet land. Tack swestam för påpekandet om att fysio betyder sjukgymnast och inte något annat.
I en annan sport som jag följer, Schack, skulle man i november förra året skicka ett fyramannalag till lag-EM i Montenegro. Tillräckligt med pengar fanns förstås inte. Då gick förbundet ut och gjorde en fundraising, alltså frivillig insamling bland schackintresserade. Om man bidrog med minst 500 kronor fick man ett tackdiplom från förbundet att rama in och sätta upp på väggen hemma. Insamlingen lyckades. I slutändan kunde man skicka inte ett utan två lag till Schack-EM,. Ett herrlag och ett damlag. Detta kanske också skulle fungera inom skidåkningen emellanåt.
Det är sant att Norge är bra i många idrotter samtidigt borde det generera mer sponsor pengar än de länder som har idrottare längre ner i resultatlistorna.
Manne – det som stör mig mest är att inte Tiril Udnes-Weng inte får åka.
Att det är flera herrar i ”röda gruppen” spelar ingen roll, bara rollen att FIS sponsrar med 9000:- NOK per person tillhörande den gruppen.
Man borde stryka en av herrarna och ge plats åt TUW – hon är ju iallafall ett affischnamn som totalsegrare i VC förra säsongen.
Konstiga prioriteringar av norska skidförbundet…
Norge är en kapitalistisk demokrati och varför skulle den Norska staten för att oljan och energibolaget Equinor, ägs till 70 procent av norska staten leverera extra mycket pengar till sitt skidförbund? För övrigt är längdåkningen hopplöst efter vad gäller prispengar och attraktivitet för kommersiella privata sponsorer. Detta så länge världscupen baseras på respektive länders landslag och skidförbund.
FIS är dessutom hopplöst dominerat av gubbifierade män som köper in sig och av någon slags, kanske samma någon anledning aldrig lyssnar till de aktivas synpunkter.
LS… Fast beslutet togs ju långt innan dom visste vilka åkare det skulle gälla, så det är ju inte som att TUW är aktivt bortprioriterad. Jag hade reagerat starksre om dom hade frångått sitt beslut från i höstas och bytt ut en åkare som förtjänat sin plats mot TUW.
Även om inte alla förbund har samma kris som Norge, utgår jag från att fler nationer kommer ha slimmade trupper. Alla förbund behöver göra prioriteringar och ”extra” åkare måste vägas mot andra saker.
Mats: U23 finalen https://www.youtube.com/watch?v=pVnGvCRfPhU
Gällande Norge i Amerika ska vi nog vänta tills truppen är uttagen. Riktlinjer är en sak, de går att ändra.
Intresset för längdåkningen är på nergång i Norge visar tittarsiffrorna. Det gör i sin tur att sponsorintäkterna för norska förbundet sjunker. Det är klart att man kan bli förbannad över detta faktum men det finns ett klart samband där.
Till saken hör nog att det har varit goda tider för det norska förbundet länge nu som gjort att de kunnat spendera summor hejvilt och mycket har nog blivit överdimensionerat.
Popularitet hos längdåkning hör ihop med var tävlingarna visas. I Norge på samma sätt som i Sverige har längdåkning hamnat i reklamkanaler, där produktionen blir oerhört mycket sämre. Dessutom finns många som överhuvud taget inte kan se sändningarna.
Public service visar däremot skidskytte, som kan ta över rollen som den mest populära skidsporten. Dessutom visar man oerhört träliga Ski Classics, och försöker snacka upp det som något av intresse. Hur sporterna hanteras i TV kan avgöra sporternas framtid. Även här är IBU bättre och mer framgångsrika än FIS.
Det är väl en kombination av olika faktorer som ligger bakom den ekonomiska krisen i norska skidförbundet:
1. Bristande kostnadskontroll. Pandemin och kriget i Ukraina har lett till kraftigt ökade kostnader, framför allt för resor och hotell. Samtidigt har man haft dåliga interna rutiner och processer samtidigt som man inte velat skära ned på olika utgifter.
2. Mindre sponsorintäkter. En del långvariga stora sponsorer har inte förlängt sina sponsoravtal och det har varit svårt att ersätta dessa med nya sponsorer som är beredda att göra samma åtaganden. Handlar inte bara om längddelen, för några år sedan var det alpindelen som gick med stora underskott och nu på senaste tiden är det backhoppningsdelen som går med stora underskott. Det finns också en del personkonflikter mellan representanter för de olika grenarna och skidförbundet centralt. Redan inför förra säsongen så sas det att man skulle behöva resa billigare och bättre vilket de aktiva skulle känna av.
3. Konkurrens från andra idrotter. Norge har fått fram stora stjärnor i flera andra idrotter och är i världstoppen i andra idrotter vilket gör att det blivit ökad konkurrens om sponsorer och tv-tittare. Tennis, golf, fotboll, triathlon, friidrott, beachvolleyboll är sådan exempel.
4. Fragmeneterad tv-marknad. Mer fragmenterad tv-marknad i Norge med tre mediabolag/koncerner.
Calven: tack för länken! Antar att Fähndrich syftade på att hon inte borde lagt sig först ut från den långa backen, med tanke på att TUW sen gled förbi i högre fart.
Ser ut att vara en interessant bana, antar att många åkare kommer bli ganska trötta efter den långa backen i början.
Ronerik… Jag gillar och föredrar public servise. Men jag tror man går för långt om man antyder att en sport behöver visas i public service för att vara populär. Dom flesta sporter världen över visas ju i kommersiella kanaler. Det finns inga tecken på att intresset för längdskidor skulle ha minskat i Sverige sen kanalbytet. Tittartalen för längdskidor har minskat i världen totalt sett senaste åren, men ökat i Tyskland. Och det är inga gynnsamma kanalbyten som medfört detta. Ber om ursäkt om jag missuppfattat det du skrev.
För längdskidåkning som nationalsport i Sverige tror jag dock övergången till kommersiella kanaler på sikt blir negativt.
Manne,
Det är framförallt just i Norge som jag sett resonemanget att sporten tappat i intresse sedan den försvunnit från NRK. Men vist kan vi konstatera att det var annorlunda på Vinterstudions tid. Svt gör helt enkelt bättre program. Att en del av publiken blir helt utestängda har också betydelse.
VG har. en intressant artikel idag, där skidsportens framtid diskuteras. Framförallt är det landslagsledare från Frankrike och Tyskland som kommer till tals.
Tysklands landslagschef Peter Schlickenrieder tar upp ett förslag han fört fram tidigare, att varje land bara skulle få ställa upp med fyra löpare i världscuplopp, precis som i mästerskap. Det skulle mildra den våldsamma nordiska dominansen.
Även där ser man bättre lösningar inom skidskyttet. IBU har världscup, men också en undercup, IBU cup. Där är det lika många tävlingar som i världscupen, och det är helt internationella tävlingar även där.
Man ser problemen för skidsporten, och har i alla fall idéer för lösningar.
Ronerik – vi har ju redan undercuper i längdskidor, typ Alpen Cup och Skandinaviska Cupen.
Lyfter vi blicken lite så är inte längdskidsporten unik med ”problemet” vikande intresse – det som hänt är väl att vissa få sporter ökat dramatisk senaste tio åren.
Vi får inte glömma att mängden utövare är begränsat, så, det är en kamp om talangerna och den gemensamma ekonomiska pengahögen.
Vi är i gott sällskap. Idéer finns.
Jag tror också man skulle gå ner till fyra åkare per nation. Men så länge FIS är så ålderdomligt organiserat tror jag inte man klarar göra nåt åt skidsportens problem.
LS
Absolut, men det är stor skillnad mot IBU Cup. Skandinaviska cupen är ok, eftersom konkurrensen är relativt bra. Alpen cup ( eller OPA Cup) kanske också. Dessutom finns Australia New Zeeland Cup, Eastern European Cup och Slavic Cup. De flesta av dessa håller låg nivå, och förbereder inte åkare, inte ens de bästa, att åka världscup.
Skillnaden mot skidskyttets undercup, IBU Cup är nog dels mängden tävlingar, men även att det är en världsvid cup. Hur de löser ekonomin runt det har jag ingen aning om. Placerar man sig varaktigt topp-10 i IBU Cup, då är det troligt att man platsar världscupen. Skidskyttet har dessutom statistik för deltagarna hur bra man åker skidor, och hur bra man skjuter.
Ronerik – skidskytte är en skyttetävling där man hasar sig runt på skidor mellan skjutstationerna.
Frågan är om publiken är där för att se vintersport eller se en spännande skyttetävling?
Att Stina Nilsson kopiöst misslyckats med skidskytte säger allt – det är ingen egentlig vintersport, det är en skyttesport…
Problemen med längdskidsporten är ingen enkel nöt att knäcka – samma problem som ishockey har – hur gör man hockeyspelare av folk från Österrike Schweiz & Italien?
LS: Du behöver inte gilla skidskytte men du behöver inte skriva så mycket trams om just skidskytte. Klart det är en vintersport.
Jag förstår inte heller vissa längdentusiasters behov att klanka ner på skidskytte. Ofta är det ganska oseriösa påståenden.
LS… Jag vet inte vad du menar med sitt skidskytte är en skyttesport. Men ser man till utövarna är dom relativt sätt goda skidåkare och mediokra skyttar. Skyttet är väldigt enkelt, vilket är naturligt då det ska görs med hög puls. Vad jag menar är skidskyttarna är skidåkare som skjuter snarare än skyttar som åker skidor.
Från SVT sport:
Sverige har presenterat de två lagen som kommer att tävla i mixedstafetten under fredagen.
I förstalaget ser vi William Poromaa, Frida Karlsson, Jens Burman och Linn Svahn.
I andralaget kör Johan Häggström, Ebba Andersson, Edvin Anger och Maja Dahlqvist.
Mats – lite förvånad att både Frida & Linn kör mixed-stafetten.
Då blir det tre raka tävlingar för dom, kanske inte optimalt…
För Linn kanske frånvaron av Stavås-Skistad i lördagens sprint får Linn att chansa och lägga lite krut dagen innan sprinten på mixed-stafett…
Väldigt förvånande att inte Jonna Sundling kör istället för Maja?
Jonna har ju tävlat lite mindre än dom andra denns säsong så hon borde ju vara sugen?
Att Maja går före Emma & Jonna måste bero på att dom självmant avsagt sig mixed-stafetten…
Manne & Swestam – jag kanske raljerar för mycket över skidskytte, men, jag gillar inte denna hittepå-sport – ett subjektivt ställningstagande…
Att jag är otrevlig mot skidskyttesporten kanske hänger samman med att jag läst för mycket Flashback… 🤔🤔
Håller med om att skidskyttet är en helt annan sport där publiken gillar att skrika ja eller nej beroende på träff eller ej. Slutsats är att skyttet har en helt annan publik och i den inräknas inte jag.
LS: Ja, du får ju tycka att det är en hittepå-sport om du vill men att påstå att det inte är vintersport det gör ju bara att man inte tar något som du skriver på allvar. Jag tycker inte man skall uttala sig nedlåtande om andra idrotter som man inte gillar eller inte förstår sig på. Men det är jag det.
LS: ”Stina Nilsson kopiöst misslyckats med skidskytte säger allt – det är ingen egentlig vintersport”.
Det var en riktigt pärla med tanke på att ett av Stinas största problem är att hon åker skidor för långsamt.
Lite oroväckande att ha Burman på 3e. Han riskerar att tappa mer i spurten in till sista växlingen än vad Poromaa skulle göra. Svahn vill nog ha så lite sekunder som möjligt att behöva jaga ikapp. Burmans ev. tapp på en första sträcka kan Karlsson ta ikapp ganska lätt. Eller tänker jag fel där om Burman och Poromaa?
Sundling och Ribom måste definitivt ha avsagt sig att köra ja, de borde gått före Dahlqvist annars.
Låter på SVT som att det är chockande att Andersson hamnar i andralaget men en mixedstafett kräver ju ett annat upplägg än en vanlig stafett. Hade damerna kört sträcka 1 och 3 hade det funkat bra med Karlsson och Andersson i första laget.
Hela 19 lag till start åtminstone även om det är många andra lag. USA ställer upp med ett lag bara och ingen Brennan eller Diggins. Of course…
Ingen Carl eller Hennig för Tyskland heller.
Ķarlsson och Svahn resonerar helt klart annorlunda än flera av dom andra som ligger bra i totalen. Ska man tolka det som att dom inte prioriterar totalen nämnvärt? Eller tror dom inte fler lopp har nån påverkan?
Kan tycka att det är lite chockande att både Andersson och Karlsson kör en mixedstafett. En av dem i förstalaget som har störst chans absolut. Men i andralag kan man släppa fram åkare som t.ex. behöver rutin eller är på väg upp, världsstjärnor kan i mitt hellre stå över än åka där.
Ruben: Ja nu kommer jag inte ligga sömnlös över hur det går i mixedstafetten, men jag kan tänka mig att Häggström hade varit stabilare att ha i förstalaget (än Burman). Han såg ju pigg och stark ut på sin förstasträcka senast då han överglänste Anger.
Visst har Burman kommit igång, men man har väl sett hur det kan vara, när tempot dras upp för kortare rusningar så har Burman det inte i sig att följa med..
Manne: Eller så känner Frida och Linn inte av samma belastning som flera av de andra toppdamerna, dessutom låg de ju på höjd fram till Oberhof.
Det är väl helt självklart att Ebba ska köra även om det är i andralaget. Kul att höra henne på Radiosporten idag, positiv inför helgen och tyckte inte det var konstigt att hon fick åka andralaget.
3 lopp i helgen bör inte vara några problem för topptränade åkare i toppform. Vidhåller att Diggins är påväg utför när hon inte ställer upp.
Swestam… Ja, så kan det ju vara. Men man planerar väl för framtiden, det är ju väldigt många lopp kvar? Men dom kanske inte anser att fler starter påverkar den totala belastning i slutändan? Eller kör dom så länge det håller?
Jan… Ja Diggins börjar nog bli lite sliten. Men grunformen är nog fortsatt god. Sen tror jag hon har fokus inställt på Nordamerika-turnén.
Man kan tycka vad man vill om en betydelselös mixstafett i världscupen men om det blir så att den införs på mästerskap i framtiden så är det inget fel att ta den seriöst redan nu. Testa olika varianter hur man bäst ställer upp laget.
Intressant uppställning i båda svenska lagen. Man vilar Ribom. Annars kanske hon skulle avslutat 2:an.
USA är med denna gång, men inte med ett seriöst lag. Erin Bianco på andrasträckan verkar aldrig åkt WC. En ”speed check” mot Frida Karlson där. Kul annars med 19 lag.
Det roligaste med mixed stafetten blir nog sträcka två där jag tror att både Frida och Ebba kommer bomba på som fan. Skulle inte blir förvånad om Sverige 1&2 leder efter sträcka två.
Kerttu Niskanen åker ocksså sträcka 2.
Ronerik – nej, det är inte världscupdebut i morgon för USA:s Erin Bianci…
Erin Bianco gjorde VC-debut förra veckan i Oberhof – på sprinten där körde hon överraskande bra – Erin blev 35:a i kvalet och var bara 0,86 sekunder från att få köra finalpasset…
Erin Bianco.
https://news.colby.edu/story/from-colby-to-the-fis-world-cup/
Trupperna ute till junior-vm nu. Tycker alltid att dessa mästerskap är spännande. Det ger en möjlighet att fundera över vilka som har potential att senare slå sig in i senioreliten. En inte alltid så enkel fråga. Det finns många som har excellerat i dessa mästerskap och inte lyckats ta klivet därefter. Andra går direkt till toppen även bland seniorerna. En sista kategori utgör de som inte ens är där, men som sedan utvecklas snabbt och hittar en väg till toppresultat (egentligen den kanske mest intressanta kategorin).
Vad tror vi? På damsidan borde väl Näslund och Lavén kunna gå till final i sprinten. Kanske tom hugg på pallen?
På distans blir väl frågan om hur mycket MGA kommer att vinna med. Kan Crusell nå en pallplats? Hon verkar vara i fin form.
Herrsidan blir intressant. Grahn har ett guld att försvara i sprinten. Vad skall man tippa om Myhlback? Märklig sits att komma in som åkare och ha tre år kvar som junior men ändå vara favoritstämplad. Måste vara en särskild personlighetstyp för att tycka om sådana lägen tror jag…
Skapar inlägg här på Skidpepp nu om JVM/U23-VM där det mästerskapet kan diskuteras.
Snart mixedstafett!
Mitt tips:
1. Finland lag/2
2. Sverige lag/1
3. Schweiz lag/1
Överraskande, javisst!
På papperet skall mixedstafetten handla om:
* Sverige 1
* Norge 1
* Sverige 2
* Finland 1
* Frankrike 1
* Norge 2
* Schweiz 1
ungefär i den ordningen.
Tyskland ställer upp med två jämnsvaga lag som bör hamna. runt 10:e plats. USA några platser ytterligare efter.
Så ser det ut på papperet. Återstår hur det blir i verkligheten.
Flyttade mitt inlägg om J-vm till rätt tråd. Jörgen, du kan stryka inlägget här.
Roderik, du har rätt. Niskanen kan absolut hålla jämna steg med Ebba&Frida på sträcka 2. Så, Sverige, Finland går in i sträcka 3 med 10 sekunders försprång? Detta under förutsättning att banan är ganska tuff och det inte ligger snö i spåren osv osv.
Tom
Det är så många om och men i stafett.
När det gäller Finland 1 har man Lauri Vuorinen på startsträckan. Han är rankad 148 på distans (och 37 i sprint). Det behövs att Lauri kan följa med Nyenget och Poromaa på första. Kan bli tufft.
Samma gäller Sverige 2. Johan Häggström är bättre än Vuorinen på distans, men startar i 6:e startled. Kommer han fram? Stafetten kan vara så gott som körd för Sverige 2 efter förstasträckan om Johan fastnar långt bak.
Ronerik – vilken ranking man har i distans säger ingenting om styrkan på 5km – tror sprintåkares ranking säger mer, såvidare det det inte är 400 höjdmeter att ta på 5km… 😂😂
Jag säger det igen – se upp med Finland L2!
Strömstedt måste vara den sämsta liveanalytikern som expert någonsin. Allt hon säger blir precis tvärtom. När hon säger att Ebba är tillbaks i gammal god form så släpper hon. När hon säger att Wille ser stark ut så chokar han totalt. Hon är verkligen urusel på att läsa av vad som är på gång att hända i loppen.
22 sekunder tapp på Burman – uselt!
Hoppas Linn Svahn inte jagar ikapp utan spar sig till i morgondagens sprint…
Vad hände med Erin Bianco och USA:s lag?
Finland 2 verkar inte ha vallat alls…
@LS Linn är i sån form att en hårdkörning idag snarare kommer göra henne starkare imorgon. Finns ingen som är i närheten av Linns sprintkvaliteer efter nyår 2024. Hon är tillbaks och jag älskar det!
Barneskirenn på Svahn. Hon är på (normal) Kläbonivå nu. Kan hon plocka in Diggins i VC?
Utan Wille & Jenss hade SWE 1 vunnit med tio minuter… 😂😂😂
Vad vore svenska framgångar i längdskidåkning om vi inte hade våra underbara skidkvinnor??
Viva Frida & Linn!
Mixad stafett verkar inte vara melodin för dagen. Föredrar nog vanlig om det ska åkas stafett.
Åkbanan var inte heller så bra upp och sen ner.
@gka, var det bättre förr? ;-)
Oskar2, Mixadstafett har inte varit på tapeten så länge och kan avslutas nu.
Håller inte med dig. Detta öppnar upp för fler mindre landslag i framtiden om tävlingsformen får mästerskapsstatus. Bra för sporten!
Resultatet ungefär som väntat. Norge 2 överträffade förväntningarna. Frankrike1 ssämre än väntat.
Annars var väl kontentan att de svenska damerna är starkare än Norges herrar, eller kan göra större skillnad.
En makalös Linn. I lopp över 5 kilometer dominerar hon. Vi får se hur det blir på 2 mil på söndag.
LS
När jag räknade på deltagarna, och la upp min ”På papperet-lista”, byggde den per deltagare på det lägsta (bästa)
av ranking för sprint och distans. Tycker det kan väga jämnt på så pass korta sträckor.
Konstaterar att listan uträknad på det sättet, var bra mycket bättre än dina fantasifulla förutsägelser om hur resultatet skulle bli.
Oskar2, Alltså. Mixad sfatett tycks komma långt ner på åkarnas prioriteringslisa vilket försvårar införandet i wc.
Inte helt oväntat utfall. Svenska lagen balanserades väl med de bästa damerna i förstalaget och de bästa herrarna för dagen i andralaget. Om Burman och Poromaa kört i lag 2 hade de nog inte varit på pallen och förstalaget vunnit med ännu större marginal.
Sträcktider:
Sverige I
8 – 1 – 6 – 1
Sverige II
3 – 3 – 1 – 3
Mixstafett är inte fel att köra. Till och med Kazakstan hade 2 lag som tog sig i mål!
Den här stafetten var väl bra mycket mer underhållande än damstafetten förra helgen som avgjordes redan på sträcka 1?
Gka… Menar du att den var lägre i prio än förra helgens stafetter?
Mixedstafetter i skidskytte valdes bort av stjärnorna i början. Men så är det inte längre.
Manne, Tycks vara likartat för båda vilket inte är godkänt. FIS måste nog ta en koll med åkarna om vad dom vill och önskar.
Detta var en mycket underhållande stafett. Kanske beroende på att Sverige vann men ändå. Ett särskilt stort tack till Maja som gick upp och bromsade så att Linn så bekvämt kom ikapp täten. Sedan spurtade de enkelt fram till en dubbelseger för Sverige. Låt oss njuta av det vi varit med om. Detta kommer inte att vara för evigt.
Ingen Poromaa på söndag.
Vi får inte glömma att Sverige i stort sett ställde upp med topplag. Flera av de andra lagen saknade sina bästa. Dock har alla mixstafetter hittills avgjorts i spurter på sista sträckan så det verkar alltid bli jämnt mellan flera lag oavsett.
Nej men (som halva svenska ledarstaben börjar varje svar med) inte blev väl FIS så mycket klokare av det här. Väldigt utspritt lopp mycket beroende på att flera länder ställde upp med B/C-lag. Många i cirkusen börjar undra hur länge TV-bolagen är intresserade av att sända längdåkning och det kan jag förstå.
Stora formsvängningar hos flera svenska åkare. Däremot stabil bra form hos Svahn och stabil knackig form hos Ebba Andersson och det måste man nog också säga om Sundling som inte ens ville åka om jag hörde rätt. De två senare har haft covid och den är lurig så det kan ta tid att komma tillbaka.
Men väldigt tunt nu hos de norska damerna och Melling tyckte nog inte det var särskilt kul att åka 5 km idag.
Taktiken att stå över stafetten för att spara sig kan slå tillbaka i stället. En snabb 5 km intervall på ca 14 min kan boosta formen för dem som nu har en stabil grundnivå!
Tippar Linn och Frida på pallen i alla helgens lopp! Det verkar som att duon hittat ett harmoniskt och avslappnat förhållningssätt till skidåkningen och som är framgångsrikt för dem båda! Bara tilltaget att dagen efter Tour de Ski åka tillbaka till backen och sätta sig ned och pissa på Alpe de Chermis ger dem ett mentalt övertag. Limpan och Frallan!
Ställde USA bara upp i stafetten för att inte bli anklagad för att inte ställa upp?
Var man hittat andrasträckans Erin Bianco framgår inte. Kanske hon råkade vara i Europa…..
USA har i alla fall 12 kvinnliga åkare som är högre rankade på distans än Bianco.
Andra januari i år blev Bianco nummer 33 på 10 km klassiskt i USA-mästerskapen. Det var faktiskt vår Tilde Bångman som vann tävlingen.
Inget tyder på att USA hade för avsikt att faktiskt fullfölja dagens mixed stafett.
GlidValle, eller vi kanske skulle kalla dig ’BilligOst’ – vi får se vem som är piggast i morgon, Frida & Linn eller Jonna & Emma…
Ronerik – nu svamlar du igen angående Erin Bianco – hon är på plats för hon kvalificerade sig för VC efter en bra placering i sprinten tidigare i januari (i USA)…
Vad menar du med sista raden i ditt inlägg ovan?
Jävligt oförskämt!
Om jag förstått det rätt så vurpade hon och slog sig i samband med att åkaren framför henne, Claudel, vurpade i en nedförsbacke.
Hoppas Ebba lärt sig en läxa att starta upp för tidigt efter covid. Hon skulle aldrig startat i Tour de ski. Det kan ha förstört hela säsongen för henne. Tur att det är en mellansäsong iallafall.
LS, ständigt denne LS
Sluta svär i spalterna LS. Gillar inte att bli svuren åt.
Bra om du tillför information om fall, men undvik påhoppen. Det blir bättre så.
LS vilka vi gör du dig till tals för?
Ronerik – skriver man något så idiotisk som ” Inget tyder på att USA hade för avsikt att faktiskt fullfölja dagens mixed stafett” då får man tåla ett grovt språkbruk.
Så länge du matar oss med felaktigheter kommer jag att försöka göra rättelser…
LS: Varför är det så självklart att man skall mötas av ett grovt språkbruk om man skriver något felaktigt?
Swestam – om man uttrycker sig som om USA medvetet och planerat gav upp mixedstafetten, ja, sånt skitsnack sätter då fart på blodtrycket.
En naturlig reaktion såvidare man inte är en kuvud person…
Skriver man på Flashback att miljonstäder borde atombombas kanske man ska ta det lite lugnt med att anklaga andra.
Dina gissningar på FB-alias är också direkt pinsam.
Kan vi prata om hur överlägsen Linn Svahn är för tillfället? Att hon är tillbaks som drottning av sprint ok, men att hon är så här bra på distans? Jag får Marit Björgen-vibbar och ingen verkar ens prata om det? Fortsätter hon så här finns det väl ingen som kan utmana henne om totalen nästa år. Eller ja, det ska väl vara Frida då.
Det är fascinerande hur självklart det har blivit att Linn är så bra på alla sträckor, ingen verkar ta notis, det bara är så.
Oskar2 – Linn besegrade ingen idag. Låt oss se hur snabbt hon blir avhängd på söndag så kan vi avsluta jämförelsen med Bjørgen.
LB – rent formellt besegrade väl Linn Svahn dom som kom 2:a till 5.a på sista etappen.
Linn gick ut 17 sekunder efter kvartetten före, och gick i mål 8 sekunder före Maja – snabbare samtliga före henne vid växling tre.
Sanabbast på slutsträckan var väl Nadine Fähndrich…
Man blir ju bara trött. Man skäms ju för att vara svensk. Finns ju fördömer mot att svenskar är lite korkade och tyvärr får man konstatera att det är så. Fattar inte att man lägger sig i kampen om VC. Men man kanske redan gett upp det.
Hittar ingen artikel på NRK om mixedstafetten. Undrar varför 🙃
https://svenska.yle.fi/a/7-10049918
LS: Svahn var faktiskt snabbast på sista. Fähndrich 2a 8,8 s bakom och Dahlqvist 3a 21 s efter.
Alltså, Linn Svahn är nivåer över alla andra just nu. Har kollat på sista sträckan nägra gånger bara för att se hur självklart hon tog hand om den, så snyggt! Frida är också bra men det är inte så mycket taktik där inte, bara bomba på. Blir frustrerande när man ser hur hon bränner energi på fel ställen. Skulle aldrig Svahn göra. För övrigt var det intressant hur kassa de svenska herrdistansåkarna var, åkte med huvudet under armen. Anger och Häggas skötte sig däremot utmärkt. Kanske är så generellt att sprinters är smartare än distansare.
Sjukt imponerande av Svahn!! Vi stod nära målfållan och hon hade tid att vinka och titta på publiken innan hon gick i mål, vilken pondus!
F.ö. apropå norska landlagets ekonomi: vi åt middag på vad som visade sig vara deras hotell igår som var väldigt lyxigt med spa och gourmet-aktig restaurang. Sverige och USA’s lag bor på betydligt enklare hotell i Ulrichen. Sen har de ju såklart bokat det långt i förväg men jag tyckte det var interessant.
Frida åkte väldigt stressat igår, inte så konstigt kanske med tanke på utgångsläget men hade nog gått fortare om hon åkt lugnare. Understryker dock hennes väldigt fina form.
Oroande att Poromaa blivit sjuk då han delade pall med Frida och Linn, tyckte dock han verkade klok nog att hålla lite avstånd baserat på det man fick se på TV iallafall.
Pormma kände sig lite vissen men inte sjuk. Kanske fortsätter han tävlandet enligt intervju i Expressen.
Poromaa har förkylningssymptom och inte uttagningsbar under helgen har landslaget meddelat media.
Svenskorna är brutala.
Med denna kapacitetsbana kan det gå långt för Frida Victoria och Jessie.
Frågan är hur orken ser ut i slutet av respektive semifinal för damerna?
Orkar Emma? Orkar Linn? Orkar Jonna?
Att Johanna och Maja missar final kan vi väl nästan räkna med, eller?
Marcus Grate. Marcus Marcus, vad gör du???
Denna säsong kommer för evigt ligga som en mental blockering för Marcus att lyckas – han är ju duktig och snabb, har utvecklats till denna säsong efter omläggning av träningsmetoder, men, som det sett ut nu, usch usch usch, trist!
Linns ork ska vi nog inte vara oroliga för.
Var det ingen som såg att Frida fick Diggins stav i ansiktet?
Jag såg också det, Kallner! Skönt att det inte verkade vara så farligt. Det gick ju i alla fall inte hål.
Queen Linn! Hade varit häftigt att få se en duell mellan henne och en Sundling som inte stupat. Maja som vanligt ostoppbar på ett upplopp!
Vilken final!!!
Och tack Kalla som bäddat för detta fantastiska damlandslag.
De verkar trivas väldigt bra tillsammans också, måste vara kul att vara en spelare i det laget.
Att Skistad inte var med spelar ingen roll, hon hade inte orkat den backen 4 gånger.
Man undrar verkligen varför det var så mycket strul denna tävlingsdag?
Brutna stavar, åkare som stöp i starten, åkare som gick omkull i stigningarna osv…
Diggins och Sundling gick väl mest på knä pga ivern att forcera framåt i fältet?
Avslutningsvis – grattis till Linn Svahn & Maja Dahlqvist – den ene bekräftar sin storhet igen, och, den andre, sin återkomst på prispallen!
Maja behövde nog dom 110000:- kronorna in på lönekontot inför amerikaresan…
Det är svårt att se hur Linn Svahn ska kunna besegras i sprint under fortsättningen av säsongen. Jonnas fall hade inte så stor betydelse för segern, möjligen för vem som kulle bli två.
I dag ramlade det in 50 poäng mer än för Diggins. Skall Linn på allvar hota Diggins i totalen räcker nog inte pluspoäng i sprintlopp, utan det behövs rejäla pluspoäng också på distans. Diggins är nog för långt före, men bra om Svahn sätter lite press på henne.
6 sprintar kvar så det är Diggins som behöver ta in 70 poäng på distansloppen om Svahn fortsätter så här.
LS – Diggins krockade skidor med Meier.
Ronerik – Två omgångar bonuspoäng imorgon. Det finns mycket fler poäng att tillgå i distanslopp än i sprint, även om många här tror att Diggins är i dålig form och att Linn är den nya Bjørgen… imorgon blir det antingen bekräftelse eller en verklighetskontroll.
Det finns 30 bonuspoäng att tillgå i masstarter men 15 bonuspoäng att tillgå varje sprint. Diggins försökte åka fortare än hon klarade av så hon ramlade över Meiers skidor.
Ett historsikt resultat med fem svenska damer i topp. Jag minns när man var glad om det blev en topp-10 under en säsong.
Det är på tok för tidigt at utnämna Linn till den nya Björgen. Nu tror jag ingen gjort det. Att ”få Marit Björgenvibbar” är ju mer att något påminner om Björgen, att man kan se minnesbilder av Björgen i liknande situationer. Så tolkar jag det. Låt oss inte satsa mycket krut på att avvisa vad någon skriver. Bättre att bara bidra med egna tankar själv.
Hur var det med Björgen? Hon var en duktig sprinter i början av sin karriär, när millenniet var ungt. Under 2002-2003 var det knappast i andra lopp än sprint det blev några podiumplatser. Under 2004 började hon kunna vinna även distanslopp. En lång karriär, där hon också hade motgångar. 10 segrar 2005 blev sex 2006, 3 st 2007, 2 st 2008 och ingen 2009. Det var efter 30 som hon hade sina bästa år. 2012, som 32-åring, hade hon 15 segrar. 2015 var också ett bra år med 13 segrar. Hon avslutade karriären 2018.
Linn Svahn är 24 år, i början av sin skidkarriär. Hon började som sprinter, men har visat att hon har kapacitet även på distans. Redan där kan man få Björgen-vibbar. Det finns beröringspunkter. Kan Linn hålla sig i världsstoppen 12-13 år till, så kanske det kan finnas större likheter med Björgen. Allt det är ett oskrivet blad, som vi inte vet något om. Hävdar någon att Linn i framgång nu kan mätas med Björgen, då måste man ifrågasätta vederbörandes mentala kapacitet. Ingen har gjort det, men att tala om Björgen-vibbar är något helt annat.
Tills vidare är Linn Svahn den vinstrikaste vi har av aktiva damskidåkare i världscupen.
swestam
Helt rätt. Så här har vi aldrig haft det tidigare. Svensk damskidåkning efter Toini Gustavsson Rönnlund, och före Charlotte Kalla hade inte många ljuspunkter. Någon oväntad seger av Billan, just när fristilen kom och få lärt sig. Kalla verkade under Norges storhetstid. Hjälpt av bland andra Stina Nilsson såg hon till att det blev en hel del segrar. Nu däremot är vi ledande landslag på damsidan. I VG skriver man:
– Sverige er verdens desidert beste nasjon på kvinnesiden og særlig på sprint og korte distanser. Det er bare å la seg imponere av hvordan de har foredlet den gylne generasjonen av gode løpere, sier langrennsekspert Petter Skinstad til VG.
– Norge har ikke i vært i nærheten av å ta det steget. De har et eksepsjonelt godt landslag, fortsetter TV 2-eksperten.
Ett exceptionellt bra landslag alltså. Det är vad vi får bevittna. Våra åkare är i lämplig ålder, medan Norge har en svår generationsväxling. De kommer tillbaka, men det kan ta några år. Vi får passa på att njuta medan vi har så dominerande skiddamer.
Jan Det beror på masstarten, det finns 90 poäng tillgängliga i Kollen. Det finns fler poäng i distanslopp än i sprint, det är helt enkelt ett faktum.
Oskar2 jämförde henne igår med Bjørgen, jag tycker att det är det mest löjliga jag har läst här. Personen Linn borde påminna någon om är Stina. Vid samma ålder hade Stina vunnit 3 distanslopp inklusive masstarten i VDF, (likt Linn). Ett liknande antal sprintsegrar (Linn slår Jonna varje vecka men det gjorde även Stina) och en bästa individuella start på 9:e plats (återigen samma som Linn). Om Linn vinner imorgon ska jag erkänna och gå med på Bjørgen-narrativet, men jag tror att imorgon kommer att bli en stor verklighetskontroll.
LB
Språk ock språkkänsla är inte lätt. Vad Oskar2 skrev var att han fick Björgen-vibbar. Det är inte att jämföra Linn med Björgen som jag ser det. Jag har utvecklat resonemanget ett par inlägg upp. Jag tror det är bäst att tagga ner, och hellre fundera vad man verkligen menar. Kanske till och med fråga.
Damerna startar tidigt i morgon, så ovanligt (?) kort vila för de som körde finalpassen idag. Kommer det ligga Linn, Frida m.fl. i fatet?
Ronerik – håller inte med om att svensk längdskidåkning gällande damerna var nattsvart mellan Billan och Kalla…
Sprintdamerna tog ju VM-guld 2005 och OS-guld 2006 – räknas inte detta?
Vad det gäller Marit Bjørgen – hon har inte ”avslutat sin karriär” 2018 – Marit har fortfarande tävlingslicens och har gjort många skidlopp sedan våren 2018, och, hon kommer nog inte ge sig helt förens hon vunnit Vasaloppet.
Har vi sett en bedre langrennsløper, rent teknisk, både i klassisk og fristil som det Linn Svahn viser i traseen. Som langrennsentusiast er det herlig og beskue hennes bevegelser, taktisk, i alle faser av løpet. Der er det mange som har noe og lære ..
Og ingen stjerne og tildele de norske jentene, og likedan for resten av sesongen, er man stykt redd, trist men sant..
Ellers 3 norske i herrefinalen, selv med seier for Klæbo, er formen så som så, etter sykdommen enda.
Men hyggelig resultat av Taugbøl på en fristilsprint, som viste klasse både på kvart og semifinalen ..
Lima – Tror nog inte Linn går för seger i morgon, så tidig start där kanske inte spelar roll.
Frida borde däremot vara påverkad, men, sett till formen tror jag ändock hon åker ifrån Ebba i morgon.
Tror att Victoria Carl är hemskt revanschsugen efter dagens stavmiss och missad semifinal, så räkna med henne i morgon.
Mitt tips i morgon:
1. Frida Karlsson
2. Victoria Carl
3. Jessie Diggins
1. Harald Østberg-Amundsen
2. Jules Chappaz
3. Friedrich Moch
Pelle – naturligtvis trist att Norges damer hamnat i en djup svacka, men, det var ju inte länge sedan Norge vann nästan allt.
Tittar man på vilka norska kvinnor som slutat senaste åren blir man imponerad.
Marit Bjørgen
Therese Johaug
Maiken Caspersen-Falla
Astrid Jacobsen
K. Steira
Ragnhild Haga
Kathrine Harsem
Mari Eide…
Ronerik: Oskar2 skrev inte bara att han fick Björgen-vibbar utan ifrågasatte även varför ingen ens pratade om det.
Om det inte hade varit för den andra delen av hans påstående hade jag kunnat hålla med dig.
Linn Svahn i intervju med Radiosporten på frågan om hon är i sitt livs form just nu:
”Nej jag skulle absolut inte säga att jag är i mitt livs form, men jag är precis var jag vill vara just nu.”
Jaha… undrar då hur hon åker när/om hon verkligen är i sitt livs form?
Synd med Sundlings miss. Hon sätter höger stav på sin högerskida och faller. Hon såg stark ut hela dagen. Bättre än i Oberhof och hade säkert utmanat om segern ändå in i mål men gissar att Svahn hade vunnit till slut ändå. Knappt.
Ronerik: osäker på vad du menar med vinstrikaste aktiva damskidåkaren? Diggins har väl fler segrar än Linn?
Ölandsfåk: jag antar att ’den vinstrikaste vi har’ syftar på svenskor.
Så vad det med Diggins dåliga form.
Bana och distans som passar Diggins
Ja, det känns lite som Jan säger här, det här var en bra bana/distans för Diggins där hon blev svår att skaka av.
Frida hade behövt ett ryck a la Ruka förra året, men det fanns förstås inte i benen t ex med tanke på att en sprint kördes igår. Som det blev så kunde Frida ha utmanat bättre om hon försökt spela lite tröttare och t ex sett till att få rygg på Diggins istället.
Svahn hängde i alla fall med länge, bättre än som det sett ut tidigare i karriären, så det kommer kanske mer och mer att också bli en spelare på masstarter i fritt.
Ebba som hon säger, hon kommer mer och mer nu, men i ett sånt här lopp krävs det mycket för att någon ska kunna bryta sig loss..
Bamse – när får vi se pudeln från Swestam och Jan?
Vi har ju inte varit helt eniga här angående Diggins form, nedåt eller bevarad…
Kul att se topp-10 med Sophie Laukli 5:a och Kanadas Gagnau 9:a (född 2002)…
Dessutom Nadine Fähndrich 3:a – det kommer hon leva länge på – hennes första pall i distans i VC?
Jan – jaha, hur skulle en bana se ut för att Diggins skulle misslyckas??
Nu var det skate, check, hängåkning, check, spurt, check.
Diggins har inte tappat ”the edge” ännu…
Laukli 5:a berättar väl för övrigt att detta verkligen var en riktigt tuff bana där klättringar tog ut sin rätt.
F ö lät det lite roligt när Strömstedt inför loppet säger att det inte är den temperatur det ska vara.. :-)
LS: Varför skulle jag pudla?
Men bara för att jag sagt att Diggins är på nedgång från sin helt hysteriska form hon hade innan jul så är hon ju fortfarande så bra att hon kan vinna tävlingar. Nu har hon dessutom stått över tävlingar och gick inte till finalen igår så hon var dessutom lite fräschare än Frida.
Kollade Nadine Fähndrichs distansresultat bakåt i tiden – hon har en andraplats tidigare på 10km klassiskt i franska Cogne frå februari 2019 – en tävling med lite ”sämre” deltagande pga stundande VM i Seefeldt…
Oavsett om Linn Svahn skulle haft hela stavar tävlingen ut så skulle hon inte bli topp-3 – hon såg trött ut 19km…
Ja på tal om Diggins form så har jag själv gissat för ett tag sedan att svenska åkare som Frida, Ebba och Linn kommer att bli mer dominerande nu på andra sidan av Tour de ski och att Diggins ska mattas av.
Dock vann hon idag igen, så det återstår väl att se lite. Men idag kan hon väl ha dragit fördel av några tävlingar hon avstått + en missräkning i sprinten igår?
Om Ebba fortsätter att bli starkare samt Fridas form håller i sig eller fortsätter uppåt så kan det nog fortfarande bli en mer utpräglad svensk dominans här på vårkanten.
Peos – det återstår att se var Diggins form tar vägen…
Det finns ju en påtaglig skillnad mellan Diggins och dom svenska stjärnorna – framtiden – killgissar att Diggins tar det ekonomiska värdet av sin sport större än flertalet andra europeiska åkare – det sociala skyddsnätet i USA är närmast obefintligt jämfört med Sverige eller tex. Norge och Tyskland…
I Sverige är studier närmast gratis – i USA skitdyrt – så, om du misslyckas med en elitsatsning i USA kan det bli dyrköpt för framtiden efter en skidkarriär.
LS: Det ligger något i det tror jag.
Sådana som Brennan och Diggins måste bara lyckas, eller de vet att det i alla fall är allvar när man satsar på en sport sådär.
Så jag tror att en sådan som Diggins ännu mer än andra siktar på allt som ger cash in på bankkontot. Dock, hon har varit framgångsrik så pass länge nu att hon lär inte vara i någon direkt pressad situation inför framtiden..
Någon som vet vad hon har för släkt bakåt i tiden? Hon heter Jessica, ser ut som en svenska samt kommer från klassiska svenskbygder i USA runt stora sjöarna..
Peos – så bra Jessie Diggins är har hon säkerligen: norska rötter!!
LS: Du är van att det är så.. typ Sadie Björnsen?
Jag tror mer på svenskättling..
Peos
Det er Sophia Laukli som ble 5a i dag, som innehar dobbelt statsborgerskap, har norsk far og amerikansk mor.
Kränkande för Diggins att Frida var favorit. Tror hon blev extra motiverad och förbannad av det och det räckte.
Dom manliga konkurrenterna till dom svenska herrarna lär inte skälva av hotet…
Startfältet av svenska idag skulle knappt bli topp-8 i Skandinaviska Cupen…
Mycket missförstånd är det.- När jag skriver om svenska skidåkare uppfattas det som att det handlar om världens skidåkare. Linn är vinstrikast av nuvarande svenska damskidåkare.
Nåja, Linn visade inte riktigt det vi hoppats idag. Stavbrottet var oturligt, men inte avgörande som jag ser det. Hon hade redan fallit tillbaka från absoluta täten innan det hände, så vitt jag kunde se. Att hon sedan är arg efter målgång är väl inte ovanligt.
Det är ändå helt ok för henne att bli nummer 10 på 20 km fristil. Några placeringar bättre kunde det blivit med hela stavar, men till podiet hade det inte räckt.
Bästa norska Sophia Laukli, som tävlar för USA alltså.
Tycker ändå att man ser positiva tecken bland de norska damerna som faktisk åker i Norsk dress.
Margrethe Bergane närmar sig allt mer de bästa. Idag blev hon 12:a, samma placering som hon har i FIS-rankingen på distans. Två platser bakom hittar vi Tiril Udnes Weng. Riktigt kul att hon är tillbaka, och formen verkar klart stigande. Efter dem är det tunt. Det behövs att fler konkurrenskraftiga norskor tillfrisknar.
Det tycks som om Linn Svahns gräns i distanslopp går vid 15 km just nu. Hon vann 15 km masstart i Val di Fiemme men orkar inte riktigt de sista kilometerna i 20 km-loppen. Jaktstarten i Toblach där hon och Carl åkte tillsammans länge så sa hon att hon kände sig pigg ända till näst sista varvet men tröttnade efter det och kunde inte hänga med i Carls ryck. Samma i de senaste 20 km-loppen, hänger lätt med till 15 km men sen tar det lite stopp. VM-tremilen blev hon 4a förvisso men hon var långt efter vinnaren och orkade inte heller spurta om silver eller brons.
Undrar om hon längtar tillbaka till den gamla tiden när damerna nästan enbart körde 10 km?
Bästa svenska herrarna har 3 fransmän, 2 italienare, 2 schweizare, 2 amerikaner, 2 tyskar, 1 österrikare, 1 britt, 1 canadensare, 1 finländare och 7 norrmän före sig idag… Ingen kommentar…
Diggins har redan nu gjort sin bästa säsong någonsin i karriären vad gäller antal segrar och pallplatser. Lär bli några till innan säsongen är över.
Ruben- det är nog många nu som tycker det var tur att det blev mer 15 och 20 km..
Peos ja det har du nog rätt i..
Ebba Andersson verkar ändå gå åt rätt håll. Fortfarande lite medioker form men trots det 4a idag och inte så långt efter i mål. Med nästan 2 veckors tävlingspaus nu så kan det nog bli riktigt bra i Nordamerika och allra helst längre fram i Holmenkollen på 5-milen!
Jag var verkligen imponerad av Svahn idag. Det är ingen hemlighet att det är svårare att hänga med i skridsko än klassiskt, men hon klarade det i 18 km och när man ser hur bra bergsgetterna åkte, är det uppenbart att det inte var en barnbana. Det riktiga mysteriet är Ilar, hur kan man vinna samma lopp i Ruka men idag är hon en turist? Ingen verkar ställa frågan vad som egentligen pågår?
Har kommit hem nu från Goms!
Ang. mkt strul i sprinten – det var otroligt halt och isigt. Vi stod vid andra uppförsbacken och även folk med bra skor började halka ner hela tiden, även där de kört med spårmaskin.
Jag noterade även att Diggins åkte hela sprintbanan minst 3 ggr under uppvärmningen, jag såg ingen svenska eller schweiziska åka den mer än en gång. Är inte det ganska ansträngande som sprint-uppvärmning att åka en bana med så branta backar flera gånger bara 15-20min innan start?
Dessutom: så fort prologen var klar så började folk gå helt kors och tvärs över banan för att nå utgången, är det vanligt? Såg inte om de körde med spårmaskin igen innan finalheaten men jag blir som motionär allmänt galen på när folk promenerar på längdspår, särskilt inför en världscuptävling.
I dag var det distansåkarnas dag. Det var de starka distansåkarna som åkte bäst. Därför var Frida och Ebba bäst av våra tjejer. Nadine Fähndrich var undantaget, men hon är även bra på distans, och hemmabanan kanske inverkade. Alla övriga fram till Svahn har bättre styrka på distanslopp än som sprintåkare.
Niondeplacerade kanadensiskan Liliane Gagnon var en stor överraskning, Riktigt kul att sådant händer. Hon har inte visat upp sig i världseliten, men fick till ett riktigt bra lopp. Kanske får vi se 21-åringen åka bra även på hemmaplan om ett par veckor.
Ronerik – håller inte med att dom framför Linn Svahn idag skulle vara dåliga sprintåkare.
Rosie Brennan har kört totalt 43 finalpass i sprint i världscupen (jämför med Ebba till exempel som inte klarar kvalen).
Brennan har både vunnit en sprinttävling i VC och har en del finaler också. Men andra ord, en duktig sprintåkare som tar ganska många VC-poäng i sprint varje säsong…
LS: Håller intre med om att Brennan är en duktig sprintåkare. Hon är snarare en distansåkare som åkt bra i sprint med hjälp av sin höga grundkapacitet (som Frida gjorde förut).
Ruben: Ja jag börjar verkligen se fram emot Holmenkollen redan nu!
Närmare i tid känns det som att det kan bli en trevlig variation med ett individuellt lopp i Canmore, även om det endast är 10 km fritt. Masstarten i klassisk 20 km där ser ut att kunna bli intressant ur svensk synvinkel.
Mats: He, he ja jag kan i detta sammanhang (uppvärmning) relatera till en lagsport jag höll på med i uppväxtåren. Jag förstod aldrig riktigt poängen med konceptet uppvärming, d v s att trötta ut sig redan innan matchen ännu börjat! Why?!
Nu i medelålder så har man ju lärt sig att det kanske inte bara är att dra på sig grejerna och köra för fullt, men jag skulle nog hävda att uppvärmning egentligen inte ska behövas för barn och tonåringar, förutsatt att alla är skadefria och inte har något särskilt bekymmer med någon specifik muskelgrupp.
Och varför Jessie Diggins gör så där förstår jag inte, börjar hon bli gammal och rostig eller vad är det frågan om? Men på den punkten får man väl anta att hon själv vet bäst vad som fungerar för henne..
LS: Om man tänker som du bör du kanske kolla vad Brennan presterat i sprint i fritt sista tiden. då blir det mer relevant än vad hon presterat för några år sedan.
Jag skulle säga av sista två säsongerna så är hon inte speciellt bra i sprint i fritt en rätt tacksam åkare att få i sin kvart för tillfället, tar sig aldrig vidare seg i starten och sällan nog med fart på ett upplopp men klassiskt har varit mycket bättre
Swestam – ok, så om det går bra i sprint samtidigt som man är en person med bra grundkapacitet – då gills det inte…
Konstig inställning.
Therese Johaug hade ju kapacitet, men hennes sprintresultat är sämre än Brennans… Varför?
LS: Men i Brennans fall har hon inte varit bra i sprint i fritt på länge där går det inte kalla henne duktig
Jossa – visst, Brennan kanske är bättre i klassisk sprint, men, hennes fem bästa resultat i sprint är faktiskt i fristil – både segern i Davos 2022 och 4:e plats i OS-finalen i Peking 2022…
Dåliga upplopp gör väl flera än Brennan? Hagström? Lundgren? TUW?
LS
Jag skrev aldrig att dom var dåliga sprintåkare. Du måste lära dig läsa.
Både Diggins och Frida är utmärkta sprintåkare, men är ännu bättre rankade på distans.
Ebba är ingen bra sprintåkare, men rankad etta på distans.
Laukli åker nog nässtan aldrig sprint, men hamnar allt högre på distans.
Claudel är en riktigt bra distansåkare, helst i fristil. Har inte mycket på sprint att göra.
Brennan är bra på sprint, men ännu bättre på distans. Rankad nummer 6 där.
Hennig har tappat lite på både distans och sprint. Distans, nummer 9. Sprint 54
Det var vad jag skrev. Inte att någon var usel sprintåkare, men att de var ännu bättre poå distans.
Det långa loppet gynnade de som är goda distansåkare, varav några åker helt ok eller bra på sprint.
LS: Ja men att hon var i OS final 2022 spelar som ingen roll just nu. på dom 10 senaste sprint loppen har hon varit 11 som bäst alltså en gång vidare från kvart och då var det inget normalt upplopp heller. Det säger väl ändå en del var hon står för tillfället
Ja Lundgren har väl inte dom bästa upploppen kan jag hålla med om men Hagström har ändå varit i två finaler i år och två även förra så rätt bra ändå även om dom inte är absolut dom bästa, Tittar man på TUW så tre finaler förra året alltså dom två är klart bättre än Brennan ändå på upplopp
LS: men visst hon har haft bra kapacitet även där och kanske hittar tillbaka men sista två säsongerna har hon varit ofarlig.
segern i Davos då var varken Sverige eller Norge med det underlättade nog en del. betydligt lättare hitta fram och kunna styra då
Lisa Eriksson anmäld på 10km i Åsarna till helgen. Bra bra.
Börjar nästan sakna intervallen. Ska visst bli ett par overseas och det känns bara bra i fläsket.
LS: Det beror väl på vad man anser krävs för att någon skall betraktas som en bra sprinter eller bra sprintåkare. För mig så krävs det att man har flera specifika sprintegenskaper (några av dessa är en bra spurt, snabbhet, hög topphastighet, fartomslag, positioneringsförmåga, taktisk förmåga och viss uthållighet samt kunna åka bra på olika bantyper), det räcker alltså inte med bra grundkapacitet (distansuthållighet) och att kunna ge järnet. Man kan med andra ord inte bara titta på resultaten. På samma sätt bör en sprintåkare som gör bra resultat i vissa typer av distanslopp inte per automatik betraktas som en bra distansåkare.
Det är inte KONSTIGARE än så (även om du tycker det).
Referat från Ungdoms-OS, Där Elsa Tänglander vann Sprinten och Kajsa Johansson blev tvåa
https://sok.se/pressmeddelanden/2024-01-29-guld-och-silver-i-langdsprint.html
Jag håller till största delen med Swestam här. Dock har Brennan lite mer fart i kroppen än en del andra distansåkare, vilket gör att hon ibland kan va topp-5 i prologer. Andra distansåkare som kan göra bra sprintar, är sällan bra i prologer. Men jag håller med, hon är varken positionssäker eller en spurtare och saknar fartomslag.
Trevliga tävlingar i Goms. Bra banor och rejält med publik (och tur med vädret). Jag har ett intryck av att det ofta är de orter som sällan får arrangera WC som ordnar till de trevligaste tävlingarna och med publik som ställer upp. Det tycks ibland gå lite slentrian i arrangemangen hos de som har årligen återkommande tävlingar. De behöver liksom inte anstränga sig så mycket då de får arrangera ändå.
Enda negativa är dominansen från två nationer. Verkligen synd att en man med skruvat storhetsvansinne som ställer till med så mycket elände ska fortsatt ha makten i Ryssland. De ryska åkarna behövs för att få tillbaka nerven i loppen.
Det där med positionssäker är oftast avhängigt av hur explosiv man är oavsett om det är sprint eller distans. Jag är rätt säker på att t ex Burman också skulle vara positionssäker och få beröm för hur väldigt smart han åker om han vore lika explosiv som Kläbo. Är man en seg åkare är det svårt att positionera sig.
Sedan finns det förstås åkare som är explosiva men ändå ofta positionerar sig dåligt. Inga namn nämnda.
Överlag har det hittills varit en trevlig säsong för skidsporten med bra tävlingar på bra orter med bra snö och relativt mycket publik. Samtidigt har fler nationer haft framgångar vilket gynnar sporten (särskilt Tyskland och Frankrike är viktiga ur sponsorvinkel). Visst är den svenska dominansen på damsprint lite väl stor men samtidigt är det mycket jämnare på distanssidan. Norges herrar är såklart väldigt dominerande men det har funnits glädjande uppstickare från andra nationer och känns lite jämnare i år än på fler säsonger.
De 2 dominerande nationerna som Tobbe H skriver om, var Sverige och USA på 20 kilometer damer
Sverige hade positionerna 2, 4, 10, 18, 20, 23
USA hade 1, 5, 7
Förutom de 2 hade:
Tyskland 8, 11, 19 – kommer allt mer som det känns
Schweiz 3, 15, 25 – bra på hemmaplan
Lite sämre var:
Norge 12, 14, 24
Finland 16, 29, 34
Norge är naturligtvis dominerande inom herrskidåkning – som jag inte följer, men på damsidan är de just nu ingen riktig stormakt.
Fossesholm på g att tävla igen. Men hur är det med Ingvild Östberg egentligen?
@TobbeH , det lär nog dröja…
https://www.instagram.com/p/C2sK8ftIade/
Det pågår mycket i Norge för att räta upp hedern när det gäller damskidåkning. Inte minst inför hemma-VM i Trondheim tas det krafttag. Troligen är det i första hand den gamla generationen man försöker få i bästa form. Det arbetet blir nog i första hand ettårigt, och håller troligen inte över OS-2026. Norge behöver en ny generation åkare på sikt.
Både Björgen och Johaug har meddelat att man kan hjälpa till i processen.
– Kommer Johaug tillbaka? Jag tror det blir ettårigt i så fall.
– Får man Östberg tävlingsklar? Vore roligt i så fall. Detta är nog hennes sista chans.
– Heidi Weng i bästa form.
– Kalvå tillbaka i 2023 års form.
– Kan Astrid Öyre Slind nå ny toppform nästa år, ”på ålderns höst”?
Man behöver i alla fall 3 ur den här äldre generationen i mycket god tävlingsform.
Dessutom några ”överbryggare” som tvillingarna Weng och nya generationens åkare.
– Fossesholms återkomst är ett glädjebesked.
– Bergane har förmodligen tagit ett kliv till VM-säsongen.
– Kanske släpper man fram Milla Andreassen nästa år. Ett framtidsnamn.
Norge är kreativa när det gäller att toppa laget inför ett VM. Det man gjorde senast var nästan sensationellt, när man fick fram åkare i världsklass ur sådana vi inte trodde på. Det kan komma helt ”nya” namn igen, och som inte nödvändigtvis är unga åkare.
Ronerik – det sista du nämner, citat:
”Norge är kreativa när det gäller att toppa laget inför ett VM. Det man gjorde senast var nästan sensationellt, när man fick fram åkare i världsklass ur sådana vi inte trodde på.”
Hmmm… Vilka sensationella resultat gjorde Norge i VM 2023 i Planica?
Visst, några mindre ädla medaljer och ett stafettguld, men var finner du sensationen?
Vad har jag missat?
LS
Anne Kjersti Kalvå, nu 31 år, har gjort 89 starter i World Cup. De flesta utan att några ögonbryn höjts. Inga podiumplatser alls, förrän 2023. Då blev det 4 stycken, varav 1 seger.
I VM blev det dessutom silver på 30 km masstart. För att vinna silver måste man vara en av världens bästa skidåkare.
Men Kalvå tog ytterligare 2 medaljer. Silver i team sprint, och guld på stora stafetten.
Jag vill påstå att Kalvå inte gjort något märkvärdigt vare sig före eller efter 2023, men under VM-året var det högst märkvärdigt det hon gjorde.
Astrid Öyre Slind var kanske ännu mer överraskande. Hon var långloppsåkare. Om Ida Dahl tog medalj på VM vore det ungefär som det Slind gjorde. Ida är 28 år, medan Astrid i dagarna fyller 36.
Slind har startad i WC 45 gånger. Första podiumplatserna, ja just det, 2023. 2 stycken. silver och brons. Förutom det individuellt brons på VM och guld i stafett.
Det är just kontrasten som är slående. Inget ressultat under en lång räcka av år, och plötsligt medaljer på VM förutom podiumplatser i World Cup.
Kommer någon av dessa någonsin mer nå ett podium? Oklart. Kalvå har förmodligen bäst möjlighet, men något år som 2023 igen har jag svårt att se.
Visserligen var våra åkare Ebba, Frida och Jonna ännu mer framgångsrika. Men där var det långt mer väntat.
Framför allt tycker norrmännen själva att deras damer gjorde en sensationellt bra fjolårssäsong. Inför säsongen var det mycket låga förväntningar.
Fjolårets framgångar gjorde att stämningen inför den här säsongen var mycket högre. Men nu blev det riktigt uselt i stället så nu är stämningen på botten igen.
Gissar att de är tillbaka greit igen till nästa säsong.
Jag är inte övertygad om att Norge kommer att ha en bra säsong nästa år. Saker kan förbättras, men för tillfället ser de helt enkelt för långt borta ut för att vara konkurrenskraftiga, nivån under de bästa är hemsk. Melling vann nyligen 20 km i Lygna men några veckor senare avslutade hon nästan 4 minuter efter i samma lopp i Goms. Bortsett från Skistad, är deras bästa åkare alla i 30-årsåldern. Jag är inte övertygad om att Ingvild, Slind eller AK kommer att vara relevanta nästa säsong, det blir svårare ju äldre man blir, och det finns inte många exempel på äldre skidåkare som vänder dåliga säsonger… Parmakoski är det senaste exemplet.
Litt påfallende at en del svenske skribenter her på bloggen er så bekymret for det norske kvinnelandslagets ve og vel, men nevner sjelden eller aldri de svenske herrelandslagets prestasjoner … Kanskje det til 7ende og sist er ”litt” behagelig at de norske damene ligger nede i ”sumpen” og svømmer pr. tidene ..
pelle: Svenska herrarna presterade bättre än de norska damerna på sprinten i Goms så …
Svenska herrarna har ju som lag presterat dåligt (med undantag för enstaka gånger när det blivit någon pallplats) sedan Olsson, Hellner och Richardsson slutade medan de norska damerna har varit på en helt annan nivå till bara för något år sedan så …
Blev nästan full trupp i Amerika
https://www.skidor.com/idrotter/langdakning/nyheter/2024/2024-01-30-langdlandslaget-till-varldscupen-i-canmore-och-minneapolis
Calven Ropa inte hej än! Det finns gott om tid för flera att bli sjuka…
Ja Calle kommer garanterat smitta ned dem med någon barnsjukdom. Han borde isoleras från övriga laget.
Jan
Instämmer till fullo. Håll honom borta ifrån damerna åtminstone.
Hoppas att ledningen gjort en riskanalys på Calle occh då kan vi vara lugna.
Jörgen – kan du inte skapa en ny tråd redan nu som heter – PreTalk North America – så vi kan samla spekulationerna och åsiktsdusterna på ett ställe.
Synd att använda GOMS-tråden till annan än Goms-snack…
swestam
I sprint har vi bare en løper på internasjonalt nivå, og hun startet ikke i Goms.
På 20 km var det ingen grunn til og rope hurra for de norske jentene, rett og slett sorgen, men heller ingen svensk herreløper var blant de 20 beste, er også en sannhet …
Ja Hellner co er ikke lett og erstatte, ei heller disse løperne som har sluttet: Bjørgen, A Jacobsen, Steira, Falla, Østberg, (konkurrer ikke) og Skofterud, bare H Weng som er konkurransedyktig igjen. Hun får en stjerne i margen som klarte pallen under årets ”mesterskap”, som var Tds.
Mitt håp er som følger, får vi fram 2-3 distanseløpere i løpet av en 5 års periode, som hevder seg i toppen av resutatlista, skal man være meget godt fornøyd ..
LS: Vill du att vi då ska skriva på engelska också så att vi riktigt får visa hur dåliga vi egentligen är på det språket? Eller räcker det med en klatschig slutmening på 3-4 ord så att det verkar som vi är riktiga snidare på engelska?
Såg detta nu och ska fixa upp ny tråd ”Inför Nordamerika” får den heta (tror jag).
Ronerik: Kalvå kan nog tänkas ha mer att komma med om hon får göra en bra träningssommar. Även om, ungefär som LB skriver, det kanske är lite svårare/kan ta längre tid, att vända på en trend när man kommit upp över 30.
Men jag tycks minnas att Johaug varnade för Kalvå redan efter premiären i Beitostölen säsongen 22/23, och det är ju en åkare med mycket fin teknik.
Dessutom var det kanske inte långt ifrån att det kunnat bli ännu bättre den säsongen? Hon låg bra till i tour de ski när hon fick vända hem med covid. Och med tanke på Fridas ”kollaps” i alpe de cermis den gången så ja, det kunde räckt långt tror jag..
pelle
På den tiden VG hade kommentarsfunktionen öppen påpekade jag flera gånger den utveckling som pågick. Norska damlaget var ålderstiget, medan Sverige har ett ungt lag. På sikt var det inte hållbart för Norge. Generationsväxlingen behövde ske. Dessutom såg jag väldigt lite av tillväxt. Man försäkrade att ungdomsarbetet var bra. Nya åkare skulle dyka upp.
Jag trodde vi skulle se effekten till VM i fjol. Då lyckades Norge ”uppväcka” ett par äldre åkare. Den här säsongen har vi sett effekten tydligt.
Sverige kommer nog inte bli bättre än Norge på skidåkning. På kvinnosidan är vi däremot mycket, mycket bättre än Norge för närvarande.
Ronerik: Jag tyckte f ö att det var ganska kul att läsa i VG:s kommentarsfält, synd att de tog bort det..
Ronerik
Beklager seint svar …
Nei, jeg har aldri hevdet eller betvilt at Sverige har et langt bedre kvinnelandslag enn Norge. Det forklarer resultat-tavla i klartekst. Selv med Johaug i teamet, de 2 siste åra hun konkurrerte, var også den gang det svenske laget langt bedre enn det norske, som helhet.
Nei, det er praktisk umulig og se effekten av de norske, når de ikke konkurrer.
3 av de som som befestet stillingen under VM-stafetten, har ikke konkurrert under sesongen, pluss at Slind ble syk under Tds. Der står vi, dessverre ..
pelle,
Naturligtvis spelar sjukdom roll. Men även om alla är friska finns ingen Frida Karlsson eller Ebba Andersson i norska laget. Kristine Stavås Skistad är kanske den enda nu i yttersta värdseliten.
– Heidi Weng har tagit otroliga 97 podiumplatser under sin karriär. 10 av dem segrar. Hon hade sin bästa period 2016-2020. Fortsatt bra, men inte längre i den skarpaste eliten tycker jag.
– Tiril Udnes Weng vann totala världscupen, men mer på jämnhet än på något annat. Tiril har 10 pallplatser i WC i karriären. 1 seger, 2 andraplatser och 7 tredjepositioner.
– Fossessholm. Jättekul om hon kommer åter. Summa har hon tagit 2 andraplatser i WC
– Kalvå har under lång karriär summa 5 pallplatser individuellt. Då är silvret från senaste VM inräknat.
– Slind har 3 pallplatser totalt
– Skistad har 6 segrar, och totalt 10 pallplatser. Med tanke på hennes ålder kan det bli mycket mer.
Från Skistads födelseår 1999 har vi i Sverige:
– Linn Svahn, 18 podium varav 14 segrar.
– Frida Karlsson, 28 podium, 8 segrar. 8 medaljer från VM på 9 starter.
Det är bra om åkare blir friska, men det kommer att vara en uppförsbacke för Norges damer ett par år framåt
Linn Svahns ”meriter” imponerar ju, speciellt med tanke på två års strul med axelskadan, men också det faktumet att hon (och dom andra) missade chansen till fler segrar när Sverige drog sig ur VC-tävlingarna i Davos och Dresden under första Covid-säsongen…
Dessutom är ju Fridas insatser i mästerskap jäkligt bra trots frånvaron av guld individuellt.
pelle – även om norska damerna är nere i en svacka så måste man väl ändå ställa det i relation till ”rekordåren” med Björgen, Johaug, Falla osv. Bredden är ju fortsatt så pass bra i Norge att det räcker med en eller två toppåkare så tar man hem stafettguldet i varje mästerskap. Åren innan Björgen var det ju inte så att Norge dominerade direkt utan det fanns många åkare i toppen även om man kan ifrågasätta vissa nationaliteters renhet i dopingfrågan. Det är få länder förunnat att ha en så lång konsekutiv period av dominerande åkare som Norge haft på damsidan. Norska damerna är fortsatt bra men sjukdom och annat har ställt till det i kombination med att man inte har en superstjärna. Men talangen finns där och bredden talar för att det kommer inte dröja länge innan norska damer är i toppen igen.
På herrsidan är det tvärtom. Där Northug under lång tid höll norsk herråkning i toppen på egen hand har det nu svängt till att man knappt vet vilken ny kille från norgescupen som ska ta en pallplats i nästa världscuplopp. En ketchupeffekt av osannolika mått vars enda problem är hur man tar ut lag till världscup och skapar långsiktighet.
Norska mästerskapen 30 mars 2023: 275 damer anmälda till start på 5 km. Det säger väl det mesta. Norges svacka för damerna blir med största säkerhet temporär.
Den Tillbakastående – tyvärr säger antalet starter i ett nationellt mästerskap ganska lite om framtiden…
Dessutom – hur fort åkte täten?
Jo, 226 åkare var mer än en minut efter på denna korta sträcka.
Och, 173 åkare var mer än två minuter från vinnaren.
Jag tycker vi bara hoppas på att några blir riktigt bra framöver, men, just denna tävling tycker inte jag är en indikation på något stort kommande (frånsett AMG född 2005)…
LS
Tenk at Sverige har oppfostret en person, som kan alt, og veit alt, til og med hva fremtiden bringer …
LS: En mer relevant fråga är väl om många startande på ett nationellt mästerskapslopp är bra för utvecklingen eller inte?
Jag tycker en stor bredd är bra, av flera olika skäl:
– flera stora talanger finns antagligen om det finns en stor bredd än om det är en smalare bredd, visar också att sporten är attraktiv och aktiva väljer denna sport istället för andra sporter vilket då kan leda till att man missar stora talanger
– en stor bredd ger stor intern konkurrensen vilket pushar alla att göra lie extra vilket gör alla bättre; en stor bredd leder till en större/bättre topp
– om flera i toppen är skadade eller sjuka så finns det flera aktiva av hög klass som man kan kalla in som reserver
– ger underlag för många olika föreningar och flera olika träningscentra vilket borde leda till en ökad och kompetens om träning
För att utvecklas är det nästan en förutsättning att få komma ut på världscupen, eller i alla fall ha en förhoppning om det. Nuvarande ramstarka svenska damlag gör det svårt för unga åkare att nå dit. Vi har till exempel sett att Johanna Hagström har fått stå över tävlingar. Ännu svårare är det då för yngre som inte är etablerade. Vi ser yngre åkare som väljer Ski Classics, eller någon annan väg i stället för en hopplös kamp att nå toppen.
Några starka årgångar undantränger kommande årgångar och leder på sikt till problem med generationsväxling. Så gick det för Norge, och där kan också Sverige hamna om 8-10 år.
Många åkare kan bli bra. Få blir exceptionellt bra. Detta fåtal går att upptäcka ganska tidigt. För riktigt unga åkare vet man inte hur utvecklingen blir, men man kan se potentialen. En Milla Andreassen dyker inte upp i varje årgång, nässtan oavsett hur många man har att välja av. Med det sagt har jag svårt att se att Norge får fram en ny skidfantom som är äldre än Bergane.
Visst bör ändå Norge ha bättre möjligheter som har fler att välja på. Samtidigt har Sveriges skidgymnasier visat sig vara en effektiv väg att få fram nya åkare.
Ronerik – att Johanna Hagström inte fått åkt alla sprinttävlingar hänger ju samman med att Frida blivit en ’hard core’ sprinter denna säsong – Frida är helt enkelt bättre än Johanna…
Som det är nu är dom tre om sista platsen – Johanna, Moa I, Moa L – tufft…
Vi kan aldrig breddmässigt konkurrera med Norge. Vår chans är att ha en riktig vass talangutveckling så att vi kan ta hand om och utveckla de få talanger som finns hos oss. Samtidigt skall vi försöka utveckla vår (smalare) bredd och stödja de (i mindre antal) breddåkare som finns hos oss.